Ένα όμορφο γκαζόν απαιτεί πολλή συντήρηση. Στην πραγματικότητα θα πρέπει να γονιμοποιήσετε το γκαζόν δύο φορές το χρόνο εάν θέλετε να το διατηρήσετε σε πολύ καλή κατάσταση! Έτσι, θα έχετε την καλή εμφάνιση από αυτό μακροπρόθεσμα. Η άνοιξη είναι μία από τις δύο φορές που πρέπει να κάνετε κάτι για το γκαζόν. Τώρα λοιπόν ήρθε η ώρα να κάνετε κάτι για να διατηρήσετε το γκαζόν σας όμορφο όλο το καλοκαίρι. Μας αρέσει να γράφουμε τι είναι σημαντικό όταν πρόκειται για τη σωστή λίπανση του γκαζόν!

Το όμορφα περιποιημένο γκαζόν είναι μια απόλαυση για τα μάτια

Λιπάνετε ένα κομμάτι γης με έναν θάμνο

Αξιολογήστε την κατάσταση του γκαζόν

Πρώτα πρέπει να αξιολογήσετε την κατάσταση του γκαζόν και του εδάφους. Πρέπει να προχωρήσετε διαφορετικά σε κάθε περίπτωση εάν είναι εντελώς σπασμένο και υπάρχουν φαλακρά σημεία παντού σε αυτό. Φαίνεται εντελώς διαφορετικό όταν έχουμε ήδη ένα καλά διατηρημένο γκαζόν που θα πρέπει απλώς να διατηρούμε με τα κατάλληλα μέσα.

Την άνοιξη το γκαζόν είναι συνήθως μάλλον σπασμένο και έχει πολλές τρύπες. Από τη μία πλευρά, αυτό έχει να κάνει με τις σκληρές χειμερινές συνθήκες. Εάν δεν έχετε φροντίσει σωστά το γκαζόν την προηγούμενη σεζόν, αυτό θα συμβάλει επίσης στην επιδείνωση της κατάστασής του. Οι παρακάτω συμβουλές ισχύουν για αυτόν τον τύπο γκαζόν.

Θα πρέπει να σχεδιάσετε τη διαδικασία σύμφωνα με την κατάσταση του γκαζόν

Γονιμοποιήστε ψηλούς, υπέροχους πράσινους χλοοτάπητες

Έτσι αποκαθιστάτε ένα γκαζόν

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορά περισσότερο την ανακαίνιση του γκαζόν. Η λίπανση είναι μόνο μέρος της διαδικασίας. Αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όλα δεν είναι τόσο δύσκολα! Εάν το γκαζόν είναι πολύ σπασμένο, θα χρειαστεί να αγοράσετε ή να νοικιάσετε έναν ψαλιδιστή. Πρόκειται για ένα μηχάνημα για τη συντήρηση του κήπου, με το οποίο μπορείτε να αφαιρέσετε νεκρά υπολείμματα γκαζόν και βρύα.

Τα εδάφη γκαζόν σε καλή κατάσταση δεν χρειάζονται υπερβολικά ισχυρά λιπάσματα

Λιπάνετε το γκαζόν - φρέσκα φυτά από το έδαφος

Λιπάνετε το γκαζόν

Ο ψαλιδιστής συνήθως έχει πολλά επίπεδα, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσετε με ένα χαμηλό ανάλογα με την κατάσταση του γκαζόν και του εδάφους. 1 ή 2 είναι συνήθως αρκετά. Σχεδιάστε ένα κομμάτι και όταν αρκετό από το περιττό υλικό από το γκαζόν έχει βγει στην επιφάνεια, τότε είστε στο σωστό δρόμο. Το κουραστικό μέρος μαζεύει όλο το βρύο. Είναι καλύτερο να φτιάξετε μικρούς σωρούς που θα συγκεντρώσετε στη συνέχεια. Είναι λίγο πιο εύκολο με αυτόν τον τρόπο. Εάν δεν βγαίνει αρκετό βρύο, μπορείτε επίσης να πάτε ένα βήμα πιο κάτω με το σκαρφί. Ωστόσο, μια τέτοια ενδελεχής ανακαίνιση είναι πολύ σπάνια απαραίτητη.

Spreaders και άλλα βοηθήματα θα κάνουν τη ζωή σας πιο εύκολη 

Λιπάνετε γκαζόν - άτομα που εργάζονται

Ελέγξτε την κατάσταση του δαπέδου

Για να αναπτυχθεί καλά το γκαζόν, το έδαφος χρειάζεται μια ορισμένη ποιότητα. Αυτό που σκέφτονται όλοι αυθόρμητα είναι η υγρασία και η παρουσία διαφόρων θρεπτικών συστατικών. Εάν αγοράζετε ένα προϊόν με το οποίο θέλετε να γονιμοποιήσετε το έδαφος, τότε προσπαθείτε να εστιάσετε ακριβώς σε αυτά τα κριτήρια. Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Για παράδειγμα, πρέπει να ελέγξετε ότι το χώμα δεν είναι πολύ όξινο. Για να μεγαλώσει καλά το γκαζόν, χρειάζεστε ένα αλκαλικό περιβάλλον.

Γνωρίστε το pH του εδάφους σας?

Λιπάνετε γκαζόν - άτομα που εργάζονται σκληρά

Ελέγξτε το pH

Πριν ξεκινήσετε τη λίπανση, θα πρέπει να ελέγξετε το έδαφος για αυτό το κριτήριο. Υπάρχουν ειδικές δοκιμές για αυτό, τις οποίες μπορείτε εύκολα να βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα κηπουρικής ή στο Διαδίκτυο. Το καλύτερο επίπεδο pH για το έδαφος είναι 6,5 και αν είναι χαμηλότερο το έδαφος θα ήταν πολύ όξινο. Μόλις αυτό δεν αλλάξει, ακόμη και το καλύτερο λίπασμα θα μπορούσε δυστυχώς να είναι κακή βοήθεια. Μπορείτε να αυξήσετε την τιμή του pH προσθέτοντας ασβέστη στο έδαφος. Μπορείτε επίσης να αξιολογήσετε άλλες ιδιότητες μόνοι σας. Πώς ακριβώς το κάνετε, μάθε εδώ.

Ο ασβέστης μπορεί να κάνει το έδαφος πιο αλκαλικό 

Γονιμοποιήστε το γκαζόν - ένα όμορφο λιβάδι με υπέροχο γκαζόν

Η σωστή ποσότητα προϊόντων

Τις περισσότερες φορές υπάρχει έλλειψη ασβέστη στο έδαφος. Πόσο λάιμ χρειάζεστε εξαρτάται από το μέγεθος του γκαζόν. Αγοράστε το υλικό από ένα κατάστημα όπου θα σας δοθούν συγκεκριμένες συμβουλές. Θα ήταν πράγματι χρήσιμο, παρά ταυτόχρονα, να κατανέμεται ο ασβέστης ομοιόμορφα στο έδαφος. Έτσι, μπορείτε να σκορπίσετε το ένα τρίτο από την πρώτη φορά, στη συνέχεια το δεύτερο και το τρίτο μετά από έναν και δύο μήνες, αντίστοιχα. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα άλλα λιπάσματα. Ωστόσο, όλα αυτά έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες. Επομένως, θα πρέπει να ενημερωθείτε για αυτά πριν τα αγοράσετε.

Προσοχή: Υπάρχουν ειδικά βαγόνια για τη διάδοση λιπασμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ασβέστη. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να τα πάρετε ή να τα δανειστείτε. Αυτό θα κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη!

Μπορεί επίσης να χρειαστείτε ενεργοποιητή χώματος!

Γονιμοποιήστε το γκαζόν - υπέροχο αυτοκίνητο

Μικροοργανισμοί που αναζωογονούν τις δυνάμεις του ίδιου του εδάφους

Η γη έχει τις δικές της δυνάμεις και ένα γκαζόν μπορεί να αναπτυχθεί πάνω της. Μερικές φορές θα ήταν απολύτως αρκετό να απλώς ενεργοποιηθεί αυτό. Υπάρχουν ειδικές θεραπείες που προορίζονται ακριβώς για αυτό. Αυτοί είναι οι λεγόμενοι ενεργοποιητές εδάφους. Θα ζωντανέψουν όλους τους μικροοργανισμούς σε αυτό. Σε πολλές περιπτώσεις αυτό θα ήταν αρκετό για να αναπτυχθεί πολύ καλά το γκαζόν από μόνο του. Εάν δοκιμάσετε το χώμα και είναι πλούσιο σε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, τότε είναι εντάξει χωρίς λιπάσματα.

Όταν λιπαίνετε το γκαζόν, μπορείτε επίσης να απολαύσετε μια υπέροχη μέρα στον καθαρό αέρα!

Λίπανση του γκαζόν ως χόμπι αναψυχής

Σπέρνετε επιπλέον

Ένας επιπλέον σπόρος δεν είναι πάντα απολύτως απαραίτητος, αλλά αυτό συμβαίνει συχνά. Η κατάσταση που περιγράφεται στην αρχή του άρθρου μας ήταν ακριβώς αυτή: ένα γκαζόν με σπασμένα και γυμνά σημεία. Αφού το ανανεώσετε σύμφωνα με τα βήματα που περιγράφονται, μπορείτε να προχωρήσετε στον νέο σπόρο. Θα πρέπει να τα διανείμετε ανάλογα με τη δική σας κατάσταση. Κάνετε αυτό μόνο στα μέρη όπου είναι πραγματικά απαραίτητο!

Τα οργανικά λιπάσματα είναι καλύτερα για το περιβάλλον και για την υγεία μας

Λιπάνετε γκαζόν σωστά μέσα

Πώς να επιλέξετε το σωστό λίπασμα γκαζόν!

Τώρα είμαστε έτοιμοι να εμπλουτίσουμε το γκαζόν με ένα επαγγελματικό λίπασμα γκαζόν. Αλλά αυτό δεν θα είχε καμία χρησιμότητα αν το χώμα δεν είχε δουλευτεί καλά εκ των προτέρων και η περίσσεια βρύου και άλλων χόρτων δεν είχε αφαιρεθεί. Γι ‘αυτό το γράψαμε τόσο εκτενώς. Όσον αφορά τα λιπάσματα, το πιο σημαντικό είναι η σωστή επιλογή. Εδώ είναι μερικές πιθανές επιλογές!

Μερικές φορές ένας νέος σπόρος είναι απαραίτητος πριν τη λίπανση

Ωραία θέα - γονιμοποιήστε υπέροχο γκαζόν

Διαφορετικά προϊόντα – διαφορετικά πλεονεκτήματα

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά προϊόντα στην αγορά και όλα έχουν τα πλεονεκτήματά τους. Αλλά θα πρέπει να αποφασίσετε μόνοι σας ποια ακριβώς θα ήταν η καλύτερη δυνατή επιλογή για το γκαζόν σας. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να δοκιμάσετε την ποιότητα του εδάφους. Έχουμε ήδη γράψει πώς να μετρήσετε την τιμή του pH. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να απαντήσετε σε μερικές ερωτήσεις εκ των προτέρων και στη συνέχεια να αναζητήσετε ένα μέσο που είναι ακριβώς το κατάλληλο για την περίπτωσή σας.

  • Πόσο καιρό δεν γονιμοποιώ το χώμα;?
  • Ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν μέσα;?
  • Πόσο εξαντλημένο φαίνεται?
  • Πόσο συχνά είμαι έτοιμος να πασπαλίσω το λίπασμα;?
  • Τι είδους προϋπολογισμό έχω?
  • Ποιο είναι καλύτερο από την άποψη της προστασίας του περιβάλλοντος?

Φυσικά, το γκαζόν χρειάζεται επίσης κανονικό νερό

Εμπλουτίστε το γκαζόν με νερό

Οργανικά ή ανόργανα λιπάσματα

Οργανικό ή μεταλλικό λίπασμα – ποια θα ήταν η καλύτερη λύση; Λάβετε υπόψη ποιο είδος θα ήταν καλύτερο για την υγεία σας. Ειδικά αν έχετε παιδιά ή ζώα στο σπίτι και τους αρέσει να παίζουν στο γκαζόν, θέλετε να είναι όσο το δυνατόν πιο απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες. Ωστόσο, τα οργανικά λιπάσματα έχουν το μειονέκτημα ότι είναι κάπως πιο ακριβά και επίσης χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ισχύσουν. Σε επείγουσες περιπτώσεις, μπορείτε πρώτα να χρησιμοποιήσετε ορυκτούς διαλύτες και στη συνέχεια να εφαρμόσετε οργανικά λιπάσματα το φθινόπωρο.

Θα πρέπει να φροντίζετε το γκαζόν σας όλο το χρόνο!

Εργαλεία και ιδέες λίπανσης γκαζόν

Εάν το πάτωμα έχει υποστεί μεγάλη ζημιά

Όταν το γκαζόν φαίνεται εντελώς σπασμένο, συνήθως είστε ανυπόμονοι να το αντισταθμίσετε. Ωστόσο, τα λιπάσματα που περιέχουν χημικά θα μπορούσαν δυνητικά να επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μάλλον ένα οργανικό σε αυτήν την περίπτωση αφού έχετε ολοκληρώσει όλα τα βήματα φροντίδας που περιγράφονται παραπάνω. Θα πρέπει επίσης να κάνετε αρκετές δοκιμές για την ποιότητα του εδάφους. Αν δεν έχετε ανοίξει τον παραπάνω σύνδεσμο, μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ! Πάνω απ ‘όλα, τα μέσα γονιμοποίησης πρέπει να περιέχουν αυτό που λείπει περισσότερο στην περίπτωσή σας.

Μετά από όλα, υπάρχουν προϊόντα σε διαφορετικές κατηγορίες τιμών. Δεν χρειάζεται να είναι ότι τα φθηνότερα είναι χειρότερα. Απλώς πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για να επιλέξετε την υψηλή ποιότητα μεταξύ αυτών μέσω αναφορών δοκιμών στο Διαδίκτυο. Θα πρέπει επίσης να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης. Ορισμένα λιπάσματα είναι πιο δύσκολα στη χρήση για διάφορους λόγους – επειδή πρέπει να διανέμονται πολλές φορές ή η δοσολογία τους είναι συγκεκριμένη.

Σχεδιάστε τη διαδικασία λίπανσης έτσι ώστε να είναι πράγματι εφικτή. Διαφορετικά, ίσως είναι καλύτερο να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια.