Φανταστείτε την ακόλουθη κατάσταση: Έχετε επενδύσει αρκετό χρόνο και προσπάθεια στον κήπο σας. Μια μέρα περπατάτε έξω και παρατηρείτε, ωστόσο, ότι τα παράσιτα απειλούν να καταστρέψουν το φυτό σας για αρκετές εβδομάδες. Τώρα πρέπει να προσέξεις! Από τη μία πλευρά, δεν θέλετε να βλάψετε τα φυτά σας, αλλά από την άλλη, θέλετε να απαλλαγείτε αποτελεσματικά από τα παράσιτα. Τα περισσότερα παράσιτα, όπως το ωίδιο, οι αφίδες ή τα σαλιγκάρια, μπορούν να γίνουν ακίνδυνα με πολύ απλά μέσα. Επομένως, δεν χρειάζεται πάντα να είναι το χημικό κλαμπ. Συλλέξαμε μερικές συμβουλές για εσάς για το πώς να τερματίσετε τα παράσιτα στον κήπο σας.

unsplash irene davila

Κάντε χωρίς χημεία

Βασικά, είναι σημαντικό να αποφεύγετε τις χημικές ουσίες στον κήπο του σπιτιού σας. Επειδή αυτό δεν βλάπτει μόνο τα παράσιτα, αλλά οι παράγοντες που χρησιμοποιούνται μπορούν επίσης να επιτεθούν σε ανθρώπους. Η χρήση της χημείας μπορεί να καταστρέψει περισσότερο από όσο νομίζετε. Η απρόσεκτη χρήση αυτού μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο των μελισσών ή των βατράχων, για παράδειγμα. Τα υπόγεια ύδατα μπορεί επίσης να μολυνθούν ή ακόμη και να δηλητηριαστούν. Προσπαθήστε λοιπόν να τα πάτε καλά χωρίς χημικά αν είναι δυνατόν. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν θα υπάρξει προσβολή από παράσιτα, υπό την προϋπόθεση ότι είναι τα φυτά σας έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Καταπολεμήστε τις αφίδες με σαπούνι και καφέ

Το φυσικό Ο εχθρός των αφιδών είναι η πασχαλίτσα. Δυστυχώς, τα χαριτωμένα μικρά έντομα δεν είναι πάντα εκεί όταν χρειάζονται. Ωστόσο, υπάρχουν άλλοι τρόποι ελέγχου των αφιδών εάν προσβάλλουν τα διακοσμητικά ή χρήσιμα φυτά σας.

Απλά ανακατέψτε μια κουταλιά της σούπας μαλακό σαπούνι με ένα λίτρο νερό. Ρίξτε το μείγμα σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και ψεκάστε με αυτό τις πληγείσες περιοχές. Εάν αυτό δεν σας βοηθήσει, μπορείτε απλά να αναμίξετε έναν δυνατό καφέ με μια σταγόνα υγρού πλύσης και να τον ψεκάσετε στο μολυσμένο φύλλωμα. Σε λίγο χρόνο, θα πρέπει να απαλλαγείτε από τις αφίδες με αυτόν τον τρόπο.

miryam-leon-HkbjO-OlG4w-unsplash

Το πριονίδι κρατά μακριά τα σαλιγκάρια

Είναι πολύ εύκολο να αναλάβετε δράση κατά των σαλιγκαριών. Δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσετε βάναυσα μέσα όπως το αλάτι. Εάν παρατηρείτε ότι τα σαλιγκάρια επισκέπτονται τα φυτά σας, απλά πασπαλίστε πριονίδι γύρω από το φυτό. Με αυτό χτίζετε ένα φράγμα που τα γλοιώδη ζώα δεν μπορούν να ξεπεράσουν.

Ωστόσο, πρέπει να ανανεώνετε τακτικά το φράγμα, για παράδειγμα μετά από ισχυρό άνεμο ή βροχή. Το πριονίδι λειτουργεί μόνο κατά των ταραχοποιών όταν είναι στεγνά.

Η δύναμη της καρύδας

Πιο συγκεκριμένα, αφορά κυρίως το λάδι καρύδας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει ενάντια στα τσιμπούρια στον κήπο. Πρώτα απ ‘όλα, δεν προστατεύει τα φυτά σας, αλλά εσείς οι ίδιοι όταν ασχολείστε με την κηπουρική. Μπορείτε να πάρετε λάδι καρύδας σε κάθε μεγάλο σούπερ μάρκετ. Με αυτό απλώς τρίβετε τις ελεύθερες περιοχές σας στο σώμα και τα τσιμπούρια δεν έχουν άλλη πιθανότητα. Μια ευχάριστη παρενέργεια: το λάδι καρύδας φροντίζει το δέρμα σας ταυτόχρονα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αιθέρια έλαια για την καταπολέμηση των τσιμπουριών. Το εφαρμόζετε και στο δέρμα σας. Οι έντονοι καπνοί έχουν αποτρεπτική επίδραση στα μικρά παράσιτα.

tijana-drndarski-Bb8_yBkb_6E-unsplash

Βαζελίνη και λεμόνι

Τα μυρμήγκια μπορεί να είναι πραγματικά ενοχλητικά, ειδικά σε γλάστρες ή κουτιά με λουλούδια. Ωστόσο, δεν πρέπει να βλέπετε τα μυρμήγκια ως παράσιτα καθώς συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό στο οικοσύστημά μας. Απλώνουν σπόρους, τρώνε φυτά και καλλιεργούν μανιτάρια. Σε καμία περίπτωση λοιπόν μην τα καταστρέψετε.

Ευτυχώς, υπάρχουν αποτελεσματικές μέθοδοι · για παράδειγμα, το τρίψιμο του εξωτερικού των γλαστρών σας με βαζελίνη μπορεί να κρατήσει τα μυρμήγκια μακριά. Οι φέτες λεμονιού στο χώμα της γλάστρας έχουν επίσης αποτρεπτική επίδραση στα ζώα.

unsplash princ patel

Είναι όλα στο γάλα

Το ωίδιο είναι ένας μύκητας που μπορεί να επηρεάσει τα φυτά σας. Συνήθως, εάν έχετε προσβολή, θα πρέπει να κόψετε τα προσβεβλημένα φύλλα για να αποτρέψετε την εξάπλωσή του. Μόλις αφαιρέσετε τα φύλλα, θα πρέπει οπωσδήποτε να τα μεταχειριστείτε με γάλα στη συνέχεια. Για να το κάνετε αυτό, αναμίξτε περίπου 125 ml γάλακτος με 825 ml νερό και γεμίστε το σε ένα μπουκάλι ψεκασμού. Εάν ψεκάζετε το φυτό με αυτό τακτικά, το ωίδιο δεν θα έχει πλέον καμία πιθανότητα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε επίσης να λάβετε προληπτικά μέτρα κατά του μυκητιασικού παρασίτου.

Φυτικό έλαιο και έντομα ζυγαριάς

Παρόμοια με τις αφίδες, τα έντομα κλίμακας μπορούν επίσης να φάνε τα φυτά σας με αντιαισθητικό τρόπο. Εάν παρατηρήσετε ότι τα φυτά σας έχουν προσβληθεί, το εμπορικό φυτικό έλαιο μπορεί να σας βοηθήσει να διώξετε ξανά τα παράσιτα. Το ηλιέλαιο ή το κραμβέλαιο είναι ιδανικά. Στάξτε λίγο σε ένα μαλακό πανί και εφαρμόστε το στα μολυσμένα φύλλα. Θα πρέπει να απαλλαγείτε από τα έντομα της ζυγαριάς σε χρόνο μηδέν.

sevein-candrian-qtgTwEiZz-I-unsplash

Τα πουλιά τρομάζουν με κακή μουσική

Τα μεγαλύτερα παράσιτα που μπορούν να απειλήσουν τα φυτά στον κήπο σας είναι τα πουλιά. Ωστόσο, μπορείτε εύκολα να τα αντιμετωπίσετε με μουσική. Ωστόσο, δεν πρόκειται για ενίσχυση ήχου. Αντ ‘αυτού, μπορείτε να κρεμάσετε παλιά CD που έχουν υπηρετήσει τον χρόνο τους σε χορδές για να θαμπώσουν τα ζώα με τις αντανακλάσεις του φωτός από τις ανακλαστικές επιφάνειες.

Με αυτές τις συμβουλές, θα πρέπει να αποκτήσετε τον κήπο σας χωρίς παράσιτα με τον πιο φυσικό δυνατό τρόπο. Λάβετε επίσης υπόψη ότι πρέπει σίγουρα να απέχετε από τη χρήση χημικών, ακόμη και με μεγαλύτερη προσβολή από παράσιτα. Κάντε κάτι καλό για τα φυτά σας και τον εαυτό σας.

   timo-vijn-PE3BN5bjAkI-unsplash

Εικόνα 1: unsplash.com, © Ειρήνη Νταβίλα

Εικόνα 2: unsplash.com, © Miryam León

Εικόνα 3:  unsplash.com, © Tijana Drndarski

Εικόνα 4: unsplash.com, © Πρίγκιπας Πατέλ

Εικόνα 5: unsplash.com, © Σεβέριν Καντριάν 

Εικόνα 6: unsplash.com, © Timo Vijn