Η χρήση κάλυψης αγριόχορτου στον δικό σας κήπο είναι μια εξαιρετική ιδέα. Αυτοί οι τύποι φυτών θεωρούνται γενικά ισχυροί και εύχρηστοι, αψηφούν τον ήλιο και το κρύο, αναπτύσσονται σε πολυετή φυτά και συνήθως είναι πολυετή. Με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζουν ένα λεγόμενο μαξιλάρι στο έδαφος και απλά δεν δίνουν την ευκαιρία σε ανεπιθύμητα φυτά. Ανάλογα με το στυλ και τη θέση του κήπου καθώς και τις προσωπικές σας προτιμήσεις, μπορείτε να επιλέξετε τα σωστά φυτά κάλυψης εδάφους. Φυσικά θα θέλαμε να σας βοηθήσουμε ξανά και να σας δείξουμε μερικά από τα αγαπημένα μας φυτά με τα οποία μπορείτε να καλύψετε το πάτωμα του κήπου σας. Στη σκιά, στη μισή σκιά ή στον ήλιο-μπορείτε πάντα να βρείτε το σωστό κάλυμμα εδάφους και με αυτόν τον τρόπο να εξασφαλίσετε μια περιποιημένη εμφάνιση κήπου χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Κάλυψη εδάφους έναντι ζιζανίων για έναν εύκολο περιποίηση κήπου

ανθισμένες ιδέες φυτών κάλυψης εδάφους

Αειθαλές κάλυμμα εδάφους

Κατ ‘αρχήν, αυτά τα φυτά είναι ανθεκτικά και αναπτύσσονται τόσο στη σκιά όσο και στον ήλιο, ανάλογα με το συγκεκριμένο είδος. Οι στενά συνυφασμένες ρίζες του εδάφους δεν είναι μόνο πολύ αποτελεσματικές κατά των ζιζανίων, αλλά προστατεύουν και εμπλουτίζουν το έδαφος ταυτόχρονα χρόνο και βεβαιωθείτε ότι είναι ισορροπημένος κήπος micro world.

Η φύτευση γίνεται συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού. Τα φυτά της εδαφοκάλυψης έχουν τότε αρκετό χρόνο για να ριζώσουν πριν από την έναρξη του χειμώνα. Η κοπή είναι ταμπού εδώ, καθώς μπορεί να βλάψει τις τρυφερές ρίζες. Βοτάνετε μικρά φυτά ζιζανίων εάν εμφανίζονται στην πρώτη φάση ανάπτυξης του εδαφοκάλυψης. Συνιστάται να εμπλουτίσετε το έδαφος με λίπασμα πριν από τη φύτευση και να διανείμετε ένα στρώμα φλοιού, με ρινίσματα κέρατος από κάτω, μεταξύ των μικρών φυτών που καλύπτουν το έδαφος. Συνήθως αρκεί να φυτέψετε περίπου 15 φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο.

Επιπλέον συμβουλή: Με την κάλυψη εδάφους που αναπτύσσεται γρήγορα και είναι δρομείς, θα πρέπει να περιμένετε λιγότερα φυτά ανά τετραγωνικό μέτρο – περισσότερο από τέσσερα έως πέντε.

Η υφέρπουσα αρκεύθου (Juniperus horizontalis)

αειθαλής κάλυψη εδάφους άρκευθος οριζόντια υφέρπουσα

Το αμυγδαλωτό γαλακτοφόρο ή αμυγδαλόγαλα που ονομάζεται (Euphorbia amygdaloides)

αειθαλής εδαφοκάλυψη euphorbia amygdaloides αμυγδαλόγαλα

Το σκυλί-αυτί (Stachys byzantina)

Σκυλί αυτί αειθαλή φυτά κάλυψης εδάφους

Το μεγάλο αειθαλές (Βίνκα μείζονα)

το μεγάλο αειθαλές κάλυμμα εδάφους δημιούργησε φυτά

Συρμάτινοι θάμνοι ή Muehlenbeckien (Muehlenbeckia)

Muehlenbeckia axillaris μαύρος καρποφόρος καλυμμένος θάμνος

Άλλα παραδείγματα δημοφιλών αειθαλών καλύψεων εδάφους περιλαμβάνουν: 

  • η ρίζα φουντουκιού
  • ο κισσός
  • το αειθαλές αναρριχητικό
  • ο βαλκανικός γερανός
  • το λουλουδι ξωτικο
  • το χαλί χρυσή φράουλα
  • ο ανθός του αφρού
  • ο κηλιδωμένος πνευμονοειδής.

Κάλυψη εδάφους στον ήλιο

Ένα από τα πιο δημοφιλή καλύμματα εδάφους που ευδοκιμούν στον καυτό ήλιο είναι θυμάρι. Αυτό το φαρμακευτικό βότανο δεν πρέπει μόνο να το απολαμβάνετε ως πολύτιμο τσάι όταν κρυώνετε, αλλά σίγουρα κόβει μια ωραία φιγούρα στον κήπο. Πολλοί τύποι θυμαριού είναι ανθεκτικοί και καλύπτουν το έδαφος και φτάνουν σε ύψος έως 5-10 εκατοστά.

Θυμάρι με κάλυμμα εδάφους για την αρωματική φυτεία γκαζόν σας

ιδέες φυτών κάλυψης ιδέες σχεδιασμός κήπου

Τα καταπράσινα λουλούδια των ανθών της γκρίζας δεν είναι λιγότερο υπέροχα. Αν και αυτό το χυμώδες φυτό είναι ετήσιο, αψηφά τη ζέστη και τον άμεσο ήλιο και καθιστά έναν εξαιρετικό εξωραϊσμό για τον κήπο σας.

Ζωηρόχρωμα ανθοστόλια ως καλοκαιρινή κάλυψη εδάφους

πορτοκάλι αυξήθηκε έδαφος κάλυψη φυτά ήλιος

Phedimus spurius είναι από την οικογένεια sedum και αναπτύσσεται ακόμη και σε ξηρούς χλοοτάπητες, τοίχους ή βράχους. Πάνω απ ‘όλα, εντυπωσιάζει με τα συναρπαστικά, μεγάλα λουλούδια του.

Η πέτρα του Καυκάσου (Phedimus spurius)

sedum spurium cover ground succulents caucasus asian stonecrop

Η οικογένεια των λουλουδιών φλόγας είναι αρκετά μεγάλη. Τα περισσότερα από αυτά τα αρωματικά λουλούδια προέρχονται από τη Βόρεια Αμερική και είναι πολύ δημοφιλή και προτιμώνται από πολλούς χόμπι κηπουρούς. Ανάλογα με την ποικιλία, τα λουλούδια της φλόγας έχουν λευκά, μοβ ή ροζ λουλούδια.

Τα υπέροχα λουλούδια των λουλουδιών φλόγας όπως η ταπετσαρία phlox (Phlox diffusa)

phlox diffusa κάλυψη εδάφους μερικής σκιάς ηλιόλουστα φλόγα λουλούδια

phlox diffusa φλόγα λουλούδια εδαφοκάλυμμα

Η οικογένεια Delosperma είναι επίσης αρκετά δημοφιλής και γνωστή. Αυτό το χυμώδες φυτό φροντίζεται εύκολα και ανθίζει σε μοβ και βιολετί.

Το υπέροχο Delosperma ανήκει στο φυτικό γένος των μεσημεριανών λουλουδιών (Aizoaceae)

delosperma cooper φυτά κάλυψης εδάφους ηλιόλουστα

delosperma ecklonis μοβ λουλούδια ήλιο φυτά κάλυψης εδάφους

Κάλυψη εδάφους σε σκιά και ημισκιά

Και ποια φυτά είναι κατάλληλα ως ταπετσαρία για τους κήπους μας όταν υπάρχει περισσότερη σκιά ή μισή σκιά; Μην ανησυχείς! Ευτυχώς, υπάρχουν και πολλά από αυτά. Εδώ θα θέλαμε να παραθέσουμε τα αγαπημένα μας για εσάς. Υπάρχουν πολλά που πιθανότατα γνωρίζετε ή έχετε ακόμη στον κήπο σας.

Τα Hosta, για παράδειγμα, είναι πολυετή φυτά που προέρχονται από την Ιαπωνία και φροντίζονται εξαιρετικά εύκολα. Ευδοκιμούν επίσης σε αυτή τη χώρα και δίνουν στον κήπο μια ήρεμη, ζουμερή φρεσκάδα στη σκιά.

Οι Hostas αποκαλούνται επίσης κρίνοι καρδιάς (Hosta)

funkien hosta σκιά φυτά κάλυψης εδάφους

Με τα φύλλα του με αποτελεσματική εμφάνιση και τα ευαίσθητα, λευκά λουλούδια, το Saxifraga stolonifera συνιστάται σίγουρα ως κάλυμμα εδάφους για σκιερά σημεία στον κήπο. Το φυτό ανθίζει από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο και ένα σκέλος μπορεί μερικές φορές να έχει έως και 60 λουλούδια.

Εβραϊκή γενειάδα ή ερπετό σαξιφράζ (Saxifraga stolonifera)

Judenbart εργοστάσιο κάλυψης εδάφους

Οι εντυπωσιακές φτέρες δεν χρειάζονται καθόλου εισαγωγή. Ποιος δεν τους γνωρίζει; Συχνά εμφανίζονται σε περιπάτους στο δάσος και ως εκ τούτου γνωστοί, διαφορετικοί εκπρόσωποι της οικογένειας της φτέρης είναι μια ευεργετική, εδαφική εναλλακτική λύση για φυσικούς κήπους, όπου υπάρχει περισσότερη σκιά και υγρασία.

Οι φτέρες αγαπούν τη σκιά και την ημισκιά

φυτά σκιά φτέρης

Τα φυτά Ysander ονομάζονται επίσης στοργικά λιπαρά άτομα και προτιμώνται από πολλούς κηπουρούς. Αυτό είναι ένα όμορφο κάλυμμα εδάφους που δείχνει υπέροχα, πλούσια πράσινα, οδοντωτά φύλλα και μικρά, ευαίσθητα λουλούδια. Ο χοντρός είναι αειθαλές φυτό, μεγαλώνει και εξαπλώνεται γρήγορα και με ασφάλεια.

Ιαπωνικό ysander (Pachysandra terminalis)

ιαπωνικό ysander pachysandra terminalis σκιά κάλυμμα εδάφους

αειθαλής εδαφοκάλυψη pachysandra ysander

Το γένος της νεκρής τσουκνίδας είναι αρκετά μεγάλο και παρόλο που αυτά τα φυτά ονομάζονται έτσι και μοιάζουν σε εμφάνιση, δεν σχετίζονται με την οικογένεια της τσουκνίδας. Έχουν ευαίσθητα, μοβ λουλούδια και φαίνονται όχι μόνο σε γκαζόν, αλλά και συχνά σε γκαζόν και δρόμους.

Κηλιδωμένη νεκρή τσουκνίδα (Lamium maculatum)

κηλιδωμένα νεκρά σκιά φυτά κάλυψης εδάφους

Αδιαμφισβήτητο και πικάντικο – το ξύλο δεν θεωρείται φαρμακευτικό και αρωματικό φυτό για τίποτα και ήταν το πιο σημαντικό συστατικό της παραδοσιακής γροθιάς ξυλώδους ξυλείας. Σήμερα το ξύλο δεν επιτρέπεται πλέον στην παραγωγή τροφίμων στη Γερμανία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κουμαρίνη.

Το ξύλο (Galium odoratum), που ονομάζεται επίσης αρωματικό στρείδι

waldmeister galium odoratum σκιά φυτά κάλυψης εδάφους

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι το κόκκινο αίμα του γερανού και ο μανδύας της απαλής κυρίας. Αυτά τα όμορφα ανθισμένα φυτά κάλυψης εδάφους ευδοκιμούν καλύτερα σε ημι-σκιά. Και τα δύο εξαπλώνονται αρκετά γρήγορα και έχουν όμορφα, λεπτά λουλούδια. Σε αντίθεση με τον χαμηλό γερανό, ο μανδύας της κυρίας μεγαλώνει μερικές φορές μέχρι και ένα μέτρο και έχει μεγάλα φύλλα με εννέα λοβούς.

Αιματοκόκκινος γερανόςμύλος που ονομάζεται επίσης λουλούδι αίματος και ρίζα κοτόπουλου (Γεράνι sanguineum)

σκιά κάλυψη εδάφους γεράνι sanguineum κόκκινο cranesbill αίματος

Μαλακό μανδύα κυρίας ως κάλυμμα εδάφους

μαλακά μανδύα φυτά κάλυψης εδάφους

Ανεξάρτητα από το ποιο κάλυμμα εδάφους θα επιλέξετε, όχι μόνο θα κάνετε κάτι καλό για τον κήπο σας, αλλά κυρίως θα εξοικονομήσετε χρόνο και περιττές εργασίες συντήρησης. Επειδή τα σωστά φυτά κάλυψης εδάφους δεν είναι μόνο όμορφα και στιβαρά, προσφέρουν επίσης αποτελεσματική και απόλυτα φυσική προστασία από τα ζιζάνια. Ρίξτε μια άλλη ματιά σε όλα τα φυτά εδαφοκάλυψης εδώ και σκεφτείτε ποια από αυτά και πού ακριβώς ταιριάζουν στον κήπο σας.

Αειθαλής και εύκολη στη φροντίδα – ο κήπος με κάλυμμα εδάφους

ιδέες για αειθαλή εδαφοκάλυψη στον κήπο   Βίνκα μείζονα        χυμώδης αειθαλής κήπος με κάλυψη εδάφους