Ένα φυτό με υπέροχα αρωματικά φύλλα που μας εμπνέει ξανά και ξανά – το φυτό του λιβανιού (Plectranthus coleoides). Συχνά το όνομα συγχέεται με το πραγματικό λιβάνι, από το οποίο λαμβάνεται η ρητίνη λιβανιού. Ωστόσο, αυτό δεν έχει καμία σχέση με αυτό, αλλά είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά για φροντίδα, τα οποία ευδοκιμούν τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Στις παρακάτω γραμμές θα μάθετε περισσότερα για το φυτό χωρίς επιπλοκές και θα λάβετε επίσης τις πιο σημαντικές συμβουλές φροντίδας.

Φυτό λιβάνι – η στιβαρή ομορφιά με ένα απατηλό άρωμα

όμορφο θυμίαμα φυτό πράσινα άσπρα φύλλα

Γιατί το φυτό του λιβανιού ονομάζεται έτσι;?

Όπως ήδη αναφέρθηκε, το φυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το λιβάνι. Αλλά πήρε το όνομά του λόγω του αδιαμφισβήτητου αιθέριου αρώματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα αισθητό όταν αγγίζετε τα φύλλα. Το φυτό του λιβανιού ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των θάμνων της άρπας (Plectranthus), η οποία περιλαμβάνει περισσότερα από 350 είδη.

Τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τη Νοτιοανατολική Ασία και τα νησιά του Ειρηνικού. Αλλά ορισμένα είναι επίσης εγγενή στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές της Αφρικής. Τα φύλλα δεν είναι μόνο υπεύθυνα για το υπέροχο άρωμα, είναι επίσης η πραγματική οπτική γοητεία του φυτού. Ανάλογα με το είδος, διαφέρουν ως προς το χρώμα και το σχήμα. Κατ ‘αρχήν, όμως, αυτά έχουν σχήμα αυγού και ελαφρώς οδοντωτά. Οι μικρές τρίχες στα φύλλα και τους μίσχους είναι επίσης πολύ χαρακτηριστικές για το φυτό του λιβανιού.

Με την πρώτη ματιά, ίσως σκεφτείτε ότι πρόκειται για διακοσμητική τσουκνίδα

θυμίαμα φυτό πράσινα φύλλα λευκό περίγραμμα

Πού και πώς ευδοκιμεί καλύτερα το φυτό του λιβανιού?

Το φυτό είναι ένας πραγματικός λατρευτής του ήλιου. Λατρεύει τις φωτεινές και ζεστές τοποθεσίες που προστατεύονται καλά από τον άνεμο. Μπορείτε να φροντίσετε το φυτό του λιβανιού σας έξω στον κήπο καθώς και στο μπαλκόνι. Κόβει επίσης μια ωραία φιγούρα ως φυτό εσωτερικού χώρου. Το καλοκαίρι της αρέσει να ποτίζεται πιο συχνά. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί τις πολύ ζεστές μέρες για να διατηρήσετε το χώμα υγρό. Παρ ‘όλα αυτά, πρέπει να αποφύγετε την κατάκλυση νερού. Όπως τα περισσότερα είδη Plectranthus, το φυτό του λιβανιού δεν είναι τόσο απαιτητικό όταν πρόκειται για χώμα. Το κανονικό χώμα για γλάστρες είναι απόλυτα κατάλληλο για αυτό. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη λίπασμα άμμου και φύλλων σε αυτό. Θα πρέπει να είστε σχετικά οικονομικοί με τη λίπανση. Λίγο υγρό μακροπρόθεσμο λίπασμα μία φορά κάθε 14 ημέρες θα πρέπει να είναι αρκετό.

Τα άνθη του φυτού είναι αρκετά φιλιγκράν και θυμίζουν μικρά στόματα

ανθίζοντας θυμίαμα φυτό λευκά λουλούδια

Το φυτό δεν είναι ανθεκτικό στα γεωγραφικά πλάτη μας. Δεν ανέχεται θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν και ως εκ τούτου πρέπει να μπει στο σπίτι πριν από τον πρώτο παγετό. Μια φωτεινή χειμερινή περιοχή με 10-15 μοίρες θα ήταν ιδανική για αυτό. Σπάνια ποτίστε αυτό το διάστημα και σταματήστε εντελώς τη γονιμοποίηση.

Ένα υπέροχο και απλό φυτό γλάστρας

φυτό λιβάνι στο φυτό κήπο μπανιέρα

Ο ευκολότερος τρόπος πολλαπλασιασμού του φυτού είναι με μοσχεύματα την άνοιξη. Αυτά πρέπει να έχουν μήκος περίπου 7 εκατοστά και να κόβονται από τους φρέσκους βλαστούς. Τα μοσχεύματα φυλάσσονται πρώτα σε γλάστρες και αργότερα τοποθετούνται σε άλλη γλάστρα με κανονικό χώμα. Μην ξεχνάτε να διατηρείτε το χώμα σε γλάστρες υγρό ανά πάσα στιγμή!

Το φυτό του λιβανιού αισθάνεται ιδιαίτερα στο σπίτι στο κρεμαστό καλάθι

φυτικό λιβάνι κρεμαστό καλάθι

Εάν ακόμα δεν γνωρίζετε αυτό το εύκολο στη φροντίδα και πικάντικο άρωμα και δεν το έχετε στο σπίτι, τότε σίγουρα θα πρέπει να το δοκιμάσετε. Στο εμπόριο λουλουδιών θα βρείτε διαφορετικούς τύπους φυτών λιβανιού, τα οποία δεν είναι μόνο φθηνά, αλλά και πολύ λιτά και ανθεκτικά. Αφήστε τον εαυτό σας να πειστεί και απολαύστε τη μοναδική, αιθέρια μυρωδιά λιβανιού στο μπαλκόνι ή στον κήπο!

Το φυτό ανθίζει συνήθως από τον Μάιο έως τον Αύγουστο

λευκό λουλούδι θυμίαμα φυτό

Ορισμένες ποικιλίες έχουν λεπτά πορφυρά λουλούδια

λιβάνι φυτό λουλούδι κρεβάτι σχεδιασμός κήπου

θυμίαμα φυτό μοβ λουλούδια plectranthus mona λεβάντα

Άλλοι όπως το “Lemon Twist”, για παράδειγμα, εντυπωσιάζουν με μια ανοιχτό κίτρινη απόχρωση

φυτό λεμονιού λιβάνι

θυμίαμα φυτό plectranthus siliatus χρυσό

θυμίαμα φυτό πράσινα λευκά φύλλα