Το χειμερινό γιασεμί (Jasminum nudiflorum) είναι ένας πραγματικός θησαυρός λουλουδιών στη μέση του χειμώνα. Χαρίζει τα μάτια μας με τα υπέροχα, κίτρινα λουλούδια του, όλων των εποχών, όταν σχεδόν όλα τα άλλα φυτά και λουλούδια βρίσκονται σε χειμερία νάρκη. Το μοναδικό φυτό είναι αρκετά στιβαρό και εύκολο στη φροντίδα. Είναι κατάλληλο τόσο για φράχτη όσο και για πράσινο τοίχων και κόβει μια λεπτή φιγούρα ακόμη και σε έναν κάδο. Παρακάτω θα μάθετε περισσότερα για τη σωστή φροντίδα αυτού του υπέροχου χειμωνιάτικου λουλουδιού και τι πρέπει γενικά να προσέξετε.

Λεπτά λουλούδια ακόμη και στο χιόνι

κοπή συμβουλές κηπουρικής για χειμερινό γιασεμί

Χειμερινό γιασεμί – προέλευση, τοποθεσία και έδαφος

Αυτός ο τύπος γιασεμιού ονομάζεται επίσης κίτρινο γιασεμί και ανήκει στην οικογένεια των ελιών. Σε αντίθεση με τους άλλους συγγενείς του, δεν μυρίζει. Τα κίτρινα άνθη του μοιάζουν πολύ με εκείνα της φορσυθίας, αλλά έχουν περισσότερα πέταλα και ανθίζουν από τον Ιανουάριο ή ακόμα και τον Δεκέμβριο σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Το ισχυρό γιασεμί προέρχεται από την Ανατολική Ασία καθώς και το Μεξικό και τη Γουατεμάλα και συχνά αναπτύσσεται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο πάνω από 1000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Έτσι το φυτό είναι ένας πραγματικός επιζών. Αν και τα μπουμπούκια τους μπορούν να αντέξουν σε θερμοκρασίες κάτω από -15 βαθμούς Κελσίου, τα άνθη τους είναι πιο ευαίσθητα και ως εκ τούτου αναπτύσσονται σε βήματα. Η ιδανική τοποθεσία για το χειμωνιάτικο γιασεμί σας είναι επομένως ένα ηλιόλουστο έως μερικώς σκιασμένο μέρος που προστατεύεται επίσης από τον άνεμο. Οι ηλιόλουστες πλαγιές και τα ανάχωμα, για παράδειγμα, είναι ιδανικά, αλλά το κίτρινο γιασεμί κάνει επίσης πολύ καλά ως κάλυψη εδάφους. Ενώ το φυτό δεν είναι πολύ επιλεκτικό για το έδαφος, αισθάνεται καλύτερα σε κιμωλώδη, αμμώδη εδάφη που είναι καλά στραγγιζόμενα και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

Το τέλειο ερπυστικό ή κρεμαστό φυτό το χειμώνα

σχεδιασμός κήπου συμβουλές φροντίδας χειμώνα γιασεμί

Φύτευση, πότισμα και πολλαπλασιασμός

Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε το χειμερινό γιασεμί είναι την άνοιξη. Άρα έχει αρκετό χρόνο να αναπτυχθεί μέχρι το χειμώνα. Συνήθως το φυτό θα ανθίσει το δεύτερο έτος. Είναι καλύτερα να γονιμοποιήσετε με ένα ισχυρό λίπασμα αμέσως μετά τη φύτευση, έτσι ώστε να υποστηρίξετε βέλτιστα την ανάπτυξη. Το χειμώνα δεν χρειάζεται να ποτίζετε το γιασεμί και το καλοκαίρι ή όταν στεγνώνει το χώμα θα ήταν σκόπιμο να το ποτίζετε κάθε τόσο. Μην το παρακάνετε, ωστόσο, γιατί το φυτό δεν του αρέσει η υπερχείλιση. Τότε είναι καλύτερα να έχετε μια πιο ξηρή περίοδο παρά πολύ υπερβολική υγρασία.

Κατά τον πολλαπλασιασμό, μην βασίζεστε σε σπόρους, αλλά κυρίως σε νεροχύτες ή παραφυάδες. Συνήθως οι βλαστοί που φτάνουν στο έδαφος σχηματίζουν τις ίδιες τις ρίζες. Μπορείτε λοιπόν να τα χωρίσετε την άνοιξη και να τα φυτέψετε αλλού. Η μέθοδος πολλαπλασιασμού χρησιμοποιώντας μοσχεύματα είναι επίσης σχετικά εύκολη και απλή.

Το χειμωνιάτικο γιασεμί σας ευχαριστεί κάθε χειμώνα για την στοργική φροντίδα σας

Κόψτε το χειμερινό γιασεμί

Κόψτε το γιασεμί του χειμώνα

Το στιβαρό χειμερινό λουλούδι δεν χρειάζεται απαραίτητα να κόβεται συχνά. Παρ ‘όλα αυτά, ανέχεται πάντα το κλάδεμα πολύ καλά, ακόμα και αν είναι λίγο δυνατό. Είναι καλύτερο να κόψετε τους βλαστούς του φυτού στο ένα πέμπτο περίπου μετά την ανθοφορία. Οι φράχτες και τα παλαιότερα φυτά, καθώς και το κάλυμμα εδάφους μπορούν να κοπούν βαθύτερα και να σχηματιστούν ή απλά να αραιωθούν.

Ηλιόλουστα κίτρινα λουλούδια για χαρούμενη διάθεση ακόμα και στην κρύα εποχή

συμβουλές κηπουρικής κοπής χειμερινό γιασεμί

Χειμερινό γιασεμί στον κάδο

Εκτός από τον κήπο, μπορείτε επίσης να απολαύσετε το κίτρινο γιασεμί σε μπανιέρα. Το ίδιο ισχύει και εδώ για να τοποθετήσετε τον κάδο σε ένα ηλιόλουστο έως μερικώς σκιασμένο μέρος. Θα πρέπει επίσης να τυλίξετε τη γλάστρα με φλις ή νάιλον αν είναι έξω. Κατά κανόνα, το φυτό μπορεί να έχει ύψος έως 2 μέτρα στη μπανιέρα. Για αυτό, όμως, χρειάζεται ένα κατάλληλο βοήθημα αναρρίχησης. Προτιμάτε πάντα μια κάπως μεγαλύτερη ζαρντινιέρα ώστε το γιασεμί να γίνει πιο σταθερό και να έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά διαθέσιμα. Μπορείτε να κόψετε το χειμερινό γιασεμί στη μπανιέρα κάθε χρόνο μετά την ανθοφορία, όπως ήδη περιγράφηκε παραπάνω, έτσι ώστε να σχηματίζει περισσότερα λουλούδια το χειμώνα.

Στον κήπο ή στην μπανιέρα – ένα υπέροχο και εξαιρετικά εύκολο χειμερινό φυτό

όμορφα χειμωνιάτικα γιασεμί κίτρινα λουλούδια

Αν και το χειμωνιάτικο γιασεμί είναι ένα από τα ισχυρά φυτά και δεν χρειάζεται πολλή φροντίδα, πρέπει να το αντιμετωπίζετε επίσης με αγάπη. Σας φέρνει λοιπόν με τα υπέροχα λουλούδια του το χειμώνα και γίνεται ένα ασυναγώνιστο βλέμμα, που σκορπίζει μια χαρούμενη διάθεση ακόμη και σε ζοφερές μέρες.

Μια φρέσκια πράσινη πρόσοψη σε κίτρινο χρώμα

συμβουλές κηπουρικής χειμωνιάτικο γιασεμί

Ηλιόλουστες πιτσιλιές χρώματος στο χιόνι

υπέροχο φυτό κήπο χειμώνα γιασεμί

χειμωνιάτικο γιασεμί στο χιόνι

Τον Απρίλιο, το χειμερινό γιασεμί συνήθως ανθίζει

χειμώνα γιασεμί κίτρινο ανθίζει

συμβουλές φροντίδας για χειμώνα γιασεμί

Τα λουλούδια του παρακολουθούν καλά τις πολυάσχολες μέλισσες

χειμωνιάτικο γιασεμί κόβει την πρώιμη ανθοφορία  κόβοντας χειμερινές συμβουλές φροντίδας γιασεμιού