σκιά κήπο τροπικά φυτά ιδέα καλλιέργειας σχεδιασμός

Δημιουργήστε έναν σκιερό κήπο με τροπικά φυτά

Τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού, ο σκιώδης κήπος είναι το πιο δημοφιλές μέρος για όσους ζουν στις τροπικές περιοχές. Τα τροπικά φυτά είναι φωτεινά και ζωντανά όπως τα ηλιόλουστα παρτέρια και ένας εκπληκτικός αριθμός από αυτά θα τα πάει καλά ακόμη και στις σκιερές περιοχές του κήπου σας. Εδώ είναι μερικές υποδείξεις για να ζωντανέψετε τις πιο σκοτεινές γωνιές του κήπου.

Φωτίστε με βολβούς τροπικών λουλουδιών

Ένας σκιώδης κήπος με τροπικά φυτά δημιουργεί ένα πρωτότυπο σχέδιο για λουλούδια

Η καλλιεργούμενη καλάδια (Caladium spp) και η ποικιλόχορτη πιπερόριζα (Alpinia zerumbet) είναι καλά παραδείγματα για το πώς τα εποχικά τροπικά φυτά μπορούν να φωτίσουν τα σκοτεινά σημεία του κήπου σας. Εδώ τα βολβοειδή φυτά αναμειγνύονται με άλλα φυτά με λεπτά φύλλα.

Οι βολβοί τροπικών λουλουδιών μπορούν να φυτευτούν το καλοκαίρι, αλλά πρέπει να αφαιρεθούν πριν από τον πρώτο παγετό. Θα πρέπει να φυλάσσονται σε ξηρό μέρος μέχρι την επόμενη άνοιξη, όπως πέτρες σκουληκιών, τεμαχισμένο χαρτί ή τύρφη. Σε θερμότερες περιοχές μπορείτε να δοκιμάσετε να τα αφήσετε στο έδαφος το χειμώνα, αλλά με άφθονη άχυρο.

Φέρτε τα φυτά εσωτερικού χώρου έξω

Ένας σκιώδης κήπος με τροπικά φυτά δημιουργεί μια ποικιλία φυτικών ειδών

Αυτές οι ακαταμάχητες βρωμιολίες (Alcantarea imperialis) και φτέρες (Cyathea cooperi) δεν καταγράφονται στη Χαβάη, αλλά στο Σιάτλ. Πρόκειται για ένα στάδιο που σχεδιάστηκε από την AHBH Landscape Architecture με τροπικά φυτά σε κεραμικά δοχεία σε διαφορετικά ύψη εν μέσω απαλής πρασινάδας, τα οποία μπορούν εύκολα να αποσυναρμολογηθούν πριν από τον πρώτο παγετό.

Αυτό το βλέμμα μπορεί να μιμηθεί εύκολα αν προσέξετε να μην αφήσετε τα φύλλα να καούν. Στα φυτά του σπιτιού αρέσει το γλυκό νερό της βροχής και η υγρασία που παίρνουν στον κήπο και θα εκπλαγείτε από την εξωτική ατμόσφαιρα.

Μεταφέρετε το γρασίδι με βλάστηση εδάφους ανθεκτική στη σκιά

Ένας σκιώδης κήπος με τροπικά φυτά δημιουργεί έναν λευκό πάγκο

Το γρασίδι του γκαζόν μπορεί να είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει στη σκιά, αλλά η χαμηλής συντήρησης βλάστηση του εδάφους σε συνδυασμό με τις πέτρες είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση. Τα βαθύ πράσινα φύλλα του με λεπτή υφή είναι το ιδανικό υπόβαθρο για έντονα και φυλλώδη τροπικά φυτά.

Το mondo γρασίδι (Ophiopogon japonicas) σε αυτήν την εικόνα είναι η εξαιρετική εναλλακτική λύση στο γρασίδι γκαζόν για σκιερές γωνιές και παραμένει πράσινο σε θερμότερες περιοχές. Το Liriope (Liriope muscari) και η φτέρη είναι επίσης καλές επιλογές για κάλυψη εδάφους με λεπτή υφή.

Κάντε τις πλευρές του κήπου δελεαστικές. Συχνά παραβλέπονται ως περιοχές μικρότερου δυναμικού και χρησιμοποιούνται για κάδους απορριμμάτων, σωρούς κομποστοποίησης και άλλα άσχημα πράγματα. Οι πλαϊνοί κήποι στη σκιά μπορούν να φαίνονται ακόμη πιο σκληροί.

Καλλιέργεια τροπικών βολβών λουλουδιών

Σκιερός κήπος με τροπικά φυτά δημιουργούν πεζοδρόμιο

Για να γίνουν τα πράγματα ενδιαφέροντα, καλλιεργήστε τροπικούς βολβούς λουλουδιών ως αυτί ελέφαντα (Colocasia και Alocasia) ή τζίντζερ που κοιμάται το χειμώνα (Zingiber zerumbet), με έντονα κόκκινα χωνάκια σε ψηλούς μίσχους στα τέλη του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Αξιοποιήστε τις μικρές περιοχές

Ένας σκιασμένος κήπος με τροπικά φυτά δημιουργεί ένα ξύλινο καθιστικό δίπλα στο τραπέζι

Συχνά οι μικρότεροι κήποι είναι εκείνοι με κακό φως, γειτονικούς τοίχους, δέντρα ή ψηλά κτίρια σε λάθος. Μια τόσο στενή περιοχή όπως στην εικόνα μπορεί να δημιουργηθεί εύκολα και έχει το δικό της μικροκλίμα, το οποίο είναι ιδανικό για τροπικά φυτά.

Όταν καλλιεργείτε τροπικά φυτά σε μικρές περιοχές, δεν χρειάζεται να εξισώσετε πάρα πολλά φυτά, καθώς αναπτύσσονται γρήγορα έξω από το δωμάτιο και πρέπει να αποκοπούν ή να χωριστούν έτσι ώστε ο κήπος να φαίνεται άνετος. Ξεκινήστε με ανθεκτικούς αειθαλείς θάμνους και αλεσμένη βλάστηση ως βάση και έναν άνετο πλακόστρωτο χώρο, ώστε εσείς και οι επισκέπτες να απολαύσετε τον κήπο. Στη συνέχεια, κάντε τους τόνους.

Χρησιμοποιήστε την υφή

Κήπος σκιάς με ξύλο γέφυρας σχεδιασμού τροπικών φυτών

Πολλοί κηπουροί χρησιμοποιούν τα τροπικά φυτά για το χρώμα τους, αλλά μην χάσετε τις δραματικές και αρχιτεκτονικές υφές. Κάθε υφή στην εικόνα προέρχεται από ένα τροπικό φυτό, αλλά το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να επιτευχθεί με φυλλώδη φυτά από τροπικές ζώνες στο ίδιο κρεβάτι.

Το φιλόδενδρο (Philodendron ‘Burle-Marx’) μπορεί να ανταλλαχθεί με μέτρια φυτά με παρόμοια υφή, όπως, για παράδειγμα, hosta (Hosta spp) και οι φοίνικες με μεγάλα φύλλα μπορούν να ανταλλαχθούν με ανθεκτικά είδη όπως οι φοίνικες κάνναβης (Trachycarpus fortune) ή βελόνες παλάμες (Rhapidophyllum hystrix) θα. Και το φύλλο του παραθύρου εκεί; Τα κομμένα φύλλα του αξίζουν το γεγονός ότι το φυτό καλλιεργείται σε δοχείο και μπορεί να τοποθετηθεί στο σπίτι το χειμώνα.

Ελέγξτε τη σκιά

Οι θάμνοι δημιουργούν έναν σκιερό κήπο με τροπικά φυτά

Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της λεπτής και αέρινης σκιάς των ζωντανών βελανιδιών (Quercus virginiana) στην εικόνα και του μικτού φωτός στη μία πλευρά του σπιτιού που ξαφνικά αλλάζει από πλήρη σκιά σε άμεση ηλιοφάνεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε να έχετε σκιά με την καλλιέργεια νέων δέντρων και περισσότερο φως – με την πρόσληψη ενός κηπουρού που φροντίζει τον κήπο σας σε τακτική βάση.

Προσέξτε τα δέντρα που πωλούνται τόσο γρήγορα. Συχνά, μαστίζουν τους ιδιοκτήτες του σπιτιού σας με εύθραυστα κλαδιά, βρώμικους σπόρους και εισβολείς ρίζες. Είναι καλύτερα να ψάξετε για δέντρα που θα απολαύσετε να απολαύσετε τα επόμενα χρόνια.

Ένας σκιώδης κήπος με τροπικά φυτά δημιουργεί ένα πρωτότυπο σχέδιο για λουλούδια