Τώρα τον Ιούνιο μπορείτε ήδη να συλλέξετε τα πρώτα φρέσκα βότανα και φαρμακευτικά φυτά. Είτε τα καλλιεργείτε στο κρεβάτι του κήπου, είτε τα βρίσκετε στο κοντινό δάσος είτε τα έχετε κοντά σας σε μια κατσαρόλα ή κουτί στο σπίτι, δεν είναι τόσο σημαντικό. Είναι ζωτικής σημασίας να επωφεληθείτε από το άρωμα και τη γεύση τους. Έμπειροι χόμπι κηπουροί και νοικοκυρές με πράσινο αντίχειρα ξέρουν πώς να εκτιμούν τα οφέλη των βοτάνων και πώς να τα αξιοποιούν στο έπακρο. Άλλοι άνθρωποι συχνά αναρωτιούνται: πώς μπορείτε πραγματικά να χρησιμοποιήσετε τις υγιεινές ιδιότητες των βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα; Για να δώσουμε μια ικανοποιητική απάντηση σε αυτό, σήμερα αποφασίσαμε να γράψουμε αυτό το άρθρο. Πρόκειται για ξήρανση και αποθήκευση φρέσκων βοτάνων. Σας δίνουμε δοκιμασμένες συμβουλές για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη θεραπευτική δύναμη της φύσης και να την απολαύσετε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μαζί μας θα μάθετε πώς να διατηρείτε το άρωμα και τη γεύση των φρέσκων βοτάνων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ξηρό τσάι από βότανα

Το στέγνωμα φρέσκων βοτάνων είναι αρχαία επιστήμη και τέχνη ταυτόχρονα. Οι άνθρωποι εφηύραν αυτούς τους αιώνες πριν και βρήκαν έξυπνες μεθόδους για το στέγνωμα και την αποθήκευση των δώρων της φύσης. Τα αποξηραμένα βότανα φυλάσσονταν σε σακούλες ή βάζα όλο το χειμώνα και χρησιμοποιούνταν στο μαγείρεμα. Ως αποτέλεσμα, κανείς δεν αμφιβάλλει σήμερα για τη χρησιμότητα των βοτάνων στη σύγχρονη μαγειρική τέχνη.

Με φρέσκα βότανα μπορείτε να δώσετε στα πιάτα σας μια μοναδική γεύση, να διακοσμήσετε ή να αρωματίσετε σαλάτες, να παρασκευάσετε ένα υγιεινό τσάι και πολλά άλλα. Αλλά όταν πρόκειται για την ξήρανση βοτάνων, μπορεί να αισθανθείτε συντριμμένοι. Επειδή υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για αυτό, τις οποίες θα θέλαμε να σας παρουσιάσουμε σε μια στιγμή.

 Τα φρέσκα βότανα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Ρίγανη φρέσκα και αποξηραμένα βότανα στεγνώνουν και αποθηκεύονται

  • Πριν στεγνώσετε βότανα, συλλέξτε βότανα

Οι ειδικοί συστήνουν να συλλέγονται φρέσκα βότανα νωρίς το πρωί, αλλά σίγουρα μετά την πρωινή δροσιά. Ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες στις επιμέρους περιοχές της Ευρώπης, τα βότανα συγκομίζονται σε διαφορετικούς χρόνους. Είναι σημαντικό να έχουν αναπτύξει τις γεύσεις τους όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτό συμβαίνει γενικά λίγο πριν τα φυτά φτάσουν στη φάση της ανθοφορίας τους. Τότε είναι η καλύτερη στιγμή για τη συλλογή φρέσκων βοτάνων. Έχει αποδειχθεί ότι βότανα όπως η ρίγανη, ο βασιλικός και ο άνηθος, που είναι τόσο δημοφιλή στους Γερμανούς, χάνουν το άρωμά τους σημαντικά όταν φτάσουν στη φάση της ανθοφορίας. Καλύτερα λοιπόν να προσέχετε και να μαζεύετε τα βότανα την κατάλληλη στιγμή.

Η επιπλέον συμβουλή μας: Κατά τη συγκομιδή, μην κόβετε τα κοτσάνια των βοτάνων πολύ βαθιά, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να μην βλαστήσουν πια!

Ο ιδανικός χρόνος για τη συλλογή βοτάνων είναι λίγο πριν ανθίσουν!

Δέσε φρέσκα βότανα σε τσαμπιά και κλείσε το τηλέφωνο

Τα βότανα που έχουν ήδη συγκομιστεί πρέπει να προετοιμαστούν για ξήρανση. Είναι καλύτερα να μην τα πλένετε, καθώς μπορεί να χάσουν τη μυρωδιά και τη γεύση τους όταν πλυθούν. Είναι καλύτερο να ανακινείτε τα φρεσκοκομμένα βότανα για να αφαιρέσετε τη σκόνη. Στη συνέχεια, πάρτε μερικά στελέχη και συνδέστε τα σε μια δέσμη. Τώρα θα πρέπει να επιλέξετε μια συγκεκριμένη μέθοδο για την ξήρανση των βοτάνων.

Αυτά τα μαγειρικά βότανα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή.

Φρέσκα βότανα φασκόμηλο μέντα δεντρολίβανο

  • Όλα τα βότανα είναι κατάλληλα για ξήρανση?

Όχι, δεν είναι όλα τα βότανα κατάλληλα για στέγνωμα. Ορισμένοι θα μπορούσαν να απελευθερωθούν βαθιά, άλλοι να διατηρηθούν. Τα βότανα από την περιοχή της Μεσογείου είναι καλύτερα αποξηραμένα. Τέτοια είναι ο άνηθος, η λεβάντα, η ρίγανη, το θυμάρι, το δεντρολίβανο, το αλμυρό, το φασκόμηλο και η μαντζουράνα. Τα τυπικά βότανα αυτής της χώρας, όπως το χαμομήλι και το μητρικό γάλα, μπορούν επίσης να στεγνώσουν καλά. Αλλά υπάρχουν τέτοια αυτοφυή βότανα όπως το κάρδαμο, το γλυκό και η ξινή που δεν είναι κατάλληλα για ξήρανση. Κρατήστε αυτές τις πληροφορίες στο μυαλό σας πριν πάτε για κυνήγι φρέσκων βοτάνων.

 Αφήστε τα φρέσκα βότανα να στεγνώσουν στον αέρα – αυτή είναι η πιο δημοφιλής μέθοδος ξήρανσης.

Αφήστε τις κρεμασμένες δέσμες βοτάνων να στεγνώσουν ανάποδα

  • Δημοφιλείς μέθοδοι ξήρανσης βοτάνων

Η παλαιότερη και πιο γνωστή μέθοδος είναι αυτή Ξήρανση με αέρα από φρέσκα βότανα. Αυτός είναι επίσης ο ήπιος τρόπος με τον οποίο διατηρείται καλά το άρωμα και η γεύση. Τα μαζεμένα βότανα είναι δεμένα μεταξύ τους σε μικρές δέσμες. Αυτά στη συνέχεια κρέμονται ανάποδα. Το δωμάτιο πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο σκοτεινό, προστατευμένο από τον άνεμο και ζεστό. Αφήστε τις δέσμες βοτάνων να κρέμονται για 3-4 ημέρες και ελέγχετε κατά καιρούς πώς αλλάζει το χρώμα τους. Μετά την ξήρανση στον αέρα, τα αποξηραμένα βότανα θροΐζουν ανάμεσα στα δάχτυλά σας και διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια. Στη συνέχεια, μπορείτε να τα βάλετε σε δοχεία ανθεκτικά στο άρωμα και να τα αποθηκεύσετε για το χειμώνα. Το βίντεο που επισυνάπτεται εδώ απεικονίζει αυτήν τη διαδικασία:

Εάν έχετε ήδη ένα Αφυδατωτές στο σπίτι, μπορείτε να στεγνώσετε φρέσκα βότανα και εκεί. Αυτή είναι μια πολύ γρήγορη μέθοδος ξήρανσης όπου η διαδικασία ξήρανσης βασίζεται στην ταχεία αφυδάτωση των βοτάνων. Σε θερμοκρασίες μεταξύ 30 και 70 βαθμών C, τα βότανα απομακρύνονται απαλά από την υγρασία.

Το στέγνωμα βοτάνων είναι αρχαία επιστήμη και τέχνη ταυτόχρονα.

Βότανα με γεύση ξηρού αρώματος για χρήση στην κουζίνα

Ωστόσο, πολλές νοικοκυρές προτιμούν φρέσκα βότανα στο ΦΟΥΡΝΟ να στεγνώσει. Αυτό επιτυγχάνει ένα γρήγορο αποτέλεσμα, αλλά με ένα ορισμένο μειονέκτημα: με αυτήν τη μέθοδο ξήρανσης, τα φυτικά αρώματα χάνουν κάπως. Ωστόσο, το στέγνωμα των βοτάνων με αυτόν τον τρόπο είναι παιδικό παιχνίδι. Τα βότανα απλώνονται σε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και στεγνώνουν στο φούρνο σε θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 50 βαθμών C. Συνιστάται να αφήνετε το φούρνο λίγο ανοιχτό όταν χρησιμοποιείτε αυτήν τη μέθοδο στεγνώματος, έτσι ώστε η υγρασία να μπορεί να ρέει έξω.

 Το τσάι από βότανα είναι καλό για το σώμα και την ψυχή.

Διαφορετικά βότανα ξηρό άρωμα διατηρούν τη γεύση για να κάνουν τσάι από βότανα

Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας ποια από αυτές τις τρεις συνήθεις μεθόδους στεγνώματος σας αρέσει περισσότερο ή ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας. Τελικά, το πιο σημαντικό είναι ότι έχετε καλά αποξηραμένα βότανα για τους κρύους χειμερινούς μήνες. Φυλάξτε τα σε δροσερό μέρος σε κατάλληλα δοχεία ή ποτήρια και απολαύστε το άρωμα και τη γεύση τους ενώ μαγειρεύετε!

 Τα αποξηραμένα βότανα χρησιμοποιούνται ευρέως στην κουζίνα.

Αποξηραμένα βότανα σε γυάλινα μπολ που θεραπεύουν από τη φύση

 Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να παρασκευάσετε ένα αρωματικό τσάι ….

Φυτικό τσάι μέντα κανέλα αποξηραμένα ροδοπέταλα χαμομήλια κουταλάκι του γλυκού μέλι

Το τσάι από βότανα μπορεί να χαλαρώσει το μυαλό και το σώμα.

Αποθηκεύστε τα λουλούδια στεγνά σε δοχεία

Έτσι στεγνώνετε τα δημοφιλή βότανα σας.

Δημοφιλής μέθοδος ξήρανσης βοτάνων με ξήρανση αέρα

 Αφήστε τα βότανα να κρέμονται σε σκοτεινό μέρος προστατευμένο από τον άνεμο για μερικές ημέρες.

Τα βότανα στεγνώνουν στον αέρα Φαρμακευτικό φάρμακο της φύσης

Ποια βότανα είναι κατάλληλα στο σπίτι σας;?

Προετοιμάστε διάφορα φρέσκα και αποξηραμένα τσάι βοτάνων

 Η φύση κάνει τα δώρα της διαθέσιμα σε εμάς.

Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα βότανα για ιατρικούς σκοπούς

Δεν μπορούμε παρά να επωφεληθούμε από αυτό.

Αποξηραμένα βότανα σε ποτήρια φρέσκα βότανα στεγνώνουν στον αέρα