Ο λήθαργος, η κακή διάθεση και η έλλειψη ύπνου μπορούν να είναι σημάδια χειμερινής κατάθλιψης στην κρύα εποχή. Αυτό πραγματικά μαστίζει εκατομμύρια ανθρώπους στα γεωγραφικά πλάτη μας κάθε χρόνο. Εδώ μόνο στη Γερμανία, κάθε τέταρτο άτομο παραπονιέται για το λεγόμενο χειμερινό μπλουζ. Και εδώ δεν εννοείται μόνο μια φυσική χειμερινή κόπωση, αλλά μια ολιστική σύσταση που επηρεάζει επίσης την ψυχή και το πνεύμα. Μπορείτε να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό καταρχάς και ποια τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα της χειμερινής κατάθλιψης παρακάτω.

Καταπολεμήστε τη χειμερινή κατάθλιψη με υγιεινά τρόφιμα και άφθονη άσκηση

σπιτικές θεραπείες για τη χειμερινή κατάθλιψη

Συμπτώματα της χειμερινής κατάθλιψης?

Τα σημάδια της χειμερινής κατάθλιψης μοιάζουν αρκετά με αυτά της γενικευμένης κατάθλιψης. Αλλά είναι πολύ ήπια και έχουν σχετικά ασθενή επίδραση στην καθημερινή ζωή. Η αυξημένη ανάγκη για ύπνο και η πρωινή κούραση είναι πολύ τυπικές για το μπλε του χειμώνα. Καθώς και μια αισθητή αύξηση της όρεξης με όρεξη για γλυκά.

Άλλα πολύ χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά που μπορούν να μιλήσουν για μια χειμερινή κατάθλιψη είναι:

  • μειωμένη απόδοση και συγκέντρωση
  • Αδημοσύνη και αδιαφορία
  • ζοφερή διάθεση
  • Αίσθημα φόβου και έντασης
  • ευερέθιστο
  • διαταραχή ύπνου
  • Αμέλεια των κοινωνικών επαφών

Προσοχή:

Το άρθρο μας έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν προορίζεται για αυτοδιάγνωση ή αυτοθεραπεία. Εάν τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα ή διαρκούν πολύ, θα πρέπει σίγουρα να συμβουλευτείτε έναν γιατρό που εμπιστεύεστε για να αποκλείσετε τυχόν περαιτέρω αιτίες.

Το χειμώνα, πάρτε λίγο καθαρό αέρα όσο πιο συχνά μπορείτε!

τα χειμερινά μπλουζ καταπολεμούν τα σπιτικά φάρμακα για τη χειμερινή κατάθλιψη

Αιτίες του “Winter Blues”

Η έλλειψη ή πολύ μειωμένη ηλιακή ακτινοβολία θεωρείται ότι είναι μία από τις κύριες αιτίες της χειμερινής κατάθλιψης. Έχει αποδειχθεί ότι αυτό επηρεάζει την ισορροπία των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο και συνεπώς τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης του σώματος. Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί; Όταν υπάρχει λίγο φυσικό φως, ή με άλλα λόγια, στο σκοτάδι, η υπόφυση του ανθρώπου παράγει αυξημένα επίπεδα της ορμόνης ύπνου μελατονίνη. Αυτό είναι υπεύθυνο για τον ύπνο και τον ύπνο γενικά. Ωστόσο, με αυξημένο σχηματισμό μελατονίνης, η ποσότητα σεροτονίνης στον εγκέφαλο μειώνεται απότομα, επειδή η σεροτονίνη είναι ο πρόδρομος της μελατονίνης. Στον εγκέφαλο και στο σώμα υπάρχει μια πραγματική ανεπάρκεια της «ορμόνης της ευτυχίας», η οποία είναι πρωτίστως υπεύθυνη για τη χαρούμενη διάθεση και τις θετικές σκέψεις μας.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, η βιταμίνη D λέγεται επίσης ότι επηρεάζει τον σχηματισμό μελατονίνης στον εγκέφαλο. Δεδομένου ότι αυτή η βιταμίνη παράγεται κυρίως από το ίδιο το σώμα με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός, συνήθως παρέχεστε βέλτιστα το καλοκαίρι. Η μείωση του ηλιακού φωτός τους χειμερινούς μήνες επηρεάζει το επίπεδο της βιταμίνης D στο σώμα, η οποία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη διάθεση και τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Τα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι πολύ αποτελεσματικά κατά του μπλε του χειμώνα

βιταμίνη d κατά της χειμερινής κατάθλιψης

15 τροφές που βοηθούν στην καταπολέμηση της χειμερινής κατάθλιψης

Εκτός από πολύτιμες βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα, τα ακόλουθα τρόφιμα περιέχουν επίσης κυρίως εκείνα τα συστατικά που αυξάνουν την παραγωγή σεροτονίνης από τον οργανισμό. Είναι κυρίως τρυπτοφάνη, αλλά άλλες πολύτιμες πρωτεΐνες καθώς και δευτερογενείς φυτικές ουσίες έχουν θεμελιώδη σημασία εδώ.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η λεγόμενη “βιταμίνη του ήλιου” D παίζει ιδιαίτερα έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της χειμερινής κατάθλιψης. Αυτό επίσης προάγει το σχηματισμό σεροτονίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και γενικά στο σώμα και συμμετέχει στο μεταβολισμό του ασβεστίου.

Εδώ είναι τα τρόφιμα που προτείνουμε για το χειμερινό μπλουζ:

1 # αυγά

τρώνε αυγά κατά της χειμερινής κατάθλιψης

2 # ψάρια υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά

πέστροφα κατά της χειμερινής κατάθλιψης

3 # λιναρόσπορος

Οι λιναρόσποροι καταπολεμούν τη χειμερινή κατάθλιψη

4 # εσπεριδοειδή

εσπεριδοειδή κατά της χειμερινής κατάθλιψης

5 # φακοί

Τρώγοντας φακές κατά της χειμερινής κατάθλιψης

6 # σπανάκι

τρόφιμα κατά του χειμερινού σπανάκι κατάθλιψης

7 # παντζάρια

παντζάρι κατά της χειμερινής κατάθλιψης

8 # πλιγούρι βρώμης

βρώμης βρώμης σολτανίνες κανέλα κατά της χειμερινής κατάθλιψης

9 # βατόμουρα

βατόμουρα κατά της χειμερινής κατάθλιψης

10 # καρύδια

τρώτε ξηρούς καρπούς κατά της χειμερινής κατάθλιψης

11 # αποξηραμένα φρούτα

αποξηραμένα φρούτα υγιή κατά της χειμερινής κατάθλιψης

12 # μαύρη σοκολάτα

Καταπολεμήστε τη χειμερινή κατάθλιψη με μαύρη σοκολάτα

13 # σπόροι κολοκύθας

σπόροι κολοκύθας κατά της χειμερινής κατάθλιψης

14 # τσίλι

σκόνη τσίλι υγιή κατά της χειμερινής κατάθλιψης

15 # Τσάι βαλσαμόχορτου

Τσάι βαλσαμόχορτου κατά της χειμερινής κατάθλιψης

Συμπέρασμα:

Τα συμπτώματα της χειμερινής κατάθλιψης ή της χειμερινής κόπωσης μπορούν να ανακουφιστούν αισθητά με τη σωστή διατροφή και περισσότερη άσκηση στον καθαρό αέρα. Επιπλέον, είναι σκόπιμο να φέρετε αναζωογονητικά αρωματικά έλαια και έντονα χρώματα στην καθημερινή ζωή. Ο αθλητισμός, η γιόγκα και ο διαλογισμός σας υποστηρίζουν ακόμη περισσότερο και επαναφέρουν το σώμα, το μυαλό και την ψυχή σε ισορροπία. Φυσικά, οι κοινωνικές επαφές και οι ευχάριστες ώρες σε καλή παρέα παίζουν επίσης όχι λιγότερο σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση των χειμερινών μπλουζ.

Έχετε υπόψη σας τα σήματα που σας δίνει ο οργανισμός σας και αναλάβετε επιτυχημένη δράση ενάντια σε οποιαδήποτε χειμερινή κατάθλιψη. Μην ξεχνάτε, κάθε εποχή μπορεί πραγματικά να είναι υπέροχη και να την απολαύσετε στο έπακρο.

Ετοιμάστε μια υπέροχη χειμωνιάτικη σούπα!

πολύχρωμη χειμωνιάτικη σούπα κατά της χειμερινής κατάθλιψης

Και χαιρετήστε τον χειμωνιάτικο ήλιο στα ψηλά βουνά!

συμβουλές κατά της χειμερινής κατάθλιψης