Οι ασκήσεις γιόγκα ή παιδικής γιόγκα μπορούν να έχουν πολύ θετική επίδραση στα παιδιά και την ανάπτυξή τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι λογικό να εισαγάγουμε τα μικρά παιδιά στη διδασκαλία της γιόγκα όσο το δυνατόν νωρίτερα. Πώς μπορείτε όμως να εντάξετε άψογα και παιχνιδιάρικα τη γιόγκα στη ζωή των νέων (3-12 ετών); Αυτό θα ήταν φυσικά εφικτό εάν οι ασκήσεις γιόγκα των παιδιών παρουσιάζονταν στα μικρά με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Αυτό στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου δύσκολο, επειδή οι περισσότερες στάσεις (ασάνες) έχουν το όνομά τους από ζώα. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να βρυχάται στη Simhasana (Λιοντάρι) ή να σερφάρουν στα χαλάκια τους στο Ardha Pincha Mayurasana (Πόζα δελφινιών). Τα παιδιά θα λατρέψουν να εκφράζουν τη στάση διαφορετικών ζωντανών όντων που ήδη γνωρίζουν και αγαπούν.

Ασκήσεις παιδικής γιόγκα

Η παιδική γιόγκα ασκεί υγιείς ασκήσεις γιόγκα για παιδιά

Κάνε γιόγκα από μικρή ηλικία

Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά ασκήσεις ασάζας γιόγκα στάσης για παιδιά

Ως βοήθημα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικονογραφημένα βιβλία στην αρχή, τα οποία δείχνουν τις βασικές ασκήσεις γιόγκα των παιδιών ως αστείες στάσεις ζώων. Το βιβλίο, για παράδειγμα, είναι ένα από αυτά Zoo Zen: A Yoga Story for Kids της Κρίστεν Φίσερ. Με ομοιοκαταληξία, ο συγγραφέας παρουσίασε 10 στάσεις με ονόματα ζώων και ενδιάμεσα είπε μια ιστορία για το κορίτσι Lyla, που μαθαίνει γιόγκα από τα ζώα του ζωολογικού κήπου. Το βιβλίο παρέχει βασικές οδηγίες και πολύχρωμες εικόνες για να κινηθούν τα παιδιά. 

Το βιβλίο της Κρίστεν Φίσερ Zoo Zen: A Yoga Story for Kids

Ασκήσεις Zoo-Zen-Count-to-Ten-Kristen-Fischer Yoga για παιδιά

Κάτω από αυτό, θα βρείτε πέντε πόζες από το βιβλίο που θα τραβήξουν και θα τραβήξουν την προσοχή του μικρού. Και είναι πιθανό να γίνουν αφοσιωμένοι νέοι γιόγκι στο μέλλον. Οι πόζες γιόγκα είναι επίσης πολύ χρήσιμες σε στιγμές που το παιδί χρειάζεται να ηρεμήσει ή απλά θέλει να είναι δυνατό. Μπείτε και υπενθυμίστε στο παιδί να αναπνέει μόνο από τη μύτη του. Εισπνεύστε και εκπνεύστε … νιώστε ήρεμοι σε κάθε πόζα!

Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά

Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά υγιή ζωή Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά γέφυρα

Simhasana (στάση λιονταριού)

Η διασκέδαση να βγάζεις τη γλώσσα σου έξω και να φωνάζεις έναν βρυχηθμό είναι αυτό που κάνει το πόδι του λιονταριού τόσο ελκυστικό για τα παιδιά. Μην ξεχνάτε τα ηχητικά εφέ!

Βρυχάτε και είστε ελεύθεροι σαν λιοντάρι και νιώστε τη δύναμη – αυτό μπορούμε να το μάθουμε καλύτερα από τα παιδιά

Παιδική γιόγκα ασκεί υγιή ζωή γιόγκα στάση λιοντάρι

Πώς να φτιάξετε το λιοντάρι: Γονατίστε στο χαλάκι γιόγκα και καθίστε άνετα στις φτέρνες σας. Βάλτε τα χέρια σας στα γόνατά σας και τεντώστε τα δάχτυλά σας σαν νύχια. Βγάλε έξω τη γλώσσα σου. Κοιτάξτε με τα μάτια σας στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια. Βρυχάτε σαν λιοντάρι καθώς εκπνέετε.

Merudandasana (αρκούδα πόζα)

Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια καλή στάση ισορροπίας; Πηγαίνετε πέρα ​​από την κανονική θέση του δέντρου και καθοδηγήστε τα παιδιά να καθίσουν με τα πόδια ψηλά χωρίς να χάσουν την ισορροπία τους. Αν ένας άλλος βρυχηθμός γλιστρήσει έξω, ας είναι.

Αντέξτε στάση ισορροπίας

Οι ασκήσεις παιδικής γιόγκα φέρνουν ασκήσεις γιόγκα για παιδιά

Πώς φτιάχνεις την αρκούδα: Καθίστε στο χαλάκι με τα πέλματα σας ενωμένα. Πάρτε τα μεγάλα δάχτυλα των ποδιών σας με τους δείκτες σας και γείρετε προς τα πίσω, έτσι ώστε να είστε ισορροπημένοι στον κόλπο σας. Τεντώστε αργά τα πόδια σας προς τα πάνω, μην χάσετε την ισορροπία σας και συνεχίστε να αναπνέετε.

Padahastasana (πόζα γορίλα)

Αυτή η στάση μπορεί να μοιάζει σαν να σκύβουμε, αλλά αν διδαχθεί σωστά, θα καθοδηγήσει τα παιδιά πώς να διπλώσουν προς τα εμπρός, κάτι που είναι χρήσιμο για τόσες άλλες πόζες. Τα παιδιά θα απολαύσουν είτε να πατήσουν στο εσωτερικό των χεριών τους είτε να πιάσουν τα δάχτυλα των ποδιών τους και να βγάλουν τους αγκώνες τους έξω. Και οι δύο λαβές προσφέρουν διασκεδαστικές παραλλαγές μιας βασικής στάσης που τα παιδιά διασκεδάζουν πολύ.

Σαν γορίλας

Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά υγιεινή ζωή Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά γορίλα

Πώς φτιάχνεις το γορίλα: Σταθείτε στο χαλάκι με τα πόδια σε απόσταση ισχίου. Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι σας και σκύψτε μπροστά στους γοφούς σας. Τεντώστε τα χέρια σας και τοποθετήστε τα δάχτυλα και τις παλάμες σας σταθερά κάτω από το δάχτυλο. Τα χέρια σας είναι τώρα κάτω από τα πόδια σας. Δεν πειράζει να λυγίσεις λίγο τα γόνατά σου.

Utthan Pristhasana (στάση σαύρας)

Τα παιδιά είναι φυσικά ευέλικτα και ως εκ τούτου μπορούν εύκολα να εκτελέσουν προηγμένες πόζες. Η στάση σαύρας βοηθά τα παιδιά να μάθουν αριστερά και δεξιά καθώς τεντώνουν την περιοχή των γοφών τους.

Το ίδιο και η σαύρα

Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά

Πώς να φτιάξετε τη σαύρα: Κάντε πίσω για να ισορροπήσετε στις παλάμες και στα λυγισμένα δάχτυλα των ποδιών. Κρατήστε τα χέρια σας ίσια και την πλάτη σας μακριά και επίπεδη. τοποθετήστε το δεξί σας πόδι στα δεξιά του δεξιού σας χεριού. Για βαθύτερο τέντωμα, τοποθετήστε τους πήχεις στο πάτωμα. Κρατήστε το πηγούνι ψηλά και κοιτάξτε μπροστά. Φανταστείτε να είστε σαύρα.

Mandukasana (στάση βάτραχου)

Η στάση του βάτραχου δεν είναι εύκολη για όλους τους ενήλικες, αλλά είναι ένα αεράκι για τα περισσότερα παιδιά. Τα φυσικά εύκαμπτα πόδια σας φαίνεται να πέφτουν εύκολα σε αυτή τη στάση, αλλά δεν θα μπορείτε να πηδήξετε από το χαλάκι σαν πραγματικός βάτραχος.

Διασκεδάστε με αυτές τις 5 απλές ασκήσεις γιόγκα για παιδιά 

Παιδικές ασκήσεις γιόγκα βιβλίο ασκήσεις γιόγκα για παιδιά

Πώς να φτιάξετε τον βάτραχο: μπείτε στη θέση των τεσσάρων ποδιών. Βγείτε όσο πιο μακριά μπορείτε με τα γόνατά σας. Φέρτε τους αγκώνες και τους πήχεις κάτω από τους ώμους σας στο πάτωμα με τις παλάμες σας επίπεδες στο πάτωμα.

Οι παιδικές ασκήσεις γιόγκα είναι πραγματικά πολύ διασκεδαστικές και καλές για τα παιδιά. Μη χάσετε λοιπόν την ευκαιρία να κάνετε γιόγκα με τα παιδιά σας ή να παρακολουθήσετε μαθήματα για γονείς και παιδιά. Απολαύστε το χρόνο μαζί και μείνετε υγιείς!

Το σώμα του παιδιού είναι πολύ εύκαμπτο

Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά υγιεινής ζωής ασκήσεις γιόγκα για τάξη γιόγκα για παιδιά

Εξαιτίας αυτού, τα παιδιά μπορούν να τεντωθούν εύκολα και χωρίς κόπο

Η παιδική γιόγκα ασκεί στάση γιόγκα για υγιή ζωή Η παιδική γιόγκα ασκεί υγιείς στάσεις γιόγκα στα παιδιά

Έτσι μεγαλώνουν τα παιδιά ευτυχισμένα και υγιή

Παιδικές ασκήσεις γιόγκα Αθλήματα για παιδιά Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά

Μαθήματα γιόγκα για παιδιά

Παιδική γιόγκαΑσκήσεις παιδικής γιόγκα Ασκήσεις γιόγκα για παιδιά