Μετά από τις μακρές και χαρούμενες γιορτές γύρω από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, πολλοί από εμάς αισθανόμαστε μερικά κιλά βαρύτερα. Παρά τις προσπάθειες και τις υποσχέσεις μας να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής, τα γιορτινά τραπέζια ήταν απλά γεμάτα σπιτικά και ακαταμάχητα καλούδια που πρακτικά μας ενσωματώνουν για να δοκιμάσουμε. Τώρα η ζυγαριά επιβεβαιώνει τους φόβους μας και όλοι είμαστε αντιμέτωποι με τη δυσάρεστη ερώτηση: Πώς θα απαλλαγείτε από αυτά τα περιττά κιλά; Μία από τις πιο γρήγορες μεθόδους είναι η χρήση μιας δίαιτας συντριβής. Αυτός ο όρος περιλαμβάνει μια ολόκληρη γκάμα διαφορετικών διατροφών με διαφορετικούς κανόνες, αποτελεσματικότητα και παρενέργειες. Όλοι τους όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό – είναι είτε πολύ περιοριστικοί είτε πολύ χαμηλοί σε θερμίδες. Το σημερινό άρθρο περιστρέφεται γύρω από τον όρο δίαιτα συντριβής. Θα σας δώσουμε μια εικόνα για το θέμα και θα μοιραστούμε μαζί σας τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που πρέπει σίγουρα να γνωρίζετε.

Λειτουργεί πραγματικά μια δίαιτα συντριβής;?

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα υπέρ και τα κατά του crash

Επιστρέψτε σε φόρμα γρήγορα μετά τις γιορτές

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις διακοπές του Santa Libra

Τι είναι μια δίαιτα συντριβής?

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι δίαιτες συντριβής είναι προγράμματα διατροφής που επιτυγχάνουν τη μέγιστη απώλεια βάρους στο συντομότερο δυνατό χρόνο. Ως επί το πλείστον, αυτό περιλαμβάνει την απώλεια λίπους και νερού, αλλά και κάποια μυϊκή μάζα και γλυκογόνο. Αυτό το αποτέλεσμα διπλής όψης επιτυγχάνεται με ένα τεράστιο έλλειμμα θερμίδων.

Τι αποτελέσματα μπορείτε να επιτύχετε με μια δίαιτα συντριβής;?

Τα τελικά αποτελέσματα μιας δίαιτας συντριβής καθορίζονται από διάφορους παράγοντες. Από τη μία πλευρά, εξαρτώνται από το πόσο αυστηρά μπορείτε να τηρήσετε το ακραίο καθεστώς. Από την άλλη πλευρά, καταλήγει στο σώμα του διαιτητή. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό σωματικού λίπους, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε αποτελέσματα.

Η απώλεια βάρους είναι επίσης σχετικά ακραία στις δίαιτες που μειώνουν την πρόσληψη υδατανθράκων. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι το σώμα χάνει προσωρινά μεγάλη ποσότητα νερού, μεταξύ άλλων. Σε γενικές γραμμές, οι μελέτες διατροφικής σύγκρουσης δείχνουν απώλεια 1 έως 7,0 κιλών σε 7 έως 10 ημέρες. Ωστόσο, οι μέσες τιμές είναι περίπου 3 έως 4,5 κιλά.

Τα τελικά αποτελέσματα θα εξαρτηθούν από το επίπεδο δέσμευσης και την κατάσταση του σώματός σας

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την απώλεια βάρους γρήγορα και αποτελεσματικά

Για ποιες ομάδες ανθρώπων η δίαιτα συντριβής ταιριάζει καλύτερα?

Οι δίαιτες Crash αναπτύσσονται συχνότερα για πολύ συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Αυτά είναι τα πιο συνηθισμένα:

Επαγγελματίες αθλητές, ηθοποιοί, τραγουδιστές, μοντέλα: Αυτή η ομάδα περιλαμβάνει παλαιστές, πυγμάχους, bodybuilders, powerlifters, μαραθωνοδρόμους κλπ. Αυτό περιλαμβάνει τους περισσότερους σταρ του Χόλιγουντ, ποπ τραγουδιστές, influencers και μοντέλα. Τουλάχιστον πρέπει να δείχνουν τέλεια σε επερχόμενες αθλητικές εκδηλώσεις, παραστάσεις ή ακροάσεις.

Για άτομα που θέλουν γρήγορα αποτελέσματα: Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να σταματήσουν αμέσως μετά την έναρξη μιας δίαιτας επειδή βλέπουν αργά αποτελέσματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μερικές φορές καλύτερο να ακολουθήσετε μια βραχυπρόθεσμη δίαιτα συντριβής για γρήγορα και εμφανή αποτελέσματα αμέσως. Αυτό στη συνέχεια λειτουργεί ως ένα καλό κίνητρο για να ακολουθήσετε μια μακροπρόθεσμη υγιεινή διατροφή στη συνέχεια.

Μια δίαιτα συντριβής μπορεί να χρησιμεύσει ως μια καλή εισαγωγή σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την προπόνηση άσκησης για περπάτημα σκύλου

Βασικές αρχές στις οποίες βασίζεται η Crash Diet

Οι περισσότερες δίαιτες συντριβής έχουν ημερήσια πρόσληψη θερμίδων περίπου 600 έως 800 θερμίδες.Η πιο σημαντική πηγή τροφής είναι η πρωτεΐνη πολύ χαμηλών λιπαρών. Επιπλέον, απολαμβάνεται σχεδόν απεριόριστη ποσότητα λαχανικών. Οι υδατάνθρακες και τα λίπη μειώνονται στο ελάχιστο. Συνιστάται ελαφριά καθημερινή άσκηση.

πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό. Επιτρέπει τη μέγιστη διατήρηση του μυϊκού ιστού με μια δίαιτα εξαιρετικά χαμηλών θερμίδων. Τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι επίσης πολύ χορταστικά, γεγονός που συμβάλλει στην αυστηρή τήρηση της διατροφής. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα με τις πιο σημαντικές πηγές πρωτεΐνης σε μια δίαιτα:

 • Άπαχο κρέας: στήθος κοτόπουλου ή γαλοπούλας χωρίς πέτσα, φιλέτο βοδινού, φιλέτο μοσχαρίσιο, φιλέτο αρνιού.
 • Fishάρια χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά: τόνος, μπακαλιάρος, αστακός, αστακός, μπακαλιάρος.
 • Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά: Harzer, τυρί cottage, γάλα χαμηλών λιπαρών και γιαούρτι.
 • πρωτεΐνη.

Το τυρί Harz είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά και μπορεί να συμπεριληφθεί στο μενού κατά τη διάρκεια της δίαιτας

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το υγιές τυρί Harzer

Το άπαχο κρέας και τα ψάρια είναι απαραίτητα

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το υγιές κρέας και λαχανικά

λαχανικά

Τα λαχανικά είναι επίσης πολύ χορταστικά, πλούσια σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα. Μόνο με την κατανάλωσή του μπορείτε να αποτρέψετε αποτελεσματικά ορισμένες διατροφικές ελλείψεις. Τα λαχανικά είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά για την ενυδάτωση κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Οι δίαιτες κατάρρευσης είναι διαβόητες για τις διατροφικές τους ελλείψεις, τις οποίες μπορείτε εύκολα να εξουδετερώσετε τρώγοντας λαχανικά

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα λαχανικά χαμηλών υδατανθράκων υγιεινά

υδατάνθρακες

Η κατανάλωση υδατανθράκων πρέπει να είναι αυστηρά περιορισμένη κατά τη διάρκεια της δίαιτας συντριβής. Εκτός από τα φρούτα, τα ζυμαρικά και τα γλυκά, αυτό περιλαμβάνει επίσης πατάτες, καρότα, μπιζέλια, καλαμπόκι, όσπρια και άλλα λαχανικά που περιέχουν υψηλές ποσότητες υδατανθράκων.

Οι υδατάνθρακες δεν είναι απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά για την ανθρώπινη υγεία

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους μη βασικούς υδατάνθρακες

εκπαίδευση

Η άσκηση με ή χωρίς βάρη θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα κατά τη διάρκεια της δίαιτας. Αντιμετωπίζει επίσης αποτελεσματικά την επιβράδυνση του μεταβολισμού. Επιπλέον, πολυάριθμες μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι η τακτική άσκηση αυξάνει το κίνητρο να τηρήσουμε μια συγκεκριμένη δίαιτα ή δίαιτα.

Όλα τα προγράμματα υγιεινής διατροφής και οι δίαιτες απαιτούν τουλάχιστον ελαφριά καθημερινή άσκηση

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ελαφριά άσκηση ενώ κάνετε δίαιτα

Επιστροφή σε μια κανονική διατροφή

Μετά την ολοκλήρωση της Crash Diet, θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψετε στην κανονική ή άλλη υγιεινή διατροφή σας. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε είναι να ανακτήσετε γρήγορα λίγα κιλά νερό και υδατάνθρακες. Αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Γενικά, για λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της Crash Diet, συνιστάται να τρώτε κυρίως:

 • Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες με μέτρια ποσότητα λίπους σε κάθε γεύμα.
 • Πολλά λαχανικά και φρούτα.
 • Φυσικοί υδατάνθρακες με μέτρο.

Η σαλάτα τόνου με κόκκινο κρεμμύδι, ασπράδια αυγού και μαρούλι είναι ένα δημοφιλές γεύμα δίαιτας

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σαλάτα τόνου με φυτική πρωτεΐνη

Μειονεκτήματα και κίνδυνοι της δίαιτας Crash

Μια παρατεταμένη διατροφή μπορεί να προκαλέσει σοβαρά φυσιολογικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ποτέ μην το ξεκινήσετε χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας. Εάν υποφέρετε από τις ακόλουθες ασθένειες ή καταστάσεις, η δίαιτα Crash δεν είναι κατάλληλη για εσάς:

 • Διαβήτης
 • χρόνια υπογλυκαιμία
 • χαμηλή πίεση αίματος
 • γαστρίτιδα
 • Μεταβολικές ασθένειες
 • Νεφρική Νόσος
 • χρόνια δυσκοιλιότητα
 • αναιμία
 • ανορεξία
 • εγκυμοσύνη και θηλασμός

Πάντα μιλήστε με έναν γιατρό πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα

Crash Diet - Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για να συμβουλευτείτε γιατρό ή διαιτολόγο

Η δίαιτα συντριβής είναι μια βραχυπρόθεσμη και ακραία μέθοδος για να επιτύχετε γρήγορα αποτελέσματα και να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά κιλά σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, εάν η δίαιτα είναι λανθασμένη ή παρατεταμένη και αν η επιστροφή στην καθημερινή διατροφή είναι λανθασμένη, μπορεί να προκαλέσει ακριβώς το αντίθετο. Σας προτείνουμε λοιπόν να συζητήσετε την απόφασή σας με έναν έμπειρο διαιτολόγο σε κάθε περίπτωση.

Crash Diet - Δείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την γρήγορη απώλεια βάρους μετά τα Χριστούγεννα