Σας έχει ξανασυμβεί αυτό; Κοιτάζετε χαλαρά τον γαλάζιο ουρανό ή τη θάλασσα και εξακολουθείτε να παρατηρείτε τυχόν ενοχλητικό χνούδι. Or μικρές, διαφανείς κηλίδες πετούν στο οπτικό σας πεδίο. Δεν πονάνε, αλλά δεν είναι και ιδιαίτερα άνετα, γιατί θολώνουν την καθαρή σου θέα. Πρώτα απ ‘όλα: το ίδιο συμβαίνει σε πολλούς άλλους ανθρώπους και αυτό το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο. Ονομάζεται τόσο όμορφα: Mouches volantes (γαλλικά για “ιπτάμενα κουνούπια”) και δεν πρέπει πραγματικά να προκαλεί ανησυχία. Σε αυτό το άρθρο θα θέλαμε να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτές τις καταγγελίες, τι πρέπει να λάβουμε υπόψη και πώς να τις αντιμετωπίσουμε.

Το χνούδι στο μάτι είναι ιδιαίτερα αισθητό σε ανοιχτόχρωμο, μονόχρωμο φόντο

mouches floaters θέα στον ουρανό

Τι είναι τα πλωτά μάτια?

Στον αγγλόφωνο κόσμο, αυτή η διαδεδομένη διαταραχή της όρασης είναι επίσης γνωστή ως “floaters”. Οι ειδικοί το γνωρίζουν ως υαλοειδές αδιαφάνεια. Επειδή αυτό το όνομα εξηγεί πραγματικά τον λόγο για αυτό το φαινόμενο των ματιών, το οποίο εντοπίζεται στο υαλοειδές υγρό του ματιού. Δηλαδή: οι βολβές των ματιών μας αποτελούνται από το λεγόμενο υαλοειδές σώμα, το οποίο έχει μια διαφανή ουσία που μοιάζει με ζελέ.

Αυτό με τη σειρά του αποτελείται από 98% νερό. Άλλα συστατικά είναι επίσης το υαλουρονικό οξύ και μια λεπτή δομή δικτύου από ίνες κολλαγόνου. Με την πάροδο του χρόνου, δηλαδή, καθώς μεγαλώνετε, αυτές οι ίνες αρχίζουν να συσσωρεύονται και όλο το δίκτυο κολλαγόνου συρρικνώνεται αργά. Αυτές οι συστάδες ρίχνουν σκιές στον αμφιβληστροειδή, που επιπλέουν μπρος πίσω. Στη συνέχεια τα αντιλαμβανόμαστε ως πλωτά σημεία ή χνούδια στο οπτικό μας πεδίο.

Έτσι είναι δομημένα τα μάτια μας

μαλακώνει την πλωτή δομή των ματιών

Βασικά, οι πλωτήρες θεωρούνται ακίνδυνοι. Ωστόσο, συνιστάται προσοχή εάν αυτά ξαφνικά γίνουν μεγαλύτερα ή πολύ, ή εάν εμφανιστούν λάμψεις φωτός στο μάτι σας. Στη συνέχεια, πρέπει να πάτε αμέσως στον οφθαλμίατρο και να εξετάσετε τον εαυτό σας. Η επίσκεψη στο γιατρό δεν βλάπτει γενικά τις οπτικές διαταραχές κάθε είδους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποκλειστούν σοβαρές ασθένειες όπως τραυματισμοί του αμφιβληστροειδούς ή ακόμη και αποκόλληση.

Και σε αυτή την περίπτωση, η επίσκεψη σε οφθαλμίατρο αξίζει πάντα

Το Mouches volantes προκαλεί αδιαφάνεια υαλώδους

Ποιες είναι οι αιτίες μιας τέτοιας αδιαφάνειας υαλοειδούς;?

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η κύρια αιτία των πλωτήρων σχετίζεται με την ηλικία. Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι πυκνότητες στο υαλοειδές οφείλονται κυρίως σε φυσιολογικές διαδικασίες γήρανσης. Ωστόσο, επηρεάζει συχνά τους νεότερους και ακόμη και τα παιδιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε γενετικές αιτίες ή σε υπερβολική καταπόνηση στα μάτια, για παράδειγμα όταν εργάζεστε σε οθόνη. Κατ ‘αρχήν, η αδιαφάνεια του υαλοειδούς είναι επίσης πολύ πιο συχνή σε μυωπικά άτομα.

Επομένως, πρέπει να κάνετε τακτικά διαλείμματα όταν εργάζεστε στην οθόνη

mouches floaters urschen pc εργασία

Τι είδους θεραπείες υπάρχουν?

Η αφαίρεση του υαλοειδούς είναι η πιο ριζική λύση, η οποία είναι στην πραγματικότητα μια περίπλοκη επέμβαση. Ωστόσο, αυτό γίνεται μόνο σε εξαιρετικά σοβαρές περιπτώσεις και ενέχει πολλούς κινδύνους και παρενέργειες. Ωστόσο, υπάρχει μια σχετικά νέα διαδικασία που πρέπει να βοηθήσει. Είναι μια σύγχρονη μέθοδος λέιζερ που είναι εντελώς ανώδυνη, αλλά δεν πληρώνεται ακόμα από τις ασφαλιστικές εταιρείες υγείας. Δεν έχει ακόμη εδραιωθεί τόσο καλά και εξακολουθεί να θεωρείται ότι δεν είναι εντελώς ακίνδυνο, επειδή δεν μπορούν να αποκλειστούν παρενέργειες. Εάν δεν υπάρχουν άλλες οφθαλμικές διαταραχές, θα πρέπει πραγματικά να σκεφτείτε δύο φορές για να αναλάβετε το ρίσκο.

Η μυωπία είναι πιο πιθανό να επηρεαστεί από πλωτήρες

mouches floaters τα συμπτώματα προκαλούν θεραπεία

Φυσικές θεραπείες και συμβουλές

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικές μελέτες σχετικά με αυτό, πολλοί πάσχοντες αναφέρουν διαφορετικά φυσικά μέτρα και κόλπα που τους δίνουν σημαντική ανακούφιση στην περίπτωση της αδιαφάνειας του υαλοειδούς. Τα περισσότερα από αυτά αφορούν επίσης την πρόληψη των πλωτήρων.

 • Πάρτε υαλουρονικό οξύ ως κάψουλες ή χρησιμοποιήστε ως οφθαλμικές σταγόνες.
 • καταναλώνουν περισσότερα αντιοξειδωτικά?
 • εκτελεί τακτικά θεραπείες αποτοξίνωσης.
 • Αυξήστε τα ω-3 λιπαρά οξέα στα τρόφιμα.
 • Βιταμίνη C και ψευδάργυρος.
 • πίνετε περισσότερο νερό.

Η γρήγορη ματιά αριστερά και δεξιά μερικές φορές θα πρέπει επίσης να προσφέρει ανακούφιση

mouches floaters προκαλεί θεραπεία

Επιπλέον, μερικές κλασικές ασκήσεις ματιών θα πρέπει επίσης να βοηθήσουν, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Καθώς και τα ακόλουθα κόλπα:

 • αποφύγετε τους λευκούς ή ελαφρούς, μονόχρωμους τοίχους στο σπίτι.
 • βάψτε τους τοίχους με σιωπηλά χρώματα ή ταπετσαρίστε τους με ταπετσαρία με σχέδια.
 • εφοδιάστε το σπίτι σας με περισσότερες τοιχογραφίες, φυτά και άλλα αξεσουάρ σπιτιού με υφή.
 • φορέστε πιο σκούρα ή πολωμένα γυαλιά ηλίου σε κατακλυσμό ήλιου ή χιονιού.
 • εξασκήστε τεχνικές χαλάρωσης όπως αυτογενή προπόνηση ή προοδευτική μυϊκή χαλάρωση.

Με μια τόσο όμορφη πανοραμική εικόνα, η συννεφιά είναι ακόμα πιο ενοχλητική

πανέμορφο πανόραμα με πολλούς πλωτήρες

Η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη

πανόραμα με και χωρίς πλωτήρες

Τα καλά νέα: Οι ειδικοί συμβουλεύουν να δώσουν απλώς στον εγκέφαλο χρόνο να συνηθίσει στους πλωτήρες. Είναι πολύ έξυπνο και προσαρμόσιμο και θα μάθει να αγνοεί τις ενοχλητικές υαλοειδείς αδιαφάνειες μακροπρόθεσμα. Επιπλέον, αυτά εξαφανίζονται αργά από το κέντρο του οπτικού σας πεδίου με την πάροδο του χρόνου, επειδή το δίκτυο κολλαγόνου στο υαλοειδές σώμα συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο.

Μην αφήσετε όμως να σας ενοχλήσει!

μαλακώνει floaters χνούδι στο μάτι

Έτσι, καλύτερα να τα ξεκαθαρίσετε όλα αυτά με τον οφθαλμίατρό σας για να είστε ασφαλείς και μην αφήνετε μερικά «ιπτάμενα κουνούπια» να σας παρασύρουν!

Απολαύστε τον χρόνο και τη ζωή σας!

Απολαύστε τις διακοπές σας παρά τα άφθονα floaters