Το bodybuilding και η φυσική κατάσταση είναι μοντέρνα εδώ και πολύ καιρό και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας για πολλούς ανθρώπους. Η επιδίωξη των μυών με όμορφο σχήμα και η υγιής κατάσταση του νου απαιτούν πολλή αντοχή, πειθαρχία και σωστή εργασία του σώματος. Όλα αυτά συνδέονται όχι μόνο με τη θέληση, αλλά και με πολύ χρόνο. Και οι δύο πολύτιμοι πόροι που συχνά εμφανίζουν πραγματικά ελλείμματα στην επιταχυνόμενη ζωή μας. Επομένως, δεν είναι καθόλου εκπληκτικό το γεγονός ότι εδραιώνονται νέες καινοτομίες στον τομέα του εξοπλισμού προπόνησης και γυμναστικής, οι οποίες κερδίζουν γρήγορα δημοτικότητα και γίνονται must-have. Ένα καλό παράδειγμα για αυτό είναι η πλάκα δόνησης. Αυτό μπορεί να βρεθεί σχεδόν σε κάθε γυμναστήριο και πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε ευρέως στο δικό σας γυμναστήριο.

Στις παρακάτω γραμμές θα μάθετε γιατί αυτή η συσκευή γυμναστικής είναι τόσο δημοφιλής, ποιες θετικές επιδράσεις έχει στο σώμα και τι πρέπει να προσέξετε σίγουρα όταν τη χρησιμοποιείτε.

πλάκα δόνησης γυμναστικής

Πώς λειτουργεί και τι κάνει

Οι πλάκες δόνησης είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε, κατ ‘αρχήν, να προάγουν την προπόνηση ολόκληρου του σώματος. Χάρη στις πολυάριθμες ταλαντώσεις (δονήσεις), οι μύες, ειδικά οι βαθύς μυς, εκπαιδεύονται και συσσωρεύονται με έναν δυναμικό, εξοικονομώντας χρόνο τρόπο. Ιδιαίτερα μυς βαθιάς πλάτης, αυτά που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη ενισχύονται αρκετά καλά από τους κραδασμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους οδηγούν σε ισχυρή πλάτη και καλύτερη στάση. Ανάλογα με τον τύπο και την εφαρμογή, ένας τέτοιος δονητής έχει διαφορετικές συχνότητες που μπορούν να ρυθμιστούν ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και την ατομική, φυσική κατάσταση. Υπάρχουν επίσης διάφορα μοντέλα διαθέσιμα. Μια πλάκα δόνησης χωρίς στήλη, την οποία μπορείτε ακόμη και να πάρετε μαζί σας στις διακοπές, είναι φθηνότερη και πιο κινητή. Οι πλάκες δόνησης με στήλες είναι κάπως μεγαλύτερες και ακριβότερες, αλλά προσφέρουν καλύτερη υποστήριξη και άνεση κατάρτισης.

εξοπλισμός γυμναστικής πλάκα δόνησης γυμναστήριο σπίτι

Ποια θα ήταν η καλύτερη επιλογή για εσάς εξαρτάται από μερικά συγκεκριμένα κριτήρια. Έτσι, εάν δεν είστε απόλυτα σίγουροι ή είστε τελείως αρχάριοι, είναι επιτακτική ανάγκη να ζητήσετε συμβουλές από έμπειρους επαγγελματίες πριν κάνετε μια αγορά και να ελέγξετε καταστήματα και ιστότοπους υψηλής ποιότητας, όπως Gorilla Sports για παράδειγμα κοιτάξτε τριγύρω.

Μια πλάκα δόνησης πρέπει να είναι καλή για αυτό:

 • σχηματίζει και χτίζει τους μυς
 • προάγει τους μυς της βαθιάς πλάτης
 • συμβάλλει στην απώλεια βάρους
 • μειώνει και εμποδίζει το σχηματισμό νέας κυτταρίτιδας
 • βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος
 • αυξάνει την απόδοση και τη συγκέντρωση
 • μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση
 • μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στην πλάτη

οφέλη γυμναστικής πλάκας δόνησης

Αυτό πρέπει σίγουρα να το έχετε κατά νου όταν το χρησιμοποιείτε

Παρά τη θετική του επίδραση στο σώμα, μια πλάκα δόνησης δεν είναι θαύμα και πρέπει να χειρίζεται με υπομονή και προσοχή. Είναι επομένως πολύ σημαντικό, ειδικά για αρχάριους, να ξεκινήσουν πρώτα με χαμηλές συχνότητες και μικρές μονάδες προπόνησης. Είναι καλύτερα να περιορίσετε την προπόνηση με δονήσεις σε δύο έως τρεις ημέρες την εβδομάδα και να μην κάνετε προπονήσεις που διαρκούν περισσότερο από 10 λεπτά. Η σωστή στάση παίζει επίσης θεμελιώδη ρόλο στη χρήση της συσκευής δόνησης. Ο βασικός κανόνας είναι: ποτέ μην ισιώνετε πλήρως τα γόνατά σας, κρατήστε τα ελαφρώς λυγισμένα. Όταν στέκεστε όρθιο, είναι σκόπιμο να βάλετε το βάρος σας στις μπάλες των ποδιών σας και όχι στις φτέρνες σας. Εάν εμφανίσετε ζάλη ή πονοκεφάλους ενώ ασκείστε στην πλάκα δόνησης, θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως. Αυτό ισχύει επίσης για άλλες δυσάρεστες ευαισθησίες, όπως δύσπνοια ή αίσθημα παλμών, για παράδειγμα.

Εάν το χρησιμοποιείτε στο γυμναστήριο, φροντίστε να σας καθοδηγούν εκπαιδευμένοι προπονητές γυμναστικής. Όταν χρησιμοποιούνται στο σπίτι, εξειδικευμένα βίντεο και άλλες συμβουλές ειδικών είναι πολύ χρήσιμα.

ασκήσεις πλάκας δόνησης για απώλεια βάρους

Πότε πρέπει να είστε προσεκτικοί?

Καναπέ πατάτες, προσέξτε! Παρόλο που μια πλάκα δόνησης έχει αρκετά οφέλη φυσικής κατάστασης, εντελώς μη εκπαιδευμένοι άνθρωποι θα πρέπει πρώτα να περιμένουν και να κάνουν κάποιες τακτικές ασκήσεις όπως καταλήψεις ή στηρίγματα του αντιβραχίου. Διαφορετικά, οι δονήσεις της πλάκας δόνησης μπορούν να πιέσουν υπερβολικά τις αρθρώσεις ή την περιοχή της κεφαλής και να έχουν αρνητική επίδραση στην υγεία. Τα άτομα που υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες των αρθρώσεων ή που έχουν προηγηθεί βλάβη στον χόνδρο θα πρέπει επίσης να τον αφήσουν ήσυχο.

Η προπόνηση με δονήσεις δεν είναι κατάλληλη ή απαγορεύεται απολύτως στις ακόλουθες συνθήκες:

 • εγκυμοσύνη
 • επιληψία
 • οξείες ασθένειες και φλεγμονές
 • Παράκαμψη και στεντ
 • σοβαρή οστεοπόρωση
 • (χωρίς θεραπεία) υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Κατάγματα
 • Δισκοειδείς δίσκοι
 • Οσφυαλγία
 • Θρόμβωση ή κίνδυνος θρόμβωσης
 • αρθρίτιδα
 • Πέτρες στη χολή και στα νεφρά
 • συχνές ημικρανίες
 • Ζάλη

Συμπέρασμα:

Μια πλάκα δόνησης αποδεικνύεται ότι είναι μια ευέλικτη συσκευή προπόνησης με πολλούς τρόπους, η οποία έχει πολλές θετικές επιδράσεις στο σώμα και το διατηρεί σε φόρμα. Ωστόσο, απαιτείται πρόσθετη προσοχή, ειδικά για αρχάριους και μη εκπαιδευμένους, γιατί αν ξεκινήσετε πολύ γρήγορα θα μπορούσατε να κάνετε πολλά λάθη. Αφήστε έναν έμπειρο εκπαιδευτή και άλλους επαγγελματίες να σας συμβουλεύσουν τόσο όταν αγοράζετε όσο και χρησιμοποιείτε αυτήν την κατά τα άλλα χρήσιμη καινοτομία φυσικής κατάστασης. Να είστε υπομονετικοί και δίκαιοι με τον εαυτό σας και να προχωρήσετε μέχρι την φιγούρα των ονείρων σας με πειθαρχία και αγάπη για την κίνηση.

   προπόνηση για όλο το σώμα με πλάκα κραδασμών