Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια μεγάλη βοήθεια σε κάθε νοικοκυριό, αλλά υπάρχουν επίσης κίνδυνοι ατυχημάτων εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά. Είναι ασφαλές να ζεσταίνουμε το φαγητό εκεί μέσα; Ποια από αυτά επιτρέπονται και ποια όχι; Θα βρείτε τις σωστές απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις και περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη χρήση των μικροκυμάτων στις ακόλουθες γραμμές.

Μπορείτε να ζεστάνετε σχεδόν οποιοδήποτε πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων

συμβουλές για υγιεινή διατροφή μικροκυμάτων

Τι δεν επιτρέπεται στο φούρνο μικροκυμάτων?

Τα περισσότερα προϊόντα μπορούν να μαγειρευτούν ή να ζεσταθούν ξανά στο φούρνο μικροκυμάτων. Ξεκινάμε με μια λίστα με αυτά που μπορούν να ζεσταθούν ή να ετοιμαστούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Μπορείτε επίσης να βρείτε συμβουλές για το πώς να το κάνετε σωστά σε αυτό το άρθρο.

Κατεψυγμένα προϊόντα

Τα κατεψυγμένα προϊόντα προορίζονται πρακτικά για χρήση σε μικροκύματα.

Η λαζάνια ή η πίτσα από την κατάψυξη μπορούν να αποψυχθούν γρήγορα, να ζεσταθούν και στη συνέχεια να προσφερθούν σε όλη την οικογένεια ως γεύμα. Το ίδιο ισχύει και για τα σπιτικά και κατεψυγμένα πιάτα.

Υπάρχουν δοχεία και υλικά ειδικά σχεδιασμένα για φούρνο μικροκυμάτων 

Καινοτόμα υφάσματα για φούρνο μικροκυμάτων

νερό

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι ιδανικός για να ζεσταθεί το νερό για τσάι, καφέ και ίσως επίσης για σούπες και μπουγιόν. Ωστόσο, να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αφαιρείτε το υγρό. Το ποτήρι ή το μπολ μπορεί να είναι πολύ ζεστό και υπάρχει κίνδυνος εγκαυμάτων. Πρέπει επίσης να διασφαλίσετε ότι το δοχείο στο οποίο θερμαίνετε το νερό είναι κατάλληλο για χρήση σε φούρνο μικροκυμάτων.

Τα μικροκύματα είναι ένα κοινό μέρος του εξοπλισμού κουζίνας 

Εξοπλισμός κουζίνας μικροκυμάτων υγιεινής διατροφής

γάλα

Σε κάποιον αρέσει να πίνει ένα ποτήρι γάλα με μέλι αυθόρμητα ξανά και ξανά. Αυτή είναι μια καλή και γρήγορη ιδέα για πρωινό και ένα υπέροχο ποτό για να κοιμηθείτε. Στο φούρνο μικροκυμάτων μπορείτε να ζεστάνετε το γάλα σε λίγα μόνο λεπτά. Όπως και με το νερό, προσέξτε να μην καείτε και χρησιμοποιήστε ένα δοχείο κατάλληλο για φούρνους μικροκυμάτων. Προσθέτετε το μέλι αργότερα όταν το γάλα είναι ήδη χλιαρό. Αυτό χάνει τις υγιείς ιδιότητές του σε υψηλές θερμοκρασίες.

Είναι καλύτερο να αγοράσετε ειδικά σχήματα κατασκευασμένα από υλικά κατάλληλα για φούρνους μικροκυμάτων 

Ιδέες συνταγής για κατσαρόλα μικροκυμάτων

ψωμί

Το χθεσινό ψωμί μπορεί να γίνει ξανά φρέσκο ​​και τραγανό αν το αφήσετε στο φούρνο μικροκυμάτων για λίγα λεπτά. Δοκιμάστε το και δεν θα το μετανιώσετε! Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε το ψωμί στην κατάψυξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να το ξεπαγώσετε όταν χρειάζεται. Τα μικροκύματα είναι ιδανικά για αυτό το σκοπό!

Τα πιάτα με κρέας δεν πρέπει να ζεσταίνονται για πολύ καιρό 

Τα πιάτα μικροκυμάτων ζεσταίνουν υγιεινά τρόφιμα

λαχανικά

Τα περισσότερα λαχανικά μπορούν να μαγειρευτούν στο φούρνο μικροκυμάτων ή απλά να ζεσταθούν. Είναι καλύτερο να τα κόψετε σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια έρχονται σε ένα κατάλληλο δοχείο, και κατά συνέπεια – στο φούρνο μικροκυμάτων. Προσθέστε τα ζεστά λαχανικά σε πατάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, αρωματίστε για γεύση και έχετε μια υπέροχη ζεστή σαλάτα.

Η χρήση φούρνου μικροκυμάτων ενέχει ορισμένους κινδύνους. Μάθετε σχετικά!

Ιδέες μικροκυμάτων για φούρνο μικροκυμάτων

Πολλοί διαφορετικοί τύποι ξηρών καρπών

Σχεδόν όλοι οι νόστιμοι λιπαροί καρποί θα μπορούσαν να μαγειρευτούν υπέροχα στο φούρνο μικροκυμάτων. Καλά παραδείγματα είναι τα κάστανα, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια! Ρίξτε το σε ένα κατάλληλο δοχείο, ρίξτε λίγο αλάτι ή ζάχαρη, ενεργοποιήστε τη συσκευή για λίγα λεπτά και απολαύστε τα καρύδια! Αυτό θα ήταν ένα τέλειο σνακ για το επόμενο φθινόπωρο ή όχι?

Τα λαχανικά πρέπει κατά προτίμηση να κοπούν σε μικρά κομμάτια και στη συνέχεια να ζεσταθούν στο φούρνο μικροκυμάτων 

Υπέροχες ιδέες για εργασία με φούρνο μικροκυμάτων

κρέας

Τα μικροκύματα είναι ακατάλληλα για την πλήρη παρασκευή ωμού κρέατος. Ωστόσο, εάν είστε παγωμένοι ή απλώς στο ψυγείο από χθες, τότε φαίνεται διαφορετικό. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να ζεσταθούν τέλεια στο φούρνο μικροκυμάτων. Ο χρόνος προετοιμασίας δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλος. Υπάρχει πολύ λίπος στο κρέας και αν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, θα μπορούσε να μολύνει σοβαρά το φούρνο μικροκυμάτων και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και να καταστρέψει τη συσκευή. Ορισμένα φρέσκα λουκάνικα και κρέατα θα μπορούσαν ακόμη και να εκραγούν εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή.

Τα ενσωματωμένα φούρνα μικροκυμάτων φαίνονται πολύ κομψά

Υπέροχες ιδέες για τον τοίχο και τα μικροκύματα

Τι δεν επιτρέπεται στο φούρνο μικροκυμάτων?

Πρακτικά όλα τα τρόφιμα μπορούν να ζεσταθούν και να ετοιμαστούν στο φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό όμως δεν ισχύει για τα υλικά στα οποία είναι συσκευασμένα. Ποια από αυτά δεν επιτρέπονται εκεί; Αυτές οι πληροφορίες περιέχονται στην απάντησή μας στην ερώτηση “Τι δεν επιτρέπεται στο φούρνο μικροκυμάτων;”.

Αυτά τα πιάτα ζυμαρικών μπορούν να τοποθετηθούν στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο για μικρό χρονικό διάστημα, διαφορετικά το λίπος από το τυρί και το κρέας θα μπορούσε να εκραγεί και να λερώσει τα πάντα 

Πιάτο ζυμαρικών μικροκυμάτων

Ακατάλληλα υλικά

Χαρτί και μέταλλο

Το χαρτί, συμπεριλαμβανομένου του χαρτιού ψησίματος και του μετάλλου, συμπεριλαμβανομένου του αλουμινίου, είναι υλικά που είναι απολύτως ακατάλληλα για φούρνους μικροκυμάτων. Αποφύγετε τη χρήση αυτών των τύπων πιάτων. Ακόμα και μια πολύ μικρή λεπτομέρεια από χαρτί ή μέταλλο μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα και ακόμη και επικίνδυνα ατυχήματα. Το πιάτο θα μπορούσε να πάρει φωτιά και φυσικά αυτό δεν είναι ακίνδυνο σε μια ηλεκτρική συσκευή όπως είναι ο φούρνος μικροκυμάτων. Φυσικά, αυτή η προειδοποίηση ισχύει και για αλουμινόχαρτο, στο οποίο αρέσει να τυλίγει προϊόντα. Τέτοια συσκευασία πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί προσεκτικά και εντελώς.

Φελιζόλ

Σε υψηλές θερμοκρασίες, πολλές τοξίνες διαχωρίζονται από το φελιζόλ. Επομένως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το υλικό σε φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό είναι πολύ ανθυγιεινό και σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

Τα ζυμαρικά με λαχανικά μπορούν να μείνουν περισσότερο στο φούρνο μικροκυμάτων

Λαχανικά μικροκυμάτων υγιεινή ζωή

Πλαστικά και μπαμπού

Το πλαστικό μπορεί να τοποθετηθεί στο φούρνο μικροκυμάτων, αλλά όχι για κάθε λειτουργία. Εάν ενεργοποιήσετε τη σχάρα, η συσκευασία μπορεί να αρχίσει να καίγεται. Βασικά, σας συνιστούμε να αποφύγετε τα πλαστικά στο φούρνο μικροκυμάτων επειδή διαχωρίζει τις τοξίνες. Υπάρχουν πλέον ειδικά πλαστικά υλικά που είναι ειδικά κατασκευασμένα για την παρασκευή πιάτων στο φούρνο μικροκυμάτων. Το μπαμπού, το οποίο χρησιμοποιείται όλο και πιο συχνά για συσκευασίες τροφίμων και για την κατασκευή μπολ και φλυτζανιών, μπορεί να πάρει φωτιά γρήγορα και αυτό είναι φυσικά πολύ επικίνδυνο. Έτσι το μπαμπού δεν πρέπει να μπαίνει στα μικροκύματα!

Σας αρέσει να ζεσταίνετε σούπες, γάλα και νερό στο φούρνο μικροκυμάτων

Ιδέες για σούπα - υπέροχα μικροκύματα

Γενικές πληροφορίες

Ακόμα κι αν έχετε διαβάσει προσεκτικά τις δικές μας και άλλες πληροφορίες σχετικά με τη χρήση μικροκυμάτων, ενδέχεται μερικές φορές να προκύψουν σφάλματα. Για λόγους ασφαλείας, να είστε πάντα κοντά όταν χρησιμοποιείτε αυτές τις συσκευές. Σε περίπτωση ατυχήματος, πρέπει να απενεργοποιήσετε την τροφοδοσία της επαφής. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσπαθήσετε να σβήσετε τη φωτιά με νερό σε αυτή την περίπτωση, καθώς αυτό μπορεί να είναι απειλητικό για τη ζωή.

Σπουδαίος: Οι απόψεις των επαγγελματιών υγείας σχετικά με το εάν η χρήση μικροκυμάτων είναι υγιεινή ή όχι είναι αντικρουόμενες. Είναι καλύτερο να διαβάσετε και τις δύο θέσεις και να τις χρησιμοποιήσετε για να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας δική σου γνώμη. Γενικά συνιστούμε να χρησιμοποιήσετε το φούρνο μικροκυμάτων ως πρόσθετη λύση για τη θέρμανση και την προετοιμασία του φαγητού. Με αυτόν τον τρόπο θα κρατούσατε υπό έλεγχο τυχόν υπάρχοντες κινδύνους για την υγεία.