Η γευστική περίοδος βερίκοκων ξεκινά επιτέλους ξανά! Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα αρωματικά, ζουμερά φρούτα είναι στην εποχή τους στη Γερμανία. Αυτά είναι επίσης διαθέσιμα στα καταστήματα νωρίτερα, αλλά προέρχονται από πολύ μακριά και επομένως δεν συνιστώνται πραγματικά. Για να επωφεληθείτε πραγματικά από αυτό το υπέροχο φρούτο όσον αφορά τη γεύση και την υγεία, θα πρέπει να επιλέξετε βιολογική ποιότητα όσο το δυνατόν περιφερειακά. Μπορείτε να μάθετε σήμερα γιατί τα βερίκοκα είναι τόσο υγιεινά και τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν τα καταναλώνετε.

Τρυφερά και βελούδινα, τα βερίκοκα είναι μια πραγματική γιορτή για τις αισθήσεις

νόστιμα βερίκοκα υγιεινό φαγητό

Βερίκοκα – περιοχές προέλευσης και καλλιέργειας

Τα βερίκοκα (Prunus armeniaca) είναι γνωστά ως χρήσιμο φυτό για περισσότερα από 4000 χρόνια. Ο νόστιμος, πορτοκαλί τους πολτός έχει ζουμερή, γλυκιά έως ελαφρώς ξινή και είναι γεμάτη σημαντικές ζωτικές ουσίες. Οι καρποί προέρχονται αρχικά από την Κεντρική Ασία – την Αρμενία, τη Βόρεια Κίνα και τη Βόρεια Ινδία.

Σύμφωνα με ορισμένα ιστορικά αρχεία, ο Μέγας Αλέξανδρος λέγεται ότι τα έφερε στη νότια Ευρώπη. Τα βερίκοκα αργότερα βρήκαν επίσης το δρόμο προς τη βόρεια Ευρώπη μέσω των Ρωμαίων. Οι Ισπανοί, από την πλευρά τους, έφεραν τα υγιή φρούτα στην Αμερική. Και έτσι μπορείτε τώρα να τα απολαύσετε σε πολλές περιοχές του κόσμου όπου το επιτρέπει το κλίμα.

Βασικά, τα βερίκοκα αγαπούν τα θερμά έως μέτρια κλίματα και μάλλον τα αργιλώδη έως αμμώδη εδάφη. Δεν είναι τίποτα που οι μεγαλύτερες καλλιεργητικές εκτάσεις βρίσκονται στην Τουρκία καθώς και στο Ιράν, την Ιταλία, την Ισπανία και το Μαρόκο. Στη Γερμανία, τα βερίκοκα καλλιεργούνται κυρίως στο νότο, όπου βρίσκονται οι τυπικές περιοχές κρασιού.

Οι κίτρινο-πορτοκαλί σκουλήκια είναι εξαιρετικά υγιείς

φρέσκα βερίκοκα για πρωινό

Τα βερίκοκα είναι από τα πιο υγιεινά φρούτα στον κόσμο

Τα φρούτα είναι φυσικά τα πιο υγιεινά όταν είναι φρεσκοκομμένα. Γι ‘αυτό θα πρέπει να αγοράζετε τοπικά προϊόντα όποτε είναι δυνατόν, ιδανικά απευθείας από τον αγρότη. Επειδή αυτό δεν μπορεί πάντα να συμβαίνει, τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι επίσης μια καλή επιλογή. Παρακάτω θα μάθετε περισσότερα για το τι πρέπει να λάβετε υπόψη όταν αγοράζετε αποξηραμένα φρούτα.

Τα βερίκοκα είναι πραγματικές βόμβες βιταμινών που περιέχουν επίσης πολλά μέταλλα. Τα φρούτα είναι πιο πλούσια σε βήτα-καροτίνη (προβιταμίνη Α). Αυτό μετατρέπεται στο σώμα σε ζωτική βιταμίνη Α, η οποία είναι θεμελιώδους σημασίας για τα μαλλιά και το δέρμα. Ενισχύει επίσης την όραση και προστατεύει από τις ακτίνες UV. Τα βερίκοκα περιέχουν επίσης βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και το μεταβολισμό, καθώς και βιταμίνη Ε, η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση. Τα φρέσκα φρούτα προσφέρουν επίσης ορισμένες βιταμίνες της ομάδας Β (Β1, Β2 και Β6) καθώς και φολικό οξύ – όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για την υγιή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Μείνετε ζωτικοί και υγιείς με βερίκοκα

υγιεινά στοιχεία διατροφής βερίκοκου

Όσον αφορά τα μέταλλα, τα πορτοκαλί φρούτα είναι εξαιρετικά πλούσια σε κάλιο. Περιέχουν 280 mg από αυτό ανά 100 g, κάτι που είναι αρκετά σημαντικό. Το κάλιο όχι μόνο ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων και την αρτηριακή πίεση, αλλά συμβάλλει επίσης στην υγιή οικοδόμηση των μυών. Δεν είναι για τίποτα ότι τα βερίκοκα, ειδικά σε αποξηραμένη μορφή, είναι ένα δημοφιλές σνακ μεταξύ των αθλητών. Άλλα μέταλλα όπως το ασβέστιο, το φωσφορικό και ο σίδηρος περιέχονται επίσης στα πολύτιμα φρούτα, μόνο σε ελαφρώς χαμηλότερες ποσότητες.

Τα βερίκοκα περιέχουν επίσης αυτό που είναι γνωστό ως σαλικυλικό οξύ. Αυτό καταστρέφει πολλά επιβλαβή βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα και έτσι έχει ευεργετικό ρόλο στην πέψη του ανθρώπου.

Μικροί θησαυροί της φύσης

βιολογικά βερίκοκα φρέσκα φρούτα θρεπτικές αξίες

Επιπλέον συμβουλή: Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ακόμη πιο πλούσια σε προαναφερθέντα μέταλλα. Κατά τη διαδικασία ξήρανσης, το νερό αποσύρεται και η συγκέντρωση του ορυκτού αυξάνεται. Απλά πρόσεχε! Αλλά αυτά περιέχουν επίσης πολύ περισσότερη φρουκτόζη, πράγμα που σημαίνει περισσότερες θερμίδες ταυτόχρονα.

Μπορείτε να φάτε τον πυρήνα βερίκοκου;?

Μπορείτε συχνά να δείτε συσκευασμένους πυρήνες βερίκοκου στα ράφια πολλών καταστημάτων υγιεινής διατροφής ή σούπερ μάρκετ βιολογικών προϊόντων. Αυτές θεωρούνται ως μία από τις νέες υπερτροφές και υποστηρίζονται ως πολύ υγιεινές. Αλλά πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να απολαμβάνετε μόνο επιλεγμένα προϊόντα από ασφαλείς παραγωγούς. Γιατί οι κόκκοι του βερίκοκου δεν είναι μόνο πυρήνες βερίκοκου. Υπάρχουν αυτά που είναι γλυκά και αυτά που είναι πικρά. Οι πικροί πυρήνες δεν είναι μόνο ανθυγιεινοί, είναι ακόμη και δηλητηριώδεις. Αυτά περιέχουν την ουσία αμυγδαλίνη, η οποία μετατρέπεται σε υδροκυάνιο στο σώμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό το οξύ μπορεί να προκαλέσει αναπνευστική παράλυση και ακόμη και θάνατο. Τα γλυκά, από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά ακίνδυνα επειδή η αμυγδαλίνη βρίσκεται σε πολύ χαμηλές ποσότητες.

Το έλαιο του βερίκοκου παρασκευάζεται από τον πυρήνα βερίκοκου

πυρήνες βερίκοκου υγιεινές διατροφικές αξίες

Αποξηραμένα βερίκοκα – για ποιον είναι καλό?

Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, τα αποξηραμένα φρούτα είναι ακόμη πιο πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, ειδικά οι διαβητικοί και όσοι θέλουν να χάσουν βάρος πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί περιέχουν και περισσότερη ζάχαρη. Επιπλέον, θα πρέπει γενικά να είστε προσεκτικοί όταν αγοράζετε αποξηραμένα φρούτα, γιατί σε πολλές περιπτώσεις υποβάλλονται σε επεξεργασία με διοξείδιο του θείου. Η ουσία δεν είναι ακριβώς υγιεινή και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές κρίσεις βήχα και δύσπνοια σε πάσχοντες από αλλεργίες. Επιπλέον, το διοξείδιο του θείου καταστρέφει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα βερίκοκα. Διαβάζετε πάντα τη συσκευασία για να μάθετε πώς στέγνωσαν τα φρούτα και αν είναι θειωμένα ή όχι.

Η βιολογική ποιότητα είναι καλύτερη, ή μπορείτε να στεγνώσετε μόνοι σας τα φρούτα

αποξηραμένα φρούτα βερίκοκα δαμάσκηνα σταφίδες

Πώς παρασκευάζονται τα βερίκοκα?

Τα νόστιμα φρούτα μπορούν να απολαύσουν με διάφορους τρόπους. Φρέσκο ​​ή αποξηραμένο ως υγιεινό σνακ για μικρή όρεξη ή σε δροσιστικά, θρεπτικά smoothies. Μπορείτε γρήγορα και εύκολα να ετοιμάσετε vegan ενεργειακές μπάλες με βερίκοκα ή να δημιουργήσετε ένα ελαφρύ μπολ smoothie. Διαφορετικοί τύποι κέικ, παγωτών και τάρτας είναι εξίσου εύκολο να δημιουργηθούν και να διακοσμηθούν δημιουργικά. Στην ανατολίτικη και ασιατική κουζίνα, τα αποξηραμένα και φρέσκα βερίκοκα μπορούν να βρεθούν σε πολλά χορταστικά πιάτα. Αυτά δίνουν στα πιάτα μια ξεχωριστή, ελαφρώς ξινή νότα και εμπλουτίζουν την γαστρονομική εμπειρία με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Οι χουρμάδες, οι νιφάδες βρώμης και η αποξηραμένη καρύδα είναι ιδιαίτερα κατάλληλες ως πρόσθετα συστατικά

Φτιάξτε μόνοι σας ενεργειακά μπαλάκια από βερίκοκα

Προσθέστε σπόρους chia, φράουλες και ξηρούς καρπούς

μπολ smoothie φράουλας βερίκοκο

Σορμπέ ή παγωμένο γιαούρτι με βερίκοκα

Φτιάξτε μόνοι σας παγωτό βερίκοκο

Πικάντικο κοτόπουλο με βερίκοκα και κόλιανδρο

Ετοιμάστε κοτόπουλο βερίκοκο

Μπορείτε επίσης να πειραματιστείτε με αυτά τα υγιεινά και νόστιμα φρούτα σε όλες τις παραλλαγές τους και να εξασφαλίσετε κάτι συγκεκριμένο κατά την προετοιμασία του φαγητού. Μην ξεχνάτε τις συμβουλές μας και μην συμβιβάζεστε με την προέλευση και την ποιότητα. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να επωφεληθείτε άριστα από τα αμέτρητα πλεονεκτήματα των βερίκοκων.

Φρέσκο ​​μαρούλι με ψητά βερίκοκα

υγιεινή σαλάτα με βερίκοκα στη σχάρα

Σπιτική μαρμελάδα φρούτων με ψωμί ολικής αλέσεως

Φτιάξτε μαρμελάδα βερίκοκο μόνοι σας

Ετοιμάστε μόνοι σας μπάρες vegan πρωτεΐνης

υγιεινές μπάρες πρωτεΐνης με βερίκοκα

Κέικ βερίκοκο της γιαγιάς

Ετοιμάστε υγιεινό κέικ βερίκοκου

Bήστε υγιεινά και φρουτώδη μπισκότα βρώμης

Ετοιμάστε μπισκότα βρώμης με βερίκοκα

Και τι θα λέγατε για μια σπιτική πουτίγκα με ξηρούς καρπούς?

Φτιάξτε τον εαυτό σας χοντρό με βερίκοκα

Τα smoothies βερίκοκου είναι καλά για την πέψη και την καλή διάθεση

Ετοιμάστε υγιεινό smoothie βερίκοκου

τρώγοντας φρέσκα βερίκοκα ροδάκινα φράουλες κεράσια

υγιεινά τρόφιμα φρέσκα βερίκοκα