Ηλιόλουστος καιρός, καθαρός αέρας και καταπράσινα λιβάδια και δάση … απλά υπέροχα! Αν μόνο οι μικροσκοπικοί αιμοσταγείς δεν καραδοκούσαν εκεί κάπου: τα τσιμπούρια. Δυστυχώς, οι μικρές αραχνοειδείς έχουν ήδη βγει την άνοιξη σε ψηλό γρασίδι, θάμνους και φύλλα και αναζητούν με ανυπομονησία τροφή. Αυτό αναφέρεται κυρίως σε θερμόαιμα ζώα, όπως τα αγροτικά ζώα και τα άγρια ​​ζώα, αλλά και εμείς οι άνθρωποι. Θα σας πούμε παρακάτω γιατί ένα δάγκωμα τσιμπούρι μπορεί να είναι επικίνδυνο, πώς μπορείτε να το αποτρέψετε και τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Τσιμπούρια-τα έντομα που μοιάζουν με αράχνη και πιπιλίζουν αίμα στο γρασίδι

συναγερμός τσιμπούρι ανιχνεύει τσιμπήματα τσιμπουριών

Γιατί το δάγκωμα τσιμπούρι μπορεί να είναι επικίνδυνο?

Το δάγκωμα τσιμπούρι δεν είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί σχεδόν δεν νιώθεις τίποτα. Δυστυχώς, ένας κρότωνας μπορεί να μεταδώσει επικίνδυνα βακτήρια ή ιούς σε ανθρώπους και ζώα όταν θηλάζουν αίμα. Ο κίνδυνος μόλυνσης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του τσιμπούρι και το μήκος του τσιμπούρι. Στο παρελθόν, τα τσιμπούρια ήταν πολύ σπάνια στα γεωγραφικά πλάτη μας.

Με την κλιματική αλλαγή, όμως, η κατάσταση έχει αλλάξει. Επτά είδη τσιμπουριών θεωρούνται ήδη ιθαγενή στη Γερμανία. Για παράδειγμα, μερικοί έφτασαν με μεταναστευτικά πουλιά και επέζησαν κατά τις πιο ήπιες χειμερινές περιόδους. Επειδή τα τσιμπούρια πολλαπλασιάζονται αρκετά γρήγορα, τα έντομα έχουν εγκατασταθεί εδώ και καιρό σε αυτή τη χώρα. Μια τέτοια περίπτωση είναι το μεταναστευμένο τσιμπούρι Hyalomma. Συνήθως ζει στις άνυδρες και ημίξηρες περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της νότιας Ευρώπης και είναι πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με το φυσικό κοινό τσιμπούρι. Δυστυχώς, είναι επίσης πολύ πιο επικίνδυνο.

Τα τσιμπούρια διαφέρουν ως προς τον τύπο και την προέλευση

τα είδη τσιμπουριών αναγνωρίζουν τις άκρες των δαγκωμάτων τσιμπουριών

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος πρέπει να υποτιμήσει τον κοινό κριό. Επειδή αυτό μπορεί επίσης να μεταδώσει ορισμένες μολυσματικές ασθένειες όπως η μπορρελίωση (μπορρελίωση Lyme) και η TBE (μηνιγγοεγκεφαλίτιδα στις αρχές του καλοκαιριού). Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για βακτηριακή λοίμωξη από τη Borrelia, η οποία έχει επίσης περίοδο επώασης αρκετών εβδομάδων και είναι μάλλον δύσκολη η διάγνωση και η θεραπεία. Η δεύτερη περίπτωση αφορά έναν ιό που προκαλεί οξεία φλεγμονή των μηνίγγων και συχνά μπορεί να μολύνει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό. Δεν είναι για τίποτα που ονομάζεται επίσης “εγκεφαλίτιδα τσιμπούρι”.

Κοινή ξύλινη σβούρα

αφαιρέστε το τσιμπούρι αναγνωρίστε σωστά το τσίμπημα του τσιμπούρι

Μπορεί να είναι ακόμα πιο σοβαρό σε περίπτωση δαγκώματος τσιμπούρι από το τσιμπούρι Hyalomma. Αυτό μπορεί συγκεκριμένα να μεταδώσει τον τροπικό τύφο καθώς και τον ιό του πυρετού Κριμαίας-Κονγκό. Η περίοδος επώασης σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πολύ μικρότερη – περίπου μία εβδομάδα και το τσίμπημα είναι πολύ πιο αισθητό. Τυπικά συμπτώματα της πρώτης ασθένειας είναι εξανθήματα και πυρετός καθώς και έντονος πόνος στους μυς και στις αρθρώσεις. Με τη δεύτερη κλινική εικόνα, αναμένεται επικίνδυνη, μαζική αιμορραγία σε όλο το σώμα.

“Περιπλανώμενη ερυθρότητα” ονομάζεται το αισθητό κοκκίνισμα που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε περίπτωση μόλυνσης

κίνδυνος δαγκώματος τσιμπούρι αφαιρέστε το τσιμπούρι

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε από το δάγκωμα τσιμπούρι;?

Χρησιμοποιείτε πάντα ένα καλό σπρέι κατά των τσιμπουριών πριν βγείτε στο υπαίθριο χώρο το καλοκαίρι ή όταν ξεφορτωθείτε ψηλό γρασίδι. Ένα τέτοιο απωθητικό προσφέρει αρκετά αποτελεσματική προστασία ενάντια στα ζώα που ρουφούν αίμα. Ορισμένα αιθέρια έλαια μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Προσπαθήστε να μείνετε σε ασφαλή μονοπάτια όταν περπατάτε στο δάσος ή φοράτε λαστιχένιες μπότες αν ψάχνετε μανιτάρια ή αν θέλετε πραγματικά να περπατήσετε μέσα από τους θάμνους. Φορέστε κλειστά παπούτσια και μακριά παντελόνια και, αν είναι δυνατόν, μακριά μανίκια. Θα ήταν καλύτερο τα ρούχα σας να είναι μονόχρωμα και ανοιχτόχρωμα. Έτσι, μπορείτε να παρατηρήσετε τα τσιμπούρια σε αυτό εγκαίρως. Φροντίστε να ελέγχετε το δέρμα του σώματός σας και των παιδιών σας για τσιμπούρια μετά από κάθε επίσκεψη στη φύση. Στις νότιες χώρες, τα τσιμπούρια θα μπορούσαν να βρεθούν ακόμη και σε παραλίες και σε ξηρές περιοχές.

Spεκάστε απευθείας στο δέρμα ή σε παπούτσια και ρούχα αν μπορείτε

ανιχνεύστε τσιμπήματα τσιμπούρι κατά του σπρέι κατά του τσιμπούρι

Αφαιρέστε το τσιμπούρι – έτσι λειτουργεί!

Εάν, παρά όλα τα προστατευτικά μέτρα, συμβεί τσίμπημα τσιμπούρι, θα πρέπει να αφαιρέσετε τον προδότη αιμοσταγέα το συντομότερο δυνατό. Επειδή ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται εάν το τσιμπούρι είναι κολλημένο στο δέρμα για περισσότερο από 24 ώρες. Συνιστάται να το κάνετε αυτό από γιατρό, αλλά εάν δεν είναι δυνατό αυτήν τη στιγμή, μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι είναι να χρησιμοποιήσετε ένα τσιμπιδάκι, μια κάρτα ή ένα καλό τσιμπιδάκι. Χρησιμοποιήστε το για να πιάσετε προσεκτικά αλλά σταθερά το τσιμπούρι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος και τραβήξτε το ευθεία προς τα πάνω χωρίς να το στρίψετε.

Θα ήταν ιδανικό αν ένας γιατρός αφαιρούσε σωστά το τσιμπούρι

Αφαιρέστε σωστά το δάγκωμα του τσιμπούρι

Πώς να αφαιρέσετε σωστά ένα τσιμπούρι

συμβουλές αφαίρεσης τσιμπουριών

Μην πιέζετε το σώμα του τσιμπούρι σε καμία περίπτωση. Αυτό θα αποτρέψει τη ροή επιπλέον υγρού από αυτό. Αφού τραβήξει πλήρως το τσιμπούρι, εξετάστε την περιοχή για πιθανά υπολείμματα εντόμων. Πρέπει οπωσδήποτε να καταστρέψετε το τσιμπούρι, γιατί μπορεί να επιβιώσει ακόμα και μετά τη μετακίνησή του και να επιλέξετε άλλο θύμα. Στη συνέχεια, απολυμάνετε καλά το δάγκωμα του τσιμπούρι. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε πώς μοιάζει η περιοχή και μετρήστε τη θερμοκρασία του σώματός σας τακτικά. Σε περίπτωση αυξημένης ερυθρότητας, πυρετού, πόνου στα άκρα ή άλλων αισθητών συμπτωμάτων, συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να είστε ασφαλής.

Σημαντική συμβουλή! Μην μουλιάζετε το τσιμπούρι με λάδι, βενζίνη, αλκοόλ, βερνίκι νυχιών κ.λπ. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

 Μείνετε υγιείς και χωρίς τσιμπούρια!

αναγνωρίζουν τον κίνδυνο τσιμπημάτων τσιμπουριών

Ακολουθήστε τις συμβουλές μας, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, και προστατέψτε τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τον εαυτό σας από ένα δάγκωμα τσιμπούρι. Εάν συμβεί αυτό, μην πανικοβληθείτε και ενεργήστε προσεκτικά και συνειδητά!

Μικροσκοπικό αλλά πολύ προδοτικό και πάντα πεινασμένο

αφαιρέστε τις άκρες τσιμπήματος τσιμπούρι

Ενεργήστε όσο το δυνατόν νωρίτερα!

Αφαιρέστε σωστά το δάγκωμα του τσιμπούρι

Να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί στα παιδιά και στα κατοικίδια ζώα ειδικότερα!

παιδί σκύλος βόλτα τσιμπούρι τσίμπημα αναγνωρίζει