Ο άνηθος (επιστημονική ονομασία: Anethum graveolens) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μπαχαρικά κουζίνας όχι μόνο στην κουζίνα μας, αλλά και σε πολλά άλλα σε όλο τον κόσμο. Συχνά ονομάζουμε επίσης αυτό το μπαχαρικό άνηθο ή βότανο αγγουριού. Αρχικά προέρχεται από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, στη συνέχεια εξαπλώθηκε στις ακτές της Μεσογείου και μεταφέρθηκε από εκεί στη Δυτική Ευρώπη. Σήμερα ο κοινός άνηθος μεγαλώνει σε όλο τον κόσμο, αλλά είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στις μεσογειακές περιοχές και καλλιεργείται σε κάθε κήπο εκεί. Μπορείτε να μάθετε από εμάς τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για τα μπαχαρικά άνηθο και τα φαρμακευτικά φυτά.

 Φρέσκα φύλλα άνηθου – πρέπει σε κάθε κουζίνα.

Άνηθο φρέσκα πράσινα φύλλα

Το μπαχαρικό έχει μια συγκεκριμένη, έντονη γεύση και ταιριάζει πολύ με σαλάτες, πιάτα με αυγά και πιάτα με ψάρι. Εκτός από το θυμάρι και το μαϊντανό, ο άνηθος χρησιμοποιείται ευρέως σε κάθε κουζίνα σήμερα. Επιπλέον, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό ότι ο άνηθος έχει επίσης αδιαμφισβήτητες φαρμακευτικές ιδιότητες. Η κατανάλωσή του λέγεται ότι έχει πολύ θετική επίδραση στην ανθρώπινη υγεία.

Σε πολλές χώρες είναι αποδεκτό ως σύμβολο φυσικής δύναμης και μακροζωίας. Σύντομα θα μάθετε γιατί ο άνηθος εκτιμάται ως μπαχαρικό κουζίνας και φαρμακευτικό φυτό.

Ένα βότανο και φαρμακευτικό φυτό που είναι δημοφιλές εδώ και αιώνες

Άνθος κουζίνα μπαχαρικό φαρμακευτικό φυτό πράσινα φύλλα

  • Ιστορικές πληροφορίες για τον άνηθο και τη χρήση του ανά τους αιώνες

Υπάρχουν ενδιαφέροντα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη μακρά ύπαρξη αυτού του βοτάνου και του φαρμακευτικού φυτού. Ο άνηθος ήταν ήδη γνωστός και εκτιμημένος ως φαρμακευτικό φυτό στην αρχαία Αίγυπτο. Πιστεύεται μάλιστα ότι λίγα κοτσάνια άνηθου είχαν τοποθετηθεί στον τάφο (για παράδειγμα ο Φαραώ Amenhotep II 1400 π.Χ.). Το ποώδες φυτό καλλιεργήθηκε επίσης στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και χρησιμοποιήθηκε για γαστρονομικούς και ιατρικούς σκοπούς. Οι Ρωμαίοι μονομάχοι έβαζαν λάδι άνηθου στο δέρμα τους πριν πάνε στη μάχη. Αυτό θα πρέπει να προστατεύει το δέρμα από σοβαρή φλεγμονή σε περίπτωση τραυματισμών. Το φυτό χρησιμοποιήθηκε επίσης ευρέως στην Ευρώπη ήδη από τον Μεσαίωνα. Εκείνη την εποχή καλλιεργούνταν κυρίως σε κήπους μοναστηριών, καθώς οι μοναχοί εκτιμούσαν καλύτερα τις θεραπευτικές του ιδιότητες.

 Τα κοτσάνια άνηθου δίνονταν στη μετά θάνατον ζωή ως είδη ταφικού

Μίσχοι άνηθου στο κουτί των πράσινων φύλλων

 Ως μπαχαρικό κουζίνας, ο άνηθος συνδυάζεται υπέροχα με διάφορα πιάτα.

Μπαχαρικό κουζίνας άνηθο

  • Άνηθος: χρήση στην κουζίνα

Σήμερα καλλιεργείτε το ποώδες φυτό στον δικό σας κήπο ή το φροντίζετε ως μπαχαρικό κουζίνας σε μια κατσαρόλα στο περβάζι του παραθύρου. Οι σπόροι άνηθου μπορούν να αγοραστούν σε οποιοδήποτε παντοπωλείο ή βιολογικό κατάστημα οπουδήποτε. Τα τρυφερά άκρα άνηθου συλλέγονται τους καλοκαιρινούς μήνες, ειδικά τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, οι σπόροι και τα φρούτα είναι διαθέσιμα μόνο στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο.

Επίσης, χρησιμοποιείτε συχνά άνηθο στο μαγείρεμα?

Χρησιμοποιήστε άνηθο φρέσκα πράσινα φύλλα όταν μαγειρεύετε στην κουζίνα

Σήμερα σε κάθε νοικοκυρά αρέσει να χρησιμοποιεί φρέσκα φύλλα και σπόρους του γνωστού ποώδους φυτού στο μαγείρεμα. Ετοιμάζετε ένα αλμυρό από αυτό Σάλτσα άνηθο στο πιάτο με τα ψάρια. Απο Πατατοσαλάτα με άνηθο και χρένο έχει υπέροχη γεύση και είναι πολύ υγιεινό. Και η νόστιμη βουτιά κουάρκ συνδυάζεται υπέροχα με σνακ λαχανικών, πατάτες σακάκι και κρέας όλων των ειδών. Εάν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον άνηθο σε γαστρονομικούς όρους, διαβάστε περισσότερες συνταγές με άνηθο εδώ. Θα προσθέταμε μόνο ένα ακόμη πράγμα: Το μαγείρεμα με άνηθο είναι πάντα πικάντικο και επίσης πολύ υγιεινό.

 Ποια συνταγή με άνηθο έχετε δοκιμάσει ήδη?

Χρησιμοποιήστε φρέσκα κοτσάνια άνηθου από πράσινα φύλλα ως μπαχαρικό κουζίνας

 Στην ιατρική χρησιμοποιούνται τα πράσινα φύλλα και οι αποξηραμένοι σπόροι του ποώδους φυτού.

Ο άνηθος των πράσινων φύλλων αποξηραμένων σπόρων χρησιμοποιεί φαρμακευτικό φάρμακο

  • Ο άνηθος ως φαρμακευτικό φυτό

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του άνηθου έχουν επίσης εκτιμηθεί για αιώνες. Οι σπόροι και οι καρποί αυτού του φυτού χρησιμοποιούνται κυρίως για ιατρικούς σκοπούς. Περιέχουν αιθέρια έλαια και άλλα ενεργά συστατικά, καθώς και πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, ασβέστιο και νάτριο. Για το λόγο αυτό, το βότανο έχει ηρεμιστικό, αντισπασμωδικό και αντιφλεγμονώδες αποτέλεσμα. Ο άνηθος χρησιμοποιείται για πεπτικά προβλήματα, στομαχικά προβλήματα και μετεωρισμό. Ακριβώς το έγχυμα τσαγιού των φύλλων άνηθου βοηθά στις κράμπες στο στομάχι και τη δυσπεψία. Ακόμα και το απλό νερό άνηθο έχει πεπτική δράση. Η έγχυση άνηθου χρησιμοποιείται συχνά για αϋπνία και νευρικότητα, επειδή το φαρμακευτικό φυτό λέγεται ότι έχει επίσης ψυχογενή αποτελέσματα. Αποτρέπει τις λοιμώξεις και έχει ενισχυτική επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα, δηλαδή πολύ θετικό στη συνολική υγεία.

 Μπορεί να γίνει έγχυμα από τους αποξηραμένους σπόρους, το οποίο βοηθάει σε διάφορες ασθένειες του στομάχου.

Τσάι αποξηραμένων σπόρων άνηθο

 Οι παρενέργειες αυτού του φαρμακευτικού φυτού δεν είναι ακόμη γνωστές, επομένως μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με ασφάλεια. Το φαρμακευτικό βότανο συνιστάται ακόμη και σε θηλάζουσες μητέρες. Ένα έως δύο φλιτζάνια τσάι άνηθο την ημέρα μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή γάλακτος ενώ θηλάζετε. Ένα τέτοιο τσάι ενισχύει τη μητέρα και έχει θετική επίδραση στο μωρό. Αλλά η συμβουλή μας είναι: Θα πρέπει ακόμα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν προετοιμάσετε και πιείτε την έγχυση άνηθου!

Αλλά είμαστε σίγουροι για τις υγιείς ιδιότητες αυτού του φαρμακευτικού φυτού. Κατ ‘αρχήν, δεν μπορείτε να κάνετε λάθος με τη χρήση τους!

Ο άνηθος είναι ένα πολύ χρήσιμο βότανο και φαρμακευτικό φυτό.

Άνθος χρήσιμο φαρμακευτικό φυτό μπαχαρικών κουζίνας

 Αν είστε Αγγούρια τουρσί σε ένα ποτήρι  Αν θέλετε να το διατηρήσετε, χρειάζεστε μερικά στελέχη του βοτάνου.

Μίσχοι άνηθου για τη διατήρηση των αγγουριών τουρσί σε ένα βάζο