Δυστυχώς, η εποχή του Advent και το ζεστό χριστουγεννιάτικο πάρτι έχουν ήδη τελειώσει. Σίγουρα έχετε αποθηκεύσει ήδη όλα τα γιορτινά διακοσμητικά, όπου θα παραμείνουν κρυμμένα μέχρι το επόμενο πάρτι. Ωστόσο, η poinsettia σας είναι ακόμα δίπλα στο τζάκι στο σαλόνι ή στο περβάζι της κουζίνας, έτσι δεν είναι; Αυτό το όμορφο φυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος κάθε χριστουγεννιάτικης διακόσμησης για δεκαετίες και συμβολίζει ακόμη και την ιδιαίτερη αίσθηση του φεστιβάλ. Τα έντονα κόκκινα βράκτια της poinsettia εντυπωσιάζουν με το κορεσμένο χρώμα και το κομψό σχήμα τους και χαροποιούν τα μάτια και την ψυχή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι δύσκολο για όλους να χωρίσουν με τόση φυσική ομορφιά. Αλλά τώρα τίθεται το μεγάλο ερώτημα ως προς το πώς να φροντίσετε σωστά το poinsettia για να διατηρήσετε τα φύλλα του όμορφα και πολύχρωμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παρακάτω σας δίνουμε μερικές συμβουλές φροντίδας και σας ενημερώνουμε λεπτομερέστερα για το δημοφιλές φυτό της εποχής του Advent.

Το poinsettia είναι το πιο δημοφιλές χειμερινό φυτό όχι μόνο εδώ στη Γερμανία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Poinsettia φροντίζει σωστά για όμορφα κόκκινα αίματα στο δοχείο στο περβάζι του παραθύρου

  • Ενδιαφέροντα γεγονότα για την poinsettia

Η poinsettia είναι εξίσου μέρος κάθε εορταστικής χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας, όπως το χριστουγεννιάτικο δέντρο και τα πολυάριθμα νόστιμα μπισκότα. Ξέρετε όμως ακριβώς πότε και πώς μας ήρθε αυτό το όμορφο φυτό; Είμαστε στην ευχάριστη θέση να το αναφέρουμε. Το poinsettia έχει στην πραγματικότητα το επιστημονικό όνομα Euphorbia pulcherrima.

Αλλά συχνά ονομάζεται αστέρι του Advent, poinsettia ή αστέρι των Χριστουγέννων. Αυτή η φυσική ομορφιά προέρχεται από τα τροπικά φυλλοβόλα δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής. Τον 19ο αιώνα, ο Πρώσος φυσιοδίφης Alexander von Humboldt το χρειάστηκε από ένα ταξίδι στην Αμερική στην Ευρώπη. Περίπου εκατό χρόνια αργότερα, Γερμανοί μετανάστες στις ΗΠΑ κατέληξαν στο όνομα “λουλούδι των Χριστουγέννων”. Αυτή η ονομασία οφείλεται προφανώς στην ακμή του αστέρι των Χριστουγέννων, η οποία διαρκεί από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Ιανουαρίου. Η poinsettia καλλιεργείται από τη δεκαετία του 1950 και πωλείται ως φυτό σε γλάστρες κατά τη διάρκεια του Advent. Σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία, αποστέλλεται ακόμη και ως χαιρετισμός αγάπης.

 Εάν φροντίζετε σωστά την poinsettia σας, το φυτό θα σας ευχαριστήσει με όμορφα κόκκινα βράκτια ακόμη και μετά την εμφάνιση.

Φροντίζοντας σωστά τα poinsettias ακόμη και μετά την εποχή της έλευσης, τα έντονα κόκκινα βράκτα τραβούν τα βλέμματα στο δωμάτιο

  • Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν αγοράσετε ένα poinsettia?

Το αστέρι του Άντβεντ τραβάει τα βλέμματα με τα κόκκινα αίμα του και τα σήματά του σήμερα είναι τέλεια χαραγμένα σε οποιοδήποτε εορταστικό εσωτερικό. Παρεμπιπτόντως, τα έντονα κόκκινα βράκτα του δεν πρέπει να συγχέονται με τα λουλούδια. Τα τελευταία είναι μικρά και κιτρινωπά και βρίσκονται ανάμεσα στα κόκκινα φύλλα. Επιπλέον, όταν αγοράζετε ένα χριστουγεννιάτικο αστέρι, πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τα μικρά λουλούδια δεν είναι πλήρως ανοιχτά. Μπορείτε να αναγνωρίσετε το υγιές αστέρι των Χριστουγέννων από τα πλούσια πράσινα φύλλα και τα εκκολαπτόμενα κιτρινωπά λουλούδια ανάμεσα στα κόκκινα βράκτια. Είναι καλύτερα να πάρετε σπίτι ένα αντίγραφο του οποίου τα φύλλα φαίνονται φρέσκα και δεν είναι πασπαλισμένα ή ψεκασμένα με λάμψη. Εάν τα φύλλα είναι κουλουριασμένα και έχουν κίτρινες κηλίδες, τότε κρατήστε τα χέρια σας μακριά από αυτό το φυτό. Στο σπίτι, τα φύλλα τους θα μαραθούν σύντομα και, ακόμη και με τη σωστή φροντίδα, δεν θα μπορέσετε να ξυπνήσετε την ποϊνσέτια σας σε νέα ζωή.

Το αστέρι των Χριστουγέννων είναι ένα υπέροχο χειμωνιάτικο λουλούδι που μπορεί να σας κρατήσει ευτυχισμένους για περισσότερο με τα όμορφα φύλλα του.

Τώρα που είμαστε στις συμβουλές πριν αγοράσουμε ένα poinsettia, θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο χώμα της γλάστρας. Αυτό δεν πρέπει ούτε να στεγνώσει ούτε να εμποτιστεί εντελώς. Και προστατέψτε το φυτό από το κρύο όταν το μεταφέρετε στο σπίτι! Αλλά πρέπει να έχετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές για την επόμενη αγορά ενός χριστουγεννιάτικου αστεριού. Τώρα προσπαθούμε να μάθουμε πώς να φροντίζουμε σωστά την poinsettia και να διατηρούμε τα όμορφα κόκκινα φύλλα της ακόμη και μετά την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

 Το χώμα της γλάστρας δεν πρέπει ούτε να στεγνώσει ούτε να εμποτιστεί εντελώς.

  • Πώς θα πρέπει να φροντίζετε σωστά το poinsettia μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά;?

Λίγοι είναι Φυτά εσωτερικού χώρου, που ανθίζουν το χειμώνα και είναι μια πραγματική απόλαυση για το μάτι. Αξίζει λοιπόν να φροντίσετε σωστά την poinsettia έτσι ώστε να διατηρήσει το έντονο χρώμα της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ακολουθούν οι συμβουλές φροντίδας μας από τον Ιανουάριο!

  • Φροντίδα σωστά για την poinsettia: εύρεση της σωστής θέσης

Η σωστά επιλεγμένη τοποθεσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το αστέρι των Χριστουγέννων. Του αρέσει ηλιόλουστο και ζεστό, αλλά χωρίς άμεσο ήλιο το χειμώνα. Επομένως, τοποθετήστε το φυτό σε ένα φωτεινό μέρος στο σπίτι, π.χ. στο περβάζι. Η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 15 και 22 βαθμών Κελσίου. Αποφύγετε το κρύο και τα ρεύματα στο δωμάτιο, καθώς αυτά δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από το φυτό. Η poinsettia δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική, αλλά σύντομα χάνει τα φύλλα της σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 Υπάρχουν επίσης δείγματα με ανοιχτό ροζ βράκτια, τα οποία είναι εντυπωσιακά λόγω της λεπτής εμφάνισής τους.

  • Αποφύγετε το υπερβολικό πότισμα, λιπάνετε λίγο

Για να μπορέσετε να φροντίσετε σωστά το poinsettia, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό για πότισμα, αλλά με μέτρο! Η υπερβολική υγρασία στο δοχείο ή η υπερχείλιση μπορεί να αποβεί μοιραία για το όμορφο φυτό. Τα φύλλα του αρχίζουν σταδιακά να κιτρινίζουν και να πέφτουν. Όταν πλημμυρίσουν, οι ρίζες αρχίζουν να σαπίζουν και η όμορφη ποϊνσέτια σας θα μπορούσε σύντομα να πεθάνει. Η συμβουλή μας λοιπόν είναι: προσοχή κατά το χύσιμο! Θα ήταν ιδανικό να μην χρησιμοποιείτε πολύ ή πολύ λίγο νερό. Εάν δεν ποτίζετε πραγματικά το χριστουγεννιάτικο αστέρι και η ρίζα του στεγνώνει εξαιτίας αυτού, τότε ρίχνει τα φύλλα του. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται άσχημο και πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν τη φροντίδα της poinsettia. Έτσι καταλήγει στα σκουπίδια μετά τις γιορτές και περιμένετε μήνες για να αγοράσετε μια καινούρια γραβάτα για το επόμενο χριστουγεννιάτικο πάρτι.

Ρίξτε το αστέρι των Χριστουγέννων με μέτρο!

Φροντίστε σωστά το νερό poinsettia σε μέτριο φυτό με λευκά χρώματα βράκτια

Επίσης, να είστε προσεκτικοί κατά τη λίπανση, γιατί το poinsettia δεν χρειάζεται καθόλου λίπασμα κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Μόνο τότε μπορείτε να το γονιμοποιήσετε μία φορά το μήνα.

  • Φροντίδα σωστά για το poinsettia: τηρήστε τις συνιστώμενες συνθήκες φωτισμού

Ένα κρίσιμο σημείο στη φροντίδα του αστέρι των Χριστουγέννων είναι το χρονικό διάστημα που εκτίθεται στο φως. Οι ειδικοί συνιστούν να μην εκτίθεται στο φως για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα. Αυτό περιλαμβάνει φυσικό και τεχνητό φως. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να καλύψετε το poinsettia μετά από 12 ώρες έκθεσης στο φως. Για παράδειγμα με κουτί ή κουβά. Όπως είναι λογικό, αυτό είναι λίγο δύσκολο και χρονοβόρο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο. Μετά από περίπου 6 εβδομάδες, γύρω στα τέλη της άνοιξης, το χριστουγεννιάτικο αστέρι σας θα σας ευχαριστήσει για αυτή τη φροντίδα και θα σας δείξει για άλλη μια φορά τα όμορφα κόκκινα αίμα του. Εάν τηρείτε τις συνιστώμενες συνθήκες φωτισμού, το αξιολάτρευτο φυτό μπορεί επίσης να ανθίσει το καλοκαίρι.

 Το όμορφο φυτό δεν πρέπει να εκτίθεται στο φως για περισσότερες από 12 ώρες την ημέρα!

Σωστή φροντίδα για το όμορφο χειμωνιάτικο φυτό poinsettias 12 ώρες φως την ημέρα

  • Φροντίδα σωστά για την poinsettia: αδρανοποίηση και αδρανοποίηση

Εάν φροντίζετε σωστά την poinsettia σας, μπορεί να ευδοκιμήσει καλά για εσάς μέχρι την επόμενη σεζόν Advent. Πρέπει να αδρανοποιήσει και να αδρανοποιήσει σωστά. Τα κόκκινα βράκτια στην πραγματικότητα μειώνονται στα τέλη της άνοιξης, αλλά μπορείτε να έχετε ένα πλούσιο φύλλωμα. Ακόμα και το καλοκαίρι προτιμά ένα φωτεινό, ζεστό μέρος και χρειάζεται μόνο 12 ώρες φωτός για να ανθίσει αργά. Με τη σωστή φροντίδα, η poinsettia σας θα ανθίσει μόνο για την περίοδο των γιορτών και θα σας ενθουσιάσει ξανά με τα κομψά κόκκινα βράκτια της.

 Μπορείτε να φανταστείτε τα Χριστούγεννα χωρίς το αστέρι των Χριστουγέννων;?

Η σωστή φροντίδα της poinsettia μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης όμορφα κόκκινα βράκτια

Τώρα είστε καλά ενημερωμένοι για το poinsettia και τη φροντίδα του. Εάν ακολουθήσετε τις συμβουλές μας, μπορείτε να απολαύσετε το όμορφο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σας το ευχόμαστε και αυτό!

 Τα μικρά λουλούδια που φαίνονται από κοντά.

Η Poinsettia φροντίζει σωστά τα μικρά λουλούδια, τα βλέπει από κοντά, όμορφα κόκκινα βράκτια

Η poinsettia είναι παραδοσιακά μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης.

Η φροντίδα των poinsettias είναι παραδοσιακά μέρος της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης