Πολλοί ακόμα δεν μπορούν να πάρουν στα σοβαρά το πάθος για τη συγγραφή ποίησης. Η συγγραφή συναισθηματικών και συγκινητικών ποιημάτων είναι μια πραγματική τέχνη, γιατί απαιτεί πολύ συναίσθημα, δημιουργικότητα και φαντασία από τον συγγραφέα. 

Η τεχνολογία, η οποία τελικά έχει επίσης σημασία, δεν πρέπει να υποτιμάται. Εάν δοθεί πολύ λίγη προσοχή στην τεχνολογία, το αποτέλεσμα θα ακούγεται γρήγορα στο τέλος "τυρώδης", τυρώδες ή υπερφορτωμένο με κλισέ. 

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι η συγγραφή ποίησης απευθύνεται μόνο σε αφελείς μαθήτριες, απελπιστικά ερωτευμένες ρομαντικούς ή κολλημένους ράπερ, ένα στιλάτο ποίημα απαιτεί πολλή συγκέντρωση και τεχνικό ταλέντο.

Γράψιμο ποιημάτων - συμβουλές για πνευματική ποίηση 4

Πριν ξεκινήσετε να γράφετε, χρειάζεστε πρώτα ένα θέμα. Αυτό από μόνο του σημαίνει μια μεγάλη πρόκληση για τον έναν ή τον άλλον. Τις περισσότερες φορές είτε έχετε ήδη μια πρόχειρη ιδέα για το τι θα θέλατε να γράψετε – είτε έχετε πολλές ιδέες και θέματα που στριφογυρίζουν στο μυαλό σας και θέλετε να τεθούν σε χαρτί. 

Στην τελευταία περίπτωση, είναι χρήσιμο να καταγράψετε όλες αυτές τις ιδέες σε μια λίστα και να τις αφήσετε στην άκρη αν εξαντλήσετε τις ιδέες σας. Μόλις ένα νέο θέμα καταλαμβάνει χώρο στο κεφάλι σας, μπορείτε να το γράψετε στη λίστα και να έχετε πάντα έτοιμα πολλά εμπνευσμένα θέματα.

Σε περίπτωση που έχετε ήδη δεσμευτεί σε ένα θέμα, θα πρέπει να γράψετε την πρώτη λαμπρή ιδέα και να προσθέσετε όλες τις σκέψεις που προκύπτουν. Σταδιακά μπορείτε να ταξινομήσετε τις εντυπώσεις που έχετε τώρα οπτικά μπροστά σας και να τις βάλετε σε μια σειρά. 

Γράψιμο ποιημάτων - συμβουλές για πνευματική ποίηση 5

Στο εξής, αυτές οι γραπτές σημειώσεις υποστηρίζουν ολόκληρη τη διαδικασία γραφής, επειδή χρησιμεύουν ως υποστήριξη. Αφού ασχοληθείτε με το θέμα, θα πρέπει να σκεφτείτε ποια συνολική, αφηρημένη δήλωση πρέπει να εκφράσει το ποίημα. 

Τι υποτίθεται ότι μεταφέρει; Ποια διάθεση, συναισθήματα και ατμόσφαιρα πρέπει να ενεργοποιηθούν στον αναγνώστη; Υπάρχει λόγος για το εν λόγω ποίημα; Το ποίημα απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό? 

Συμβουλή: είναι κατάλληλα για γιορτινές περιστάσεις γενέθλιες ευχές με ρίμες εξαιρετικές για έκφραση ή μετάδοση συναισθημάτων. 

Για να τονώσετε τις ιδέες σας, είναι σκόπιμο να πάτε σε ένα συγκεκριμένο μέρος όπου σας περιμένει ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ή ιδιαίτερα έντονες αισθητηριακές εντυπώσεις, για να τις αξιοποιήσετε στη συνέχεια.

Γράφοντας ποίηση - συμβουλές για ποίηση με ψυχή 6

Δεν έχει σημασία αν κάθεστε σε ένα μοναχικό δάσος ή σε μια πολυσύχναστη πεζοδρομημένη ζώνη. Η διαίσθησή σας σας λέει τι λαχταρά το μυαλό σας γράφοντας. Φτάνοντας επιτόπου, μπορείτε τώρα να αφήσετε όλους τους θορύβους, τα χρώματα, τις μυρωδιές και τις εντυπώσεις να σας επηρεάσουν. Αυτό θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα ζωντανό και εκφραστικό ποίημα.

Γράψτε λοιπόν τι βλέπετε, τι ακούτε, τι μυρίζετε και τι νιώθετε μέσα σας. Εάν σχεδιάζετε το ποίημά σας για γενέθλια και είναι ένα Κείμενο για την πρόσκληση γενεθλίων πρέπει να εξυπηρετήσει, μπορείτε να πάρετε έμπνευση εδώ.

Γράφοντας ποιήματα - συμβουλές για ποίηση με ψυχή 2

Η δομή του ποιήματος

Μόλις η πρώτη ύλη είναι έτοιμη, μπορείτε να ξεκινήσετε τη δημιουργία του ποιήματος. Πολλές μορφές ποιήματος είναι διαθέσιμες σε εσάς. 

Μπορεί να περιέχει στροφές, μπορεί να χωριστεί σε στίχους, μπορεί να είναι σύντομος ή μακρύς, με ή χωρίς ομοιοκαταληξία. Πρέπει κάθε στροφή να περιγράφει τη δική της σκέψη ή οι γραμμές να βασίζονται η μία στην άλλη; Σκεφτείτε τη σκιώδη δομή που είχατε στο μυαλό σας όταν σκεφτήκατε για το ποίημα σας και περιμένατε το δρόμο σας.

Ομοιοκαταληξία – ναι ή όχι?

Στη γλώσσα της ποίησης, το σχήμα της ομοιοκαταληξίας είναι κεντρικό. Για ορισμένους ανθρώπους, μια ομοιοκαταληξία είναι ένα υποχρεωτικό μέρος του ποιήματος. Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει πάντα να συμβαίνει. Το γεγονός είναι, ωστόσο, ότι η δημιουργία ρίμων είναι μια πολύ απαιτητική διαδικασία. 

Πολλές ομοιοκαταληξίες είναι πλέον πολύ ξεπερασμένες επειδή εμφανίστηκαν πολύ συχνά. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τις λέξεις σε μια ομοιοκαταληξία, επειδή πρέπει να δημιουργήσουν μια συνολική εικόνα ως προς το περιεχόμενο, το ύφος και τον ρυθμό καθ ‘όλη τη διάρκεια του στίχου και ολόκληρης της στροφής. Η αναγκαστική ομοιοκαταληξία δεν προκαλεί φυσική εντύπωση στον αναγνώστη.

Γράφοντας ποίηση - συμβουλές για ποίηση με ψυχή 3

Εάν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ομοιοκαταληξίες, θα πρέπει απλώς να αρχίσετε να γράφετε για τις πρώτες γραμμές και να προσπαθήσετε να βρείτε αυτόματα ένα σχήμα ομοιοκαταληξίας. Επειδή αυτό αποκαλύπτεται συχνά όταν το γράφετε.Για τους άπειρους παρουσιάζουμε μερικά δημοφιλή σχήματα ομοιοκαταληξίας παρακάτω: Το ζευγάρι ομοιοκαταληξία είναι η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή ομοιοκαταληξίας και ακολουθεί τη δομή AABB. Εδώ ο πρώτος και ο δεύτερος καθώς και ο τρίτος και ο τέταρτος στίχος ομοιοκαταληξία. Υπάρχει επίσης η αγκαλιάζουσα ομοιοκαταληξία, η οποία είναι χτισμένη ως ABBA. Έτσι, ο πρώτος και ο τέταρτος, καθώς και ο δεύτερος και ο τρίτος στίχος ομοιοκαταληξία. Η σταυρωτή ομοιοκαταληξία χρησιμοποιείται επίσης συχνά: ABAB. Ο πρώτος και ο τρίτος, ο δεύτερος και ο τέταρτος στίχος έχουν ομοιοκαταληξία: Μια μάλλον σπάνια αλλά πολύ προκλητική ομοιοκαταληξία είναι η ομοιοκαταληξία. Έχει το σχέδιο AABCCB.

Γράφοντας ποιήματα - συμβουλές για ποίηση με ψυχή 1

Χρησιμοποιήστε τη σημασιολογία για να ζωγραφίσετε εικόνες από λέξεις

Μετά τα προηγούμενα βήματα, το πρώτο σχέδιο του ποιήματος θα πρέπει να είναι στη θέση του. Τώρα μπορείτε να ξανασκεφτείτε αν το ποίημα περιλαμβάνει τα συναισθήματα και τα θέματα που θέλατε να ενσωματώσετε στην αρχή. 

Οι λέξεις που χρησιμοποιούνται εκφράζουν τις επιδιωκόμενες προθέσεις; Προκαλεί το ποίημα τα σωστά συναισθήματα στον αναγνώστη; Τι προκαλούν οι λέξεις κατά την ανάγνωση; Μπορεί να σας βοηθήσει να σκεφτείτε ποια συγκεκριμένα πεδία λέξεων ή στιλιστικές συσκευές ταιριάζουν στο ποίημα ως προς το θέμα, την ατμόσφαιρα και το περιεχόμενο. Η χρήση μεταφορών και συγκρίσεων δίνει ένα ποίημα μεγάλη απήχηση. Που έχει κάθε γραπτή λέξη λυρικά κείμενα τη δική του μεγάλη σημασία.

Κάθε λέξη έχει τη δική της σημασία, η οποία – ανάλογα με το πλαίσιο – προκαλεί μια συγκεκριμένη συσχέτιση στον αναγνώστη. Χρησιμοποιούνται οι σωστές λέξεις για τη διάθεση που προορίζεται να εκφράσει το ποίημα; Ποιες εικόνες έρχονται στο μυαλό κατά την ανάγνωση; Η γλώσσα μας είναι τόσο διαφορετική και παιχνιδιάρικη που μπορούμε να προσθέσουμε πραγματικά μια νότα ζωής στα ποιήματά μας.