Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας πλούσιος αγρότης. Η γυναίκα του του είπε μια όμορφη φθινοπωρινή μέρα: «Άντρα, είχαμε μια καλή σοδειά. Το κελάρι και ο αχυρώνας, το ντουλάπι και η κουζίνα είναι γεμάτα και είμαστε καλά φροντισμένοι για το χειμώνα. Ας γιορτάσουμε την Ημέρα των Ευχαριστιών! »Αυτό είναι μόνο ένα από τα παραμύθια που δείχνουν την προέλευση του φεστιβάλ των Ευχαριστιών. Όλοι οι θρύλοι και τα παραμύθια περιστρέφονται γύρω από την πρώτη και τελευταία συγκομιδή του έτους. Αφορά επίσης την ευγνωμοσύνη του αγρότη που του χάρισε τόσο πλούσια η ευγενική φύση. Ναι ακριβώς. Η φύση και τα πνεύματα της φύσης που την συνοδεύουν. Αυτό το όμορφο πανηγύρι φαίνεται να είναι πολύ παλαιότερο από τον χριστιανισμό και παρόλο που σήμερα γιορτάζεται σχεδόν μόνο από τις καθολικές ενορίες, οι ρίζες του είναι πολύ μακριά από την καθολική εκκλησία.

Παραδοσιακά γιορτάζουμε την Ημέρα των Ευχαριστιών στο τέλος του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου

Παγανιστικοί θεοί και φεστιβάλ μήλων συγκομιδής

Οι άνθρωποι πάντα εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους στη φύση μέσω συμβολικών προσφορών

Μήλο ειδωλολατρικοί θεοί και ευχαριστίες

Προς τιμή των πνευμάτων της φύσης και των θεών της σοδειάς και του ψωμιού, οι αγρότες γιόρτασαν την τελευταία συγκομιδή

Οι ειδωλολάτρες θεοί και η Ημέρα των Ευχαριστιών καίνε καλαμπόκι

Παγανιστικοί θεοί, φυσικά φαινόμενα και αγρότης

Οι αγρότες μας προγονοί ήταν στενά δεμένοι με φυσικά γεγονότα και οργάνωναν τα φεστιβάλ τους σύμφωνα με τα φυσικά γεγονότα. Οι γιορτές της συγκομιδής ξεκινούσαν το καλοκαίρι και τελείωναν με τις αρχές του φθινοπώρου. Γιατί για τον αγρότη η συγκομιδή είναι το αποκορύφωμα της σκληρής δουλειάς του και μια τέτοια εκδήλωση πρέπει να γιορταστεί με εορταστικό τρόπο. Σήμερα η ημερομηνία του φεστιβάλ δίνεται από την εκκλησία και πέφτει πάντα την πρώτη Κυριακή του χρυσού Οκτωβρίου.

Το ψωμί είναι φτιαγμένο από αλεύρι, το οποίο είναι στην πραγματικότητα αλεσμένοι κόκκοι σιταριού 

Παγανιστικοί θεοί και ευχαριστήριο ψωμί

Το ψωμί ή ο κόκκος από τον οποίο παρασκευάζεται το ψωμί είναι ιερό σύμβολο της ανθηρής ζωής 

Παγανιστικοί θεοί και ευχαριστήριο ντεκό

Ο τροχός, ο οποίος εξακολουθεί να τοποθετείται στις εκκλησίες με τη συγκομιδή σήμερα, είναι σύμβολο του ήλιου

Παγανιστικοί θεοί και φεστιβάλ συγκομιδής kohlrabi

Ο αγρότης τιμά επίσης όλους τους τύπους σιτηρών

Παγανιστικοί θεοί και δαμάσκηνα

Μύθοι και θρύλοι

Η τελευταία συγκομιδή των αρχαίων Γερμανών πιθανότατα είχε να κάνει με την ισημερία, όταν ξεκινά το αστρονομικό φθινόπωρο. Ακριβώς όπως οι άνθρωποι προσεύχονται στον Θεό στην εκκλησία σήμερα, οι Γερμανοί αγρότες συνήθιζαν να χορεύουν και να τραγουδούν για να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στη δημιουργική δύναμη του ήλιου και στη θεότητα της σοδειάς και του ψωμιού Wotan. Οι αχυρόμορφες κατασκευάστηκαν στα χωράφια, θυσιάστηκαν ηλιοτρόπια, κολοκύθες και γογγύλια, και σε ένδειξη ευγνωμοσύνης οι αγρότες άφησαν τον τελευταίο καρπό κρεμασμένο στο δέντρο ή στο χωράφι. Θα πρέπει να πάρουν τους άγριους κυνηγούς, τον Wotan και άλλους ειδωλολατρικούς θεούς. Επιπλέον, οι άνθρωποι πίστευαν ότι η κυρία Χολ μεταμφιέστηκε σε μια φτωχή γυναίκα και έλεγξε την καλοσύνη και τη ζεστασιά των ανθρώπων. Όσοι είναι πολύ τσιγκούνης θα τιμωρηθούν. Ξύλινα κουφώματα χτίστηκαν στους αμπελώνες ως δώρα για τα πνεύματα του αμπελώνα.

Όλο και πιο σπάνια, μακριά από τον αυτοκινητόδρομο, μπορούμε ακόμα να δούμε παραδοσιακές διακοσμήσεις

Παγανιστικοί θεοί και το φεστιβάλ συγκομιδής Weinbauer

Παντζάρια, κολοκύθες, ξηροί καρποί και μήλα τοποθετούνται σε δεμάτια από άχυρο ως έκφραση ευγνωμοσύνης

Παγανιστικοί θεοί και αναποδογυρίζουν το φεστιβάλ συγκομιδής

Υπάρχουν επίσης υπεύθυνα πνεύματα και θεοί για τους αμπελώνες

Αμπελώνας ειδωλολατρικών θεών

Kirtage ή πανηγύρια πάντα συνόδευαν τη συγκομιδή μέχρι η εκκλησία να μην το απαγορεύσει. Αυτά ήταν λαϊκά πανηγύρια όπου μαζεύτηκε όλο το χωριό για να γιορτάσει. Εκεί διεξήχθησαν αγώνες, παρόμοιοι με τους αγώνες, στους οποίους οι άνδρες μπορούσαν να αποδείξουν τις ικανότητές τους. Οι γυναίκες έψηναν ψωμί και κέικ δαμάσκηνου. Η μπύρα και το κρασί ήπιαν. Ο νικητής έλαβε ως κόκορα έναν κόκορα ή μια κατσίκα.

Πριν από τον Χριστιανισμό, οι αρχαίοι Τεύτονες τιμούσαν τον Βόταν, τον θεό της συγκομιδής, του ψωμιού και των πεσόντων πολεμιστών

Παγανιστικοί θεοί και το φεστιβάλ συγκομιδής Wotan

Η κα Holle ή η θεία Mühlen μεταμφιέστηκαν και δοκίμασαν τη γενναιοδωρία του αγρότη, όπως πίστευαν οι άνθρωποι εκείνη την εποχή

Παγανιστικοί θεοί Frau Holle

Την πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, οι γερμανικές καθολικές ενορίες γιορτάζουν το φεστιβάλ συγκομιδής

Παγανιστικοί θεοί και γιορτή συγκομιδής

Σήμερα εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας μπροστά στο βωμό στην εκκλησία. Αλλά και εκεί, οι άνθρωποι έβαζαν παραδοσιακά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, λυκίσκο, λουλούδια, ρίζες και ό, τι άλλο μπορούσαν να θερίσουν σε παλιές ξύλινες ρόδες. Με αυτό παρατηρούμε επίσης την ειδωλολατρική προέλευση. Ο τροχός είναι ίσως το παλαιότερο σύμβολο του ήλιου, της δημιουργίας και της αιώνιας ζωής.

Αν επισκεφθείτε μερικά μικρά χωριά και κοινότητες τώρα στις αρχές του φθινοπώρου, μπορείτε να δείτε παρόμοια φεστιβάλ που έχουν σχεδόν, αλλά όχι εντελώς, εξαφανιστεί.

Μήλα, αχλάδια, λυκίσκος, κολοκύθες, πατάτες και κεριά φέρονται στην εκκλησία για λατρεία

Οι ειδωλολάτρες θεοί και το φεστιβάλ συγκομιδής λυγίζουν μήλα

Όσο περισσότερο συλλέγει ο αγρότης, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η ευγνωμοσύνη και η εκτίμησή του

Οι παγανιστικοί θεοί και η ευχαριστία ριζώνουν

Η ευγνωμοσύνη είναι μια αρετή που δεν πρέπει να ξεχνάμε

Παγανιστικοί θεοί και κολοκύθες φεστιβάλ συγκομιδής

Παγανιστικοί θεοί και πλούσιοι ευχαριστίες