Πασχαλιές του νότου – αυτό το όμορφο, εξωτικό όνομα δικαίως κέρδισε αυτό το υπέροχο φυτό. Το λατινικό του όνομα είναι Lagerstroemia indica και αλλιώς ονομάζεται απλά Lagerströmie ή κρεπ μυρτιά. Δεν υπάρχει σχέση εδώ με τη συμβατική πασχαλιά, αν και τα πανικά των λουλουδιών μοιάζουν αρκετά λόγω της πολυτέλειας τους. Αυτή η ομορφιά της Μεσογείου προέρχεται αρχικά από την Άπω Ανατολή και δεν είναι ανθεκτική στις περισσότερες περιοχές αυτής της χώρας. Αλλά μπορείτε να τα φροντίσετε στον κάδο σε βεράντες και μπαλκόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε μια αδιαμφισβήτητη αίσθηση διακοπών στο σπίτι σας από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Παρακάτω θα βρείτε όλες τις σημαντικές συμβουλές φροντίδας για τη ροή του ρουλεμάν σας.

Μεσογειακή αίσθηση με πασχαλιές από το νότο

λιλά λουλούδια του νότου

Το Lagerströmie είναι ένας πραγματικός λατρευτής του ήλιου

Το φυτό χρειάζεται πολύ ήλιο και ζεστασιά για να αναπτύξει τα υπέροχα λουλούδια του και να τα εμφανίσει με όλη τους τη δύναμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι ιδανικό να τα τοποθετήσετε σε ένα προστατευμένο, ηλιόλουστο μέρος στο μπαλκόνι, τη βεράντα ή στον κήπο. Εδώ νιώθει πιο άνετα και θα σου φέρει πολλά λουλούδια.

Σε ήπιες αμπελουργικές περιοχές, οι πασχαλιές του νότου μπορούν ακόμη και να φυτευτούν απευθείας στο έδαφος και να εξασφαλιστεί η κατάλληλη προστασία από τον παγετό το χειμώνα. Στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, ο πολυετής θάμνος θεωρείται απολύτως ανθεκτικός επειδή μπορεί να αντέξει χαμηλότερες θερμοκρασίες και δεν ενοχλεί τις πιο ήπιες θερμοκρασίες το χειμώνα.

Όταν ο καιρός είναι πιο ήπιος, το ρεύμα του στρατοπέδου μπορεί επίσης να φυτευτεί στον κήπο

δέντρο κήπου λιλά του νότου

Το τέλειο χώμα για το λιλά σας πρέπει να είναι αργιλώδες, αλλά πλούσιο σε χούμο και θρεπτικά συστατικά. Η καλή διαπερατότητα είναι αρκετά σημαντική επειδή το φυτό δεν ανέχεται την κατάκλυση νερού. Ωστόσο, είναι σημαντικό το έδαφος να είναι πάντα καλά υγραμένο, διαφορετικά το λιλά θα ρίξει τα λουλούδια του νωρίς και θα σταθεί εκεί μόλις μετά βίας.

Από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, η ροή του στρατοπέδου μπορεί να εμπλουτίζεται με υγρό λίπασμα κάθε 14 ημέρες, ειδικά όταν αναπτύσσεται στο δοχείο. Αυτό παρέχει επαρκή θρεπτικά συστατικά και δίνει στο φυτό περισσότερη δύναμη για να αναπτύξει βέλτιστα τα πράσινα φύλλα και τα όμορφα λουλούδια του σε κόκκινο, ροζ ή λευκό. Οι πασχαλιές συνήθως ανθίζουν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο. Εάν ο καιρός παραμείνει πιο δροσερός το καλοκαίρι, η περίοδος ανθοφορίας μειώνεται και συχνά ξεκινά αργότερα.

Λεπτά λουλούδια σε υπέροχες αποχρώσεις του ροζ

κομμένες πασχαλιές του νότου

Κόψτε τη λιλά του νότου σωστά

Επειδή τα λουλούδια δημιουργούνται κυρίως σε νεότερους βλαστούς, η ροή του στρατοπέδου πρέπει να μειώνεται μία φορά το χρόνο. Η καλύτερη στιγμή είναι όταν το φυτό έχει ρίξει εντελώς τα φύλλα του. Το κλάδεμα στις αρχές Μαρτίου είναι πολύ φθηνό. Μετά από αυτό, οι νέοι βλαστοί μπορούν να αναπτυχθούν και σύντομα να στολιστούν με λουλούδια. Κατά κανόνα: μειώστε περίπου τα δύο τρίτα των μακριών βλαστών. Αυτό ισχύει τόσο για τους κεντρικούς όσο και για τους πλευρικούς βλαστούς. Μην ανησυχείτε, θα αναπτυχθούν αρκετά γρήγορα, με ανανεωμένη δύναμη και ενέργεια.

Οι σωστά κομμένοι βλαστοί φέρνουν πολλή ανθοφορία στα τέλη του καλοκαιριού

πανέμορφες ανθισμένες πασχαλιές του νότου

Τι γίνεται με το χειμώνα?

Όπως ήδη αναφέρθηκε, τα ρεύματα του στρατοπέδου θεωρούνται ανθεκτικά στις νότιες χώρες. Σε αυτή τη χώρα, ωστόσο, μόνο μερικές περιοχές είναι κατάλληλες για φύτευση στο έδαφος. Επομένως, είναι σκόπιμο να φυτέψετε το φυτό στην μπανιέρα και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε έξω στον κήπο, στο μπαλκόνι ή τη βεράντα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Τα χειμερινά τετράγωνα πρέπει να είναι περίπου 5 έως 10 βαθμοί Κελσίου και μπορεί να είναι λίγο πιο σκοτεινά, επειδή η ροή του στρατοπέδου παραμένει εντελώς χωρίς φύλλα κατά τη διάρκεια της φάσης ανάπαυσης. Η λίπανση είναι εντελώς απενεργοποιημένη και μπορείτε σπάνια να ποτίσετε έτσι ώστε το χώμα στον κάδο να μην στεγνώσει.

Φυτευμένες σε γλάστρες, οι πασχαλιές του νότου κοσμούν εισόδους και βεράντες

Είσοδος σπιτιού που διακοσμεί πασχαλιές του νότου

Η αύξηση είναι πολύ εύκολη με τη ροή του στρατοπέδου

Ο καλύτερος τρόπος διάδοσης των πασχαλιών του νότου είναι με μοσχεύματα. Αυτά τοποθετούνται σε γλάστρες την άνοιξη ή το καλοκαίρι και τοποθετούνται σε ένα ζεστό, υγρό μέρος. Μπορείτε να προσθέσετε λίγη άμμο στο χώμα για να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη αποστράγγιση. Είναι επίσης δυνατός ο πολλαπλασιασμός με σπόρους. Θα πρέπει απλώς να βεβαιωθείτε ότι αυτά είναι μόνο φρέσκα, διαφορετικά δεν θα βλαστήσουν.

Οι τρυφερές ρίζες του ρεύματος του στρατοπέδου σχηματίζονται σύντομα

διαδίδουν πασχαλιές του νότου

Παράσιτα και ασθένειες των πασχαλιών του νότου

Αν και το φυτό είναι σχετικά ανθεκτικό σε ασθένειες και παράσιτα, μερικά από αυτά είναι ενοχλητικά. Η ενοχλητική μυκητιακή ασθένεια, το ωίδιο μπορεί να επηρεάσει το ρεύμα του στρατοπέδου και να προκαλέσει ζημιά. Για να αποφευχθεί αυτό, είναι σκόπιμο να αφήσετε τα φύλλα του φυτού κατά το πότισμα, αν είναι δυνατόν. Η ίδια η τοποθεσία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Εάν αυτό είναι ηλιόλουστο και ευάερο, το ωίδιο πρέπει να αναπτύσσεται πολύ λιγότερο συχνά. Οι αφίδες θα μπορούσαν επίσης να επιτεθούν στις νότιες πασχαλιές εάν ποτιστούν υπερβολικά. Από την άλλη πλευρά, εάν η προσβολή δεν είναι πολύ μεγάλη, μπορεί κανείς να προχωρήσει με πολύ φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο και να καταστρέψει τα παράσιτα με φυσικά μέσα. Μερικές φορές τα ακάρεα αράχνης μπορούν να γίνουν προβληματικά ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ευτυχώς, αυτά μπορούν επίσης να εξαλειφθούν με μερικές απλές συμβουλές και κόλπα.

Φροντίστε τη νότια λιλά σας με αγάπη και υπομονή!

λιλά του νότιου πορφυρού λουλουδιού

Εάν η φροντίδα είναι σωστή και το φυτό αισθάνεται καλά, θα σας χαρίζει υπέροχα λουλούδια και ένα παραδεισένιο άρωμα κάθε χρόνο από τον Ιούλιο έως τα τέλη Οκτωβρίου. Νιώθετε σαν να βρίσκεστε σε διακοπές στο μπαλκόνι ή στον δικό σας κήπο.

Απολαύστε την εξωτική ομορφιά του Lagerströmie!

μοβ λουλούδια λιλά του νότου

Υπάρχουν επίσης ποικιλίες που καλλιεργούνται ως δενδρύλλια

πασχαλιές των νότιων δέντρων

Μπορείτε να επιλέξετε το χρώμα των λουλουδιών σύμφωνα με το δικό σας γούστο

πασχαλιές της νότιας lagerstroemia indica

λιλά του νότιου λευκού άνθους

λιλά του νότιου κόκκινου λουλουδιού      φυτό κήπου πασχαλιά του νότου

lagerstroemia λιλά των νότιων ροζ λουλουδιών

Η σωστή κοπή εξασφαλίζει φρέσκα λουλούδια το καλοκαίρι

έκοψε τις μύγες του νότου  lagerstroemia πασχαλιά του νότου