ιστορία των ψηφιδωτών πλακιδίων azulejo της Πορτογαλίας

Το στυλ azulejo και συνδέεται με την ιστορία Πορτογαλία

Το Azulejo αντιπροσωπεύει μία από τις καλύτερες μορφές καλής τέχνης στην Πορτογαλία. Είναι επίσης μια από τις καλύτερες συνεισφορές της χώρας στον παγκόσμιο πολιτισμό. Είναι πολύ περισσότερο από διακόσμηση.

Ο Azulejo έχει αποκτήσει από καιρό το καθεστώς τέχνης. Η παρακολούθηση των αλλαγών και των εξελίξεων του με την πάροδο του χρόνου θα μπορούσε να αποκαλύψει πολλά για την ιστορία της Πορτογαλίας.

Ιδέες έμπνευσης κατευθείαν από την Πορτογαλία

ιστορία πορτογαλική σημαία azulejo τέχνη

 Διακόσμηση τοίχου Azulejo στους δρόμους της Πορτογαλίας

ιστορία της Πορτογαλίας ψηφιδωτά πλακάκια azulejo street art

Το νόημα της λέξης

Η κυριολεκτική μετάφραση του azulejo είναι τετράγωνο κεραμίδι, το οποίο δείχνει ένα λούστρο στη μία πλευρά. Παρόμοιες δημιουργίες συμβαίνουν στην Τουρκία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και το Ιράν. Παρόμοια έργα μπορούν επίσης να βρεθούν στο Μαρόκο. Η ξεχωριστή έννοια που αποκτά στην Πορτογαλία, ωστόσο, δεν μπορεί να βιωθεί σε καμία άλλη γωνιά του κόσμου. Επειδή εδώ χρησιμοποιείται αδιάκοπα για περισσότερους από πέντε αιώνες για την επένδυση των εξωτερικών προσόψεων πολλών κτιρίων.

Τυπική επένδυση των εξωτερικών προσόψεων πολλών κτιρίων στην Πορτογαλία

azulejo ιστορία της πορτογαλικής τέχνης κεραμιδιών

Η αρχη

Τα πρώτα κεραμίδια azulejo, που χρησιμοποιήθηκαν για την πλήρη επένδυση μιας μεγάλης πρόσοψης, εισήχθησαν από την Ισπανία. Ταν στο λεγόμενο ισπανικό-μαυριτανικό στιλ. Αυτά τα πλακάκια εισήχθησαν στην Πορτογαλία από τη Σεβίλλη εκείνη την εποχή.

Η ιστορία της Πορτογαλίας σε εικόνες

azulejo são bento ιστορία των πορτογαλικών ψηφιδωτών πλακιδίων

Τέχνη φτιαγμένη από κεραμίδια azulejo 

ιστορία της Πορτογαλίας εικόνες ψηφιδωτά πλακάκια azulejo art

Τα σχέδια της αλυσίδας ήταν χαρακτηριστικά αυτών των πρώτων μοντέλων. Περιελάμβαναν μεταξύ άλλων φυτικά και ανιμιστικά θέματα. Στην αισθητική και την επίσημη γλώσσα τους, βιώνετε κάτι μεταξύ γοτθικής και αγνής Αναγεννησιακής γεύσης. Στην Πορτογαλία, ωστόσο, η προτίμηση για αυτά τα τυπικά μοτίβα εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που παραμένει μόνιμα είναι η προτίμηση για εκτεταμένη επένδυση προσόψεων με κεραμίδια azulejo. Αυτό καθιστά τα δωμάτια πιο ζωντανά και γεμάτα, ακόμη και αν δεν υπάρχουν καθόλου έπιπλα ή άλλα είδη επίπλωσης.

Μοτίβα από την Αναγεννησιακή ζωή

Azulejo Mercado Municipal Funchal ιστορία πορτογαλικά ψηφιδωτά πλακάκια

Ανάπτυξη στην ιστορία

Λίγο μετά τα πρώτα μνημεία, αυτός ο τύπος διακόσμησης τοποθετείται σε πολλά διαφορετικά μέρη. Μπορείτε να τα ζήσετε σε χριστιανικά και μνημειακά κτίρια. Οι παραγγελίες αυξάνονται, όλο και περισσότεροι ζωγράφοι ειδικεύονται στην κατασκευή επαναλαμβανόμενων μοτίβων. Αυτή η τέχνη αποτιμάται όλο και περισσότερο. Επίσης ως προς την τιμή.

Μωσαϊκά κεραμίδια Azulejo

ιστορία Πορτογαλία ψηφιδωτά πλακάκια azulejo μπλε τάση

Μπορείτε να αναγνωρίσετε τα κεραμίδια azulejo από τον 16ο και τον 17ο αιώνα από το γεγονός ότι δείχνουν μοτίβα σκακιού. Αυτά έγιναν από τη διάταξη των μονόχρωμων πλακιδίων στους τοίχους. Αυτό δημιουργεί μια σειρά διακοσμητικών διχτυών στον τοίχο.

Η διακόσμηση τοίχων θεωρήθηκε ως πραγματική τέχνη

ιστορία της Πορτογαλίας ψηφιδωτά πλακάκια μπλε azulejo τέχνη

Πολλές διαφορετικές σκηνές τέχνης

Ταυτόχρονα όμως, σε κάποια σημεία δεν είσαι και τόσο διακριτικός. Αντίθετα: ζωγράφισαν μεγάλες σκηνές που θα μπορούσαν να απεικονίσουν μάχες και κυνήγι. Θα μπορούσε κανείς να βιώσει μυθολογικές και θρησκευτικές παραστάσεις. Γίνεται το κύριο σήμα κατατεθέν της αρχιτεκτονικής της Λισαβόνας την εποχή που η Πορτογαλία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Ισπανία. Αυτό συνέβη το 1640.

Σκηνές που απεικονίζουν μάχες και κυνήγι

Ιστορία Sao Bento της Πορτογαλίας ψηφιδωτά πλακάκια azulejo

Τον 18ο αιώνα, τα κεραμίδια azulejo έρχονται στη βάση. Ακολουθούν τοιχογραφίες. Δείχνουν μια ελαφριά εμφάνιση και ποικίλες σκηνές. Η στιγμή της έκπληξης είναι χαρακτηριστική.

Τον 18ο αιώνα τα μωσαϊκά κεραμίδια azulejo ήρθαν στη βάση

ιστορία των πορτογαλικών ψηφιδωτών πλακιδίων azulejo κομμάτι

Μετά τη Γαλλική Επανάσταση και άλλες διακυμάνσεις στην ιστορία, μια άλλη αστική τάξη εδραιώθηκε εδώ. Αναλαμβάνει την παράδοση των κεραμιδιών azulejo. Εμφανίζονται επίσης ξανά και ξανά στους χρόνους της εκβιομηχάνισης, αλλά σε απλοποιημένη μορφή στις προσόψεις. Ακόμα και στον 20ό αιώνα και μέχρι σήμερα, αυτή η παράδοση διατηρείται ξανά και ξανά. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την παγκόσμια τάση να προσπαθούμε για μια συνειδητή αντίληψη της ιστορίας και της παράδοσης.

Ακόμα και τον 20ό αιώνα, η παράδοση διατηρείται ξανά και ξανά

azulejo ιστορία της Πορτογαλίας μοτίβα ψηφιδωτών πλακιδίων

Πώς φαίνεται τώρα; Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στην Πορτογαλία, θέλετε να προσπαθήσετε να προσδιορίσετε από ποια περίοδο της ιστορίας της Πορτογαλίας προέρχονται τα κομμάτια αζουλέχο που βλέπετε?

Μωσαϊκά κεραμίδια στυλ Azulejo

azulejo ιστορία της Πορτογαλίας ψηφιδωτά πλακάκια μπλε μοτίβο

Μοτίβο μπλε κεραμιδιών

ιστορία της Πορτογαλίας ψηφιδωτά πλακάκια μπλε azulejo

 Ποικιλία σχεδίων σχεδίων

azulejo ιστορία της Πορτογαλίας ψηφιδωτά πλακάκια μπλε

Δείγμα ιδεών σε χρώμα

azulejo ιστορία της Πορτογαλίας ψηφιδωτά πλακάκια πολύχρωμα

Παλιά παράδοση με μοντέρνα εμφάνιση

      ιστορία της Πορτογαλίας ψηφιδωτά κεραμίδια azulejo

Ιδέες επίπλωσης για το μοντέρνο μπάνιο

ιστορία της Πορτογαλίας ψηφιδωτά πλακάκια azulejo συμβουλές επίπλωσης

Πορτογαλικά κεραμίδια μπάνιου σε στιλ azulejo

  ιστορία της Πορτογαλίας ψηφιδωτά πλακάκια azulejo art

Εμφανίζονται απλά γεωμετρικά σχήματα

azulejo ιστορία πορτογαλικών ψηφιδωτών πλακιδίων