Η ακουστική είναι στην πραγματικότητα ένα μέρος της φυσικής που ασχολείται με τους ήχους και τη διάδοσή τους. Πόσο σημαντική είναι η ακουστική δωματίου για εμάς και τι μπορούμε να κάνουμε αν θέλουμε να βελτιώσουμε αυτήν την ακουστική δωματίου, θα σας πούμε σε αυτήν την ανάρτηση. Ωστόσο, αυτό αφορά περισσότερο τα βασικά και τις πρακτικές συμβουλές και κόλπα που μπορούν να σας βοηθήσουν στη διαβίωση και την επίπλωση. Εάν ασχολείστε επαγγελματικά με το θέμα ή έχετε το δικό σας μουσικό στούντιο, είναι καλύτερο να ζητήσετε συμβουλές από έναν έμπειρο σχεδιαστή ακουστικής δωματίου.

Βελτιώστε την ακουστική του δωματίου στον δικό σας οικιακό κινηματογράφο

βελτίωση ακουστικής δωματίων τοίχου οικιακού κινηματογράφου

Η ακουστική του δωματίου εξηγείται απλά

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ: Γιατί η ακρόαση είναι πολύ καλύτερη σε ορισμένα δωμάτια από ό, τι σε άλλα; Η απάντηση είναι μάλλον πολύ απλή. Είναι ζήτημα της ποιότητας της ακουστικής του δωματίου. Και αυτό με τη σειρά του έχει σημαντική επίδραση στην ευημερία και τη συγκέντρωσή μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καλή ακουστική έχει θεμελιώδη σημασία όχι μόνο στο σπίτι, αλλά και στην τάξη και στο γραφείο.

Και πώς λειτουργεί πραγματικά η ακουστική; Για να γίνει κατανοητό αυτό, θα πρέπει πρώτα να είναι σαφές ότι οι θόρυβοι και οι τόνοι, που ονομάζονται επίσης ήχοι, δεν είναι τίποτα περισσότερο από κύματα και διαδίδονται σε κύματα. Στη συνέχεια λαμβάνουμε τις ηχητικές παρορμήσεις, ή καλύτερα γνωστές ως ηχητικές δονήσεις, μέσω των οργάνων ακοής μας – των αυτιών. Κάθε ηχητικό κύμα έχει τη δική του συχνότητα και συνεπώς και το ύψος του. Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα, τόσο υψηλότερος είναι ο τόνος ή ο θόρυβος.

Εδώ είναι μια γρήγορη επισκόπηση:

Όσο αφηρημένο κι αν ακούγεται, ένα ηχητικό κύμα δημιουργείται όταν ο αέρας μετατοπίζεται. Έτσι, ακόμη και όταν κλείνετε το βιβλίο σας, ρίξτε τσάι ή ακόμα και ενώ μιλάτε.

Επιστροφή στην ποιότητα της ακουστικής σε ένα δωμάτιο. Αυτό εξαρτάται από το επίπεδο θορύβου και το λεγόμενο Χρόνος αντήχησης Μακριά. Και αυτές οι δύο τιμές, με τη σειρά τους, σχετίζονται άμεσα με το πόσο καλά οι τοίχοι, η οροφή και το πάτωμα καθώς και όλα τα άλλα αντικείμενα στο δωμάτιο αντανακλούν, απορροφούν ή διαχέουν τα ηχητικά κύματα. Σκεφτείτε το αποτέλεσμα ηχώ που απολαύσατε τόσο πολύ ως παιδί!

Εξασφαλίστε τη βέλτιστη ακουστική του δωματίου

κουρτίνες δερμάτινοι καναπέδες χαλί σαλόνι βελτιώνουν την ακουστική του δωματίου

Ένας απλός κανόνας για την ακουστική του δωματίου

Όσο πιο λεία και σκληρή είναι μια επιφάνεια, τόσο πιο δυνατά και πιο έντονα αντανακλώνται τα ηχητικά κύματα. Με άλλα λόγια – όσο υψηλότερο είναι το επίπεδο θορύβου. Έτσι, σκληρές και λείες επιφάνειες όπως τοίχοι, καθρέφτες ή παράθυρα εντείνουν τις ηχητικές παρορμήσεις. Αντίθετα, οτιδήποτε είναι πιο μαλακό και όσο το δυνατόν πιο παχύ – όπως κουρτίνες, ταπετσαρίες και χαλιά – μονώνει το θόρυβο. Στην τεχνική ορολογία, συχνά μιλάμε για απορροφητές. Εκτός από την απορρόφηση του ήχου, υπάρχει μια ακόμη σημαντική μέθοδος για τη βελτίωση της ακουστικής του δωματίου, και αυτή είναι η διάχυση του ήχου. Οι διαχυτές χρησιμοποιούνται για αυτό. Η διαφορά με την πρώτη μέθοδο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι ο αντήχηση δεν “καταπίνεται”, αλλά μάλλον διασκορπίζεται και ως εκ τούτου ακούγεται πολύ ελαφρύτερος και πιο ήπιος.

Οι μαλακές επιφάνειες απορροφούν τα ηχητικά κύματα πολύ καλύτερα

η ακουστική του καθιστικού βελτιώνει τον απορροφητή τοίχων του καναπέ

Ακολουθώντας αυτές τις δύο αρχές της ακουστικής του δωματίου, μπορείτε να κάνετε πολλά μόνοι σας, με την προϋπόθεση ότι έχετε ένα επιδέξιο χέρι και κάποιες προηγούμενες τεχνικές γνώσεις. Δείτε μερικά Έργα DIY για τη βελτίωση της ακουστικής στο.

Αλλά αν δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα με αυτό, υπάρχουν πολλές άλλες επιλογές. Ευτυχώς υπάρχουν ήδη αρκετοί Ακουστικά προϊόντα στην αγορά που μειώνουν την απήχηση και βελτιώνουν την κατανόηση της ομιλίας, όπως ακουστικές οθόνες, ακουστικές εικόνες με μεμονωμένα μοτίβα, ακουστικά διαχωριστικά δωματίων κατασκευασμένα από ειδικά υλικά κλπ..

Μπορείτε να σχεδιάσετε τα δικά σας μεμονωμένα ακουστικά πάνελ τοίχου

πάνελ τοίχου η διακόσμηση τοίχων βελτιώνει τα ακουστικά του δωματίου κιθάρα

Πρακτικές συμβουλές για τη βελτίωση της ακουστικής του δωματίου

Εκτός από τις επαγγελματικές λύσεις και τα καινοτόμα προϊόντα, μπορείτε επίσης να φροντίσετε πολλά πράγματα μόνοι σας για να βελτιώσετε την ακουστική του δωματίου στο σπίτι ή το γραφείο σας. Διαβάστε τις πρακτικές συμβουλές μας παρακάτω και αποφασίστε μόνοι σας ποια θα ήταν η κατάλληλη για εσάς.

  1. Μειώστε τον χρόνο αντήχησης στο δωμάτιο – δηλαδή καλύψτε σκληρές, ανοιχτές επιφάνειες όπως τοίχους, δάπεδα και παράθυρα με πάνελ τοίχου, χαλιά και κουρτίνες – πολύ χρήσιμο, ειδικά με υψηλές συχνότητες ήχου.
  2. Θα πρέπει λοιπόν να προτιμάτε ταπετσαρισμένα έπιπλα και φυτά σπιτιού με μεγάλα, σκληρά φύλλα.
  3. Γεμίστε πραγματικά τα ράφια σας με βιβλία – λειτουργήστε επίσης ως διαχύτες ήχου.
  4. Ο αφρός που μπορείτε να κρύψετε πίσω από εικόνες ή επενδύσεις τοίχων είναι πιο χρήσιμος για μεσαίους τόνους και μπάσο.
  5. Οι απέναντι τοίχοι καθώς και οι οροφές και τα δάπεδα δεν πρέπει ποτέ να είναι σκληρά και λεία ταυτόχρονα, έτσι ώστε να αποφεύγεται ένας δυσάρεστος ηχητικός συντονισμός.
  6. Γενικά αποφύγετε μεγαλύτερες γυάλινες επιφάνειες.
  7. Πεθάνετε μετά από συμμετρία ακόμη και κατά τη ρύθμιση.
  8. Η θέση ακρόασης δεν πρέπει να βρίσκεται απευθείας στον τοίχο, αλλά τουλάχιστον 1 μέτρο μακριά από αυτόν. Εάν δεν είναι δυνατόν, τοποθετήστε ράφια βιβλίων ή φυτά εσωτερικού χώρου με μεγάλα φύλλα μεταξύ του ακροατή και του τοίχου.

Μια ειδική ακουστική τοιχογραφία είναι φυσικά επίσης μια εξαιρετική λύση

βελτίωση ακουστικής δωματίου τοιχογραφία σερφ λευκό καναπέ σαλόνι

Η καλή ακουστική δωματίου είναι μια απόλαυση για τις αισθήσεις σας. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας με αυτό και νιώστε ακόμα πιο άνετα στους τέσσερις τοίχους σας!

Και εδώ είναι μια γρήγορη εξήγηση για μερικές από τις βασικές ακουστικές:

Συνεχίστε να αναζητάτε διάφορες άλλες λύσεις για βέλτιστη ακουστική δωματίου!

Ο σχεδιασμός τοίχου μουσικού στούντιο μουσικής βελτιώνει την ακουστική του δωματίου

Εδώ μπορείτε να πάρετε ακόμα περισσότερη έμπνευση και προτάσεις:

τα διάχυτα πάνελ τοίχου βελτιώνουν το μουσικό στούντιο ακουστικής δωματίου

Η σύγχρονη ακουστική σχεδιασμού τοίχου βελτιώνει τα πάνελ τοίχων μελέτης

Τα πάνελ οροφής γύρω από το γραφείο βελτιώνουν την ακουστική του δωματίου

βελτίωση της ακουστικής δωματίου σχεδιασμός οικιακού κινηματογράφου

διακόσμηση τοίχου ακουστικά πάνελ βελτιώνουν την ακουστική του δωματίου στο γραφείο

καναπές ταπετσαρίας με πάνελ τοίχου βελτιώνουν την ακουστική του δωματίου

πάνελ τοίχου που χαλίζουν δερμάτινες πολυθρόνες βελτιώνουν την ακουστική του δωματίου

σχεδιασμός τοίχου ακουστικά πάνελ η ακουστική του δωματίου βελτιώνει τις ιδέες του καθιστικού

home cinema βελτίωση ακουστικής δωματίου πάνελ τοίχου δερμάτινος καναπές

ξύλινοι τοίχοι μαλακός καναπές οροφής βελτιώνουν την ακουστική του δωματίου  Τα μαλακά χαλιά καναπέ βελτιώνουν την ακουστική του δωματίου