Για χρόνια και δεκαετίες, η κλιματική αλλαγή κρέμεται από τον σύγχρονο πολιτισμό σαν το ξίφος του Δαμοκλή. Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να μειωθούν επειγόντως προκειμένου να αποφευχθεί έγκαιρα μια επικείμενη κλιματική καταστροφή. Κατά την κατασκευή ή την ανακαίνιση σπιτιών, επίσης, πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται πώς μπορούν να βρουν πιο βιώσιμες λύσεις. “Αειφόρος” σημαίνει πάνω απ ‘όλα εξοικονόμηση ενέργειας. Ωστόσο, οι άνθρωποι που φοβούνται ότι θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα, δύσκολα υπολογίσιμα χρηματικά ποσά, μπορούν να καθησυχαστούν σε αυτό το σημείο: Μακροπρόθεσμα, οι ενεργειακά αποδοτικές εναλλακτικές λύσεις μπορούν ακόμη και να εξοικονομήσουν χρήματα. Η βιωσιμότητα στο κτίριο δεν χρειάζεται να είναι δαπανηρή ή υπερβολικά περίπλοκη. Αντ ‘αυτού, πολλά μπορούν να επιτευχθούν με μια διαχειρίσιμη προσπάθεια. Τα παρακάτω σημεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά το σχεδιασμό ενός σπιτιού.

βιώσιμη κατασκευή και ανακαίνιση κτιρίων της πόλης

Οικολογική θέρμανση

Η μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας ενός ακινήτου προκαλείται από τη θέρμανση. Ωστόσο, πολλά συστήματα θέρμανσης βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα. Δεδομένου ότι αυτά είναι περιορισμένα, δεν είναι μια βιώσιμη εναλλακτική λύση. Οι πιο πράσινες εναλλακτικές είναι, για παράδειγμα, οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού. Αυτά χρησιμοποιούν τη θερμική ενέργεια του αέρα περιβάλλοντος για θέρμανση. Για να εξαγάγουν τη θερμότητα, χρειάζονται ενέργεια με τη μορφή ηλεκτρικής ενέργειας. Αν θέλετε να βελτιώσετε ακόμη περισσότερο την ισορροπία CO2, μπορείτε να συνδυάσετε την αντλία θερμότητας με ένα φωτοβολταϊκό σύστημα. Με αυτόν τον τρόπο, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο μπορεί να μειωθεί περαιτέρω χρησιμοποιώντας ηλιακές μονάδες στην οροφή.

Βιώσιμο κτίριο και ανακαίνιση φωτοβολταϊκών

Χρησιμοποιήστε βιοδιασπώμενα μονωτικά υλικά

Η καλή θερμομόνωση είναι επίσης σημαντική, έτσι ώστε να μην χάνεται περιττή θερμότητα κατά τη θέρμανση. Για να κάνετε τη χάρη στο περιβάλλον, κάντε χωρίς ορυκτό ή πετροβάμβακα και χρησιμοποιήστε φυσικά φυσικά υλικά. Όχι μόνο μπορούν να ανακυκλωθούν καλύτερα, αλλά είναι επίσης ακίνδυνα από την άποψη της υγείας κατά τη χρήση. Δεδομένου ότι απορροφούν επίσης περισσότερη υγρασία από τα συμβατικά μονωτικά υλικά, βοηθούν επίσης στην πρόληψη της μούχλας και στη βελτίωση του εσωτερικού κλίματος. Προκειμένου να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα ενός συγκεκριμένου υλικού, παίζει συγκεκριμένα η τιμή U, ονομάζεται επίσης συντελεστής μεταφοράς θερμότητας, παίζει ρόλο. Είναι μια μονάδα μέτρησης που δείχνει πόση θερμότητα χάνεται από ένα συγκεκριμένο συστατικό. Τα περισσότερα φυσικά υλικά μόνωσης έχουν καλές τιμές μόνωσης. Τα βιώσιμα μονωτικά υλικά είναι, για παράδειγμα, ξύλο, ίνες κάνναβης, κυτταρίνη, ίνες καλαμιού ή γιούτας. Η γιούτα είναι λίγο πιο ακριβή από άλλα βιώσιμα μονωτικά υλικά, αλλά έχει εξαιρετικές τιμές μόνωσης και είναι επίσης ανθεκτική στα παράσιτα. Το υλικό συχνά αναμειγνύεται με ίνες κάνναβης, καθιστώντας μια οικονομικά αποδοτική λύση.

Βιώσιμο κτίριο και ανακαίνιση της πρόσοψης

Παραδοσιακά δομικά υλικά από την περιοχή

Όταν αγοράζουμε τρόφιμα, γνωρίζουμε ακριβώς ποια τρόφιμα είναι βιώσιμα: δηλαδή αυτά που έχουν παραχθεί υπό οικολογικές συνθήκες, εποχιακά και περιφερειακά. Βασικά το ίδιο ισχύει για τα δομικά υλικά. Γιατί λοιπόν να βασίζεστε σε υλικά που έρχονται από μακριά και έχουν άπειρες διαδρομές μεταφοράς πίσω τους; Μέχρι το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα ήταν ακόμα συνηθισμένη η κατασκευή με τα υλικά που βρέθηκαν στην περιοχή. Για παράδειγμα, πέτρες από το κοντινό λατομείο ή ξύλο από το πλησιέστερο δάσος. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργήθηκε ένας τυπικός οπτικός χαρακτήρας πολλών περιοχών. Έτσι, όχι μόνο συμβάλλετε στη μείωση της κατανάλωσης CO2 μέσω του μεγάλου κόστους μεταφοράς, αλλά υποστηρίζετε και τις περιφερειακές επιχειρήσεις βιοτεχνίας. Τα οικολογικά δομικά υλικά περιέχουν επίσης λιγότερους ρύπους, επομένως είναι πιο φιλικά προς την υγεία και συνήθως μπορούν να ανακυκλωθούν. Σημαντικά υλικά οικολογικής δόμησης είναι ο πηλός, ο γρανίτης, το ξύλο, η άχυρα ή ο σχιστόλιθος.

χτίζουν και ανακαινίζουν με βιώσιμο τρόπο τη σύγχρονη αρχιτεκτονική

Πράσινο έξω από τις περιοχές

Όποιος έχει περάσει ποτέ από τη τσιμεντένια ζούγκλα πολλών μεγάλων πόλεων και βιομηχανικών περιοχών δύσκολα θα εκπλαγεί από τον παγκόσμιο θάνατο εντόμων. Οι μέλισσες χρειάζονται λουλούδια και ένα άθικτο οικοσύστημα για να συνεχίσουν τη δουλειά τους ανενόχλητοι. Ακόμη και οι μονότονοι πράσινοι χλοοτάπητες προσφέρουν λίγη τροφή και καταφύγιο για τα έντομα. Οι πράσινες εξωτερικές περιοχές και προσόψεις, από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύουν βιοτόπους στους οποίους μπορούν να εγκατασταθούν έντομα. Οι επίπεδες στέγες ή τα μπαλκόνια κατάφυτα από άγρια ​​φυτά είναι επίσης αισθητικά και αντισταθμίζουν την εξαφάνιση των ειδών. Μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη θερμομόνωση του σπιτιού.

βιώσιμη οικοδόμηση και ανακαίνιση πράσινων στεγών

Οικονομικές ηλεκτρικές συσκευές

Αυτό το τελευταίο σημείο αφορά τον εσωτερικό σχεδιασμό του τελικού σπιτιού – υπάρχουν επίσης βιώσιμες λύσεις για διαβίωση και επίπλωση. Μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων και στεγνωτήρια χρησιμοποιούν πολύ ηλεκτρισμό. Ένα ψυγείο ηλικίας είκοσι ετών συνήθως απαιτεί σχεδόν διπλάσια ενέργεια από μια νέα συσκευή. Όταν αγοράζετε νέες ηλεκτρικές συσκευές, βεβαιωθείτε ότι έχουν καλή ενεργειακή κλάση. Οι ηλεκτρικές σόμπες καίνε πολύ CO2 όταν είναι σε χρήση και συνεχίζουν να θερμαίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά. Ως εκ τούτου, συνιστώνται πιο οικονομικές κουζίνες αερίου ή επαγωγής. Όταν δεν χρησιμοποιείτε συσκευή, απενεργοποιήστε την – η κατάσταση αναμονής καταναλώνει επίσης ηλεκτρική ενέργεια!

Βιώσιμο κτίριο και ανακαίνιση της κουζίνας