Κατά κανόνα, πουθενά δεν περνάμε τόσο πολύ χρόνο στην καθημερινότητά μας όσο στους τέσσερις τοίχους μας. Επομένως, ένα βέλτιστο εσωτερικό κλίμα έχει επίσης θεμελιώδη σημασία για τη σωματική και ψυχολογική μας ευεξία. Και όσο υψηλότερο είναι, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της ζωής μας. Στις επόμενες γραμμές θα σας δώσουμε μερικές σημαντικές συμβουλές επίπλωσης και πρακτικές συμβουλές για υγιεινή ζωή που θα σας βοηθήσουν να γίνετε πιο άνετοι και άνετοι. Ρίξτε μια ματιά σε αυτά και σκεφτείτε πώς φαίνεται στο σπίτι σας. Πού υπάρχουν ελλείμματα και αδύνατα σημεία και ποια άλλα κριτήρια άνεσης πρέπει ακόμη να τηρούνται.

Υγιεινή διαβίωση για όλη την οικογένεια

υγιεινή διαβίωση για όλη την οικογένεια

Βελτιώστε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα

Ο αέρας είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας, γιατί χωρίς αυτόν δεν μπορούμε να αντέξουμε περισσότερο από 1-2 λεπτά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι επίσης ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια άνεσης στη ζωή. Αυτό σημαίνει: καθαρός αέρας που είναι όσο το δυνατόν πιο πλούσιος σε οξυγόνο και απαλλαγμένος από κακόβουλα βακτήρια, μύκητες και ιούς. Ένας ορισμένος βαθμός υγρασίας δεν είναι ασήμαντος, όπως και η ευχάριστη θερμοκρασία του αέρα, η οποία όχι μόνο μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά, αλλά επίσης γίνεται αντιληπτή υποκειμενικά από όλους. Και παρόλο που όλες αυτές οι πτυχές είναι λίγο πιο περίπλοκες, μια απλή μέθοδος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τις ελέγξει σχετικά καλά και να τις διατηρήσει σε καλή κατάσταση. Αυτή η μέθοδος ονομάζεται τακτικός εξαερισμός.

Οι ειδικοί συστήνουν να αλλάζετε τον αέρα του δωματίου τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, αερίζοντάς τον έντονα. Διαφορετικά οι οριακές τιμές CO2 θα ξεπεραστούν και οι πονοκέφαλοι, η κούραση και η έλλειψη οδήγησης είναι αναπόφευκτοι. Ο διαλείπων αερισμός είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην κρύα εποχή, επειδή εξοικονομεί ενέργεια αφενός και εμποδίζει το σχηματισμό μούχλας αφετέρου. Για παράδειγμα, ο εξαερισμός για 10 λεπτά μετά το να σηκωθείτε ή να κάνετε ντους είναι ακόμη υποχρεωτικός εάν εκτιμάτε πραγματικά την ποιότητα του αέρα στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο εισέρχεται φρέσκος, πλούσιος σε οξυγόνο αέρας, αλλά και η υπερβολική υγρασία εξαφανίζεται ταυτόχρονα.

Ο διαλείπων αερισμός βελτιώνει τον αέρα στο δωμάτιο και αποτρέπει τη μούχλα

ο υγιής τρόπος ζωής αερίζεται τακτικά

Επιπλέον συμβουλή: Αφού αερίσετε το μπάνιο, θερμάνετε το ξανά για λίγο, ώστε να στεγνώσουν καλύτερα οι τοίχοι. Ποτέ μην αφήνετε τα παράθυρα ανοιχτά, ειδικά όταν κάνει κρύο έξω. Επειδή υπάρχει κίνδυνος συμπύκνωσης, που μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό μούχλας.

Μια άλλη μέθοδος εξαερισμού που έχει αποδειχθεί βέλτιστη είναι ο κεντρικός ή αποκεντρωμένος αερισμός του χώρου διαβίωσης, ο οποίος είναι εξοπλισμένος με εναλλάκτη θερμότητας. Αυτό ρυθμίζει αυτόματα την ανταλλαγή αέρα στους χώρους. Σήμερα, οι έξυπνοι αισθητήρες αέρα εσωτερικού χώρου είναι επίσης μια καινοτόμος και εξαιρετικά αποτελεσματική λύση για τέλειο αέρα εσωτερικού χώρου.

Στο δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο: "Εσωτερικό κλίμα και υγιεινή ζωή" θα βρείτε ακόμη πιο πρακτικές συμβουλές από έμπειρους εμπειρογνώμονες σχετικά με τα κριτήρια άνεσης που πρέπει να τηρούνται κατά τη διαβίωση και την επίπλωση. Πρακτικές λίστες ελέγχου και περιλήψεις σας βοηθούν επίσης να κάνετε το σπίτι σας άνετο και αρμονικό.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να βρίσκονται οπουδήποτε στο σπίτι, εκτός από το υπνοδωμάτιο

υγιή διαβίωση φυτών εσωτερικού χώρου

Δώστε προσοχή στη χαμηλή ρύπανση

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας ευεξίας που έχει άμεσο αντίκτυπο στην υγεία μας είναι η ρύπανση. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να αποτραπεί εντελώς, επειδή το κτίριο, η τοποθεσία και ο εξωτερικός αέρας παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο εδώ. Παρ ‘όλα αυτά, μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τους ρύπους στην επίπλωση και τη διαβίωση κατά πολύ, δίνοντας προσοχή σε καλής ποιότητας επενδύσεις δαπέδων, υλικά τοίχων, έπιπλα, υφάσματα και αξεσουάρ σπιτιού. Επομένως, είναι καλύτερο να βασίζεστε σε φυσικά υλικά όπως ίνες καρύδας, φελλό, ξύλο, σιζάλ, λινό και βαμβάκι και να προσέχετε για επαρκή πιστοποίηση – Blue Angel, Natureplus, σήμανση TÜV και ÖkoTex Standard 100 για υφάσματα. Με αυτόν τον τρόπο το παίζετε με ασφάλεια και εξασφαλίζετε χαμηλό επίπεδο ρύπανσης στο σπίτι.

Επιπλέον συμβουλή: Τα κατώτερα έπιπλα, χρώματα και υλικά μπορούν να μολύνουν τον αέρα του δωματίου με επιβλαβείς ατμούς φορμαλδεhyδης και να οδηγήσουν σε αλλεργίες και άλλες καταγγελίες. Θα πρέπει επίσης να είστε προσεκτικοί όταν επιλέγετε χρώματα, λάδια, εμποτισμούς και καθαριστικά.

Βασιστείτε στην ποιότητα, όχι στην ποσότητα

υγιεινός τρόπος ζωής που διακοσμεί τον τόνο του υπνοδωματίου σε τόνο

Σωστός σχεδιασμός χρώματος και βέλτιστος φωτισμός

Φυσικά, οι αισθήσεις μας εμπλέκονται επίσης ενεργά όταν πρόκειται για την αντίληψη του κλίματος του δωματίου και της ατμόσφαιρας. Πάνω απ ‘όλα, τα χρώματα και το φως έχουν τη μεγαλύτερη επίδραση σε αυτό το πλαίσιο και συχνά είναι καθοριστικά για τη διάθεση και την ευημερία μας. Δεν είναι για τίποτα που οι ειδικοί μιλούν για την ψυχολογία των χρωμάτων και δίνουν συμβουλές σχετικά με το ποιοι τόνοι χρώματος είναι πιο κατάλληλοι για ποια δωμάτια. Για παράδειγμα, ένα κόκκινο σήμα δεν είναι απαραίτητα κατάλληλο για την κρεβατοκάμαρά σας, όπου συνιστώνται γήινα, σιωπηρά χρώματα. Και παρόλο που το δικό σας γούστο και οι προσωπικές προτιμήσεις είναι τελικά καθοριστικές όταν πρόκειται για το σχεδιασμό χρωμάτων, θα ήταν λογικό να ασχοληθείτε εκ των προτέρων με τα βασικά χρώματα..

Τα ζεστά, απαλά χρώματα δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας και μια χαρούμενη ατμόσφαιρα

υγιεινή φιλοσοφία χρωμάτων

Είναι παρόμοιο με τον σχεδιασμό φωτισμού στο σπίτι σας. Θα πρέπει επίσης να ακολουθείτε τις δικές σας ατομικές ανάγκες και συναισθήματα. Παρ ‘όλα αυτά, υπάρχουν βασικοί κανόνες που μπορούν να σας ωφελήσουν μόνο. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσανατολιστείτε, για παράδειγμα, ποιο χρώμα φωτός είναι το βέλτιστο για κάθε μεμονωμένη περιοχή και δωμάτιο ή ποιες διαφορετικές πηγές φωτός είναι καλύτερο να συνδυαστούν μεταξύ τους.

Δημιουργήστε μια όαση ευεξίας με πολλές πηγές φωτός

υγιεινός τρόπος ζωής σχεδιασμός του σωστού φωτισμού