Για να κερδίσετε έναν αγώνα, πρέπει να γνωρίζετε πολύ καλά τον αντίπαλό σας. Όσον αφορά την απομάκρυνση των μαρτίνων, δεν φαίνεται να διαφέρει. Ποια είναι αυτά τα ζώα, πώς μπορούν να τα φέρουν στο σπίτι και στον κήπο μας, γιατί είναι τόσο άσχημα και τι μπορεί να γίνει για να τα κρατήσουμε μακριά. Αυτές είναι οι ερωτήσεις στις οποίες θα θέλαμε να απαντήσουμε με σαφή και χρήσιμο τρόπο σε αυτό το άρθρο.

Οι Martens δεν είναι τόσο κακοί στη φύση

Marten σε ένα λιβάδι με καμπάνες χιονιού

Τι είδους μαρσένια έχουμε να αντιμετωπίσουμε περισσότερο;?

Υπάρχουν μερικά στη φύση διαφορετικούς τύπους martens και δεν αισθάνονται όλοι για τον πολιτισμό και την πόλη μας. ή η ζωή στο χωριό έλκεται. Στο σπίτι και τον κήπο σας, για παράδειγμα, πολύ σπάνια θα χρειαστεί να ασχοληθείτε με έναν ευγενή κούνια ή έναν πεύκο.

  Αυτά είναι κυρίως στα δάση. Αυτοί οι τύποι μαρών δεν ανήκουν στην ομάδα των επονομαζόμενων οπαδών του πολιτισμού. Παραμένουν στο φυσικό τους περιβάλλον και δεν προκαλούν βλάβη στο ανθρώπινο σπίτι. Υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος μαρών που πρέπει να καταδικαστεί για την κακή εικόνα που έχουν αυτά τα ζώα. Είναι το πέτρινο μαρτένι, το οποίο είναι γνωστό με το βοτανικό όνομα “Martes foina”.

Τα κλουβιά είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσετε μακριά τα martens

πιάστηκε μάρτα - υπέροχη ιδέα

Πού βρίσκονται συνήθως οι μάρες?

Martens στο σπίτι – κυρίως στη σοφίτα

Συνήθως είναι οι ιδιοκτήτες μεγαλύτερων σπιτιών με σοφίτες που πρέπει να διώξουν τα κουπόνια. Πολλά αυτοκίνητα επίσης δέχονται επίθεση και το ζώο μπορεί να προκαλέσει πολλές ζημιές εκεί. Στην ύπαιθρο, τα αγροτικά κτίρια επηρεάζονται ιδιαίτερα συχνά από το πρόβλημα. Οι Martens δαγκώνουν τη ζωή τους και σκληρότερα υλικά όπως μόνωση από καουτσούκ, καλώδια και ξύλο δεν είναι πραγματικά πρόβλημα για αυτούς. Όλα όσα κάνουν γίνονται με αρκετά δυνατό και απόκοσμο ήχο για τους περισσότερους κατοίκους. Συνολικά, έχουν κάποιες προτιμώμενες περιοχές, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι κανείς στην πόλη ή στο χωριό δεν είναι κατά κάποιο τρόπο ασφαλής από αυτόν τον κίνδυνο.

Οι Martens βρίσκουν πάντα τον δρόμο της επιστροφής. Πρέπει να κλείσεις το δρόμο. 

Marten στη μέση ενός υπέροχου σπιτιού

Martens στο αυτοκίνητο

Σύμφωνα με πολλούς ανθρώπους, τα martens δεν αποτελούν σοβαρή απειλή μέχρι να επιτεθούν στο αυτοκίνητο. Είναι ενοχλητικά και άβολα για μερικούς ανθρώπους στο σπίτι, αλλά μπορούν να προκαλέσουν πραγματική ζημιά στο αυτοκίνητό τους. Εάν δεν αφαιρέσετε τον κίνδυνο εγκαίρως, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ζημιά. Θα μπορούσαν να βρουν μόνιμα δαγκωμένους σωλήνες και καλώδια. Τα ζώα επιτίθενται συνεχώς στα ίδια μέρη και αν σταθμεύσετε το αυτοκίνητο στο ίδιο μέρος ξανά και ξανά, γίνεται μόνιμο πρόβλημα. Αυτό που μπορείτε να κάνετε σε αυτή την περίπτωση είναι να αλλάξετε τις θέσεις στάθμευσης από το αυτοκίνητό σας για λίγο έως ότου λύσετε το πρόβλημα των μαρτίνων. Παρεμπιπτόντως, δεν έχει βρεθεί ακόμη εξήγηση για το γιατί αυτά τα ζώα έλκονται από τα αυτοκίνητα. Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με το γεγονός ότι βρίσκουν τη θερμότητα που αφήνει τον κινητήρα ιδιαίτερα ελκυστική.

Δεν εισβάλλουν όλοι οι τύποι μαρτίνων στα σπίτια

Ο Μάρτεν απομακρύνεται με το λευκό στο λαιμό

Οδηγήστε τα martens: τι και πότε να κάνετε κάτι?

Πρώτα μέτρα για τη μείωση των ζημιών το καλοκαίρι

Ο Martens εξαπλώνεται πολύ γρήγορα και το αισθάνεται αμέσως όταν μια νέα περιοχή ελευθερωθεί. Αυτά τα ζώα ζευγαρώνουν το καλοκαίρι και είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτή τη σεζόν γιατί θα βρεθούν σε μεγαλύτερο αριθμό γύρω από το σπίτι ή το αυτοκίνητό τους. Το καλοκαίρι, λοιπόν, τα μέτρα είναι πιο απαιτητικά για να αποτρέψουν τα ζώα και να τα κρατήσουν μακριά όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα πρέπει να προσπαθήσετε να μιμηθείτε την ανθρώπινη παρουσία και έτσι τουλάχιστον να διώξετε τους μάρους σε κάποιο βαθμό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσατε να παίξετε μουσική, να διαδώσετε έντονες μυρωδιές στους χώρους, να αφήσετε τους προβολείς αναμμένους για όλη τη νύχτα.

Στον κήπο, οι μάρες μπορούσαν να ανέβουν στα φυτά και να διεισδύσουν στο σπίτι

Το ζιζάνιο και άλλα φυτά διώχνουν τα κουπόνια

Μέθοδοι για την αλίευση κοριών

Εάν θέλετε να απομακρύνετε μόνιμα τα martens, πρέπει πρώτα να αναλύσετε προσεκτικά την κατάσταση κρίσης στο σπίτι ή το αυτοκίνητό σας. Υπάρχει πάντα ένα καταφύγιο μέσω του οποίου τα ζώα μπορούν να εισέλθουν σε ανεπιθύμητα μέρη. Αυτά πρέπει να κλειδωθούν ώστε να μην εισέλθουν άλλα δείγματα μετά την αποβολή. Κατά κανόνα, πιστεύεται ότι είναι πρακτικά αδύνατο να διώξετε τα κουφάρια το καλοκαίρι. Αυτή τη σεζόν ζευγαρώνουν και ακόμη κι αν μπορείτε να το απομακρύνετε, ένα άλλο μέλος της οικογένειας πιθανότατα θα είναι εκεί και θα βρει το δρόμο του με την πρώτη ευκαιρία. Το χειμώνα, όμως, αυτό είναι λιγότερο πιθανό. Θα σας συνιστούσαμε να φέρετε έναν ειδικό κυνηγό για αυτόν τον σκοπό. Μαζί μπορούν να αναλύσουν από πού προέρχονται τα ζώα και να αποκλείσουν τα κατάλληλα μέρη. Σε αυτό το στάδιο της απομάκρυνσης των κουφωμάτων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να λάβετε μέρος μόνοι σας. Ξέρεις καλύτερα το σπίτι σου και μπορείς να πεις μόνος σου τι είδους θορύβους και από πού τους ακούς συνέχεια. Αυτές οι πληροφορίες, μαζί με την εμπειρία του κυνηγού, πιθανότατα θα συμβάλουν σε μια αποτελεσματική λύση. Στη συνέχεια, ο ειδικός που έχετε φέρει πρέπει να εγκαταστήσει μια παγίδα όσο το δυνατόν πιο επαγγελματικά και με ακρίβεια. Επιλέγετε μια τυπική λύση με τη μορφή κουτιού. Μπορούν να τοποθετηθούν διαφορετικές προεξοχές σε αυτές. Κυρίως οι μάρες έλκονται με ένα αυγό.

Τα μικρά κουφάρια μπορούν να είναι πολύ χαριτωμένα 

Marten σε μια λευκή κουβέρτα

Κλείστε ξανά το δρόμο

Αφού πιάνονται, τα ζώα αφήνονται συχνά στο δάσος. Ωστόσο, έχουν μια απίστευτη ικανότητα να προσανατολίζονται και θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο της επιστροφής σε εσάς πολύ γρήγορα. Επομένως, κάποιος πρέπει να προσπαθήσει να αποφύγει αυτόν τον κίνδυνο. Εδώ απαιτούνται διαφορετικές μέθοδοι, ανάλογα με το αν ήταν η έδρα ή ο προσωρινός τόπος διαμονής των ζώων. Στη δεύτερη περίπτωση, το έδαφος δεν είναι επισημασμένο και αρκεί απλά για να δυσκολέψει την πρόσβαση όσο το δυνατόν περισσότερο. Το κλείσιμο τυχόν οπών στην οροφή είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Πρέπει επίσης να αφαιρέσετε τυχόν βοηθήματα που επιτρέπουν στους μάρτες να ανέβουν στην οροφή. Αυτά θα μπορούσαν ακόμη και να είναι αρκετά ψηλά φυτά ώστε το ζώο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αναρριχητικό βοήθημα. Ο Martens δεν είναι τόσο βαρύς για να χρειαστεί κάτι σταθερό για να ανέβει.

Εάν το σπίτι σας έχει γίνει “έδρα”, θα πρέπει να το καθαρίσετε καλά, κατά προτίμηση να προσλάβετε μια εταιρεία για να το κάνει και να βεβαιωθείτε ότι έχει φύγει όλος ο θόρυβος.

Στους Martens αρέσει να τσιμπολογάνε καλώδια

Ο Μάρτεν σκίζει ένα καλώδιο