Στον ιστότοπό μας θα βρείτε σίγουρα πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που θα κάνουν το ενδιαφέρον σας για ασυνήθιστες αρχιτεκτονικές μορφές και ασυνήθιστα σχέδια ακόμη υψηλότερο. Εάν εμπνέεστε και καθοδηγείστε από τη γνωστή μινιμαλιστική αρχή “less is more” όταν πρόκειται για κατασκευή σπιτιού και εσωτερική διακόσμηση, τότε ετοιμάσαμε κάτι ξεχωριστό για εσάς σήμερα. Παρακάτω σας δείχνουμε ένα εξαιρετικό παράδειγμα ενός μινιμαλιστικού σπιτιού στην Ιαπωνία που είναι χτισμένο σε σχήμα σκηνής. Βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή, όχι μακριά από την πόλη Nagaoka. Βρίσκεται στο νομό Niigata στο κύριο νησί της Ιαπωνίας,  Χονσού.  Αυτό ήταν ένα κατασκευαστικό έργο των αρχιτεκτόνων Takeru Shoji και έχει ξύλινη δομή σε σχήμα σκηνής. Το μινιμαλιστικό σπίτι, που ονομάζεται επίσης Hera House από τους αρχιτέκτονες του, είναι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο και χτίστηκε για ένα οικογενειακό ζευγάρι και τα δύο παιδιά τους.

 Το σπίτι είναι χτισμένο σε μινιμαλιστικό στιλ και είναι εντυπωσιακό από απόσταση λόγω του ιδιόμορφου σχήματος του.

Μινιμαλιστικό σπίτι χτισμένο στην Ιαπωνία με τη μορφή σκηνής είναι αισθητό από μακριά

  • Μινιμαλιστικό σπίτι από ξύλο με τη μορφή σκηνής στη μέση του υπέροχου εξωτερικού χώρου

Αυτή η κατοικημένη κατοικία βρίσκεται σε μια γωνιά του ακινήτου, η οποία είναι μια παλιά οικογενειακή ιδιοκτησία. Δεν υπάρχουν άλλα κτίρια γύρω από αυτό, οπότε είναι πρακτικά στη μέση του υπέροχου εξωτερικού χώρου. Η ιδέα του κτιρίου του επεξεργάστηκε επίσης με αυτή τη μοναδική τοποθεσία στο μυαλό.

Οι αρχιτέκτονες σχεδίασαν διάφορα κτίρια, τα οποία στη συνέχεια συνδέονταν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ολόκληρο κτιριακό συγκρότημα, το οποίο περιλαμβάνει ένα κύριο σπίτι, δωμάτια εργασίας, μια αγροικία και ένα γκαράζ. Η ιδέα πίσω από αυτό είναι στην πραγματικότητα να προωθήσει την καλύτερη επικοινωνία μεταξύ των κατοίκων του σπιτιού. Από αυτή την άποψη, ενθαρρύνονται με έναν μοναδικό τρόπο να χρησιμοποιούν όλα τα κτίρια εντός ολόκληρου του κτιριακού συγκροτήματος. Αυτό καθιστά επίσης πιο εντατική τη σύνδεση μεταξύ των επιμέρους κτιρίων.

Καλό παράδειγμα μινιμαλιστικού σπιτιού που είναι εν μέρει ανοιχτό στην ιδιοκτησία. Οι μεγάλες γυάλινες πόρτες επιτρέπουν την πρόσβαση στο εξωτερικό.

Μινιμαλιστικό σπίτι στην Ιαπωνία με τη μορφή σκηνής, μεγάλες γυάλινες πόρτες επιτρέπουν την πρόσβαση προς τα έξω

Οι αρχιτέκτονες αυτού του μινιμαλιστικού σπιτιού στην Ιαπωνία έλαβαν υπόψη το περιβάλλον κατά το σχεδιασμό του κτιρίου. Σχεδιάζουν σκόπιμα το σπίτι ως ένα «ατελές» σπίτι. δηλαδή, σε αυτή την περίπτωση η οικογένεια πρέπει επίσης να βασίζεται στη χρήση των άλλων κτιριακών κατασκευών. Με αυτόν τον τρόπο, οι αρχιτέκτονες ήθελαν να ενισχύσουν το κοινοτικό πνεύμα των κατοίκων σε αυτό το κομμάτι γης. Από αυτή την άποψη, κάθε κτίριο υπερβαίνει το νοικοκυριό της οικογένειας. Σύμφωνα με αυτήν την αρχή της ανοικτής κατασκευής, τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου συγχωνεύονται. Έχετε θέσει τον εαυτό σας στόχο να δημιουργήσετε νέες συνδέσεις και όμως να νιώσετε ελεύθεροι.

Οι εσωτερικοί χώροι είναι μινιμαλιστικοί, με ελαφρώς λεκιασμένο ξύλο και κόντρα πλακέ και μερικές κομψές λευκές επιφάνειες.

Μινιμαλιστικό σπίτι στην Ιαπωνία με πολύ ελαφρώς λεκιασμένο ξύλο κόντρα πλακέ και λείες λευκές επιφάνειες στο εσωτερικό του

  • Μια ματιά μέσα σε αυτό το σπίτι αυξάνει την αίσθηση της άνεσης και της πρακτικότητας της ζωής

Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός αυτού του σπιτιού δεν είναι το μόνο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες, αφενός είναι χτισμένο με τη μορφή σκηνής, αφετέρου χρησιμοποιήθηκε πολύ ξύλο για αυτό το μινιμαλιστικό σπίτι. Μέσα υπάρχει καθαρός μινιμαλισμός. Η κατοικία της ιαπωνικής οικογένειας έχει έναν ανοιχτό χώρο μέσα. Οι τοίχοι του είναι επενδεδυμένοι με ανοιχτόχρωμο ξύλο. Στην πραγματικότητα όλοι οι εσωτερικοί χώροι χαρακτηρίζονται κυρίως από ξύλινες επιφάνειες, ενώ το φυσικό φως εισέρχεται στο σπίτι από τα τριγωνικά παράθυρα. Ορισμένα δωμάτια διαθέτουν επίσης φαρδιές γυάλινες πόρτες που αφήνουν άπλετο φως και επιτρέπουν τη σύνδεση με τον εξωτερικό χώρο. Τα έπιπλα είναι μινιμαλιστικά και λειτουργικά. Δεν υπάρχει μεγάλη διακόσμηση δωματίου. Εάν επιτρέπετε στον εαυτό σας κάτι τέτοιο, είναι αραιό και δεν γίνεται αντιληπτό. Όλα είναι παραδοσιακά απλά όπως στα περισσότερα σύγχρονα σπίτια στην Ιαπωνία.

Όπως πάντα, το ιαπωνικό σαλόνι αποπνέει ηρεμία και απλότητα.

Μινιμαλιστικό σπίτι στην Ιαπωνία με τη μορφή σκηνής δύο επιπέδων στο σαλόνι χωρισμένο με βιβλιοθήκη από ξύλο

Ξύλινα δοκάρια και πολλές ξύλινες επιφάνειες κάνουν το δωμάτιο πιο φιλόξενο. Τα έπιπλα και η διακόσμηση είναι παραδοσιακά μινιμαλιστικά.

Μινιμαλιστικό σπίτι στην Ιαπωνία Ξύλινα δοκάρια και ξύλινη επένδυση Έπιπλα και διακόσμηση παραδοσιακά μινιμαλιστικά

 Υπάρχουν δύο διαφορετικά επίπεδα στο σπίτι, χωρισμένα με ένα μεγάλο ξύλινο ράφι.

Μινιμαλιστικό σπίτι στην Ιαπωνία δύο επίπεδα στο σπίτι που χωρίζονται από ένα μεγάλο ξύλινο ράφι

 Μεγάλα τριγωνικά παράθυρα προσφέρουν θέα στο πράσινο στον ιαπωνικό κήπο και σε άλλα κτίρια που ανήκουν στο ίδιο συγκρότημα.

Μινιμαλιστικό σπίτι στην Ιαπωνία μεγάλα τριγωνικά παράθυρα με θέα στον ιαπωνικό κήπο και άλλα κτίρια

Η διακόσμηση είναι πολύ απλή και τα έπιπλα είναι λειτουργικά και ανθεκτικά.

Το μινιμαλιστικό σπίτι στην Ιαπωνία μέσα στη διακόσμηση είναι απλό, τα έπιπλα είναι λειτουργικά και ανθεκτικά

Το εξαιρετικά μακρύ τραπέζι προσφέρει άφθονο αποθηκευτικό χώρο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φαγητό, μελέτη, εργασία και οτιδήποτε άλλο

Μινιμαλιστικό σπίτι στην Ιαπωνία σαλόνι σούπερ μακρύ τραπέζι πολλών αποθηκευτικών χώρων πολυλειτουργικός χώρος για φαγητό, μάθηση, εργασία

 Το υπνοδωμάτιο είναι εξαιρετικά μινιμαλιστικό, με ράφια και μερικά στρώματα στο πάτωμα.

Μινιμαλιστικό σπίτι στην Ιαπωνία υπνοδωμάτιο υπέρ-μινιμαλιστικά ράφια στρώματα στο πάτωμα