Οι ξυλόσομπες είναι ρομαντικές πηγές θερμότητας που βοηθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Προσφέρονται σε πολλές διαφορετικές εκδόσεις και μπορούν να συνδυαστούν ξεχωριστά. Οι σύγχρονες τεχνολογίες καθιστούν δυνατή τη χρήση ξυλόσομπων ως πηγή θερμότητας, σόμπες αποθήκευσης και συστήματα επεξεργασίας νερού για το νερό εξυπηρέτησης. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιείτε τις δημοφιλείς ξυλόσομπες, πρέπει να λάβετε υπόψη ορισμένα πράγματα που είναι σημαντικά για να διασφαλίσετε την ασφαλή λειτουργία και τη μακροχρόνια χρηστικότητα. Όλα ξεκινούν με την ακριβή θέση της καμινάδας πριν από την εγκατάστασή της.

Η θέση της σόμπας

Πριν εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία μια σόμπα, θα πρέπει να καθοριστεί η βέλτιστη θέση του τζακιού στο δωμάτιο. Αυτό το μέτρο εξυπηρετεί τη διασφάλιση της ασφάλειας και της λειτουργικότητας του τζακιού μακροπρόθεσμα. Για να μπορέσετε να λειτουργήσετε σωστά μια ξυλόσομπα, είναι σημαντικό να ελέγξετε τη στατικότητα του δαπέδου στο οποίο πρέπει να στηρίζεται το τζάκι. Επιπλέον, ένα τζάκι πρέπει να διατηρεί αρκετή απόσταση από εύφλεκτα υλικά στο δωμάτιο. Υπάρχουν επίσης συγκεκριμένοι κανονισμοί πυροπροστασίας που καθορίζουν πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η πυρίμαχη βάση γύρω από την καμινάδα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί πού ακριβώς πρέπει να βρίσκεται το τζάκι στο δωμάτιο. Εάν δεν είστε σίγουροι για αυτό, θα πρέπει να συνεργαστείτε με ειδικούς που προσφέρουν και εγκαθιστούν ξυλόσομπες από την αρχή. Υπάρχουν αρκετοί πάροχοι για αυτό στο Διαδίκτυο και σε τοπικά εξειδικευμένα καταστήματα.

σαλόνι-1558191_1280

Ειδοποιήστε τον καπνοκαθαριστή

Όποιος σχεδιάζει και λειτουργεί τζάκι πρέπει να παραγγείλει καπνοκαθαριστή. Εκτός από τη συμβουλή ότι z. Β. Παροχείς διαδικτύου όπως ofen.de ο καπνοκαθαριστής είναι αυτός που πρέπει να ελέγξει τους άξονες της καμινάδας επί τόπου στο σπίτι. Καθορίζει ποιοι άξονες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη νέα καμινάδα και αν μπορεί να χρειαστεί να εγκατασταθούν νέοι αεραγωγοί. Ένας καθαριστής καμινάδων μπορεί επίσης να εκτιμήσει ποια παραγωγή θέρμανσης είναι κατάλληλη για το αντίστοιχο μέγεθος δωματίου. Επιπλέον, δίνει συμβουλές για την κατάσταση του δωματίου και επισημαίνει σημαντικά σημεία που είναι σημαντικά όταν ανάβετε τη νέα σόμπα.

Υπόδειξη:   Ένα κοινό ραντεβού με την καμινάδα και τον καπνοδόχο αξίζει τον κόπο για να συζητήσουμε και να συμφιλιώσουμε όλα τα σημεία.

Τι τύπο σόμπας χρησιμοποιείτε?

Ρυθμίστε σωστά τα συστήματα μεταφοράς νερού

Όταν χρησιμοποιείτε σωστά μια ξυλόσομπα, είναι σημαντικό να σημειώσετε ποιος τύπος σόμπας χρησιμοποιείται. Τα συστήματα με πρόσθετες λειτουργίες απαιτούν ορισμένες ρυθμίσεις για τη διασφάλιση της βέλτιστης απόδοσης. Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για μοντέλα που φέρουν νερό – τα οποία χρησιμοποιούν εναλλάκτη θερμότητας για να ανακτήσουν και να αποθηκεύσουν τη θερμότητα από τη φωτιά για να τη χρησιμοποιήσουν για τη θέρμανση νερού – αυτά πρέπει να ρυθμιστούν ξεχωριστά. Οι οδηγίες ρύθμισης και οι εξηγήσεις από τον αντίστοιχο εξειδικευμένο έμπορο λιανικής βοηθούν εδώ. Τέτοια συστήματα μπορούν να ρυθμιστούν μέσω των αξόνων αέρα και των ανεμιστήρων, μέσω του οποίου μπορεί να καθοριστεί ποιο δωμάτιο θα θερμανθεί.

Το ίδιο ισχύει για τις ξυλόσομπες με εξαρτήματα από σαπουνόπετρα που υποστηρίζουν το σύστημα κεντρικής θέρμανσης.

Ρύθμιση λεπτής σκόνης για σόμπες

Ο σωστός και ασφαλής χειρισμός των ξυλόσομπων περιλαμβάνει επίσης τη συμμόρφωση με το Λεπτή ρύθμιση σκόνης για ξυλόσομπες. Επιπλέον, υπάρχει νέος κανονισμός ρύπων από τον Απρίλιο του 2010. Αυτό παρέχει ορισμένες τεχνικές φίλτρου και καύσης. Ο αντίστοιχος ειδικός αντιπρόσωπος μπορεί να παράσχει πληροφορίες σχετικά με αυτό. Πρέπει να ληφθούν υπόψη το μοντέλο, ο τύπος και το έτος κατασκευής της σόμπας. Όποιος κατέχει ένα μοντέλο που τέθηκε σε λειτουργία πριν από το 2010 πρέπει να το μετατρέψει ή να το μετασκευάσει ανάλογα έως το 2024 το αργότερο.

Δώστε το σωστό καύσιμο και πυροδοτήστε το σωστά

Το ξύλο είναι ένα ιδανικό καύσιμο που δεν περιέχει βαρέα μέταλλα ή θείο. Είναι ένα σχεδόν ιδανικό οικολογικό καύσιμο. Δεδομένου ότι το ξύλο ευρωπαϊκής παραγωγής δεν προκαλεί υψηλό κόστος μέσω της μεταφοράς και της βιομηχανικής παραγωγής, το ξύλο είναι ένα από τα καλύτερα καύσιμα για ξυλόσομπες. Τα pellet, από την άλλη πλευρά, πρέπει να παράγονται βιομηχανικά. Το ξηρό ξύλο πρέπει να χρησιμοποιείται για βέλτιστο χειρισμό και σωστή χρήση σόμπας που καίει ξύλο.

Χρησιμοποιήστε καλά καυσόξυλα

Τα καλά καυσόξυλα έχουν υπολειπόμενη υγρασία μόνο 20%. Αποθηκεύεται για περίπου δύο χρόνια πριν χρησιμοποιηθεί για θέρμανση. Ξύλα όπως η οξιά, η σημύδα και η βελανιδιά έχουν υψηλή θερμιδική αξία – τα μαλακά ξύλα όπως το πεύκο και το έλατο είναι πιο κατάλληλα για ψήσιμο. Μικρά κομμάτια του πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν ανάβετε τη σόμπα. Όταν μπλε-κόκκινες φλόγες τρεμοπαίζουν στο τζάκι, η φωτιά παίρνει αρκετό οξυγόνο και παράγει αρκετή θερμότητα. Η λευκή τέφρα δείχνει πάντα ότι έχει συμβεί ένα καθαρό έγκαυμα. Εάν καίγεται μόνο ξύλο στη σόμπα, η φωτιά καίγεται στο στρώμα τέφρας και δεν απαιτείται σχάρα.