«Τα θραύσματα φέρνουν τύχη!» Αυτό μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να πετάξετε αμέσως το αγαπημένο σας σπασμένο βάζο. Γιατί αυτό μπορεί να αποκατασταθεί ξανά. Μπορεί να φαίνεται ακόμα πιο όμορφο από πριν. Και πως? Χάρη στην αρχαία ιαπωνική τεχνική επισκευής κεραμικών – Kintsugi. Σήμερα θα σας πούμε τι κρύβεται πίσω και πώς μπορείτε να επισκευάσετε μόνοι σας σπασμένα πράγματα χρησιμοποιώντας αυτήν την παραδοσιακή τέχνη.

Kinstsugi – η υπέροχη μέθοδος επισκευής από την Ιαπωνία

Επισκευάστε κεραμικό βάζο με τεχνική kintsugi

Τι είναι στην πραγματικότητα το Kintsugi?

Στα ιαπωνικά, το Kintsugi (ιαπωνικά 金 継 means) σημαίνει κάτι σαν “χρυσά μπαλώματα” – χρυσός (“συγγενής”) και σύνδεση (“tsugi”). Σύμφωνα με παλιές μεταδόσεις, αυτή η υπέροχη τεχνική επισκευής κεραμικών δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα κατά την εποχή του σογκούν Ashikaga Yoshimasa.

Αφού έσπασαν τα αγαπημένα του μπολ για την παραδοσιακή τελετή τσαγιού, τα έστειλε στην Κίνα για να αποκατασταθούν. Το αποτέλεσμα, ωστόσο, ήταν αρκετά απογοητευτικό και ο ηγεμόνας έχει τους Ιάπωνες τεχνίτες του υπεύθυνους να φτιάξουν κάτι αισθητικά όμορφο από τα σπασμένα κοχύλια. Η μέθοδος Kintsugi γεννήθηκε.

Τα κομμάτια συνδυάζονται ξανά σαν να έχουν χρυσές ραφές

kintsugi ιαπωνική τεχνική κεραμική συγκόλληση

Αυτό που κάνει την τεχνική επισκευής Kintsugi τόσο ξεχωριστή?

Αυτή η ιαπωνική τέχνη δεν αφορά μόνο την επισκευή. Γιατί πίσω από αυτό υπάρχει στην πραγματικότητα μια βαθιά φιλοσοφία ζωής που ονομάζεται Wabi Sabi. Συνδέεται με τη συνειδητοποίηση ότι η ομορφιά αναζητείται στο εφήμερο και το απλό. Οι Ιάπωνες βρίσκουν ένα βαθύτερο νόημα ακόμη και στα ελαττώματα και εκτιμούν ιδιαίτερα τα παλιά και σπασμένα πράγματα. Επομένως, όταν κάνετε επισκευή κεραμικής ή πορσελάνης Kintsugi, προσπαθείτε να μην κρύψετε τα σημεία διακοπής, αλλά το αντίθετο, για να τα αναδείξετε. Αυτό γίνεται με το ειδικό ιαπωνικό βερνίκι urushi. Προσθέστε μια σκόνη χρυσού ή αργύρου και κολλήστε ξανά τα κεραμικά κομμάτια. Τα λεγόμενα τοπία keshiki, τα οποία είναι τα πραγματικά ίχνη επισκευής, δίνουν στο αναστηλωμένο αντικείμενο μια μοναδική αύρα και το μεταμορφώνουν σε ένα μοναδικό δείγμα. Με αυτόν τον τρόπο, αυτό που είναι σπασμένο έχει πολύ υψηλότερη αισθητική αξία.

Το Kintsugi έχει τις ρίζες του στον Βουδισμό Ζεν

κόλληση κεραμικών επισκευής πορσελάνης με kintsugi

Πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας kintsugi?

Η αυστηρά παραδοσιακή μέθοδος είναι αρκετά πολύπλοκη και συνεπώς διαρκεί πολύ. Δεν είναι για τίποτα ότι υπάρχουν ειδικά σχολεία και εργαστήρια στην Ιαπωνία που ασχολούνται με αυτό. Αλλά αν θέλετε να απολαύσετε τον Kintsugi μόνοι σας και να δώσετε νέα πνοή σε σπασμένα κεραμικά ή πορσελάνινα αντικείμενα, τότε μπορείτε να το δοκιμάσετε. Υπάρχουν πολλά καλά εφοδιασμένα καταστήματα χειροτεχνίας καθώς και κιτ επισκευής Kintsugi που κατασκευάζονται για αυτόν τον σκοπό στο διαδίκτυο. Δεν είναι εξοπλισμένα με τα παραδοσιακά υλικά, αλλά είναι το μόνο πράγμα για τους παθιασμένους χομπίστες. Οι πιο ακριβές παραλλαγές χρησιμοποιούν ένα πρωτοποριακό βερνίκι Kintsugi που στεγνώνει πολύ πιο γρήγορα από το παραδοσιακό. Τα φθηνότερα σετ συνήθως σχεδιάζονται με ειδική κόλλα πορσελάνης ή με τη λεγόμενη εποξική κόλλα. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την υποχρεωτική χρωστική ουσία χρυσού ή χρυσόσκονη, η οποία προστίθεται στην κόλλα και αναμειγνύεται με αυτήν.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε ασημί ή ορείχαλκο

φτιάξτε οδηγίες kintsugi μόνοι σας

Εάν εργάζεστε με ένα τέτοιο κιτ επισκευής, ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης στη συσκευασία πολύ προσεκτικά. Μην ξεχάσετε να καλύψετε επαρκώς την επιφάνεια εργασίας με εφημερίδα ή νάιλον πριν ξεκινήσετε τη διαδικασία εργασίας. Μπορείτε επίσης να βάλετε λεπτά γάντια για να προστατέψετε το δέρμα σας από την κόλλα. Τα περιττά υπολείμματα κόλλας μπορούν να σκουπιστούν προσεκτικά με μπατονέτες ή μικρά κομμάτια υφάσματος που βρέχονται με ντεμακιγιάζ νυχιών πριν στεγνώσουν.

Η επιχρυσωμένη κόλλα εφαρμόζεται στις σπασμένες άκρες με μια λεπτή βούρτσα ή ξύλινο ραβδί

kintsugi ιαπωνική παράδοση κεραμική επισκευή

Μόλις στεγνώσει τελείως, η κόλλα πορσελάνης θεωρείται συνήθως ασφαλής για τρόφιμα. Έτσι μπορείτε να πιείτε ένα υπέροχο τσάι ή καφέ στην κολλημένη κούπα. Ωστόσο, τα αποκατεστημένα κομμάτια δεν έχουν θέση στο πλυντήριο πιάτων ή στο φούρνο μικροκυμάτων.

Ένας σύντομος οδηγός εικόνας για την επισκευή της Kintsugi

οδηγίες κόλλας kintsugi kreamik

Δώστε μια δεύτερη ευκαιρία στα αγαπημένα σας βάζα, φλιτζάνια, πιάτα ή μπολ. Πείτε ένα ξεκάθαρο «όχι» στην πεταμένη νοοτροπία της κοινωνίας μας και βυθιστείτε στη βαθιά εκτίμηση της ζωής που μας διδάσκει ο Kintsugi!

Μερικές φορές η ομορφιά μπορεί να βρεθεί και στα ελαττώματα

χρυσή τεχνολογία λάκας κεραμική επισκευή kinsugi

Πραγματικά μοναδικά αντικείμενα που δημιουργήθηκαν με χρυσές ραφές

κεραμική επισκευή χρυσή λάκα kinsugi ιαπωνική τεχνική

Τοπία που λένε ιστορίες

kintsugi επισκευή ραγισμένων κεραμικών

καλλιτεχνική τεχνική επισκευής κεραμικό kinsugi

Τα όμορφα κεραμικά είναι πολύ καλά για να πεταχτούν

ιαπωνική παράδοση κεραμική επισκευή kintsugi

Τα σημεία διακοπής είναι συχνά αληθινά χρυσά κοιλώματα

kinsugi ιαπωνική τεχνική επισκευής κεραμικών

  Ένα μπολ τελετής τσαγιού γίνεται ακόμα πιο πολύτιμο με το Kintsugi     

επισκευή κεραμικών μπολ matcha kintsugi technik

Αλλά μπορείτε επίσης να αναβαθμίσετε έντεχνα ολόκληρο το σετ τσαγιού σας

σετ τσαγιού κούπες kintsugi

This-Beautiful-Japanese-Art-of-Fixing-Pottery-Teaching-Us-Gospel-Truth-660x330

Και τι θα λέγατε για ένα μοναδικό σχέδιο νυχιών με εμφάνιση Kintsugi?

f44d163cedbfdb04d9fc78cfafada022