παραδείγματα σύγχρονης γλυπτικής κινητικής τέχνης

Η κινητική τέχνη – καινοτομία που γίνεται όλο και πιο κλασική στη σύγχρονη ζωή

Επανειλημμένα αναλαμβάνουμε διαφορετικά θέματα από την ιστορία της τέχνης στο ηλεκτρονικό μας περιοδικό. Δεν το κάνουμε συστηματικά με κάποιο τρόπο, αλλά όταν παρατηρούμε ότι είναι σημαντικό για την τρέχουσα κατανόηση της μόδας και του σχεδιασμού.

Εστίαση στη σύγχρονη τέχνη

κινητική τέχνη εγκατάσταση μοντέρνα γλυπτά ιδέες διακόσμησης τοίχων

Ποια είναι λοιπόν η σημασία της κινητικής τέχνης στη ζωή μας; Είναι μια πολύ καινοτόμος μορφή, η οποία εκφράζεται κυρίως με τη μορφή γλυπτών και τον τρισδιάστατο σχεδιασμό των σύγχρονων προσόψεων.

Σύγχρονα γλυπτά και πλαστικό σχέδιο

εγκατάσταση κινητικής τέχνης σύγχρονα γλυπτά

Σήμερα αφιερωνόμαστε κυρίως σε έργα της τελευταίας γενιάς. Περιέχουν όμως και ιδέες από τους προκατόχους τους. Αλλά η μορφή με την οποία προκύπτει είναι πιο εξελιγμένη και καινοτόμος. Καταφέρνουν όλο και πιο αποτελεσματικά να επηρεάζουν τις ανθρώπινες αισθήσεις αλλά και το περιβάλλον ως τέτοιο με το χάρισμα και την ενέργειά τους.

Ο ρόλος της κίνησης στην κινητική τέχνη

κινητική τέχνη εγκατάσταση μοντέρνα γλυπτά πίνακες κινητών

Τοιχογραφία από κινούμενα μέρη

κινητική τέχνη εγκατάσταση σύγχρονα γλυπτά πίνακες ζωγραφικής

Οι αντιρρήσεις

Όπως συνηθίζεται με τις καινοτομίες, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλές αντιρρήσεις για την εγκατάστασή τους. Είναι πολύ μεγάλα και κατά συνέπεια πολύ ενοχλητικά για τον μέσο παρατηρητή. Ωστόσο, η θεωρητική συζήτηση γρήγορα αποδείχθηκε άσχετη. Γιατί η δημοτικότητα αυτών των γλυπτών μιλά από μόνη της.

Τα κινητικά γλυπτά κερδίζουν δημοτικότητα

εγκατάσταση κινητικής τέχνης σύγχρονα γλυπτά ζωγραφικής τμημάτων

Κινητική τέχνη

Γιατί η κινητική τέχνη προκαλεί τόσο μεγάλη γοητεία στους σύγχρονους ανθρώπους; Νομίζουμε ότι εδώ, όπως και σε πολλές πτυχές της σύγχρονης ζωής, αυτό το φαινόμενο οφείλεται στην αλληλεπίδραση με τη φύση. Αυτά τα γλυπτά δείχνουν τις πραγματικές τους δυνατότητες όταν έρχονται σε επαφή με εξωτερικές επιρροές. Θέτουν σε κίνηση τον άνεμο, τον ήλιο, την αφή, τη θερμοκρασία και το νερό. Εξ ου και ο όρος «κινητική». Αυτό έδωσε σε πολλά δημόσια κτίρια της πόλης ένα εντελώς νέο νόημα.

Κινητικά γλυπτά στο πάρκο στη Σάντα Φε

κινητική τέχνη εγκατάσταση στο πάρκο σύγχρονα γλυπτά santa fe

 Γιγαντιαίο μεταλλικό πουλί ως αντικείμενο κινητικής τέχνης 

κινητική τέχνη εγκατάσταση σύγχρονα γλυπτά πουλί

Εντυπωσιακά παραδείγματα κινητικής τέχνης

Ας ξεκινήσουμε με ένα από τα μικρά παραδείγματα. Στην εικόνα μπορείτε να δείτε τη λάμπα FloWall, η οποία αντιπροσωπεύει τον χαρακτήρα ενός κινητικού γλυπτού. Ο Jeil Park είναι το όνομα του συγγραφέα και κατάγεται από την Κορέα. Στο έργο του χρησιμοποιεί τη λογική των πάνελ κινητικής πρόσοψης. Έρχονται σε χρήση ειδικές ιδιότητες, οι οποίες συνδυάζονται με κατάλληλους προστατευτικούς μηχανισμούς έναντι υπερβολικής προθέρμανσης και έκθεσης στον ήλιο για πολύ καιρό. Ως αποτέλεσμα, δημιούργησε κάτι σαν ζωντανό τοίχο από ενοποιημένα στοιχεία. Ένα κύριο θέμα σε αυτόν και σε τέτοιους τύπους έργων είναι η επικοινωνία και των δύο πλευρών – της αναπαράστασης και του υλικού αφενός και του φαινομενικού και του ψηφιακού – αφετέρου. Τα διάφορα μέρη σχετίζονται. Θέτετε πολλά στοιχεία σε κίνηση ταυτόχρονα όταν αγγίζετε ένα. Όσο ισχυρότερη είναι η πίεση, τόσο μεγαλύτερο είναι το αποτέλεσμα.

Κινητική λάμπα τοίχου

κινητική τέχνη εγκατάσταση τοίχου μοντέρνα γλυπτά

Το περίπτερο MegaFaces

Οτι Περίπτερο MegaFaces είναι το άλλο έργο κινητικής τέχνης που θα θέλαμε να δείξουμε σήμερα. Πραγματοποιήθηκε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σότσι πέρυσι. Έχουμε να κάνουμε με έναν μονολιθικό κύβο, η πρόσοψη του οποίου αλλάζει τακτικά. Η τρισδιάστατη έκδοση δείχνει τα πρόσωπα των επισκεπτών που έχουν επιλεγεί τυχαία. Οι αποτελεσματικοί κινητικοί μηχανισμοί υποστηρίζονται επίσης αισθητικά από τον κατάλληλο φωτισμό στο κτίριο. Το επίπεδο ανεξαρτησίας που δείχνει αυτός ο μηχανισμός στην πρόσοψη είναι εντυπωσιακό.

Μετακινούμενο αντικείμενο σε έντονα χρώματα

κινητική τέχνη εγκατάσταση σύγχρονα γλυπτά κόκκινο κίτρινο

Έμπνευση από τη φύση

παραδείγματα σύγχρονης γλυπτικής εγκατάστασης κινητικής τέχνης

Ένα σύγχρονο κινητικό γλυπτό

εγκατάσταση κινητικής τέχνης καλλιτέχνης σύγχρονων γλυπτών

Σε αλληλεπίδραση με τη φύση

κινητική τέχνη εγκατάσταση σύγχρονα γλυπτά άνεμος

Οι άνεμοι χτυπούν ως κινητικά αντικείμενα

εγκατάσταση κινητικής τέχνης σύγχρονα γλυπτά κουδουνίσματα ανέμου

Όπου φυσάει ο άνεμος …

κινητική τέχνη εγκατάσταση σύγχρονα γλυπτά κουδουνίσματα ανέμου

Kinetic Art του Anthony Howe