εξπρεσιονισμός edvard munch sun

Τι γνωρίζετε ήδη για τον εξπρεσιονισμό?

Η τέχνη του εξπρεσιονισμού είναι ένα από τα πολλά στυλ του 19ου και του 20ού αιώνα που παίρνουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις του καλλιτέχνη και επομένως των ανθρώπων ως κύριο αντικείμενο των αναπαραστάσεων. Αυτή η τέχνη αιωρείται πάνω από την πραγματικότητα και αποφεύγει την αντικειμενικότητα. Ο εξπρεσιονισμός πλημμυρίζει επίσης με μεγάλη απαισιοδοξία.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί χρησιμοποιώντας τα γεγονότα του περασμένου αιώνα.

Ο εξπρεσιονισμός εκφράζει επίσης προβλήματα που είναι χαρακτηριστικά του 20ού αιώνα. Είναι η μοναξιά και η αίσθηση του χαμένου στη ζωή. Έτσι, η αλλοτρίωση της κοινωνίας απεικονίζεται στην τέχνη του εξπρεσιονισμού, η οποία είναι η αρνητική πλευρά της σύγχρονης κοινωνίας.

Όλα αυτά συμβολίζονται καλύτερα από το εντυπωσιακό έργο του Έντβαρντ Μουνκ “The Scream” του 1893

εξπρεσιονισμός Edvard Munch The Scream

Χαρακτηριστικά του εξπρεσιονισμού

Στην τέχνη του εξπρεσιονισμού υπάρχει πάντα μια πολύ ισχυρή συναισθηματική σύνδεση μεταξύ του θεατή και του έργου τέχνης. Αυτό γίνεται τόσο μέσω της ψυχολογικής πλευράς της επιλογής θεμάτων, που συχνά επηρεάζουν το άτομο ως ατομικότητα της σύγχρονης εποχής, όσο και μέσω του δραματικού, κυρίως αρνητικού, απελπισμένου, τρομαγμένου τρόπου με τον οποίο παρουσιάζονται.

Σαφείς και πολύ καλά καθορισμένες γραμμές χαρακτηρίζουν επίσης τον εξπρεσιονισμό. Είναι επίσης ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα με τα οποία επιτυγχάνονται τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Τα σκάφη του Μαξ Πεχστάιν

εξπρεσιονισμός max pechstein

Εξέλιξη από τον εξπρεσιονισμό

Σύμφωνα με τους ιστορικούς της τέχνης, ο εξπρεσιονισμός προέρχεται από τη Γερμανία. Η ομάδα καλλιτεχνών Die Brücke βρίσκεται κυρίως πίσω από τη γέννησή του. Είναι ένα κίνημα που αναπτύχθηκε παράλληλα με τον γαλλικό φωβισμό. Από την αρχική ομάδα υπάρχουν δύο γνωστά ονόματα που ήταν επίσης πολύ επιδραστικά και πολύ γνωστά στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Πρόκειται για τους Emil Nolde και Ernst Ludwig Kirchner.

Οι μάσκες του Emil Nolde

εξπρεσιονισμός nolde μάσκες γέφυρας

Berliner Strasse του Ernst Ludwig Kirchner

εξπρεσιονισμός γερμανικά berliner strasse kirchner

Δρέσδη από τον Ernst Ludwig Kirchner

εξπρεσιονισμός straße dresden kirchner

Μια άλλη ομάδα που σχετίζεται με τον εξπρεσιονισμό προέρχεται από το Μόναχο. Ιδρύθηκε στο Μόναχο το 1919. Τα έργα τους μπορούν να περιγραφούν ως ιερότερα από αυτά της γέφυρας. Οι κριτικοί τέχνης λοιπόν. Οι εξπρεσιονιστές από το Μόναχο είναι της γνώμης ότι η σημασία και η σημασία οποιουδήποτε έργου τέχνης καθορίζεται από τον παρατηρητή και όχι από τον καλλιτέχνη.

Κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αυτό το κίνημα τέχνης, όπως και πολλά άλλα πράγματα πνευματικής και φιλοσοφικής σημασίας, ξεχάστηκε. Εξπρεσιονιστικά έργα συνέχισαν να δημιουργούνται, αλλά πέρασαν πολλά χρόνια πριν μπορέσουν να παρουσιαστούν στο κοινό.

Το εξπρεσιονιστικό κίνημα επηρέασε επίσης τους Γκόγια, Γκογκ και Γκογκέν.

Η μοναδική έκφραση του August Macke

εξπρεσιονισμός Αυγούστου σκώλος

Νεο-εξπρεσιονισμός του Άντερς Χίνγκελ

neo έκφραση διαφορετικό μεντεσέ

Γερμανικός εξπρεσιονισμός – Rudolf Lehmann

neo έκφραση Γερμανός rudolf lehmann

Το πορτρέτο μιας γυναίκας από τον Roy Lichtenstein

έκφραση neo γυναίκα πορτρέτο roy lichtenstein

Colorful Navy από τον Paul Ygartua

neo έκφραση paul ygartua

Η Γκέισα του Ράινερ Μάγκολντ

neo έκφραση rainer magold geisha

Το Redfish του Mike Savlen

neo έκφραση κόκκινο ψάρι mike savlen