Παράθυρα οροφής μονοκατοικίας σπιτιού από το δάπεδο μέχρι την οροφή

Γιατί πρέπει να επιλέξετε μονόροχη οροφή;

Το να έχεις μια στέγη πάνω από το κεφάλι σου, να είσαι προστατευμένος και ασφαλής – αυτό είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη ευτυχία που συχνά δεν εκτιμούμε πραγματικά. Αλλά δεν είναι όλες οι στέγες ίδιες. Υπάρχουν διαφορετικά σχήματα στέγης σε όλο τον κόσμο. Στα γεωγραφικά μας γεωγραφικά πλάτη, οι πιο γνωστοί τύποι είναι η μονόροχη οροφή, η σέλα, η οροφή με σκεπή, η οροφή του μανσάρδου, η στέγη και η ρυμουλκούμενη στέγη.

Πιθανότατα έχετε δει καθένα από αυτά τα σχήματα στο παρελθόν, αλλά ίσως δεν γνωρίζατε πώς ονομάζονται έτσι. Παρόλο που η αέτωστη στέγη είναι η κλασική και είναι αρκετά δημοφιλής για μεγάλο χρονικό διάστημα, σήμερα θα θέλαμε να εστιάσουμε στην τεντωμένη οροφή.

Αυτό το σχήμα στέγης είναι πολύ δημοφιλές στη σύγχρονη αρχιτεκτονική αυτές τις μέρες

Μοντέρνα αρχιτεκτονική μονοκατοικίας με στεγασμένη στέγη

Είναι ένα σχήμα οροφής που βασικά αποτελείται από μια κεκλιμένη επιφάνεια οροφής, το κάτω άκρο της οποίας ονομάζεται μαρκίζα και η άνω κορυφογραμμή ονομάζεται. Λογικά, ο μακρύτερος τοίχος, αυτός στην κορυφογραμμή, ονομάζεται ψηλός τοίχος. Εκτός από την απλή οροφή μονής κλίσης, μπορείτε συχνά να δείτε την οροφή μονόκλισης. Με αυτήν την παραλλαγή, δύο επιφάνειες οροφής κατασκευάζονται συνήθως μεταξύ τους.

Η μονόροχη στέγη υπήρχε από καιρό στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ιστορία. Πάνω απ ‘όλα, όμως, μόνο πάνω από ορισμένα τμήματα του κτιρίου, όπως τα πλαϊνά κλίτη βασιλικών, οριελίων ή επεκτάσεων. Μόνο από την εκβιομηχάνιση οι μονόκλινες στέγες χρησιμοποιήθηκαν ως κύριες στέγες για μεμονωμένα κτίρια, κυρίως για την κάλυψη αιθουσών παραγωγής και γκαράζ.

Ευθείες γραμμές και κομψός σχεδιασμός

πολυτελής βίλα με υπερυψωμένη στέγη, μοντέρνες ευθείες γραμμές

Μόλις στα μέσα του 20ού αιώνα η μονόροχη οροφή άρχισε να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά σε κτίρια κατοικιών. Ένα σαφές πλεονέκτημα σε σχέση με τις κεκλιμένες στέγες είναι το γεγονός ότι με τις τεντωμένες στέγες ο παρακάτω χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλήρης όροφος. Η ίδια η στύση είναι επίσης φθηνότερη και ευκολότερη. Σχεδόν κάθε δυνατή κάλυψη είναι δυνατή για αυτές τις στέγες – από κεραμίδια και σχιστόλιθο μέχρι τσόχα για στέγες, λαμαρίνες, πράσινες στέγες μέχρι στρώματα μόνωσης και χαλίκι.

Η μονόροχη στέγη προσφέρει επίσης τέλειες συνθήκες για εξοικονόμηση ενέργειας και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο προσανατολισμός της οροφής είναι πολύ ευνοϊκός τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Τα εγκατεστημένα ηλιακά συστήματα και οι φωτοβολταϊκές μονάδες εξασφαλίζουν επαρκή ενέργεια για ηλεκτρική ενέργεια και ζεστό νερό. Επιπλέον, ένα σπίτι με τεντωμένη οροφή εξοικονομεί επίσης πολύ νερό της βροχής, γεγονός που μειώνει περαιτέρω το κόστος κατανάλωσης νερού.

Ελπίζουμε ότι τώρα έχετε μια πολύ σαφέστερη ιδέα για το τι σημαίνει μονόροχη οροφή. Εάν θέλετε να χτίσετε σύντομα ένα νέο σπίτι ή μόνο ένα σπίτι στον κήπο, θυμηθείτε τι πρέπει να γνωρίζετε από το άρθρο μας και σκεφτείτε προσεκτικά ποιο σχήμα στέγης πρέπει να επιλέξετε.

     Κομψή μονοκατοικία

Ρίξτε στέγη μια πλάκα ομαλής μονοκατοικίας

Χαριτωμένο και φιλόξενο, ντυμένο με ξύλο

τεντωμένη κεραμοσκεπή κεκλιμένη επιφάνεια στέγης ξύλινο σκυρόδεμα

Ανεπιτήδευτο με στιβαρά ξύλινα δοκάρια και γκαμπόν

κεκλιμένη στέγη ένα επίπεδο γκαζόν γκαζόν

Διώροφη σε πλαγιά

Χυτή στέγη ξύλινα δοκάρια πρόσοψης κεκλιμένη επιφάνεια

Ξύλινη επένδυση και ευρύχωρες βεράντες

διπλή επένδυση πρόσοψης ξύλινη στέγη διώροφη

Χτίζεται επιμελώς

κατασκευή μονής κλίσης οροφής κεκλιμένη επιφάνεια οροφής

Σιωπή και γαλήνη στο δάσος

Κατασκευή στέγης ξύλινα δοκάρια γυάλινα παράθυρα από το δάπεδο μέχρι την οροφή

Ρυθμισμένη οροφή με όφσετ

γραφείο στέγη μοντέρνα αρχιτεκτονική ξύλο τρεις ορόφους

Έξυπνη κατασκευή και κομψές εμφανίσεις

σκεπαστή στέγη μοντέρνα ξύλινα δοκάρια οροφής με κεκλιμένη επιφάνεια οροφής

Μινιμαλιστική αρχιτεκτονική με στυλ

Ρετινή στέγη κεκλιμένο αεροπλάνο μοντέρνο σπίτι