Τα βραβεία AIA National Healthcare Design Design for Modern Architecture απονέμονται ετησίως από τους ακόλουθους οργανισμούς: The American Institute of Architects (AIA) και Academy of Architecture for Health (AAH). Βραβεύουν τις επτά καλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις που είναι καλές για την ανθρώπινη υγεία. Ταυτόχρονα, είναι πολύ αντιπροσωπευτικές των καινοτομιών σε αυτόν τον τομέα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης

Όλα τα επιλεγμένα κτίρια έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Η σύγχρονη αρχιτεκτονική του υπόκειται σε καλά μελετημένες, πολύ μοντέρνες έννοιες που συνδυάζουν αρμονικά αισθητικές, αστικές, αστικές και κοινωνικές πτυχές. Ο διαγωνισμός έχει τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες και μερικές δευτερεύουσες. Η πρώτη κατηγορία (Α) αφορά έργα που έχουν ήδη ολοκληρωθεί και κοστίζουν πάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια. Η κατηγορία Β είναι για εκείνα που έχουν ήδη κατασκευαστεί αλλά αξίζουν λιγότερο από 25 εκατομμύρια. Η τρίτη κατηγορία (Γ) τιμά έργα που πρέπει ακόμα να εγκριθούν από τον πελάτη. Η κατηγορία D απονέμει βραβεία για καινοτομίες στο σχεδιασμό και τον σχεδιασμό. Διάφορα έργα, τόσο κατασκευασμένα όσο και όχι ακόμη ολοκληρωμένα, μπορούν να ισχύουν εδώ.

Κατηγορία Α

Άποψη της Παιδιατρικής Κλινικής Harvey από μακριά

Παιδιατρική κλινική Harvey στο Rogers, Αρκάνσας από τους αρχιτέκτονες Marlon Blackwell

Αυτό είναι το πρώτο κτίριο κατηγορίας Α που λαμβάνει βραβείο. Βρίσκεται σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη κατοικημένη περιοχή. Το κτίριο είναι μια αφηρημένη φιγούρα. Αυτή η εμφάνιση έρχεται σε αντίθεση με τη γύρω περιοχή. Η περίσσεια υλικών, τα όχι ιδιαίτερα ισχυρά εμφανιζόμενα μεμονωμένα σχήματα και οι ουδέτερες αποχρώσεις είναι χαρακτηριστικά για αυτά.

Τα μεταλλικά πάνελ σε χρώμα πιπέρι καγιέν περικλείουν ολόκληρη τη νότια πλευρά του κτιρίου. Αυτή η απλή παρέμβαση το κάνει να φαίνεται πολύ ξεχωριστό και μοναδικό – τυπικό της σύγχρονης αρχιτεκτονικής.

Οι ασθενείς εισέρχονται στο κτίριο μέσω μιας μπλε σκάλας που φωτίζεται από φαρδιά παράθυρα. Περίπου 16 αίθουσες εξετάσεων είναι τοποθετημένες γύρω από ένα απλό πέρασμα σε σχήμα δακτυλίου.

Εξωτερική άποψη Meridian Health

Meridian Center for Health στο Σιάτλ από την NBBJ

Το δεύτερο κτίριο στην κατηγορία Α έχει επίσης μια μοναδική εμφάνιση και ως εκ τούτου αποτελεί ένα εντυπωσιακό παράδειγμα μοντέρνας αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται στο Σιάτλ και στεγάζει 3 οργανισμούς υγείας. Προσφέρει φθηνές και δωρεάν υπηρεσίες για παιδιά και ενήλικες. Τα πιο σημαντικά στοιχεία σχεδιασμού περιλαμβάνουν τον ενιαίο χώρο διαβίωσης, τη δραματική σκάλα στο λόμπι και μεγάλο αριθμό ομάδων και κοινών δωματίων.

Κατηγορία Β.

Mercy Virtual Care Center στο Chesterfield, Missouri από το FORUM STUDIO

Το πρώτο από τα δύο έργα αυτής της κατηγορίας είναι το Mercy Virtual Care Center στο Chesterfield, Missouri από το FORUM STUDIO. Αυτό το κτίριο είναι καθολικό έργο. Επιλέγοντας ένα κτίριο μοντέρνας αρχιτεκτονικής, η εκκλησία δείχνει τη δική της αφοσίωση στη μελλοντική ανάπτυξη του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης. Ο σχεδιασμός θολώνει τα όρια μεταξύ αρχιτεκτονικής και φύσης, χάρη στην αυθεντική προσέγγιση του χειρισμού υλικών και χώρου. Η χρωματική παλέτα κυριαρχείται από τις αποχρώσεις της πέτρας και του γυαλιού. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται εμπνέει καινοτομία, συνεργασία και θεραπεία προσανατολισμένη στον ασθενή.

Εξωτερική άποψη UC San Diego Jacobs

Ιατρικό Κέντρο UC San Diego Jacobs στη Λα Τζόλα

Ένα άλλο κτίριο έλαβε ένα βραβείο σε αυτήν την κατηγορία σύγχρονης αρχιτεκτονικής – το ιατρικό κέντρο UC San Diego Jacobs στη La Jolla της Καλιφόρνια, από την Cannon Design. Το κτίριο απεικονίζει τις διεπαφές μεταξύ τεχνολογίας και ιατρικής. Το κτίριο στεγάζει τρία νοσοκομεία που ειδικεύονται σε θεραπείες καρκίνου για γυναίκες και παιδιά, καθώς και ειδικές θεραπείες. Ο πύργος αντιπροσωπεύει το βασικό κτίριο της νέας πανεπιστημιούπολης, το έργο στο οποίο είναι ιδιαίτερα πρωτοποριακό και προσανατολισμένο στο μέλλον.

Κατηγορία Γ

περιοχή εισόδου-ahi

Advocate Lutheran General Hospital Cardiac Catheterization Suite στο Park Ridge, Illinois, δημιουργήθηκε από τους Philips Design και Anderson Mikos Architects

Τα έργα της κατηγορίας Γ αφορούν ανακαινίσεις. Στην περίπτωση του Advocate Health Care Heart Institute, θέλουν να κάνουν λίγο περισσότερο για την ασφάλεια και την άνεση των ασθενών τους. Μετά την ανακαίνιση, υπάρχει ένας διακρατικός χώρος αναψυχής εδώ. Τα νέα εργαστήρια εκπέμπουν περισσότερη ασφάλεια και οι ασθενείς αισθάνονται πολύ πιο χαλαροί σε αυτά.

Bayshore Dental έξω

Bayshore Dental στο Whitefish Bay, Wisconsin από τους αρχιτέκτονες Johnsen Schmaling

Εδώ βλέπουμε τον φιλόδοξο επανασχεδιασμό ενός εγκαταλελειμμένου κτιρίου. Έχει μετατραπεί σε έργο τέχνης σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Εκεί στεγάστηκε ένα μικρό οδοντιατρείο. Το κτίριο χαρακτηρίζεται από εκλεπτυσμένη αρχιτεκτονική. Οι προσεκτικά εκτελεσμένες λεπτομέρειες μεταφέρουν τα εξής: Μπορείτε να εργαστείτε αποτελεσματικά στην καθημερινή ζωή χωρίς κανένα πρόβλημα.

Τα χειρουργεία πλημμυρίζουν με φως και διαθέτουν επίσης κατακόρυφα πράσινα πάνελ και ελαφριές λωρίδες. Όλα αυτά τα στοιχεία σχεδιασμού ζωντανεύουν τον κεντρικό διάδρομο του κτιρίου. Τα έπιπλα είναι κυρίως από βελανιδιά. Το χρώμα τους και η πράσινη απόχρωση των πάνελ αποτελούν ολόκληρη την παλέτα χρωμάτων στην κλινική. Αυτό δημιουργεί μια χαλαρή ατμόσφαιρα που είναι ιδανική για τον ενίοτε ανήσυχο ασθενή.

Κατηγορία Δ

Περιπατητική-Χειρουργική-Εγκατάσταση-Ουγκάντα-σχέδιο-εξωτερική άποψη

Amburative Surgical Facility στο Kyabirwa της Ουγκάντας από τους αρχιτέκτονες Kliment Halsband

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική της Αφρικής εκπροσωπήθηκε και βραβεύτηκε στην τελευταία κατηγορία βραβείων. Πρόκειται για το Ambulator Surgical Facility στο Kyabirwa της Ουγκάντας από τους αρχιτέκτονες Kliment Halsband. Αυτό είναι ένα ανεξάρτητο εξωτερικό ιατρείο. Χρησιμεύει επίσης ως μοντέλο που μιμείται εύκολα. Εδώ είναι πιο εύκολο να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε ιατρικές υπηρεσίες. Το κτίριο αποτελείται από τρία λειτουργικά στοιχεία. Η υποδοχή στεγάζεται σε ένα περίπτερο και τα ειδικευμένα γραφεία ιατρών είναι οργανωμένα γύρω από τον χώρο αναμονής των ασθενών. Ένα άλλο περίπτερο ήταν εξοπλισμένο για προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές δραστηριότητες. Στο τρίτο υπάρχουν δύο χειρουργικές αίθουσες και σχετικές αίθουσες. Όλα στεγάζονται κάτω από μια δομή ηλιακών συλλεκτών που είναι εμπνευσμένη από τις μπανανιές της περιοχής.

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική – κοντά στη φύση, οργανική και πολύ ατομική – έτσι την βιώνουμε σε αυτές τις έννοιες. Αυτή είναι πιθανώς μια λογική στάση απέναντι στη σύγχρονη κατασκευή και επομένως αρκετά κατάλληλη για εγκαταστάσεις υγείας.

Πηγές κειμένου και εικόνας: http://www.archdaily.com

Παιδιατρική κλινική Harvey στο Rogers, Αρκάνσας από τους αρχιτέκτονες Marlon Blackwell

Περιοχή εισόδου παιδικής κλινικής Harvey

Διάδρομος Παιδιατρικής Κλινικής Harvey

Κλιμακοστάσιο Harvey Pediatric Clinic

Mercy Virtual Care Center στο Chesterfield, Missouri

εξωτερική άποψη Μισούρι

Εξωτερική άποψη Mercy Virtual Care Center

Mercy Virtual Care Center έξω

Mercy Virtual Care Center μέσα

Εσωτερική άποψη Mercy Virtual Care Center

Meridian Center for Health στο Σιάτλ

Meridian Health

Εξωτερική όψη Meridian Health 2

Τμήμα ασθενών Meridian Health

μεσημβρινός εσωτερική όψη

Ιατρικό Κέντρο UC San Diego Jacobs

Εξωτερική άποψη UC San Diego Jacobs 2

Εξωτερική όψη UC San Diego Jacobs 3

εσωτερικό δωμάτιο UC San Diego Jacobs

Advocate Lutheran General Hospital Cardiac Catheterization Suite

αίθουσες διελεύσεων και εξετάσεων

χειρουργείο ahi

υπουργικό συμβούλιο μετά το op

Χώρος υποδοχής με καθίσματα στο τέλος του διαδρόμου

Bayshore Dental

Bayshore Dental μέσα

Περιπατητική Χειρουργική Εγκατάσταση

Περιπατητική-Χειρουργική-Διευκόλυνση-Ουγκάντα