Perhapsσως στο μέλλον τα σπίτια μας να γίνουν ζωντανά σώματα. Πρόκειται για πολύ περισσότερα από έξυπνα σπίτια υψηλής τεχνολογίας, στα οποία κρατάτε τη φωνή Alexa που μερικές φορές παίρνει μόνη της τις οικιακές αποφάσεις. Η ιδέα δεν είναι τόσο εξωφρενική καθώς αντιμετωπίζουμε μια πραγματική φυσική καταστροφή. Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να αλλάξουμε ριζικά τη νοοτροπία και τον τρόπο ζωής μας για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε.

Η βιολογία σε συνεργασία με την hi-tech είναι ικανή για μεγάλα επιστημονικά επιτεύγματα. Αυτή η επιστήμη είναι πιθανό να διεισδύσει σύντομα σε όλους τους τομείς της ζωής. Πιθανότατα θα παρέμβει σύντομα και στην εσωτερική διακόσμηση, προκειμένου να γίνουν τα σπίτια μας αναπόσπαστο κομμάτι της φύσης. Εδώ είναι μερικές πιθανές βιοτεχνολογίες υψηλής τεχνολογίας του μέλλοντος!

Τα κτίρια του μέλλοντος μπορούν να επιτύχουν έναν κλειστό κύκλο

μοντέρνα αρχιτεκτονική εμφάνιση υψηλής τεχνολογίας

Κτίρια υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσονται

Τα φυσικά υλικά αποτελούν ήδη μέρος των κτιρίων μας. Ένα παράδειγμα αυτού είναι τα κατεστραμμένα όστρακα από πέτρα ή ξύλο από εξαφανισμένα δέντρα. Αλλά στο μέλλον θα υπάρχουν βιολογικά υλικά υψηλής τεχνολογίας που θα κάνουν τα σπίτια μας να μεγαλώνουν. Ένα παράδειγμα αυτού είναι το ριζικό σύστημα μυκηλίου – μύκητα, το οποίο είναι σταθερό και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

  Μπορεί να αναπτυχθεί λίγο περισσότερο από ξύλα ή σκόνη καφέ σε πολύ σύντομα χρονικά διαστήματα. Αυτό δημιουργεί υλικά με εντυπωσιακές δομικές ιδιότητες. Στη Νέα Υόρκη αυτό αποδείχθηκε σαφώς από μια εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας.

Τα σπίτια του μέλλοντος πρέπει να ανταποκριθούν στις περιβαλλοντικές προκλήσεις

κεκλιμένη κατασκευή στέγης μοντέρνα αρχιτεκτονική

Στοιχεία για το κτίριο

Το ύψος κάθε κτηρίου του μέλλοντος που παρουσιάστηκε ήταν περίπου 13 μ. Και αποτελούταν μόνο από τούβλα από μυκήλιο. Η μεγαλύτερη πρόκληση, ωστόσο, είναι ο σχεδιασμός της δομής στην οποία αυτό το βιοϋλικό διατηρείται ζωντανό. Αυτό επίσης καθιστά δυνατή την ανάπτυξη και την προσαρμογή του. Αυτό το αρχιτεκτονικό έργο καθοδηγήθηκε από τη Lynn Rothschild της NASA. Τέτοια κτίρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να χτιστούν και σε άλλους πλανήτες.

Σύντομα τα σπίτια μας θα μπορούσαν να είναι ένα οργανικό μέρος της φύσης

σπίτι με μοντέρνα αρχιτεκτονική με στέγη αέτωσης

Κτίρια που ανακαινίζονται μόνα τους

Οι στήλες στο σκυρόδεμα ενός κτιρίου είναι συνήθως η αρχή του τέλους. Το νερό μπορεί να ρέει μέσα και μπορεί επίσης να σχηματιστεί σκουριά και μούχλα. Μετά από αυτό, απαιτούνται περίπλοκες κατασκευαστικές εργασίες για την ανακαίνιση κτιρίων. Αλλά οι επιστήμονες πειραματίζονται αυτήν τη στιγμή με σκυρόδεμα, το οποίο μπορεί να αναγεννηθεί. Ένα τέτοιο έργο υψηλής τεχνολογίας αναπτύσσεται στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ. Διαχειρίζεται ο Henk Jonkers. Ο ερευνητής προσπάθησε να εγχύσει ζωντανά βακτήρια σε μίγματα σκυροδέματος. Εάν το νερό διεισδύσει στις μικροσκοπικές σχισμές, προάγει την ανάπτυξη των βακτηρίων. Αυτό το υλικό ζωντανεύει κυριολεκτικά και ξεκινά μια χημική διαδικασία κατά την οποία σχηματίζονται κρύσταλλοι ασβεστίτη και έτσι “θεραπεύουν” το σκυρόδεμα. Η χρήση αυτής της τεχνικής είναι πιθανό να προσθέσει πολλά χρόνια στη ζωή των τσιμεντένιων κτιρίων.

Τα καλά βακτήρια θα δώσουν νέα ζωή στα τσιμεντένια κτίρια

μοντέρνα αρχιτεκτονική διαφανείς τοίχοι

Κτίρια που μπορούν να αναπνεύσουν

Δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε μεγάλα κτίρια στα οποία ο αέρας δεν είναι ο καλύτερος. Η θέρμανση με κλιματισμό δεν βοηθά καθόλου από αυτή την άποψη. Αν και μπορείτε να ανοίξετε το παράθυρο ενδιάμεσα, η ποιότητα του αέρα στο εσωτερικό παραμένει σχετικά κακή. Θα ήταν πολύ καλύτερα αν τα κτίρια μπορούσαν να αναπνέουν μόνα τους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της ομάδας Hironshi Ishii, αυτό είναι αρκετά πιθανό. Ανέπτυξαν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα μέσω ορισμένων στρωμάτων βακτηριακών πόρων. Αυτό δημιουργεί ένα υλικό παρόμοιο με αυτό στο σκυρόδεμα αυτοθεραπείας. Θυμίζει ακόμα λάτεξ. Με την πάροδο του χρόνου, το υλικό συστέλλεται και αλλάζει το σχήμα του.

Χρησιμοποιώντας την ίδια βιο-μέθοδο υψηλής τεχνολογίας, οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα υλικό για ρούχα που προσαρμόζεται στην ανθρώπινη φιγούρα. Το μεγαλύτερο έργο που η ομάδα θέλει να αναπτύξει, ωστόσο, είναι μια μεμβράνη για κτίρια που αντιδρά στην αύξηση της υγρασίας. Η αντίδραση της δομής μπορεί να συγκριθεί με την εφίδρωση, σύμφωνα με τους ίδιους τους επιστήμονες.Οι βακτηριακοί πόροι ανοίγουν και επιτρέπουν στον αέρα να περάσει από τα τοιχώματα.

Ο φουτουρισμός προσφέρει καινοτομίες όχι μόνο στην αρχιτεκτονική

μοντέρνα αρχιτεκτονική με οβάλ σχέδιο

Κτίρια με το δικό τους ανοσοποιητικό σύστημα

Είμαστε περιτριγυρισμένοι από μικροοργανισμούς. Βρίσκονται σε όλο μας το σώμα και στον αέρα γύρω μας. Ξοδεύουμε πολλά χρήματα κάθε μήνα αγοράζοντας διαφορετικά φάρμακα που σκοτώνουν αυτά τα βακτήρια. Γνωρίζετε όμως πραγματικά ότι οι άνθρωποι που ζουν στη φύση ή κοντά σε φάρμες ζώων, για παράδειγμα, υποφέρουν λιγότερο από αλλεργίες; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν καλά βακτήρια και αν ενθαρρυνθεί η ανάπτυξή τους, το πρόβλημα με τα κακά θα λυθεί αμέσως.

Αυτό επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από ένα νέο έργο στο University College London. Λειτουργούν σε επιφάνειες για κουζίνες ή μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε άλλα μέρη. Αυτά ενθαρρύνουν την ανάπτυξη καλών βακτηρίων.

Τα σύγχρονα κτίρια πιθανότατα θα χρησιμοποιούν τα σκουπίδια για παραγωγή ενέργειας

μοντέρνα αρχιτεκτονική οβάλ στέγη

Χτίζοντας με το δικό του «στομάχι»

Τα περισσότερα κτίρια απορροφούν συνεχώς υλικά και ενέργεια και τα απομεινάρια τους είναι τόνοι σκουπιδιών που με κάποιο τρόπο πρέπει να υποστούν επεξεργασία. Σύμφωνα όμως με νέα έρευνα, φαίνεται ότι τα απόβλητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας. Μια ομάδα από την Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται σε αυτό το θέμα. Ονομάζεται ζωντανή αρχιτεκτονική και οι ερευνητές αναπτύσσουν έναν νέο τύπο μικροβιακών κυψελών καυσίμου χάρη στις τεχνολογίες υψηλής τεχνολογίας. Χρησιμοποιούν μικρές ποσότητες οικιακών σκουπιδιών και παράγουν νέα ενέργεια από αυτά.

Αυτοί οι τύποι κυψελών μπορούν να ενσωματωθούν σε τούβλα που αποτελούν μέρος της δομής του κτιρίου. Οι επιστήμονες αποκαλούν αυτόν τον τύπο τούβλου “το στομάχι” του κτιρίου. Θα απορροφήσουν νερό και βακτήρια και θα τα μετατρέψουν σε ενέργεια. Σε ένα τέτοιο σενάριο, η τουαλέτα σας θα μπορούσε να φορτίσει το κινητό σας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση για την υλοποίηση αυτών των ιδεών είναι η ενσωμάτωσή τους σε υπάρχοντα κτίρια. Σύμφωνα με την τρέχουσα επιστημονική κατάσταση, τα παλιά πρέπει πρώτα να γκρεμιστούν για να χτιστούν νέα κτίρια με αυτόν τον τρόπο. Αυτό είναι φυσικά μια μεγάλη πρόκληση και πρόβλημα για την επιθυμητή βελτιστοποίηση. Αλλά ποιος ξέρει … Maybeσως βρεθεί λύση και για αυτό.

Οι νέοι τοίχοι του σπιτιού μπορούν να αναπνεύσουν

σύγχρονη αρχιτεκτονική κατοικία υψωμένη πάνω από το έδαφος