Όποιος έχει μανόλια σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να θεωρήσει τον εαυτό του τυχερό. Εδώ στη Γερμανία υπάρχουν μόνο μερικοί ερασιτέχνες κηπουροί που έχουν μια μανόλια στον κήπο τους. Η ομορφιά είναι απαιτητική και μπορεί να είναι δύσκολο να ευδοκιμήσει στις καιρικές μας συνθήκες. Αλλά αυτό δεν πρέπει να μας εμποδίσει να μάθουμε λίγο περισσότερα για τη μανόλια, σωστά; Και για να θαυμάσετε τα μοναδικά τους άνθη στις εικόνες. Θα μάθετε επίσης ενδιαφέροντα γεγονότα για την προέλευση αυτού του εξωτικού είδους και θα λάβετε μερικές πρακτικές συμβουλές για τη φροντίδα της μανόλιας στα παρακάτω. Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερες πληροφορίες.

 Λεπτά λουλούδια με ένα λεπτό άρωμα.

Magnolia ευαίσθητα λουλούδια λεπτό άρωμα φυσικής ομορφιάς

  • Magnolia – πρόγονος όλων των ανθισμένων φυτών

Η μανόλια πήρε το όνομά της από τον Γάλλο βοτανολόγο Pierre Mangol. Υπάρχουν φυλλοβόλα και αειθαλή είδη. Ειδικά τις ανοιξιάτικες εβδομάδες (Απρίλιος και Μάιος), το όμορφο δέντρο (ή θάμνος) δείχνει τα υπέροχα άνθη του και μουδιάζει τις αισθήσεις με ένα λεπτό αλλά συγκεκριμένο άρωμα.

Ένα δέντρο μανόλιας είναι πάντα τόσο εμφανές που δεν αφήνει κανέναν περαστικό αδιάφορο. Λόγω της κάπως υπερβολικής εμφάνισής του, προσελκύει πάντα πολλές περίεργες και ζηλευτές εμφανίσεις. Αλλά πολλοί θαυμάζουν τη φυσική ομορφιά του. Ωστόσο, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η οικογένεια της μανόλιας αποίκισε τη γη πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια. Πιθανότατα ανήκουν στην οικογένεια της παλαιότερης οικογένειας ανθοφόρων φυτών στον κόσμο. Σήμερα η μανόλια έχει μια μάλλον πρωτόγονη δομή λουλουδιών και τα πέταλά της δεν έχουν λιώσει μεταξύ τους. Αυτό είναι επίσης απόδειξη της πρώιμης προέλευσης της μανόλιας και της σχέσης της με πράσινα φυλλοβόλα φυτά. Υπήρχαν επίσης αυτόχθονες μανόλιες στην Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες δυστυχώς εξαφανίστηκαν κατά την Εποχή των Παγετώνων.

 Περίπου 200 είδη μανόλιας κοσμούν τον κόσμο σήμερα.

Ροζ λουλούδια Magnolia

Η μανόλια έχει προσαρμοστεί υπέροχα στις κλιματολογικές συνθήκες στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική και στην Ανατολική Ασία και μπορεί να βρεθεί παντού σε αυτές τις περιοχές. Τα αμερικανικά είδη μανόλιας συχνά μεγαλώνουν και εξελίσσονται σε ψηλά δέντρα. Αυτές της Ανατολικής Ασίας είναι μικρότερες στο ανάστημα, αλλά κάπως πιο σκληρές από τις μανόλιες στις ΗΠΑ. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να αποκτήσουν νέες ποικιλίες που συνδυάζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ειδών της Ανατολικής Ασίας και της Αμερικής. Έτσι προέκυψαν ανθεκτικές και πρώιμες ανθισμένες υβριδικές ποικιλίες όπως οι “Butterflies” και “Yellow Bird”. Τα κίτρινα λουλούδια του είναι ελκυστικά και κάτι εντελώς νέο για εμάς τους Ευρωπαίους.

Η υβριδική ποικιλία Magnolia “Yellow Bird” εκπλήσσει με όμορφα κίτρινα λουλούδια.

  • Πού και πώς ευδοκιμεί καλύτερα η μανόλια?

Δώστε στη μανόλια σας αρκετό χώρο στον κήπο, επειδή το στέμμα του αναπτύσσεται σε πλάτος με τα χρόνια. Οι μικρότερες ποικιλίες χρειάζονται επίσης μερικά τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας δαπέδου. Η θέση της μανόλιας πρέπει να είναι στρατηγικά επιλεγμένη έτσι ώστε το δέντρο να φαίνεται από διαφορετικές γωνίες στον κήπο. Στην ακμή του, είναι πάντα ένα πραγματικό χαρακτηριστικό έξω. Η τοποθεσία μπορεί να πρέπει να προστατευτεί από τον άνεμο. Το όμορφο δέντρο μανόλιας προτιμά ένα ελαφρώς όξινο, ομοιόμορφα υγρό και πλούσιο σε χούμο έδαφος. Εμπλουτίστε το με ένα στρώμα από φλούδα φλοιού και η μανόλια θα σας ευχαριστήσει για αυτό με την αρωματική αφθονία λουλουδιών. Μπορείτε να φυτέψετε το έδαφος με κάλυμμα εδάφους, το οποίο συνδυάζεται εύκολα με το δέντρο μανόλιας. Τέτοια είναι για παράδειγμα το άνθος αφρού (Tiarella) ή το μικρό περικύκλιο (Vinca). Οι πρώτες ανθοφορίες στο κρεβάτι είναι επίσης καλοί συνεργάτες για τη μανόλια, κυρίως οι νάρκισσοι, οι κρόκοι και οι αρωματικές βιολέτες. Το δέντρο μανόλιας δεν μπορεί να τα πάει καλά μόνο με το γεράνι.

Το δέντρο μανόλιας κοσμεί τον μπροστινό κήπο και καλωσορίζει τους καλεσμένους σας!

Διακόσμηση κήπου ψηλού δέντρου Magnolia μπροστά στην αυλή

Ανάλογα με τον τύπο και την ποικιλία, οι μανόλιες αναπτύσσονται διαφορετικά σε ύψος και πλάτος. Τα πιο χαρακτηριστικά χρώματα των λουλουδιών του είναι το λευκό και το ροζ, αλλά υπάρχουν νέες ποικιλίες που προσφέρουν μια πιο πλούσια ποικιλία χρωμάτων. Τα φυσικά άνθη των μανόλιας έρχονται από μόνα τους ενάντια στο πράσινο των μεγάλων, συχνά οβάλ σχήματος φύλλων τους. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τις μεμονωμένες ποικιλίες και τα λουλούδια τους εδώ.

 Αρκετά μεγάλα πράσινα φύλλα και λευκά λουλούδια – η τέχνη της φύσης!

Το πράσινο Magnolia αφήνει λευκά λουλούδια τέχνη της φύσης

  • Πρακτικές συμβουλές φροντίδας για τα δέντρα μανόλιας

Η μανόλια κάνει πραγματικά μεγάλες απαιτήσεις για τις κλιματολογικές συνθήκες και για το έδαφος, διαφορετικά είναι εύκολο να το φροντίσετε. Η καλύτερη στιγμή για να φυτέψετε ένα τόσο όμορφο δέντρο είναι την άνοιξη. Μια μανόλια χρειάζεται 5 έως 10 χρόνια για να φυτευτεί σωστά. Μερικές φορές χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο για να σχηματίσει τα πρώτα λουλούδια. Μόνο τα δέντρα μανόλιας 30 ετών αναπτύσσουν την πλήρη τους άνθηση. Μπορούν να ζήσουν πάνω από 100 χρόνια. Ας επιστρέψουμε όμως στις συμβουλές φροντίδας. Εάν η μανόλια έχει ήδη ριζώσει, είναι εύκολο να συνεχίσετε να τη φροντίζετε. Σε σύγκριση με άλλα όμορφα λουλούδια όπως αναρριχώμενα τριαντάφυλλα ή γλιστέρια, οι μανόλιες δεν χρειάζονται τακτικό κλάδεμα. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να σφουγγαρίσετε τη μανόλια σας το χειμώνα, καθώς οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν πάρα πολύ εδώ.

Διαφορετικά, αυτά τα δέντρα είναι ανθεκτικά σε παράσιτα και ασθένειες, το οποίο είναι ένα άλλο πλεονέκτημα στη φροντίδα τους. Τα υπέροχα αρωματικά άνθη των δέντρων μανόλιας προσελκύουν τις μέλισσες και τα σκαθάρια. Αυτά τα έντομα είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή ανάπτυξη, επικονίαση και τον όμορφο χρόνο ανθοφορίας των μανόλιων.

 Οι μανόλιες περνούν με λίγη προσοχή.

Λευκό λουλούδι Magnolia εύκολο στη φροντίδα

 Αλλά μόνο στα γεράματα οι ευαίσθητες ντίβες αναπτύσσουν την πλήρη ομορφιά τους.

 Φυσική ομορφιά που μαγεύει.

Το άνθος της μανόλιας μαγεύει τη φυσική ομορφιά

Τα κλαδιά της μανόλιας φαίνονται επίσης καλά στο βάζο.

Τα κλαδιά Magnolia σε ένα βάζο φαίνονται καλά

 Μινιμαλιστική διακόσμηση με κλαδί μανόλιας

Μινιμαλιστικό διακοσμητικό κλαδί μανόλιας φυσική ομορφιά

 Αναδείξτε την ομορφιά της μανόλιας.

Όμορφο διακοσμητικό βάζο με ροζ λουλούδια μανόλια

 Τα άνθη της μανόλιας συμβολίζουν τη λαχτάρα για ζεστασιά και εγγύτητα.

Τα άνθη της μανόλιας συμβολίζουν τη λαχτάρα για ζεστασιά και εγγύτητα

 Υπέροχη διακόσμηση για το σπίτι!

Magnolia ανθίζει κλαδιά σε βάζο υπέροχη διακόσμηση

Διακόσμηση αγγείου ανθών μανόλιας

Βάζο με υπέροχη διακοσμητική μανόλια

Διακόσμηση Magnolia