Η άνοιξη έρχεται με τον τυπικά μεταβλητό καιρό της, μερικές φορές βρέχει ξανά, μερικές φορές ο ήλιος λάμπει δυνατά. Παρά την ασταθή φύση αυτής της εποχής του χρόνου, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να φροντίσετε τον κήπο. Οι πρακτικές συμβουλές μας για επιτυχημένη κηπουρική την άνοιξη μπορούν να σας βοηθήσουν πολύ στο σχεδιασμό του εξωτερικού σας χώρου μακροπρόθεσμα και στον επανασχεδιασμό του τώρα. Έχετε σκεφτεί όμως και μια εντελώς φυσική διακόσμηση για την πρόσοψη ή την πέργκολα του σπιτιού σας; Αν όχι ήδη, τότε σήμερα θα χαρούμε να μοιραστούμε μαζί σας μερικές συμβουλές σχετικά με αυτό. Στο ακόλουθο άρθρο θέλουμε να ρίξουμε μια προσεκτική ματιά στα γρήγορα αναπτυσσόμενα και όμορφα ανθισμένα φυτά αναρρίχησης και να παρέχουμε ενδιαφέρουσες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές φροντίδας σχετικά με αυτά τα αναρριχώμενα φυτά. Οι ταχέως αναπτυσσόμενοι ορειβάτες μπορούν να καλύψουν γυμνούς τοίχους και κατεστραμμένες περιοχές φράχτη και να προσθέσουν μια ρομαντική πινελιά στο τοπίο του κήπου σας. Τα άνθη του τραβούν τα βλέμματα, αλλά διακοσμούν το εξωτερικό με διακριτικό τρόπο.

Τα υπέροχα λουλούδια του ιταλικού clematis (Clematis viticella) είναι μια καλή οθόνη απορρήτου στον παλιό φράχτη.

Όμορφα φυτά αναρρίχησης Ιταλικά clematis

  • Αναρριχώμενα φυτά που ανθίζουν όμορφα

Επιλέξαμε τα παρακάτω φυτά αναρρίχησης για κήπους και αίθρια με βάση δύο σημαντικά κριτήρια. Πρώτα απ ‘όλα, όλα αναπτύσσονται αρκετά γρήγορα και, αν φυτευτούν τώρα, μπορούν να καλύψουν μια μεγάλη επιφάνεια της πρόσοψης του σπιτιού σας μέχρι το καλοκαίρι, να περιχαρακωθούν γύρω από την πέργκολα ή να ανέβουν στο χαλινάρι.

Φυσικά πρέπει να αποκτήσετε αυτά τα φυτά ένα κατάλληλο πλαίσιο, διαφορετικά δεν θα αναπτυχθούν σωστά και δεν θα δείξουν λίγη από τη φυσική τους ομορφιά. Το δεύτερο χαρακτηριστικό για την επιλογή φυτών αναρρίχησης σε αυτό το άρθρο είναι τα υπέροχα λουλούδια τους. Αν είχατε αυτά τα φυτά στον κήπο σας, θα απολαύσατε μια θάλασσα από λουλούδια από την άνοιξη έως τα τέλη του φθινοπώρου. Ανθίζουν σε διαφορετικούς χρόνους, οπότε μπορείτε να ζήσετε την ανθοφορία τους από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο. Μερικά αποπνέουν ένα λεπτό άρωμα και κάνουν τον κήπο σας ένα μέρος χαλάρωσης όπου μπορείτε να αισθανθείτε χαλαροί και ακόμη και ενθουσιασμένοι. Μπορείτε να τα ζήσετε όλα αυτά με τα υπέροχα αναρριχώμενα φυτά από τη λίστα μας!

13

 Από τα μέσα Ιουνίου έως τον Σεπτέμβριο αυτά τα λουλούδια σε σχήμα σάλπιγγας κρέμονται στην πρόσοψη του σπιτιού και αποπνέουν το υπέροχο άρωμά τους τριγύρω.

Λουλούδια ροζ έως βιολετί House πρόσοψη υπέροχο άρωμα

  • Τα πιο δημοφιλή φυτά αναρρίχησης

Εδώ είναι τα αγαπημένα μας μεταξύ των ανθισμένων φυτών αναρρίχησης. Τα φυσικά τους σχήματα και χρώματα είναι τόσο εντυπωσιακά που είναι πραγματικά εντυπωσιακά στον κήπο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε αυτά τα αναρριχώμενα φυτά για να δώσετε στον εξωτερικό σας χώρο μια εκλεπτυσμένη εμφάνιση και να θαυμάσετε τη φυσική ομορφιά τους για μήνες.

Τα μικρά λευκά λουλούδια της ορτανσίας αναρρίχησης είναι ένα στολίδι στον κήπο.

μικρά λευκά λουλούδια αναρρίχηση ορτανσία κοσμεί τον κήπο

  • Ορτανσία αναρρίχησης (Hortensia petiolaris)

Η ορτανσία αναρρίχησης είναι ένας διακοσμητικός θάμνος αναρρίχησης, εύκολος στη φροντίδα και ανθεκτικός. Με καταγωγή από την Άπω Ανατολή, αυτή η ορτανσία είναι πλέον διαδεδομένη σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και η Κορέα. Εάν θέλετε αυτή τη φυσική ομορφιά στον εξωτερικό σας χώρο, η περίοδος μεταξύ Μαρτίου και μέσα Μαΐου είναι η καλύτερη στιγμή για να το φυτέψετε. Η ορτανσία αναρρίχησης προτιμά μια δροσερή και σκιερή τοποθεσία, ευδοκιμεί τέλεια σε χώμα πλούσιο σε χούμο. Είναι ιδανικό για να πρασινίσει κάθε βόρειο πρόσωπο με λίγη ηλιοφάνεια. Τα μικρά, λευκά άνθη του έχουν γλυκό άρωμα, εμφανίζονται τον Μάιο και η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί μέχρι το τέλος Ιουλίου, σε ορισμένα σημεία ακόμη και αργότερα, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Το φθινόπωρο τα φύλλα τους κιτρινίζουν και είναι και πάλι ένα υπέροχο μάτι. Η φύση μας δείχνει την πιο όμορφη πλευρά της με την αναρριχώμενη ορτανσία.

 Ωραίο αλλά δηλητηριώδες! Αποφύγετε ακόμη και την επαφή του δέρματος με την τρομπέτα αναρρίχησης, γιατί όλα τα μέρη της είναι δηλητηριώδη!

Αναρριχώμενα φυτά

  • Τρομπέτα αναρρίχησης (κάμπινγκ)

Η τρομπέτα αναρρίχησης είναι επίσης γνωστή ως λουλούδι τρομπέτας ή βαρούλκο τρομπέτας. Είναι ένα πολυετές αναρριχώμενο φυτό με λουλούδια σε σχήμα χοάνης ή τρομπέτας, γι ‘αυτό φέρει τα ονόματα που ήδη αναφέρθηκαν. Έχουμε δύο γνωστά είδη, το αμερικανικό και το κινέζικο λουλούδι τρομπέτας, αλλά συχνά θα βρείτε ένα σταυρό μεταξύ των δύο. Αυτά τα αναρριχώμενα φυτά απολαμβάνουν το μάτι με τα έντονα λουλούδια τους, που κοσμούν τον κήπο από τον Αύγουστο έως τα τέλη του φθινοπώρου. Η παλέτα χρωμάτων είναι ευρεία – από σκοτεινό ροζ έως πορτοκαλί και κόκκινο έως σκούρο κόκκινο. Για να μπορέσετε να θαυμάσετε τα άνθη των τρομπετών αναρρίχησης στον δικό σας κήπο, πρέπει πρώτα να επιλέξετε μια ζεστή και ηλιόλουστη τοποθεσία για αυτά τα αναρριχώμενα φυτά. Δεν τους αρέσει η σκιά, αλλά ευδοκιμούν εξίσου καλά σε ουδέτερο όσο σε ασβεστούχο και όξινο χώμα. Το λουλούδι της σάλπιγγας δεν μπορεί να ανεχθεί μεγάλες περιόδους ξηρασίας, οπότε πρέπει να το ποτίζετε τακτικά το καλοκαίρι.

Επιπλέον συμβουλή: Να είστε προσεκτικοί όταν φροντίζετε τα λουλούδια της σάλπιγγας. Όλα τα μέρη αυτών των όμορφων αναρριχητικών φυτών είναι δηλητηριώδη, επομένως συνιστάται να αποφεύγετε κάθε κύρια επαφή με τα φύλλα και τα λουλούδια τους!

Η θάλασσα των ανθών της wisteria εμφανίζεται συνήθως τον Απρίλιο, ειδικά όταν ο καιρός συνεργάζεται.

Wisteria wisteria μεγάλες συστάδες λουλουδιών λεπτή μοβ

  • Wisteria (Wisteria sinensis)

Η wisteria είναι επίσης γνωστή σε εμάς ως wisteria. Αυτό είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά αναρρίχησης μεταξύ των Γερμανών. Το wisteria προέρχεται αρχικά από την Ανατολική Ασία, τώρα είναι πολύ δημοφιλές και στη Βόρεια Αμερική. Σε αυτή τη χώρα, δύο είδη είναι διαδεδομένα, το Wisteria sinensis και το floribunda. Τα λουλούδια τους είναι πολύ ελκυστικά σε λευκό, μοβ ή ανοιχτό ροζ και χρησιμεύουν ως η καλύτερη διακόσμηση σε τοίχους σπιτιών, πέργκολες ή άλλα βοηθητικά βοηθήματα. Η wisteria χρειάζεται πολύ προσοχή. Το όμορφο φυτό αρέσει σε μια ηλιόλουστη και ζεστή τοποθεσία, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον παγετό. Η γλυστρία δεν ανθίζει σε σκιά ή μερική σκιά. Ακόμα και μετά τη φύτευσή τους, θα πρέπει να κάνετε υπομονή για μερικά χρόνια πριν δείτε τα ευαίσθητα χρώματα των λουλουδιών τους. Η wisteria δεν ανθίζει τα πρώτα χρόνια. Του αρέσει να κουλουριάζεται και μπορεί να μεγαλώσει πάνω από 15 μέτρα. Για να το φροντίσετε σωστά, πρέπει να κλαδέψετε τον ορειβάτη δύο φορές το χρόνο.

Επιπλέον συμβουλή: Προσοχή! Όλα τα μέρη του φυτού wisteria είναι δηλητηριώδη, ειδικά οι σπόροι και οι λοβοί!

 Το clematis ανθίζει από την άνοιξη έως το τέλος του φθινοπώρου.

Όμορφα ανθισμένα φυτά αναρρίχησης Clematis

  • Ο κλεμάτης

Θέλουμε να προσθέσουμε το όμορφο clematis στη λίστα μας με τα πιο δημοφιλή φυτά αναρρίχησης. Αναπτύσσεται γρήγορα και δείχνει ακόμη και τα λεπτά λουλούδια του στον κήπο ή στο μπαλκόνι για μήνες. Περίπου 300 είδη clematis είναι γνωστά παγκοσμίως. Πουλάμε επίσης διαφορετικούς τύπους αυτών των φυτών αναρρίχησης, για παράδειγμα εκείνα με πολύ μεγάλα λουλούδια και άλλα με ασθενή ανάπτυξη. Μπορείτε να αποφασίσετε μόνοι σας ποια ποικιλία θα ήταν η κατάλληλη για τον εξωτερικό σας χώρο. Πολλά υβρίδια ανθίζουν από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Τα λουλούδια μπορούν να έχουν χρώμα λευκό, ροζ ή μοβ και θα διακοσμήσουν τον κήπο σας μέχρι αργά το φθινόπωρο. Αυτό το αναρριχώμενο φυτό θεωρείται εύκολο στη φροντίδα, δεν έχει υψηλές απαιτήσεις σε εδάφη και καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, όλες οι ποικιλίες πρέπει να κοπούν, για παράδειγμα με Clematis alpina και Clematis montana, κατά προτίμηση αμέσως μετά την ανθοφορία. Υπάρχουν ποικιλίες clematis που ευδοκιμούν πολύ καλά στην μπανιέρα και μπορούν να διακοσμήσουν υπέροχα το μπαλκόνι ή τη βεράντα σας, από την άνοιξη έως τα τέλη του φθινοπώρου!

 Το δάκτυλο-φύλλο Akebie εξακολουθεί να ονομάζεται σοκολάτα κρασί.

Ανθισμένα φυτά αναρρίχησης

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αγαπημένα μας μεταξύ των ταχέως αναπτυσσόμενων, όμορφα ανθισμένων φυτών αναρρίχησης. Κάντε κύλιση προς τα κάτω και απολαύστε τη φυσική μεγαλοπρέπεια άλλων λιγότερο ή περισσότερο γνωστών αμπελιών.

 Το φεγγαρό λουλούδι (Ipomoea alba) ανοίγει μόνο τα ευαίσθητα άσπρα λουλούδια του τη νύχτα, από το ηλιοβασίλεμα έως την ανατολή του ηλίου και απλώνει ένα μαγευτικό άρωμα.

Αναρρίχηση λευκά λουλούδια φεγγαριού

 Το αστέρι γιασεμί (Trachelospermum jasminoides) είναι ένα αρωματικό, αειθαλές αμπέλι.

Ανθισμένο αναρριχητικό αστέρι γιασεμί

 Ο πραγματικός λυκίσκος (Humulus lupulus) όχι μόνο φαίνεται καλός, αλλά χρησιμοποιείται και στην παρασκευή μπύρας.

Αναρρίχηση φυτών πραγματικού λυκίσκου

Εκτιμούμε ιδιαίτερα τον διακοσμητικό χαρακτήρα του φασολιού υάκινθου, αν και θεωρείται βρώσιμος στην Ασία και την Αφρική.

Ανθισμένος ορειβάτης υάκινθος φασόλι διακοσμητικός χαρακτήρας

 Τα φύλλα των περισσότερων αναρριχώμενων φυτών είναι έντονα χρωματισμένα το φθινόπωρο και είναι ένα όμορφο βλέμμα στον κήπο.

Αναρριχώμενα φυτά με έντονα χρώματα αφήνει το φθινόπωρο όμορφο κήπο που τραβά τα μάτια