Το κιχώριο – αυτό το εγγενές, ανθεκτικό πολυετές έχει πολλά να μας προσφέρει από την άποψη της απόλαυσης και της υγείας. Ακόμα ονομάζεται κιχώριο με το λατινικό του όνομα (Cichorium intybus), αλλά έχει επίσης μια σειρά από δημοφιλή ονόματα. Ηλιοτρόπιο, μπλε γαϊδουράγκαθο, φρουρά νερού, γάλα κουνελιού και καφέ από βότανα είναι μόνο μερικά από αυτά. Αν και το κιχώριο είναι γνωστό για περισσότερα από 5000 χρόνια και πιθανότατα καλλιεργήθηκε και χρησιμοποιήθηκε στην αρχαία Αίγυπτο, σήμερα έχει ξεχαστεί λανθασμένα. Μόλις πρόσφατα έγινε πιο δημοφιλές, ειδικά ως συστατικό στον καφέ κιχωρίου, τον οποίο όλο και περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν ως μοντέρνο υποκατάστατο καφέ. Στις παρακάτω γραμμές θα θέλαμε να σας πούμε περισσότερα για το κιχώριο και τα οφέλη του στην υγεία και να σας δώσουμε μερικές καλές συμβουλές.

Τα όμορφα λουλούδια του κιχωρίου ανοίγουν στον ήλιο

όμορφα λουλούδια κιχωρίου

Γιατί το κιχώριο είναι τόσο υγιεινό;?

Τα κιχώρια ανήκουν στη μεγάλη οικογένεια Asteraceae. Αυτό σημαίνει ότι σχετίζονται στενά με το κιχώριο και το ραντίκιο και έχουν τη χαρακτηριστική πικρή νότα στη γεύση τους. Και είναι ακριβώς αυτό που τους κάνει κάτι πολύ ιδιαίτερο. Δεν ήταν για τίποτα το κιχώριο για το φαρμακευτικό φυτό του έτους 2020 από NHV Θεόφραστος εκλεκτός.

Επειδή περιέχει πολλές απίστευτα υγιείς ουσίες όπως πικρές και τανίνες, αιθέρια έλαια, κιχωρίνη κλπ. Perhapsσως το πιο σημαντικό συστατικό στο κιχώριο είναι η λεγόμενη ινουλίνη. Είναι ένας πολυσακχαρίτης που αποσυντίθεται μόνο στο έντερο και με αυτόν τον τρόπο δεν επηρεάζει αρνητικά το επίπεδο σακχάρου στο αίμα. Η ινουλίνη είναι επίσης μια διαλυτή, πρεβιοτική ίνα που εξασφαλίζει μια καλή εντερική χλωρίδα. Συνεπώς, η ουσία συχνά προστίθεται σε πολλά προβιοτικά σκευάσματα.

Λεπτή ομορφιά και υγιή αποτελέσματα σε ένα

Wegwarte καυτό φυτό της χρονιάς

Λόγω των υγιεινών συστατικών του, το κιχώριο χρησιμοποιήθηκε ήδη στο Μεσαίωνα για πεπτικά και σπληνικά παράπονα, καθώς και για ουρική αρθρίτιδα, ρευματισμούς και απώλεια όρεξης. Και πράγματι, το φυτό μπορεί να είναι πολύ χρήσιμο με τέτοια παράπονα, επειδή διεγείρει την πέψη, καθαρίζει το συκώτι, τη σπλήνα και τα νεφρά και ταυτόχρονα ενισχύει το μεταβολισμό.

Το μυστικό του κιχωρίου δεν είναι στα ευαίσθητα, μπλε λουλούδια, που εμφανίζονται μόνο το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, αλλά βαθιά μέσα στις ρίζες. Γιατί εκεί βρίσκονται οι περισσότερες θεραπευτικές ουσίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται κυρίως η ρίζα. Αυτά μπορούν να μαγειρευτούν ως λαχανικά ή να μεταποιηθούν σε ένα είδος καφέ σε αποξηραμένη και ψημένη μορφή. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό παρακάτω.

Το κιχώριο και τα συστατικά του από βιολογική άποψη

κοινό φαρμακευτικό φυτό του κιχωρίου της χρονιάς

Τα όμορφα λουλούδια είναι επίσης βρώσιμα και μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες και πιάτα

υγιές φαρμακευτικό φυτό μακριά

Ο καφές του κιχωρίου

Όταν εξετάζετε πόσο υγιεινό είναι το κιχώριο ως φαρμακευτικό φυτό, δεν πρέπει να εκπλαγείτε που το έχει μετατρέψει σε ένα μοντέρνο υποκατάστατο καφέ. Αυτό που παλιά θεωρούνταν καφές για τους φτωχούς σε περιόδους έλλειψης πόρων, έχει επιστρέψει στη μόδα. Πολλοί άνθρωποι πίνουν καφέ κιχωρίου που θέλουν να μειώσουν ή να σταματήσουν την κατανάλωση καφεΐνης. Αυτό πραγματικά έχει πολύ ελαφριά γεύση και παραμένει πολύ κοντά στην αρχική γεύση του καφέ. Επιπλέον, ο καφές του κιχωρίου είναι εύπεπτος και απαιτεί υγιές έντερο και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλοί το βρίσκουν επίσης αρκετά ισορροπητικό και ηρεμιστικό σε αντίθεση με τον διεγερτικό καφέ. Άλλοι προτιμούν ένα μείγμα συμβατικού καφέ και λίγο κιχώριο για την τέλεια δόση καφεΐνης και υγιή απόλαυση.

Ο καφές του κιχωρίου είναι υγιεινός και νόστιμος

μακριά κιχώριο καφέ υγιεινό

Η προετοιμασία ενός καφέ από κιχώριο, ή πιο συγκεκριμένα από τις ρίζες του, δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο δύσκολη. Αν λοιπόν θέλετε να το δοκιμάσετε, σίγουρα αξίζει να το δοκιμάσετε. Βασικά, πρέπει να βγάζετε μόνο τις ρίζες από τη γη, να τις καθαρίζετε καλά, να τις πλένετε, να τις κόβετε σε μικρά κομμάτια και να τις αφήνετε να στεγνώσουν. Στη συνέχεια, αυτό ψήνεται και αλέθεται σε σκόνη. Αυτή η σκόνη είναι στη συνέχεια ένα είδος υποκατάστατου καφέ και παρασκευάζεται και κοσκινίζεται ως συνήθως. πλήρης!

Εδώ στο βίντεο, ολόκληρη η προετοιμασία μπορεί να γίνει κατανοητή ακόμη καλύτερα

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τα άλλα μέρη του φυτού για μαγείρεμα ή για να διακοσμήσετε το φαγητό

Wegwarte φαρμακευτικό φυτό της χρονιάς

Ανάλογα με την ποσότητα καφέ που θέλετε, πάρτε τις ρίζες που χρειάζεστε

φαρμακευτικό φυτό wegwarte

Έτσι φαίνονται τα ψημένα κομμάτια ρίζας

Wegwarte ρίζες καφέ υγιεινό

Επωφεληθείτε από αυτόν τον αξιόλογο θησαυρό της άγριας φύσης!

δημιουργήστε φυσικό κιχώριο κήπου

Τα κιχώρια χαρίζουν επίσης τα μάτια μας με τα γαλάζια λουλούδια τους

Φαρμακευτικό φυτό κιχωρίου κιχώρι του έτους 2020

Υπάρχουν ακόμη και υβρίδια κιχωρίου σε ροζ χρώμα

ροζ μονοπάτι υγιές φαρμακευτικό φυτό της χρονιάς

Το κιχώριο είναι μία από τις αγαπημένες πηγές τροφής των μελισσών

Wegwarte φιλικό προς τα μελίσσια φαρμακευτικό φυτό της χρονιάς

Το κιχώριο πήρε το όνομά του επειδή βρίσκεται κυρίως στο δρόμο

κιχώριο άγριο φυτό φαρμακευτικό φυτό της χρονιάς