Έχετε άγχος Χριστουγέννων και φέτος; Δεν χρειάζεται να είναι! Αυτή τη φορά μπορείτε να προσπαθήσετε να προσεγγίσετε τα πάντα πιο χαλαρά και, κυρίως, πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Μην είστε πολύ τέλειοι και βασιστείτε περισσότερο στη διαπροσωπική επικοινωνία και τη βιωσιμότητα. Επειδή είναι στρεσαρισμένος και προσανατολισμένος στον καταναλωτή, συχνά ξεχνάμε ποια ήταν η αρχική έννοια των Χριστουγέννων. Γι ‘αυτό σήμερα έχουμε 7 υπέροχες συμβουλές για ένα βιώσιμο Χριστούγεννα έτοιμες για εσάς, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να ζήσετε πραγματικά την πιο στοχαστική εποχή του χρόνου ως τέτοια. Αυτό δεν είναι καλό μόνο για τους αγαπημένους σας και τον εαυτό σας, αλλά κυρίως για το περιβάλλον. Και το χρειάζεται πραγματικά επειγόντως.

Απολαύστε ένα βιώσιμο Χριστούγεννα χαλαρό και στοχαστικό

καλά βιώσιμα Χριστούγεννα

Δεν είναι όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα ίδια

Κάθε Χριστούγεννα αγοράζονται περίπου 25 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δέντρα μόνο στη Γερμανία. Αυτό το γεγονός δείχνει τη σημασία της απόφασής μας για το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Στην πραγματικότητα, πολλά από τα δέντρα που πωλούνται σε αυτή τη χώρα προέρχονται από μονοκαλλιέργειες από το εξωτερικό και επίσης ψεκάζονται με φυτοφάρμακα.

Η βιωσιμότητα δεν μοιάζει! Είναι ακόμη πιο σημαντικό να εγγραφείτε για ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο με Σφραγίδα FSC από τη Γερμανία για να αποφασίσει. Το βέλτιστο είναι αυτό με ρίζες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί περισσότερες από μία φορές και αργότερα να φυτευτεί στον κήπο ή στο δάσος. Επιπλέον, θα πρέπει πάντα να θυμάστε να απορρίπτετε και να ανακυκλώνετε σωστά το κομμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο, τουλάχιστον μετά το πάρτι.

Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις με αγάπη κατασκευασμένες από μαλλί, τσόχα και νήματα ταιριάζουν πολύ με αυτό

βιώσιμα Χριστούγεννα διακοσμούν το χριστουγεννιάτικο δέντρο

Τα εναλλακτικά χριστουγεννιάτικα δέντρα είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα για ένα αληθινό, βιώσιμο Χριστούγεννα. Αυτά μπορούν να καλυφθούν με διαφορετικά υλικά – παρασυρόμενα ξύλα, κλαδιά, παλιά βιβλία, γυάλινα μπουκάλια κλπ. Εξίσου μινιμαλιστικά και βιώσιμα είναι τα αυτοσχέδια χριστουγεννιάτικα δέντρα από φύλλα που είναι δεμένα μεταξύ τους και διακοσμημένα.

Να είστε δημιουργικοί όταν φτιάχνετε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας

μινιμαλιστική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Φτιάξτε μόνοι σας χριστουγεννιάτικα στολίδια

Η χρήση φθηνού πλαστικού ως χριστουγεννιάτικης διακόσμησης δεν είναι μόνο κιτς, αλλά και πραγματική περιβαλλοντική αμαρτία. Επειδή συχνά περιέχουν επιβλαβείς ουσίες, για την παραγωγή των οποίων χρησιμοποιήθηκε πολλή ενέργεια και πόροι. Εκείνη επίσης μολυσμένη και μολυσμένη φύση άσκοπα. Ως εκ τούτου, αποδεικνύεται πολύ πιο βιώσιμο και σοφότερο να επιλέξετε χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις από ξύλο, άχυρο, τσόχα ή μαλλί. Μια σειρά από ιδέες ανακυκλώσιμων σκαφών για τα Χριστούγεννα είναι επίσης ιδανικές για αυτό. Μπορείτε να φτιάξετε εορταστική χριστουγεννιάτικη διακόσμηση με τα παιδιά σας και να διασκεδάσετε πολύ πριν από τα Χριστούγεννα μαζί. Το ίδιο ισχύει για το παραδοσιακό στεφάνι Advent και το δημοφιλές ημερολόγιο Advent. Μπορείτε πάντα να χρησιμοποιήσετε διαφορετικά υλικά και αντικείμενα για να τα σχεδιάσετε ευφάνταστα. Μπορείτε να βρείτε άφθονη έμπνευση εδώ.

Φτιάξτε βιώσιμα χριστουγεννιάτικα μενταγιόν

φτιάξτε βιώσιμες χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις

Δώστε με νόημα και βιωσιμότητα

Μην αγοράζετε άσκοπα δώρα που θα μαζεύουν σκόνη μόνο στα ράφια. Γενικά, ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των χριστουγεννιάτικων δώρων και δώστε μεγαλύτερη έμφαση στη χρήση και την οικολογική παραγωγή. Για παράδειγμα, το πλαστικό δεν έχει θέση στο να χαρίζει παιχνίδια. Είναι καλύτερα να επιλέξετε υψηλής ποιότητας παιχνίδια από ξύλο, καθώς και παιδικά ρούχα από πολύτιμα υφάσματα που δεν περιέχουν βλαβερές ουσίες. Επισκεφθείτε τις περιφερειακές χριστουγεννιάτικες αγορές με προϊόντα βιολογικού και δίκαιου εμπορίου και όχι μόνο δώστε δώρα στα αγαπημένα σας πρόσωπα, αλλά και στη φύση και τους μικρούς αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Το scrap gnome είναι επίσης μια διασκεδαστική εναλλακτική λύση στη συμβατική προσφορά δώρων.

Δώστε περισσότερο χρόνο αντί για πράγματα

βιώσιμος χρόνος Χριστουγέννων χορτασμένος με πράγματα

Κάντε Χριστουγεννιάτικα δώρα μόνοι σας

Φυσικά, τα βιώσιμα δώρα περιλαμβάνουν επίσης πρωτότυπα δώρα DIY. Εδώ η δημιουργικότητα δεν γνωρίζει όρια και μικροί και μεγάλοι μπορούν πραγματικά να αφήσουν τον ατμό τους. Από την περιποίηση των αλάτων του μπάνιου μέχρι τα απαλά μαλακά, αυτοκόλλητα κασκόλ και τα γάντια μέχρι τα υπέροχα δώρα από την κουζίνα – οι δυνατότητες είναι ατελείωτες. Τα σπιτικά δώρα είναι επίσης πολύ προσωπικά και εξασφαλίζουν μια ιδιαίτερη χαρά. Δείχνεις επιπλέον προσοχή και στοργή και δίνεις πράγματα με μοναδική αξία. Για να εξοικονομήσετε χρόνο όταν κάνετε χριστουγεννιάτικα δώρα και μπορείτε να κάνετε τα πάντα με ειρήνη και εγκαίρως, θα ήταν καλύτερα να επικεντρωθείτε μόνο σε ένα έργο DIY. Φέτος, για παράδειγμα, δώστε στα αγαπημένα σας πρόσωπα ένα υπέροχα αρωματικό αλάτι μπάνιου ή μπάλες λουτρών με αφρώδη μπουκάλια. Μπορείτε να τα φτιάξετε σε διαφορετικά χρώματα και να προσθέσετε διαφορετική γεύση για το καθένα. Επιλέξτε μόνο αιθέρια έλαια οργανικής ποιότητας και συσκευάστε τις δημιουργίες σας σε γυαλιά με κλιπ, γυάλινα βάζα ή αυτοσχέδια κουτιά από χαρτόνι.

Το αλάτι μπάνιου με λεμόνι-μέντα έχει ιδιαίτερα δροσιστική και βελτιωτική διάθεση το χειμώνα

Φτιάξτε τα δικά σας άλατα μπάνιου βιώσιμα δώρα Χριστουγέννων

Περιτύλιγμα δώρων οικολογικά

Μιλώντας για συσκευασίες, η συσκευασία δώρων είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για ένα βιώσιμο Χριστούγεννα. Γιατί κάθε χρόνο μετά το φεστιβάλ υπάρχουν βουνά από σκισμένο χαρτί περιτυλίγματος και άδειες συσκευασίες σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό. Δυστυχώς, πολλά δέντρα έπεσαν ανελέητα και άλλαξαν ολόκληρα τοπία. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι χρησιμοποιείτε ανακυκλωμένο χαρτί περιτυλίγματος ή, ακόμα καλύτερα, απλά μην χρησιμοποιήσετε κανένα. Το απλό χαρτί περιτυλίγματος, για παράδειγμα, είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον και μπορεί εύκολα να επισημανθεί ή να διακοσμηθεί. Οι παλιές εφημερίδες, τα περιοδικά και το χαρτί μουσικής είναι επίσης υπέροχα υλικά συσκευασίας που ταιριάζουν τέλεια με τα βιώσιμα χριστουγεννιάτικα δώρα σας. Μια δημιουργική και πολύ βιώσιμη ιδέα για αυτό είναι επίσης το λεγόμενο παρόν σε ένα παρόν. Αυτό σημαίνει ότι τυλίγετε το δώρο σας σε ένα ωραίο σεντόνι, ένα καπέλο ή σε πολύχρωμες χριστουγεννιάτικες κάλτσες, ανάλογα με τις επιθυμίες και τις προτιμήσεις σας.

Χαρίστε σπιτικά μπισκότα τυλιγμένα σε πετσέτες κουζίνας

πρωτότυπα υφάσματα περιτυλίγματος δώρων βιώσιμα Χριστούγεννα

Χριστουγεννιάτικος φωτισμός με βιώσιμο τρόπο

Χωρίς τα κατάλληλα χριστουγεννιάτικα φώτα, το στοχαστικό φεστιβάλ είναι κατά κάποιο τρόπο ατελές. Τα φανάρια, τα κεριά και τα φώτα των νεράιδων αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε χριστουγεννιάτικης διακόσμησης και ως εκ τούτου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όταν πρόκειται για βιώσιμα Χριστούγεννα. Συνεπώς, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε μόνο φώτα και φώτα νεράιδας LED. Θα ήταν ακόμη καλύτερο να τα βρείτε όταν δεν είστε στο σπίτι. Βοηθούν επίσης ειδικά ρυθμιζόμενα χρονόμετρα. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε σε κεριά LED, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν κίνδυνο πυρκαγιάς, αλλά είναι και αρκετά φιλικά προς το περιβάλλον. Αλλά αν δεν θέλετε να εγκαταλείψετε την αυθεντική αίσθηση των πραγματικών κεριών, μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας τα δικά σας κεριά. Έτσι, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι δεν λαμβάνουν κανένα περιβαλλοντικά επιβλαβές πετρέλαιο που μολύνει άσκοπα τον αέρα. Και αν δεν έχετε χρόνο για αυτό, επιλέξτε κεριά από κερί μέλισσας ή άλλες φυτικές ουσίες και προστατέψτε έτσι το περιβάλλον.

Τα φώτα νεράιδας LED είναι οικονομικά και ασφαλή

led fairy lights βιώσιμα Χριστούγεννα

Προετοιμάστε το χριστουγεννιάτικο δείπνο με φιλικό προς το περιβάλλον και δίκαιο τρόπο

Κατά την προετοιμασία του χριστουγεννιάτικου μενού, είναι πολύ σημαντικό να αγοράζετε μόνοι σας τα είδη παντοπωλείου. Τα χορτοφαγικά και χορτοφαγικά προϊόντα είναι τα καλύτερα, με τα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε νόστιμα πιάτα για το φεστιβάλ. Εάν δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς τη γεύση του κρέατος, τότε είναι κατάλληλο βιολογικό κρέας από την περιοχή ή υγιή και φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα υποκατάστατων κρέατος από την αγορά βιολογικών προϊόντων. Το ψήσιμο μπισκότων μπορεί επίσης να γίνει βιώσιμο. Θα πρέπει κυρίως να δώσετε προσοχή στην ποιότητα και την προέλευση των μπαχαρικών όπως κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια και άλλα. Επειδή αυτά καλλιεργούνται στις τροπικές περιοχές και μερικές φορές μπορεί να ευθύνονται για την καταστροφή του ίδιου του τροπικού δάσους. Η περίπτωση είναι παρόμοια με το κακάο και το φοινικέλαιο. Και τα δύο βρίσκονται σε πολλά προϊόντα. Όταν πρόκειται για αυτά τα συστατικά, σίγουρα πρέπει να δώσετε προσοχή στα Σφραγίδα Fairtrade σεβασμό, σκεφτείτε πολύ.

Απολαύστε με αγάπη προετοιμασμένο χριστουγεννιάτικο δείπνο με καθαρή συνείδηση

vegan χριστουγεννιάτικο δείπνο βιώσιμα Χριστούγεννα

Ο εορτασμός των βιώσιμων Χριστουγέννων δεν σημαίνει για πολύ καιρό να εγκαταλείψουμε τη σκέψη και το καλό γούστο. Αλλά αντίθετα! Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ζήσετε το πιο όμορφο φεστιβάλ του χρόνου με όλες τις αισθήσεις σας και να το γιορτάσετε βαθιά στην καρδιά σας. Γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν κάνετε μόνο τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τον εαυτό σας καλά, αλλά και τη γη μας, τη μοναδική μας γη. Επειδή δεν έχουμε σχέδιο Β, έχουμε πραγματικά μόνο αυτόν τον πλανήτη και πρέπει να φροντίζουμε πολύ καλά για την ευημερία του.

Με αυτό κατά νου: Καλά Χριστούγεννα και υπεύθυνη γιορτή!

Τύλιγμα δώρων βιώσιμα Χριστούγεννα

εναλλακτικό χριστουγεννιάτικο δέντρο με φώτα νεράιδας

διακοσμήστε κεριά λευκού πυλώνα με φύλλα ευκαλύπτου

diy Χριστουγεννιάτικα στολίδια βιώσιμα Χριστούγεννα

Τα χριστουγεννιάτικα στολίδια δημιουργούν ιδέες μόνοι σας  γιορτάστε τα μίνιμαλ των Χριστουγέννων

μινιμαλιστική διακόσμηση τραπεζιού για τα Χριστούγεννα

σπιτικές ιδέες για χριστουγεννιάτικα δώρα

συσκευασία βιώσιμων χριστουγεννιάτικων δώρων

αειφόρο χριστουγεννιάτικο δώρο συσκευασία δώρου  βιώσιμη χριστουγεννιάτικη συσκευασία δώρου δώρου

βιώσιμα χριστουγεννιάτικα φυσικά υλικά   βιώσιμες ιδέες χριστουγεννιάτικης διακόσμησης

φυσικά υλικά γιούτα μαζεύοντας βιώσιμα Χριστούγεννα

γιορτάσουμε τα βιώσιμα Χριστούγεννα