Πάσχα σε όλο τον κόσμο

Και πάλι κάποιος ετοιμάζεται για μια από τις πιο σημαντικές και δημοφιλείς γιορτές του Χριστιανισμού. Πλήρως αφοσιωμένος στο έργο, ανακατεύεστε με τις δημιουργικές διακοσμήσεις του Πάσχα και αναζητάτε καινοτόμες ιδέες για τη διακόσμηση των υπέροχων πασχαλινών μπισκότων. Την ημέρα αυτή γιορτάζεται η ανάσταση του Ιησού Χριστού και η αναγέννηση της φύσης, γιατί το Πάσχα προμηνύει την αρχή της άνοιξης και συνδέεται με τη νέα αρχή της ζωής. Οι κρύες μέρες του χειμώνα είναι ήδη πίσω μας, η χλωρίδα ανθίζει σταδιακά, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, όλη η οικογένεια μαζεύεται – τι περισσότερο θα μπορούσατε να ονειρευτείτε; Ωστόσο, το Πάσχα δεν φαίνεται παντού το ίδιο: Στις επόμενες γραμμές θα σας παρουσιάσουμε εν συντομία πώς ο κόσμος γιορτάζει το Πάσχα και ποια έθιμα του Πάσχα είναι βαθιά ριζωμένα στα έθιμα των διαφόρων εθνών!

Το Πάσχα ως συγκινητικό πανηγύρι

Έθιμα του Πάσχα και λαγουδάκι του Πάσχα

Συμβαίνει αρκετά συχνά το Πάσχα να μην γιορτάζεται την ίδια ημερομηνία στην Ορθόδοξη και Καθολική Εκκλησία. Ωστόσο, το ιερό πανηγύρι πέφτει πάντα την Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο την άνοιξη. Η κύρια διαφορά προέρχεται από το γεγονός ότι στον Ορθόδοξο Χριστιανισμό το Πάσχα υπολογίζεται σύμφωνα με το Ιουλιανό ημερολόγιο, ενώ στην Καθολική Εκκλησία χρησιμοποιείται το Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Παρά τη διαφορά 13 ημερών, το Πάσχα συμπίπτει κάθε λίγα χρόνια και στις δύο εκκλησίες!

Έθιμα του Πάσχα – Πώς γιορτάζει ο κόσμος την ιερή γιορτή?

  • Στην Αυστραλία, τα αυγά ζάχαρης και σοκολάτας είναι αρκετά δημοφιλή και μπορούν να βρεθούν παντού σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα. Τις περισσότερες φορές, οι γλυκοί πειρασμοί παίρνουν τη μορφή ενός bilby (κυνηγού με μύτη κουνελιού). Το λεγομενο Με την πάροδο του χρόνου, το Osterbilby μετατράπηκε στο σύμβολο του Πάσχα αυτής της χώρας. Η Μεγάλη Παρασκευή και η Δευτέρα του Πάσχα είναι αφιερωμένες στους φίλους και την οικογένεια εδώ. Το εορταστικό μενού περιλαμβάνει ψητό αρνί ή μοσχάρι, κοτόπουλο με τηγανητές πατάτες ή ψητά λαχανικά – καρότα, κολοκύθα, μπιζέλια ή μπρόκολο. Για επιδόρπιο, σερβίρεται το γνωστό κέικ Pavlova, πλούσια διακοσμημένο με φράουλες, ακτινίδιο, ανανά και μανταρίνια.

Αντί για το λαγουδάκι του Πάσχα, η Αυστραλία έχει τον κυνηγό με μύτη κουνελιού

Αυστραλία και Πάσχα Μπίλμπι

Στη χώρα των καγκουρό, τα κουνέλια δεν ανήκουν στα ζώα αγάπης επειδή καταστρέφουν τη συγκομιδή και αποτελούν πραγματικό εμπόδιο για τους αγρότες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το πασχαλινό μπιλμπί ενσωματώνει την παράδοση του Πάσχα εδώ.

Πάσχα bilby στην Αυστραλία

  • Στις ΗΠΑ, όλη η οικογένεια πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνει μαζί στην εκκλησία το Πάσχα. Το μεσημεριανό που ακολουθεί αποτελείται από ζαμπόν με ανανά, τηγανητές πατάτες, σαλάτες λαχανικών και φρούτων. Τα παιδιά λαμβάνουν μικρά καλάθια γεμάτα με αυγά σε έντονο χρώμα, σοκολάτες και γλυκά από τους ενήλικες. Ο διαγωνισμός στον οποίο τα πιτσιρίκια κυλούν τα βαμμένα αυγά τους σε ένα κυρίως λιβάδι με κλίση αποδεικνύεται εδώ ένα ενδιαφέρον έθιμο. Ο μεγαλύτερος διαγωνισμός αυτού του τύπου διοργανώνεται κοντά στον Λευκό Οίκο και προσελκύει χιλιάδες εφήβους ετησίως!

Πασχαλινά έθιμα – Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε επίσης στο παιχνίδι ως κριτής αρκετές φορές

Τα παιδιά παίζουν μπροστά από το λευκό σπίτι

Τα παιδιά διασκεδάζουν πολύ 

Έθιμα του Πάσχα στις Ηνωμένες Πολιτείες

  • Το Πάσχα, οι Σουηδοί διακοσμούν τα σπίτια τους σε διαφορετικές αποχρώσεις του κίτρινου, του πράσινου και του λευκού. Το επίκεντρο είναι κυρίως στα γλυκά – τα τυπικά πασχαλινά αυγά φτιάχνονται εδώ από χαρτόνι ή πλαστικό και στη συνέχεια γεμίζουν με όσο το δυνατόν περισσότερα νόστιμα γλυκά. Όταν τα παιδιά ανοίξουν το αυγό, θα βρουν μια ευχάριστη έκπληξη μέσα. Τη Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο, τα κορίτσια πηγαίνουν στους γείτονες μεταμφιεσμένες σε μάγισσες του Πάσχα και χαρίζουν φωτογραφίες που έφτιαξαν μόνοι τους.

Τα παιδιά ανταλλάσσουν τις εικόνες που έχουν ζωγραφίσει με γλυκά και σοκολάτες

μεταμφιεσμένη σε μάγισσα

Ακόμα και τα μικρότερα μπορούν να πάρουν μέρος …

Συμμετέχουν και τα μωρά

… γιατί εδώ η ηλικία δεν έχει σημασία!

Όσο περισσότερες μάγισσες συμμετέχουν στο φεστιβάλ, τόσο πιο αστείο είναι θα είναι αυτή η ξεχωριστή μέρα!

Η πασχαλινή παράδοση στη Σουηδία

Στους γείτονες

  • Στη Γαλλία, οι καμπάνες των εκκλησιών δεν χτυπούν καθόλου από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι νωρίς την Κυριακή του Πάσχα. Σιγάζοντας τις καμπάνες, κάποιος εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τη σταύρωση και το θάνατο του Χριστού.
  • Μια τυπική φλωρεντινή πασχαλινή παράδοση έχει προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες και κατοίκους της πόλης για αιώνες – τα λεγόμενα Το Scoppio del Carro πραγματοποιείται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της έκθεσης του Πάσχα και προσφέρει στους παρατηρητές ένα μοναδικό σόου πυροτεχνημάτων. Ένα καρότσι φορτωμένο με πυροτεχνικά εκρήγνυται μπροστά από τον καθεδρικό ναό της Santa Maria del Fiore! Αυτό το βαγόνι τραβιέται μέσα από την πόλη από λευκά βόδια. Τελικά, ένας πύραυλος σε σχήμα λευκού περιστεριού ανάβει τα πυροτεχνήματα στο αυτοκίνητο. Ανάλογα με το πώς εξελίσσεται ολόκληρη η διαδικασία, μπορείτε να μαντέψετε αν μπορεί να αναμένεται καλή ή κακή συγκομιδή τους επόμενους μήνες.
  • Το Πάσχα θεωρείται το πιο σημαντικό φεστιβάλ στην Ισπανία και είναι γνωστό ως Semana Santa (ιερή εβδομάδα). Σε αυτή τη χώρα οι διάφορες θρησκευτικές οργανώσεις γιορτάζουν την άνοδο του Χριστού μέσα από πολλές πομπές. Τεράστιες μορφές του Σωτήρα και των Αγίων Αποστόλων μεταφέρονται στους δρόμους πόλεων και χωριών σε όλη τη χώρα. Οι συμμετέχοντες έχουν μια κουκούλα με μια εξαιρετικά μακριά άκρη στο κεφάλι τους και με αυτόν τον τρόπο προκαλούν συσχετισμούς με σκηνές της Ιεράς Εξέτασης.

Πασχαλινά έθιμα – Στην Ισπανία, το Πάσχα είναι μια ασύγκριτη εμπειρία

απέτυχε

Η κατάλληλη σειρά καθορίζει την ενδυμασία

Το Πάσχα γιορτάζεται στην Ισπανία

Οι πομπές γίνονται σε όλη τη χώρα

πολύ ενδιαφέρον

Ενώ η μορφή του Χριστού μεταφέρεται στην πόλη, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες αποτίουν φόρο τιμής στον Υιό του Θεού

ΣΕΒΙΛΙΟ. ΙΣΠΑΝΙΑ - 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ: Η αδελφότητα των

Φεστιβάλ Πάσχα στην Ισπανία

  • Στη Βουλγαρία, τα αυγά του Πάσχα βάφονται τη Μεγάλη Πέμπτη ή το Μεγάλο Σάββατο και δίνεται μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των λαχταριστών πασχαλινών μπισκότων. Το πρώτο αυγό πρέπει να έχει κόκκινο χρώμα ως σύμβολο του αίματος του Χριστού. Αυτό πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αγγίξει το μέτωπο και τη ζυγαριά των παιδιών, ώστε να παραμείνουν υγιείς και χαρούμενοι όλο το χρόνο. Αμέσως μετά βάζετε το αυγό κάτω από μια εικόνα στο σπίτι και το διατηρείτε μέχρι το επόμενο Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα, μικροί και μεγάλοι συγκρούονται με τα αυγά. Μετά τον αγώνα των αυγών, το αβλαβές αυγό ανακηρύσσεται νικητής – σύμφωνα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ο ιδιοκτήτης του θα είναι πολύ υγιής και ανυπομονεί για πολλές μεγάλες επιτυχίες.

Έθιμα του Πάσχα – Ο αγώνας με τα βραστά αυγά 

μάχη των αυγών

Και ο νικητής είναι…?

Καπάκι των αυγών

Εάν χάσετε, μην ανησυχείτε πολύ, απλά ξεφλουδίστε το αυγό και μοιραστείτε το με τον νικητή!

Πουκ με μπάλες

Τα πασχαλινά μπισκότα έχουν ιδιαίτερη θέση στον πολιτισμό της Ανατολικής Ευρώπης

Πασχαλινά αυγά και μπισκότα

Τα πασχαλινά μπισκότα είναι φτιαγμένα από αυγά, μαγιά, αλεύρι, γάλα, βανίλια, σταφίδες, καραμελωμένη φλούδα πορτοκαλιού, μαρμελάδα και αμύγδαλα 

Πασχαλινά κουλουράκια στο σπίτι

Πασχαλινά κουλουράκια

Στη Σουηδία, η μεγάλη έκπληξη είναι μέσα στο αυγό του Πάσχα 

Έθιμα του Πάσχα

Το βάψιμο των αυγών του Πάσχα στη Σουηδία είναι αρκετά σπάνιο και είναι γνωστό και διαδεδομένο μόνο σε ορισμένες περιοχές

τυπικά πασχαλινά αυγά στη Σουηδία

Έθιμα του Πάσχα – Στη Γαλλία, τα κουδούνια σοκολάτας συμβολίζουν τη σιωπή των κουδουνιών της εκκλησίας

οι καμπάνες σοκολάτας κατασκευάζονται στη Γαλλία

Έθιμα του Πάσχα – Στη Φλωρεντία, το Πάσχα γιορτάζεται ως Scoppio del Carro

στο Firenze γιορτάζεις πραγματικά

… και ξαφνικά τα πυροτεχνήματα εκρήγνυνται και προσφέρουν στους παρατηρητές μια μοναδική παράσταση

Η Φλωρεντία και η πασχαλινή παράδοση

καλή ή κακή συγκομιδή

scoppio del carro

Πυροτεχνήματα στη Φλωρεντία

  Πασχαλινά έθιμα – Πολλοί Φλωρεντίνοι ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές προηγούνται του αυτοκινήτου

scoppio del caro

Παρέλαση στη Φλωρεντία

  Στρατιώτες του 15ου αιώνα

Φλωρεντία το Πάσχα

Υπάρχει μια ετήσια παρέλαση του Πάσχα στη Νέα Υόρκη

Πασχαλινά έθιμα – όλοι συμμετέχουν και απολαμβάνουν τη στιγμή

Παρέλαση του Πάσχα στις ΗΠΑ

Πολλά ασυνήθιστα κοστούμια τραβούν την προσοχή όλων εδώ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΑΣΧΑ ΤΟΥ LIFESTYLE US

Πασχαλινά έθιμα – οι καινοτόμες και εξωφρενικές ιδέες μετράνε περισσότερο εδώ!

Ενδιαφέροντα ρούχα

Η αναγέννηση της φύσης γιορτάζεται εδώ με έντονα χρώματα και διαφορετικά πασχαλινά μοτίβα

Φανταστικά κοστούμια της Νέας Υόρκης

Αυτή η παρέλαση είναι μια πραγματική απόλαυση για τα μάτια!

Πασχαλινή παρέλαση της Νέας Υόρκης

Ας γιορτάσουμε τη λαμπρότητα και το χρώμα της φύσης!

ενδιαφέρουσες παραδόσεις