jakobsweg προσκύνημα camino de santiago τοπία πεδία βουνά

The Way of St. James – ένα αξέχαστο ταξίδι που προάγει την αντοχή και την πνευματική δύναμη

Ο Δρόμος του Αγίου Ιακώβου, που ονομάζεται επίσης Camino de Santiago, είναι χωρίς αμφιβολία μία από τις πιο διάσημες διαδρομές προσκυνήματος όλων. Τουλάχιστον από τη δημοσίευση του βιβλίου του Hape Kerkeling “Ich bin mal weg” το 2006, έγινε επίσης πιο δημοφιλές στη Γερμανία.

Όλο και περισσότεροι αναζητητές περιπέτειας και πεζοπόροι ξεκινούν και πραγματοποιούν τη θρυλική περιοδεία μέσω της βόρειας Ισπανίας στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Όταν μιλάμε για τον Δρόμο του Αγίου Ιακώβου, το κύριο πράγμα που εννοείται είναι το “Camino Francés”. Ξεκινά από το Saint-Jean-Pied-de-Port στη Γαλλία και διασχίζει τη βόρεια Ισπανία (Navarra, Rioja, Castile and Galicia) προς τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Σαντιάγο

jakobsweg διαδρομές πεζοπορίας κέλυφος σημάδι

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτό το προσκύνημα; Γιατί ακολουθείτε αυτήν τη διαδρομή ακριβώς; Τι περιμένετε από αυτό?

Αν και ο τελικός προορισμός του Camino de Santiago είναι ο ίδιος για όλους – ο καθεδρικός ναός στο Santiago de Compostela – ο καθένας αντιλαμβάνεται το ταξίδι με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Ο ρόλος ενός προσκυνήματος ήταν πάντοτε να περπατάει ο δρόμος προς τον εαυτό του εκτός από τη λατρεία ενός αγίου. Οι κακουχίες και ο πόνος που πρέπει να υπομείνει κάποιος στο δρόμο προς τον στόχο τον βοηθούν να γίνει πιο δυνατός και πιο υπομονετικός. Δεν είναι για τίποτα που πολλά ζευγάρια δοκιμάζουν τη σχέση τους και κάνουν μαζί το Camino de Santiago. Όταν βρίσκονται επιτέλους στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα, είτε γνωρίζουν ο ένας τον άλλον πολύ καλά και αγαπιούνται ακόμη περισσότερο, είτε χωρίζουν για πάντα.

Ένας μακρύς δρόμος προς την αυτογνωσία

jakobsweg πεζοπορικό προσκύνημα Ισπανία Σαντιάγκο

Λίγο ιστορία

Ο Άγιος Ιάκωβος ο Πρεσβύτερος ήταν ένας από τους δώδεκα αποστόλους του Ιησού Χριστού και μεταφέρθηκε ότι ήταν ιεραπόστολος στην Ιβηρική χερσόνησο. Πιστεύεται ότι μετά την εκτέλεσή του στην Ιερουσαλήμ το 44, ο τάφος του ανεγέρθηκε στο σημερινό Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Αυτός ο θρύλος προκάλεσε ένα λαϊκό κίνημα ήδη από τον Μεσαίωνα. Έτσι προέκυψαν πολυάριθμες εγκαταστάσεις κατά μήκος των διαδρομών, όπως εκκλησίες, μοναστήρια, μοναστήρια, πανδοχεία και ξενώνες, που εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα και προσφέρουν καταλύματα για προσκυνητές.

Ονειρικά χωριά και νοσταλγικά ερείπια

jakobsweg πεζοπορία ταξίδι camino de santiago

Μερικές από τις παλαιότερες και πιο όμορφες εκκλησίες στο Camino de Santiago που σίγουρα αξίζουν μια επίσκεψη είναι το San Martín in Fromista και το San Isidoro στο León, ο καθεδρικός ναός της Jaca και το κάστρο του κάστρου του Loarre.

Το χτένι

Χρησίμευσε ως σήμα προσκυνητή στο Camino de Santiago από την αρχή. Παλαιότερα πίστευαν ότι τα όστρακα που έπαιρνε κάθε προσκυνητής σε όλους τους προορισμούς προσκυνήματος θα τον προστάτευαν από τις κακές δυνάμεις στο δρόμο για το σπίτι. Ταυτόχρονα, τα όστρακα ήταν επίσης απόδειξη ότι ο προσκυνητής πράγματι έκανε το ταξίδι. Αργότερα τον 13ο αιώνα αυτός ο ρόλος αναλήφθηκε από διαπιστευτήριο. Σήμερα είναι το πιστοποιητικό προσκυνήματος – η Κομποστέλα. Το χτένι, το οποίο γενικά θεωρούνταν σύμβολο των προσκυνητών στον Μεσαίωνα, εξακολουθεί να υπάρχει παντού στο Camino de Santiago. Μπορείτε να τα δείτε σε πολλά σημεία της διαδρομής ως οδηγός.

Ακολουθήστε λοιπόν την αχιβάδα και θα τα καταφέρετε!

jakobsweg πεζοπορία σήμανση κέλυφος σύμβολο

Έχουν γραφτεί τόσα και τόσα συχνά για το Camino de Santiago που μπορείτε να μάθετε σχεδόν τα πάντα εκ των προτέρων. Ένα όμως είναι σίγουρο. Τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την πραγματική εμπειρία. Εδώ, όπως και στην πραγματική ζωή, το κυριότερο είναι – το ταξίδι είναι ο στόχος. Και μην ξεχνάτε! Ακόμα και το μεγαλύτερο ταξίδι ξεκινά με το πρώτο βήμα. Τολμήστε και ανακαλύψτε τον εαυτό σας!

Όλα είναι πιο εύκολα να τα αντέξεις με πραγματικούς φίλους

   jakobsweg προσκυνηματική κοινωνία camino

Ανακαλύψτε τη γοητεία της βόρειας Ισπανίας

james way προσκύνημα camino de santiago βόρειες ισπανικές επαρχίες

Γραφικά τοπία και απομακρυσμένοι οικισμοί

jakobsweg πεζοπορία αντοχής μικρά χωριά πόλεις navarra

Παλιές πέτρινες γέφυρες περιμένουν να περάσουν

jakobsweg πεζοπορία πέτρινη γέφυρα ποταμού ναβάρα

Βρείτε τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο σας για Σαντιάγο!

jakobsweg πεζοπορία shell camino de santiago

Θεία σιωπή και απεριόριστη ελευθερία

jakobsweg πεζοπορία προσκυνηματικά βουνά φύσης

Αφιερώστε το σωστό χρόνο που χρειάζεστε!

jakobsweg πεζοπορία προσκύνημα φύση Πυρηναία

Χτένια και καυτές πέτρες

jakobsweg πεζοπόροι προσκυνητές μύδια Σαντιάγκο

Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός στο Santiago de Compostela

jakobsweg πεζοπορικό προσκύνημα τελικός προορισμός καθεδρικός ναός santiago de compostela

Ναι, τελικά το κάνατε

james way προσκύνημα santiago de compostela καθεδρικός ναός χαρά

Μια συμβουλή για το εσωτερικό – προχωρήστε ακόμη περισσότερο στο ακρωτήριο Finisterre στον Ατλαντικό Ωκεανό

jakobsweg πεζοπορία ακρωτήριο finisterre Ισπανία