μπιενάλε της Βενετίας 2015 pavillions

Η Μπιενάλε της Βενετίας, σε σκηνοθεσία Okwui Enwezor

Δραματική αναπαράσταση της τέχνης, της αρχιτεκτονικής και του σχεδιασμού, αλλά όχι αυτή που θα περιμένατε κανονικά σε ένα φόρουμ τέχνης – αυτό βρήκε ο κριτικός Aaron Betsky στη Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας. Με τα δικά του λόγια, εκεί οι σχεδιαστές και οι αρχιτέκτονες προσέφεραν σχετικά λίγα από τεχνική άποψη.

Τι σημαίνει όμως αυτό;?

Μπιενάλε της Βενετίας 2015

Σχεδιασμός λογότυπου της Βενετίας 2015

Με βάση την εκτίμηση του Μπέτσκι, συμπεραίνουμε ότι το Μπιενάλε της Βενετίας Φέτος, πάνω απ ‘όλα, η σύνδεση μεταξύ κτιρίων, σύγχρονων και σύγχρονων εφαρμοσμένων τεχνών με την πολιτική και την παγκόσμια ανάπτυξη απεικονίζεται πολύ έντονα. Η αναζήτηση όμορφων εικόνων και δομών έχει ξεθωριάσει στο παρασκήνιο. Πολύ περισσότερο εξαρτάται από τα πολιτικά μηνύματα που εκφράζουν τα αντικείμενα.

Τέχνη στους δρόμους στη ρομαντική ιταλική πόλη

μπιενάλε της Βενετίας 2015 street art

Σύγχρονη τέχνη

Διετή αρχιτεκτονική και σχεδιασμός τέχνης της Βενετίας

Τα πολιτικά μηνύματα και η σύγχρονη αρχιτεκτονική

Η τέχνη και η αρχιτεκτονική είναι εκφράσεις πολιτικών μηνυμάτων εδώ και αιώνες. Πρέπει να το έχεις στο ημίτονο για να μπορέσεις να τα καταλάβεις καλά. Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός των δύο τελευταίων Μπιενάλε της Βενετίας προσπαθούν να μας κάνουν πιο προσεκτικούς και αφοσιωμένους στα παγκόσμια προβλήματα. Ο Okwui Enwezor είναι επικεφαλής της φετινής έκδοσης. Ας δούμε πώς ανταποκρίθηκε σε αυτόν τον ισχυρισμό.

Στην κεντρική γκαλερί της Μπιενάλε

διετή έκθεση Βενετίας 2015

Η τέχνη και η αρχιτεκτονική ως έκφραση πολιτικών μηνυμάτων

μπιενάλε της Βενετίας 2015 φωτογραφίες ενδιαφέροντα γεγονότα

Το ιδεολογικό κέντρο

Αρχικά, ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτό που ο κριτικός Άαρον Μπέτσκι αποκαλεί ιδεολογικό κέντρο. Πρόκειται για την κεντρική γκαλερί της Μπιενάλε της Βενετίας. Σε μια σκηνή στο εξαιρετικά ψηλό δωμάτιο, διάφοροι ηθοποιοί παρουσίασαν το έργο του Καρλ Μαρξ “Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας”.

Εκθέσεις και παραστάσεις τέχνης

Μπιενάλε της Βενετίας 2015 Τέχνη, Αρχιτεκτονική και Σχεδιασμός

Με την πρώτη ματιά, αυτή η απόδοση φαίνεται αρκετά ανεπίσημη και φαίνεται να έχει μικρή σχέση με το κτίριο και το σχεδιασμό. Με μια πιο προσεκτική εξέταση, η ιδέα λειτουργεί καλά μόνο εάν οι τεχνικοί και οι κατασκευαστές συνεργάζονται άψογα. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, ανέδειξαν τέλεια τα πλεονεκτήματα της γύρω αρχιτεκτονικής.

Περίπτερα και έκθεση τέχνης

έκθεση τέχνης διετών περιπτέρων της Βενετίας

Μπιενάλε Fiona Hall Australia Pavilion Venice 2015

Τα πάντα – από την κατασκευή της σκηνής έως τον φωτισμό μέχρι την ακουστική – έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πώς γίνεται αντιληπτή η παράσταση του ηθοποιού.

Η σκηνή χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα David Adjaye. Η παράσταση είναι έργο του σκηνοθέτη Isaac Julien.

Τα κινούμενα δέντρα είναι μέρος της καλλιτεχνικής εγκατάστασης

Μπιενάλε της Βενετίας 2015 Έκθεση Σχεδιασμού Αρχιτεκτονικής Τέχνης 2015

Τόμας Χίρσχορν

Στο άρθρο του, ο Aaron Betsky δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον εκθέτη Thomas Hirshhorn. Δημιούργησε το δωμάτιο “Root Off”, στο οποίο άνοιξε για τον θεατή διάφορα μέρη της δομής του κτιρίου. Εκεί μπορείτε να δείτε, μεταξύ άλλων, πλαστικές χορδές και αεραγωγούς. Ο αρχιτέκτονας δείχνει ότι το κτίριο μπορεί να νοηθεί όχι μόνο ως τελικό αποτέλεσμα, αλλά και ως μετάβαση.

Μέσω της αίθουσας «Root Off», ο Thomas Hirshhorn παίρνει μια σαφή θέση σχετικά με το πώς πρέπει να βλέπει η κοινωνία την σημερινή πραγματικότητα. Η έκθεση συμβολίζει τη στάση που πρέπει να έχουμε για να αξιολογήσουμε σωστά τον κόσμο γύρω μας.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε τη λεπτή διαφορά μεταξύ του “άγριου” και του “πλούσιου”. Το πρώτο μας δίνει ελευθερία και το δεύτερο είναι επιφανειακό. Θα πρέπει επίσης να δεχτούμε το χάος και να μην έχουμε εμμονή με την επιδίωξη της τάξης.

Μια δραματική επίδειξη τέχνης, αρχιτεκτονικής και σχεδίασης

Heri Dono Voyage Trokomod Μπιενάλε της Βενετίας 2015

Chiharu Shiota

Το ιαπωνικό περίπτερο προσελκύει επίσης ιδιαίτερο σεβασμό από τον Aaron Betsky. Το αποκαλεί «Το κλειδί στο χέρι». Το περίπτερο δείχνει μια εγκατάσταση με ένα αλιευτικό σκάφος. Είναι τυλιγμένο σε κάτι σαν κόκκινο σύννεφο με πολλά κλειδιά να κρέμονται πάνω του.

Περίπτερο Chiharu Shiota Japan 

Chiharu Shiota Japan Pavilion Venice Biennale 2015

Διετές περίπτερο της Βενετίας Chiharu Shiota Japan

Όπως γράφει ο ίδιος ο Aaron Betsky, η Μπιενάλε της Βενετίας δείχνει τα εξής: Η καλή σύγχρονη τέχνη μπορεί να μεταμορφώσει επιτυχώς και όμορφα τον χώρο στον οποίο βρίσκεται.