Πολλοί αιώνιοι λάτρεις και χόμπι κηπουροί λατρεύουν το πολύχρωμο και στιβαρό φυτό Echinacea. Και για πολλούς καλούς λόγους. Επιπλέον, αυτό το πολυετές λέγεται ότι έχει ανοσοενισχυτική και αντιφλεγμονώδη δράση, γεγονός που το έχει καταστήσει ένα από τα πιο διάσημα φαρμακευτικά φυτά τα τελευταία χρόνια. Με τη μορφή βάμματος, διαλυμάτων, χυμών, δισκίων και αλοιφών, η Echinacea γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και συχνά συνιστάται, ειδικά από φυσιοπαθείς και ομοιοπαθητικούς. Παρακάτω θα βρείτε τις πιο σημαντικές συμβουλές φροντίδας εάν θέλετε να φυτέψετε αυτό το υπέροχο φυτό στον δικό σας κήπο, καθώς και περισσότερα για τις θεραπευτικές του δυνάμεις.

Το φυτό Echinacea είναι ένα από τα πιο όμορφα πολυετή φυτά σε αυτή τη χώρα

φυτό echinacea purpurea magnus

Όνομα και προέλευση του φυτού Echinacea

Αν και το φυτό είναι παρόμοιο με το συνηθισμένο κωνοφόρο (Rudbeckia fulgida), το πολύ πιο σωστό όνομα του “Scheinsonnenhut” έχει ήδη εδραιωθεί στη Γερμανία. Η Echinacea ονομάζεται επίσης κόκκινο κωνοφόρο κωνοφόρο, μοβ κωνοφόρο κωνοφόρο (Echinacea purpurea) ή κεφαλή σκαντζόχοιρου. Το φυτό οφείλει την επιστημονική του ονομασία στην ελληνική λέξη «echinos», που στην πραγματικότητα σημαίνει αχινός.

Οι βοτανολόγοι επέλεξαν το όνομα εύστοχα, επειδή το κεφάλι λουλουδιών της εχινάκειας μοιάζει ακριβώς το ίδιο, στρογγυλό και ελαφρώς φραγκόσυκο.

Το φυτό ανήκει στην οικογένεια Asteraceae και είναι εγγενές στα λιβάδια της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής. Οι ιθαγενείς το χρησιμοποιούσαν ως φαρμακευτικό φυτό και το τιμούσαν. Σήμερα, εκτός από τις παλιές ποικιλίες Echinacea, υπάρχουν επίσης πάνω από 100 νεότερες που έχουν παραχθεί ως υβρίδια από πολυάριθμους διεθνείς ποώδεις καλλιεργητές.

Για παράδειγμα, ορισμένες ποικιλίες έχουν κόκκινα και πορτοκαλί πέταλα

σχεδιασμός κήπου φυτά κήπου φυτό εχινάκεια υγιές

Τοποθεσία και χώμα

Το φυτό Echinacea αγαπά την ηλιόλουστη έως τη μερική σκιά. Το έδαφος πρέπει να είναι μέτρια υγρό, αλλά το πολυετές δεν ενοχλεί την περιστασιακή ξηρασία. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να αποφεύγεται η κατάκλυση νερού. Το ψευδοηλιακό καπέλο αρέσει αργιλώδες και αμμώδες εξίσου. Το φυτό είναι επίσης αρκετά ανθεκτικό σε ασβέστη. Αν και είναι αρκετά φειδωλό και ανθεκτικό, ευδοκιμεί καλύτερα σε χώμα χούμο και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που είναι ακόμα ασθενώς αλκαλικό ή ασθενώς όξινο. Στα σύνορα, στο φράχτη, σε κήπους λιβαδιών ή εξοχικών σπιτιών, το Echinacea μπορεί να συνδυαστεί τέλεια με πολλά άλλα πολυετή φυτά, λουλούδια και διακοσμητικά χόρτα. Μερικοί από τους καλύτερους συνεργάτες του σκαντζόχοιρου είναι: αρωματική τσουκνίδα, λουλούδια αράχνης, κοινό κωνοφόρο κουνουπίδι, χρυσόβιο, αστέρια, φυτό sedum, zinnias και cosmos.

Άλλα φαρμακευτικά βότανα και πολύχρωμα πολυετή φυτά βρίσκονται επίσης όμορφα δίπλα στο φυτό Echinacea

όμορφα καλοκαιρινά λουλούδια φυτό εχινάκεια

Πότισμα, λίπανση και πολλαπλασιασμός

Δεν πρέπει να ποτίζετε πολύ συχνά για να αποφύγετε την υπερχείλιση. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να αποφύγετε το στέγνωμα του εδάφους. Η μέτρια υγρασία είναι η καλύτερη λύση εδώ. Το φυτό δεν χρειάζεται λίπανση. Πρέπει να προσθέσετε λίγη λίπασμα στο έδαφος μόνο την άνοιξη, έτσι ώστε τα λουλούδια να είναι ισχυρότερα από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο. Αν και το Echinacea είναι ανθεκτικό, θα πρέπει να το φυτέψετε μόνο με σπόρους ή μοσχεύματα την άνοιξη, όταν ο παγετός έχει ήδη εξαφανιστεί εντελώς και οι θερμοκρασίες ανεβούν πάνω από 15 μοίρες. Μπορείτε επίσης να ανανεώνετε το πολυετές κάθε λίγα χρόνια διαιρώντας τις ρίζες τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο και φυτεύοντάς τις σε άλλα μέρη.

Τα πολυετή θα σας ευχαριστήσουν με υπέροχα λουλούδια

Echinacea φυτό μοβ άνθη

Παράσιτα και ασθένειες

Η Εχινάκεια δεν έχει πολλούς εχθρούς. Στην πραγματικότητα, είναι σχεδόν αποκλειστικά τα σαλιγκάρια που προκαλούν προβλήματα στο φυτό. Ειδικά σε βροχερό καιρό την άνοιξη και το καλοκαίρι, τα ζώα μπορούν εύκολα να φτάσουν στο φύλλωμα του καπέλου και συχνά καταστρέφουν ένα μεγάλο μέρος του. Θα πρέπει συνεπώς να τα προσέχετε και είτε να μαζεύετε τα σαλιγκάρια είτε να τα πολεμάτε με φυσικά μέσα.

Και όταν πρόκειται για ασθένειες που είναι επικίνδυνες για την πολυετή Echinacea, θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο ωίδιο. Όταν ένα φυτό αρρωσταίνει, τα φύλλα του μοιάζουν να έχουν ξεσκονιστεί με αλεύρι, εξ ου και το όνομα. Είναι ένας μύκητας που μπορεί να αναπτυχθεί όταν υπάρχει υπερβολική υγρασία. Προσοχή λοιπόν στο πότισμα και αν παρατηρήσετε αλευρώδη φύλλα, αφαιρέστε τα εγκαίρως.

Το φυτό Echinacea είναι ένα εξαιρετικά φιλικό για τις μέλισσες πολυετές που προσελκύει και άλλα έντομα

φυτό εχινάκεια πεταλούδα

Η Εχινάκεια ως φαρμακευτικό φυτό

Όπως ήδη αναφέρθηκε στην αρχή, το φυτό Echinacea έχει τη φήμη ότι μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Και στην πραγματικότητα, η θετική επίδραση των παρασκευασμάτων από τα μέρη του φυτού έχει ήδη αποδειχθεί στην περίπτωση κρυολογήματος. Παρ ‘όλα αυτά, κανείς δεν πρέπει να υπερβάλλει και να είναι προσεκτικός με αλλεργίες και σοβαρές ασθένειες. Γενικά, το μοβ κωνοφόρο κουνουπίδι θεωρείται επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες, ειδικά για λοιμώξεις του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος. Τα πολύτιμα συστατικά του φυτού είναι υπεύθυνα για αυτό, όπως τα διάφορα αιθέρια έλαια, τα παράγωγα του καφεϊκού οξέος όπως το κιχωρικό οξύ και τα πολυάριθμα αλκαμίδια.

Το βάμμα Echinacea είναι ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα και γνωστά φάρμακα

υγιή αποτελέσματα βάμμα εχινάκειας

Οι Ινδοί ήταν ήδη πεπεισμένοι για τις υγιείς επιδράσεις του φυτού Echinacea και το χρησιμοποιούσαν συνεχώς στην καθημερινή ζωή. Ακόμα κι αν δεν χρειάζεστε ή δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τη θεραπευτική του δύναμη, μπορείτε να απολαύσετε ήρεμα τα υπέροχα λουλούδια του ως ένα πολυετές φρούτο στον κήπο σας.

Το ψεύτικο καπέλο του ήλιου δίνει σε κάθε κρεβάτι πολλές φρέσκες, πολύχρωμες πινελιές

συμβουλές φροντίδας των φυτών echinacea    echinacea purpurea υγιές φυτό  Μικτή εχινάκεια

ποικιλία φυτών echinacea purpurea

υγιείς συμβουλές φυτών εχινάκειας  πράσινο twister ποικιλία εχινάκεια φυτό

πράσινο φυτό εχινάκεια

πορτοκαλί φυτό εχινάκεια

λευκό φυτό εχινάκεια