Όποιος ενδιαφέρεται για τη φιλοσοφία της Άπω Ανατολής σίγουρα θα γνωρίζει επίσης την τέχνη των Ιαπώνων να σχεδιάζουν τους κήπους και τις εσωτερικές αυλές τους ως χώροι ξεκούρασης και διαλογισμού. Το ιαπωνικό στυλ σχεδιασμού κήπου έχει πλούσια ιστορία και παράδοση. Ο εκπληκτικός μινιμαλισμός του και το ταλέντο του να ανακαλύπτει και να δείχνει την ομορφιά στα απλά πράγματα μας εκπλήσσει. Οι παραδοσιακοί ιαπωνικοί κήποι είναι αρμονικοί και χαλαρωτικοί. Βρύα, πέτρες, γρασίδι και σιντριβάνια συνδυάζονται αριστοτεχνικά για να δημιουργήσουν μια μικρή όαση ηρεμίας. Πρώτα απ ‘όλα, ένας ιαπωνικός κήπος προκαλεί μεγάλη γοητεία για εμάς τους Ευρωπαίους. Από την άλλη πλευρά, αντιπροσωπεύει κάτι πολύ ιδιαίτερο που θα ήταν δύσκολο να αναπαραχθεί στη γηραιά ήπειρο. Μπορεί να είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι αδύνατο! Για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε ένα κομμάτι του ιαπωνικού παραδείσου στον δικό σας υπαίθριο χώρο, ετοιμάσαμε υπέροχες συμβουλές σχεδιασμού και πολυάριθμες ιαπωνικές ιδέες έμπνευσης. Ανακαλύψτε τα μόνοι σας παρακάτω!

Ένας ιαπωνικός κήπος χαρακτηρίζεται από υψηλή αισθητική και οπτική αρμονία στο σχεδιασμό.

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία πέτρες βρύα πράσινα φυτά ανθισμένοι θάμνοι

  • Τι το ιδιαίτερο έχει ένας ιαπωνικός κήπος;?

Κάθε φορά που έχετε την πλήρη εικόνα ενός ιαπωνικού κήπου μπροστά σας, καταλαβαίνετε αμέσως τα κύρια χαρακτηριστικά του. Αυτά είναι η τέλεια αρμονία και η φυσικότητα του σχεδιασμού του κήπου με ιαπωνικό τρόπο. Τα μεμονωμένα στοιχεία στυλ στον κήπο είναι σε πλήρη αρμονία μεταξύ τους και δημιουργούν μια αρμονική εικόνα.

Επιπλέον, οι Ιάπωνες προσπαθούν να σχεδιάσουν τους κήπους τους όσο το δυνατόν πιο φυσικά. Για το λόγο αυτό, τα τέσσερα στοιχεία αντιπροσωπεύονται επίσης εκεί – γη, φωτιά, αέρας και νερό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, αυτά εμφανίζονται συμβολικά. Μόνο καλοί γνώστες του ιαπωνικού σχεδιασμού κήπου μπορούν να τους αναγνωρίσουν αμέσως. Αναμιγνύονται με μοναδικό τρόπο και γοητεύεται από την υψηλή αισθητική αυτού του σχεδιασμού κήπου.

 Από αισθητική άποψη, τα στοιχεία στυλ στον ιαπωνικό κήπο εναρμονίζονται τέλεια μεταξύ τους.

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία πέτρες πράσινοι θάμνοι και δέντρα που δεν είναι πολύ ψηλά δημιουργούν μια αρμονική εικόνα

Επιπλέον, η αρχή της δυαδικότητας επικρατεί εκεί και είναι θεμελιώδης στο σχεδιασμό του ιαπωνικού κήπου. Το Γιν και το Γιανγκ αντικατοπτρίζονται επίσης στον κήπο, καθώς και στον τρόπο σκέψης και στη ζωή των Ιαπώνων. Στον κήπο ή στην αυλή θέλετε να αναδημιουργήσετε τη φύση με στοχευμένη ακρίβεια. Από αυτή την άποψη, δημιουργείτε μια προγραμματισμένη, φυσική εικόνα όπου όλα είναι στη θέση τους, αλλά όχι τεχνητά διατεταγμένα, αλλά φαίνονται αρκετά φυσικά.

 Προσπαθεί κανείς να αναδημιουργήσει τη φύση με στοχευμένη ακρίβεια.

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία μεγάλες πέτρες βότσαλα πράσινοι θάμνοι αρμονική εικόνα

Δημιουργημένος σύμφωνα με αυτές τις αρχές σχεδιασμού, ένας ιαπωνικός κήπος έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τα εφέ του, χωρίς τα οποία δεν θα ήταν απλά σχεδιασμένος. Το βίντεο που επισυνάπτεται εδώ σας δείχνει τη φυσική ομορφιά και τον αρμονικό σχεδιασμό κάθε ιαπωνικού κήπου.

  • Ποια στοιχεία στυλ πρέπει να υπάρχουν στον ιαπωνικό κήπο?

Όλα πρέπει να είναι απόλυτα ισορροπημένα στον ιαπωνικό κήπο. Ορισμένα στοιχεία στυλ είναι απαραίτητα εκεί, αλλά αντιμετωπίζονται πολύ σεμνά, επειδή ολόκληρη η εικόνα δεν πρέπει να φαίνεται υπερφορτωμένη σε καμία περίπτωση.

Πράσινα φυτά διαφορετικά είδη αποτελούν τη βάση του ιαπωνικού κήπου. Συχνά καθορίζετε την παλέτα χρωμάτων της, δηλαδή το πράσινο. Μπαμπού, ιαπωνικό σφενδάμι, κεράσι, ίριδα, κισσός και βρύα είναι οι τυπικοί εκπρόσωποι της φυτικής ζωής στη χώρα του ανατέλλοντος ήλιου. Τα δέντρα μπονσάι μπορούν επίσης να βρεθούν στους περισσότερους κήπους και τις αυλές. Εκτός από μερικούς ανθίζοντας θάμνους χαμηλής ανάπτυξης και το ιαπωνικό κεράσι, άλλα λουλούδια δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν περιλαμβάνονται στον σχεδιασμό του ιαπωνικού κήπου. Δεδομένου ότι τα φύλλα του ιαπωνικού σφενδάμου, για παράδειγμα, αλλάζουν χρώμα τις διαφορετικές εποχές, χρησιμεύουν ως χρωματιστές κηλίδες στο πράσινο τοπίο του ιαπωνικού κήπου.

Ένα κομμάτι του ιαπωνικού παραδείσου αναπαράγεται σε μια μικρή περιοχή. Δηλαδή με πέτρες, χαλίκια, πέτρινα πηγάδια, θάμνους χαμηλής ανάπτυξης και ένα δέντρο. Η εικόνα συμπληρώνεται από κάποιο μπαμπού εδώ και εκεί.

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία πέτρες χαλίκι πέτρινο σιντριβάνι χαμηλής ανάπτυξης θάμνοι μπαμπού δέντρου

Με φυσικά υλικά δημιουργείτε ένα μικρό μέρος για διαλογισμό.

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία σε μια μικρή περιοχή βρύα πέτρες ένα δέντρο

 Τα βότσαλα και οι πέτρες είναι τα πιο κοινά στοιχεία στυλ στους ιαπωνικούς κήπους.

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής πέτρες οπτικής αρμονίας βότσαλα τυπικά στοιχεία στυλ

 Βότσαλα και πέτρες: Με αυτά τα φυσικά στοιχεία, ένας ιαπωνικός κήπος σχεδιάζεται αρχικά πλήρως. Υπάρχουν πέτρινα μονοπάτια, ογκόλιθοι και ολόκληροι χώροι κήπων καλυμμένοι με χαλίκι, όπου οι κύκλοι της ζωής είναι ευδιάκριτοι. Αυτή είναι επίσης μια ιαπωνική ιδιαιτερότητα, επειδή τέτοιοι κύκλοι αποτελούν την τυπική βάση της ιαπωνικής τέχνης του σχεδιασμού κήπου. Προκειμένου να μιμηθούν τη φύση, σχηματίζονται κύματα στην άμμο, τα οποία θα πρέπει στην πραγματικότητα να συμβολίζουν το φυσικό στοιχείο του νερού. Αλλά μόνο εκεί που δεν υπάρχει πραγματικό νερό στον κήπο.

Τα κύματα στην άμμο συμβολίζουν το ρέον νερό, ένα δημοφιλές στοιχείο στυλ στον ιαπωνικό κήπο.

Οι ιαπωνικοί κήποι υψηλής αισθητικής πέτρες οπτικής αρμονίας κυματίζουν στην άμμο συμβολίζουν το ρέον νερό

Ένα φανάρι και μια πέτρινη φιγούρα του Βούδα είναι τέλεια σε κάθε ιαπωνικό κήπο.

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία πέτρες χαλίκι φανάρι πέτρα φιγούρα Βούδα

Παραδοσιακά στοιχεία διακόσμησης: Ένας ιαπωνικός κήπος είναι πραγματικά διακοσμημένος με πολύ προσοχή. Τα δημοφιλή διακοσμητικά στοιχεία στους ιαπωνικούς κήπους περιλαμβάνουν πέτρινα φανάρια, πέτρινα μπολ με νερό και σιντριβάνια από μπαμπού. Οι τοίχοι από μπαμπού και οι τεχνητά χαμηλοί φράχτες είναι επίσης τυπικά ιαπωνικοί. Μια φιγούρα του Βούδα ολοκληρώνει την αίσθηση του Ζεν και είναι ένα από τα κυριότερα σημεία του σχεδιασμού του ιαπωνικού κήπου. Άλλα παραδοσιακά στοιχεία είναι φαναράκια, πέτρινες σκάλες, νερά και πιθανώς παγόδες ή περίπτερα. Αυτά χρησιμοποιούνται όταν ο χώρος του κήπου είναι αρκετά μεγάλος.

Πώς βρίσκετε την ιδέα της δημιουργίας ενός ιαπωνικού κήπου στον δικό σας εξωτερικό χώρο; Για να εμπνευστείτε περαιτέρω από την ιαπωνική τέχνη του σχεδιασμού κήπου, μπορείτε να περιηγηθείτε στη συλλογή εικόνων μας. Η συντακτική ομάδα του Freshideen σας εύχεται καλή διασκέδαση!

Δεν χρειάζεστε μια μεγάλη περιοχή για να σχεδιάσετε έναν ιαπωνικό κήπο ….

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής ξύλινοι φράχτες πέτρες βότσαλο φανάρι από πέτρινη ίριδα σε μπλε μάτι που τραβάει

…. Ωστόσο, καλή γνώση της ιαπωνικής τέχνης του σχεδιασμού κήπου ….

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία πέτρινες πλάκες ως μονοπάτι χαλίκια πράσινα φυτά μπαμπού τοίχο

 … και φυσικά πολλή φαντασία και δημιουργικότητα!

Ιαπωνικός κήπος αυλής στρογγυλής μορφής πέτρες ογκόλιθοι βότσαλα πράσινοι θάμνοι

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία στις πέτρες της αυλής με χαλίκια βρύα

Ιαπωνικός κήπος αυλής υψηλής αισθητικής οπτικής αρμονίας πέτρες βρύα γυάλινος τοίχος

Ιαπωνική αυλή παλέτα χρωμάτων κήπου πράσινη πηγή βρύα βρύα φτέρη

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία κυματίζει από μικρές ταξίνες σε γκρι ανθρακί

Ιαπωνικός κήπος πέτρες υψηλής αισθητικής οπτικής αρμονίας βότσαλα λευκή φτέρη kallas

Ιαπωνικός κήπος αυλής μικρής έκτασης επιχρυσωμένοι τοίχοι από βότσαλο από γυαλί

Ιαπωνικός κήπος στην πίσω αυλή πέτρινες πλάκες βότσαλο γκρι

Ιαπωνικός κήπος όμορφη θέα πέτρες βρύα πράσινα φυτά

 Το νερό είναι αναμφίβολα ένα δημοφιλές στοιχείο στυλ στο σχεδιασμό του ιαπωνικού κήπου.

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτικής αρμονίας νερό υδρόβια φυτά θάμνοι φράχτη

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτικής αρμονίας στο χαλίκι του νερού στην πίσω αυλή

 Αυτό το πέτρινο μπολ με νερό προσελκύει την προσοχή όλων εδώ.

Ιαπωνικό μπολ νερού κήπου μεγάλες πέτρες βότσαλα δέντρο λεωφορείο πράσινα φυτά Ιαπωνικό σφενδάμι

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτική αρμονία πέτρες βρύα με νερό

Ιαπωνική αυλή στον κήπο, τόπος ξεκούρασης, χαλίκι, πράσινα φυτά, καθίσματα πάγκου

Ιαπωνική αυλή κήπου μπαμπού τοίχοι πέτρες βρύα χαλίκια πράσινα φυτά κάτω φράχτη

Γιαπωνέζικοι κήποι βρύα κήπων πέτρες δέντρων πράσινοι θάμνοι

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτικής αρμονίας μικρή περιοχή βρύα πράσινα δέντρα

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτικής αρμονίας Ιαπωνικοί πράσινοι θάμνοι σφενδάμου πολύ ελκυστική εικόνα

Ιαπωνικός κήπος υψηλής αισθητικής οπτικής αρμονίας μπαμπού πέτρες άμμου χαλίκια πέτρινο φανάρι

Ιαπωνικός κήπος, υψηλής αισθητικής οπτικής αρμονίας, συντριβάνια με δέντρα πλάκας