Δεν είναι χωρίς λόγο ότι η βιταμίνη D ονομάζεται βιταμίνη του ήλιου: Όταν ο ήλιος λάμπει στο δέρμα μας, το σώμα μας παράγει το πολύτιμο θρεπτικό συστατικό. Χωρίς αυτόν θα φαινόμασταν αρκετά παλιοί – με την πραγματική έννοια! Η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας, προστατεύει την υγεία μας. Και η ομορφιά μας. Καλύπτουμε τις περισσότερες ανάγκες σε βιταμίνη D γεμίζοντας τον ήλιο. Εάν δεν υπάρχει παροχή φωτός, κάποια τρόφιμα και, εάν είναι απαραίτητο, συμπληρώματα διατροφής θα βοηθήσουν. Εάν δίνουμε πάντα προσοχή σε ένα καλά γεμάτο κατάστημα βιταμίνης D, θα επωφεληθούμε από αυτά τα δέκα οφέλη:

η βιταμίνη d σε κάνει υγιή και όμορφη με διάφορους τρόπους

1. Σταθερά οστά

Η βιταμίνη D εκπληρώνει τη σημαντικότερη λειτουργία για τα οστά μας: Χωρίς τη θρεπτική ουσία, τα οστά χάνουν τη δύναμή τους. Ως αποτέλεσμα, αναπτύσσονται ασθένειες των οστών όπως η οστεομαλακία και ο κίνδυνος οστεοπόρωσης αυξάνεται. Τα παιδιά χρειάζονται επίσης βιταμίνη D για την ανάπτυξή τους: εάν λείπει η βιταμίνη, μπορεί να αναπτυχθεί ραχίτιδα. Τα οστά γίνονται μαλακά και παραμορφώνονται εύκολα.

2. Ισχυρή άμυνα 

Το ανοσοποιητικό σύστημα το καθιστά σαφές, ότι η βιταμίνη D χρησιμεύει ως βάση για την υγεία: Κινητοποιεί φονικά κύτταρα που επιτίθενται σε παθογόνα ή κύτταρα που έχουν ήδη μολυνθεί και, στην καλύτερη περίπτωση, τα εξαλείφει. Η βιταμίνη D προστατεύει έτσι από το κρυολόγημα και τη γρίπη, για παράδειγμα.

3. Καταπολέμηση του καρκίνου

Ορισμένες μελέτες παρέχουν στοιχεία ότι η βιταμίνη D είναι ακόμη χρήσιμη για την πρόληψη και την καταπολέμηση του καρκίνου: ενώ η έλλειψη βιταμίνης D λέγεται ότι προάγει την ανάπτυξη επικίνδυνων όγκων, μια επαρκής παροχή βιταμίνης D μπορεί να σταματήσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

4. Αντιφλεγμονώδες

Οι πάσχοντες από αλλεργίες επωφελούνται επίσης από τη βιταμίνη του ήλιου: Μπορεί να επιβραδύνει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις που εμφανίζονται ιδιαίτερα με το άσθμα, διάφορες αλλεργίες και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση.

5. Άψογο δέρμα

Μιλώντας για ψωρίαση: Οι δυσάρεστες αλλαγές στο δέρμα θα πρέπει επίσης να βιώσουν ανακούφιση από τη βιταμίνη D. Το άμεσο ηλιακό φως και οι κρέμες και τα συμπληρώματα που περιέχουν βιταμίνη D μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα της δερματικής νόσου, όπως φαγούρα.

6. Μαυρισμένη χροιά

Σε υγιείς ανθρώπους, η βιταμίνη D κάνει τα υπόλοιπα για το δέρμα – άλλωστε, αγαπάμε τις μαυρισμένες επιδερμίδες. Στην πραγματικότητα, η ηλιοθεραπεία είναι απαραίτητη για την ανανέωση των αποθεμάτων βιταμίνης D του οργανισμού. Για αυτό μπορείτε να αφήσετε εκτός αντηλιακής προστασίας. Προσοχή όμως: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο αποτελεί κίνδυνο για την υγεία γιατί μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος. Να γιατί ο χρόνος αυτοπροστασίας του δέρματος δώστε προσοχή και απολαύστε τον ήλιο καλά δοσολογημένα.

7. Γεμάτα μαλλιά

Πολλές γυναίκες και άντρες ονειρεύονται γεμάτα μαλλιά. Αντί όμως να χρησιμοποιείτε παράγοντες ανάπτυξης, θα πρέπει μάλλον να αναπληρώσετε την παροχή βιταμίνης D: Το θρεπτικό συστατικό βρίσκεται σε υγιείς θύλακες τρίχας, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη.

8. Υγιής αρτηριακή πίεση

Η καρδιά μας ωφελείται επίσης από τη βιταμίνη D: Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και έτσι να βελτιώσει τη λειτουργία της καρδιάς. Εάν λείπει η θρεπτική ουσία, ενεργοποιούνται ορισμένες οδοί σηματοδότησης, οι οποίες οδηγούν σε σκλήρυνση των αγγείων και αυξημένη αρτηριακή πίεση. Σύμφωνα με μια δανέζικη μελέτη, ένα υγιές επίπεδο βιταμίνης D στο σώμα θα πρέπει ακόμη και να μειώσει το ποσοστό θανάτου από καρδιακή προσβολή.

9. Βοηθάει στον διαβήτη

Οι διαβητικοί αισθάνονται επίσης τη δύναμη της βιταμίνης του ήλιου: Στον διαβήτη τύπου 2, η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D στο αίμα διεγείρει την παραγωγή ινσουλίνης και εξασφαλίζει ότι τα κύτταρα απορροφούν καλύτερα τη σημαντική ορμόνη.

10. Επιπλέον τύχη

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό: Η βιταμίνη D μας κάνει ευτυχισμένους. Όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία, το σώμα μας παράγει ενδορφίνες – αυτές οι ορμόνες της ευτυχίας διασφαλίζουν ότι αισθανόμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η βιταμίνη του ήλιου παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της κατάθλιψης. Όσοι έχουν τύχη από την (ηλιόλουστη) πλευρά τους παραμένουν υγιείς και όμορφοι για μεγάλο χρονικό διάστημα!