Το βούρτσισμα των δοντιών είναι μια ρουτίνα που ασκείται δύο φορές την ημέρα από μικρή ηλικία και αυτό θεωρείται υγιεινή συνήθεια. Αλλά πόσο υγιεινό μπορεί να είναι όταν οι οδοντόκρεμες από το κατάστημα περιέχουν έναν αριθμό ρύπων?

Η τάση να ζούμε υγιείς και με συνείδηση ​​της φύσης αναπτύσσεται ραγδαία στην κοινωνία μας και αυτό δεν είναι χωρίς λόγο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι εκτιμούν τα βιολογικά τρόφιμα και τα μη τοξικά αντηλιακά, για παράδειγμα, αλλά δεν ανησυχούν ότι η μπλε οδοντόκρεμα από έναν πλαστικό σωλήνα οδοντόκρεμας δεν είναι πραγματικά υγιεινή για τα δόντια τους.

Ας κάνουμε ό, τι καλύτερο για την οδοντική μας υγεία?

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας Συμβουλές για την οδοντική υγεία Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα

Η οδοντόκρεμα δεν χρειάζεται να είναι μπλε!

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας DIY οδοντόκρεμα

Για το λόγο αυτό, είναι λογικό να φτιάξετε μόνοι σας μια οδοντόκρεμα. Ωστόσο, δεν κάνει κάθε οδοντόκρεμα DIY το καλύτερο για τη στοματική σας υγιεινή. Μερικά μπορεί να βλάψουν ακόμη και τα δόντια σας. Επομένως, είναι σημαντικό να ακολουθήσετε μερικούς βασικούς κανόνες.

Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την παρασκευή μιας DIY οδοντόκρεμας, καθώς και ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε και ποια είναι καλά για τα δόντια σας.

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα φυσική οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα φτιάξτε τη δική σας οδοντόκρεμα

Λόγοι για να φτιάξετε μόνοι σας οδοντόκρεμα

Γιατί να φτιάξετε μόνοι σας μια οδοντόκρεμα; Ο κύριος λόγος για αυτό είναι τα επιβλαβή, ακόμη και τοξικά, συστατικά στις περισσότερες οδοντόκρεμες της αγοράς. Όποιος έχει κοιτάξει το πίσω μέρος της συσκευασίας έχει διαβάσει πιθανώς τα ακόλουθα συστατικά:

 • Triclosan – διαταράκτη φυτοφαρμάκων και ορμονών ·
 • Λαυρυλοθειικό νάτριο (SLS) προκαλεί πληγές σε πολλά άτομα.
 • τεχνητά χρώματα συνδέονται με τη ΔΕΠΥ και την υπερκινητικότητα στα παιδιά. Η οδοντόκρεμα δεν χρειάζεται να είναι μπλε!
 • φθοριούχος μπορεί να είναι τοξικό σε περίπτωση κατάποσης.
 • Διοξείδιο τιτανίου προστίθεται για να λευκάνει μια οδοντόκρεμα.
 • εξαιρετικά λειαντικά συστατικά καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών και κάνουν τα δόντια πιο ευαίσθητα και επιρρεπή σε ασθένειες των ούλων και τερηδόνα. Η οδοντόκρεμα πρέπει να είναι ελαφρώς λειαντική.
 • Γλυκερίνη – ένα συστατικό που δεν είναι τοξικό αλλά ιδανικά δεν έχει θέση στο στόμα καθώς θα μπορούσε να αλλάξει το μικροβίωμα στο στόμα. Δυστυχώς, σχεδόν δεν υπάρχουν μάρκες οδοντόκρεμας χωρίς γλυκερίνη.

Πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μια φυσική οδοντόκρεμα?

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Οδοντόβουρτσα Τα παιδιά φτιάχνουν μόνοι σας οδοντόκρεμα

Ποια είναι τα καλύτερα συστατικά για μια σπιτική οδοντόκρεμα;

Όταν φτιάχνετε μόνοι σας μια οδοντόκρεμα, επιλέξτε συστατικά που σε καμία περίπτωση δεν είναι επιβλαβή για το σμάλτο των δοντιών και το μικροβίωμα, αντίθετα. Τα ακόλουθα συστατικά θα κάνουν πολλά για την υγεία των δοντιών σας:

 • Λάδι καρύδας βοηθά στην ενίσχυση του μικροβιώματος στο έντερο. Θυμηθείτε ότι τα έντερα ξεκινούν από το στόμα! Επιπλέον, το λάδι καρύδας αποτρέπει φυσικά την καντιντίαση στο στόμα.
 • Πτώσεις ιχνοστοιχείων για επαναδιαμόρφωση των δοντιών, ειδικά αν εσύ Νερό αντίστροφης όσμωσης αναψυκτικά;
 • Μύτες κακάο, θρυμματισμένες – Είτε το πιστεύετε είτε όχι, η ιδανική οδοντόκρεμα DIY θα ήταν η οδοντόκρεμα σοκολάτας, καθώς οι ενώσεις στους κόκκους κακάο προάγουν την επαναμετάλλωση καλύτερα από το φθόριο.
 • Αργιλος μπεντονίτη – φυσικό γυαλιστικό που είναι πλούσιο σε μέταλλα και δεν είναι πολύ λειαντικό.
 • Ξυλιτόλη έχει την ικανότητα να μειώνει τα βακτήρια που προκαλούν κοιλότητα στο στόμα. αλλά είναι γλυκαντικό και πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε μικρές ποσότητες.
 • μπέικιν πάουντερ είναι γνωστό για την αλκαλικότητά του. Η μαγειρική σόδα έχει pH 9 έως 11 (αλκαλικό), έτσι βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων χωρίς να ερεθίζει πολύ τα δόντια.

Συστατικά για μια φυσική DIY οδοντόκρεμα – λάδι καρύδας

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας με συστατικά οδοντόκρεμας με λάδι καρύδας

Αργιλος μπεντονίτη

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα μπεντονίτη πηλό DIY συστατικά οδοντόκρεμας

Μύτες κακάο

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Cocoa nibs DIY συστατικά οδοντόκρεμας

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα ξυλιτόλης

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας με συστατικά οδοντόκρεμας ξυλιτόλης DIY

Βουρτσίστε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας με συστατικά οδοντόκρεμας μαγειρικής σόδας

Ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγετε για την DIY οδοντόκρεμα σας;

Τα παρακάτω συστατικά δεν χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση για την DIY οδοντόκρεμα σας. Κάτω τα χέρια λοιπόν:

 • οτιδήποτε είναι όξινο – Με λωρίδες pH μπορείτε να δοκιμάσετε την οξύτητα κάθε σπιτικής οδοντόκρεμας. Μια υγιής οδοντόκρεμα DIY θα πρέπει ιδανικά να έχει pH 7 (ουδέτερο) ή υψηλότερο.
 • Υπεροξείδιο του υδρογόνου – αυτό είναι το ίδιο συστατικό που χρησιμοποιείται στα προϊόντα λεύκανσης και λειτουργεί – απλά όχι σε μορφή οδοντόκρεμας. Για να λευκαίνει το υπεροξείδιο του υδρογόνου τα δόντια, το βούρτσισμα για λίγα λεπτά δεν είναι αρκετό για να έχει κάποιο αποτέλεσμα. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου πρέπει να συγκρατείται μόνο στο σμάλτο – ιδανικά, δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με τα ούλα και τη γλώσσα, όπου δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που μας γερνούν.
 • αιθέρια έλαια – Αυτό μπορεί να είναι έκπληξη! Επειδή τα αιθέρια έλαια έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες, δεν πρέπει να αφήνονται στο στόμα. Θέλουμε να θρέψουμε και να ταΐσουμε, όχι να σκοτώσουμε, τη λεπτή ισορροπία των βακτηρίων στο στόμα μας! Αυτό μπορεί να θέσει το έδαφος για κακή στοματική υγεία, κακή αναπνοή και άλλα προβλήματα. Τα βακτήρια είναι σημαντικά!

Συνταγή DIY οδοντόκρεμας

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Οδοντική υγεία Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα – 2 συνταγές

Τώρα ξέρετε τα συστατικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τη δική σας υγιεινή οδοντόκρεμα. Και σημειώστε τα άλλα συστατικά που πρέπει να αποφύγετε. Παρακάτω θα βρείτε τη συνταγή DIY οδοντόκρεμας και τα οφέλη της.

Αυτή η συνταγή είναι φτιαγμένη από μύτες κακάο, καθιστώντας την ιδανική για όσους έχουν συγγένεια με τη σοκολάτα. Το κακάο είναι οι ωμοί σπόροι που μοιάζουν με φασόλια από τους οποίους παρασκευάζεται η σοκολάτα (καθώς και το βούτυρο κακάο και το κακάο). Και όπως ήδη αναφέρθηκε, οι μύτες κακάο περιέχουν ενώσεις που προωθούν τη φυσική επούλωση των κοιλοτήτων (κοιλότητες ή κοιλότητες των δοντιών) και προσφέρουν επίσης γεύση σοκολάτας. Η προσθήκη πρεβιοτικών και προβιοτικών βοηθά στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του στόματος και διασφαλίζει ότι δεν μπορούν να σχηματιστούν νέες κοιλότητες.

Συνταγή DIY οδοντόκρεμας

Συστατικά:

 • 4 κουταλιές της σούπας βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης
 • 4 κουταλιές της σούπας πηλό μπεντονίτη
 • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
 • 2 κάψουλες πρεβιοτικών FOS (φρουκτοολιγοσακχαρίτες)
 • 2 κάψουλες προβιοτικών με βάση τα σπόρια (Megaspore ή Prescript Assist)
 • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη κακάο
 • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
 • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
 • 2 κουταλιές της σούπας ξυλιτόλη
 • 1/2 κουταλάκι του γλυκού λάδι βιταμίνης Ε
 • 4 κουταλιές της σούπας αποσταγμένο ή φιλτραρισμένο νερό (χωρισμένο)

Η τελική οδοντόκρεμα DIY αποθηκεύεται στο ψυγείο 

Φτιάξτε τη δική σας οδοντόκρεμα Προβιοτικά Οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας με λάδι καρύδας

Παρασκευή:

 • Λιώνουμε το λάδι καρύδας σε μια μικρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 – 2 λεπτά
 • Τοποθετήστε τον πηλό μπεντονίτη, τη μαγειρική σόδα, την ξυλιτόλη, τα πρεβιοτικά και τα προβιοτικά, τη σκόνη κακάο, το τζίντζερ και την κανέλα σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε για 10-15 δευτερόλεπτα μέχρι να επιτευχθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα
 • χτυπήστε όλες τις πλευρές του μίξερ, ώστε να πέσει η σκόνη
 • Περιμένετε λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε μια κουταλιά λάδι καρύδας στο μπλέντερ. Ανακατέψτε για 10-15 δευτερόλεπτα μέχρι το μείγμα να γίνει εύθρυπτο
 • Ανακατέψτε καλά τη σκόνη και το λάδι καρύδας με ένα ξύλινο χτυπητήρι
 • Προσθέστε τη βιταμίνη Ε και το υπόλοιπο λάδι καρύδας και ανακατέψτε για άλλα 10-15 δευτερόλεπτα. Σε αυτό το σημείο το μείγμα θα είναι υγρό.
 • Ανακατεύουμε καλά με τον ξύλινο αναδευτήρα. Εάν είναι απαραίτητο, ανακατέψτε ξανά με το μίξερ στάσης μέχρι να πάρετε μια λεία και κρεμώδη υφή
 • Με το μίξερ σε λειτουργία, προσθέστε αργά το νερό και ανακατέψτε για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα μέχρι να αναμειχθεί πλήρως
 • Βάλτε την τελική οδοντόκρεμα DIY σε γυάλινο δοχείο

Λιώνουμε το λάδι καρύδας

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα οδοντόκρεμα λαδιού καρύδας

Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα λάδι καρύδας Οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας με λάδι καρύδας

Κρεμώδης σκόνη οδοντόβουρτσας

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα προβιοτικά λαδιού καρύδας Βουρτσίστε τα δόντια σας με λάδι καρύδας

Προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι καρύδας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας με λάδι καρύδας

Η τελική οδοντόκρεμα έχει λεία και κρεμώδη υφή

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα λάδι καρύδας Δόντι σε σκόνη Βουρτσίστε τα δόντια σας με λάδι καρύδας

Συμβουλές αποθήκευσης και οδηγίες χρήσης

Βουτήξτε ένα καθαρό κουτάλι στην οδοντόκρεμα και εφαρμόστε λίγη οδοντόκρεμα στην οδοντόβουρτσα σας. Η μισή οδοντόκρεμα DIY μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία δωματίου και να χρησιμοποιηθεί εντός 7-10 ημερών. Κρατήστε το υπόλοιπο στο ψυγείο για μεταγενέστερη χρήση. Εναλλακτικά, μπορείτε επίσης να γεμίσετε ένα σωλήνα συμπίεσης που ξαναγεμίζει με την οδοντόκρεμα σας. Ομοίως, αποθηκεύστε τα στο ψυγείο σας για μεγαλύτερη φρεσκάδα.

DIY οδοντόκρεμα για παιδιά – συνταγή

Για τους ενήλικες είναι σημαντικό να αποφεύγουν την κατάστημα, αφρώδη μπλε οδοντόκρεμα, αλλά είναι ακόμη πιο σημαντικό για τα παιδιά. Τα προϊόντα οδοντιατρικής φροντίδας που κυκλοφορούν στην αγορά για παιδιά είναι συχνά προσανατολισμένα στην ψυχαγωγία και επομένως δεν είναι η βέλτιστη οδοντιατρική φροντίδα. Με αυτό κατά νου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να φτιάξετε τη δική σας παιδική οδοντόκρεμα όποτε είναι δυνατόν.

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα για παιδιά

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας Τα παιδιά φτιάχνουν μόνοι σας οδοντόκρεμα

Συστατικά:

 • 4 κουταλιές της σούπας ανθρακικό ασβέστιο
 • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
 • 1 κουταλάκι του γλυκού βιολογικό λάδι καρύδας ψυχρής έκθλιψης (λιωμένο)
 • 2 και μισό κουταλάκι του γλυκού απεσταγμένο νερό
 • 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο γλυκάνισου
 • 1 κάψουλα Probiotics Plus FOS (προαιρετικό)
 • Ξυλιτόλη (2 κουταλιές της σούπας συν 1 επιπλέον κουταλάκι του γλυκού)

Παρασκευή:

 • Βάλτε το ανθρακικό ασβέστιο, την ξυλιτόλη, το μπέικιν πάουντερ και τα προβιοτικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά με ένα πιρούνι
 • Προσθέστε νερό για να σχηματίσετε μια πάστα που θα απορροφήσει όλο το υγρό
 • Ανακατέψτε αργά το λάδι καρύδας
 • προσθέστε το αιθέριο έλαιο γλυκάνισου και ανακατέψτε μέχρι να προκύψει ένα λείο και χωρίς σβώλους μείγμα
 • Η τελική οδοντόκρεμα πρέπει να είναι λεία και κρεμώδης και πολύ παρόμοια με τη συνοχή μιας εμπορικής οδοντόκρεμας. Εάν είναι απαραίτητο, ανακατέψτε τα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων / αναμικτήρα για να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή.

Ανακατέψτε τα ξηρά συστατικά μαζί

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα, παιδική οδοντόκρεμα, μαγειρική σόδα

Πρόσθεσε νερό

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Παιδιά οδοντόκρεμα βουρτσίζετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα

Προσθέστε λάδι καρύδας

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα φυσική παιδική οδοντόκρεμα βουρτσίζετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα

Ακόμα μια σταγόνα γλυκάνισου

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα Φυσική οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα

Συμβουλές αποθήκευσης και οδηγίες χρήσης

Μπορείτε επίσης να αποθηκεύσετε την παιδική οδοντόκρεμα DIY σε γυάλινο βάζο ή σε σωλήνα συμπίεσης που ξαναγεμίζει. Φυλάξτε μόνο πόσο θα χρησιμοποιήσετε μέσα σε 5-7 ημέρες και αποθηκεύστε τα υπόλοιπα στο ψυγείο.

Για παιδιά που δυσκολεύονται να αλλάξουν τη ρουτίνα τους, εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα σπιτικής οδοντόκρεμας στο πινέλο τους, μαζί με την οδοντόκρεμα που έχουν συνηθίσει. Σταδιακά αυξήστε την ποσότητα της οδοντόκρεμας DIY καθώς μειώνετε την ποσότητα της εμπορικής πάστας.

Σκεφτείτε να πετάξετε τη χρησιμοποιημένη οδοντόκρεμα (δηλαδή τα υπολείμματα στο στόμα σας μετά το βούρτσισμα) στα σκουπίδια για να αποφύγετε το φράξιμο του νεροχύτη, καθώς το λάδι καρύδας μπορεί να αφήσει κατάλοιπα με την πάροδο του χρόνου.

Φτιάξτε και αποθηκεύστε μόνοι σας παιδική οδοντόκρεμα

Φτιάξτε μόνοι σας οδοντόκρεμα φυσική παιδική οδοντόκρεμα Βουρτσίστε τα δόντια σας με οδοντόκρεμα με μαγειρική σόδα