Οι ασκήσεις ευαισθητοποίησης είναι πολύ επίκαιρες αυτή τη στιγμή, αλλά καταλαβαίνουμε πραγματικά τι σημαίνει στην πραγματικότητα η ευαισθητοποίηση; Για να ξεκαθαρίσουμε και να διδάξουμε αυτόν τον όρο στα παιδιά μας, θα πρέπει πρώτα να τον καταλάβουμε καλά εμείς οι ίδιοι. Στη συνέχεια προσπαθούμε να ορίσουμε τη συνειδητότητα εν συντομία και συνοπτικά και στη συνέχεια παρουσιάζουμε 5 ασκήσεις προσοχής για παιδιά. Κολλήστε το και μάθετε να ζείτε προσεκτικά με τα μικρά σας.

Μάθετε στο παιδί σας να ζει με προσοχή!

Ασκήσεις προσοχής για παιδιά

Τι είναι το mindfulness?

Το Mindfulness είναι μια κατάσταση στην οποία χρησιμοποιείτε και τις πέντε αισθήσεις σας για να αντιμετωπίσετε τον κόσμο γύρω σας σωματικά και χωρίς κρίση. Όταν κάνετε μια εργασία με προσοχή, το κάνετε με το 100% της ενέργειας και της προσοχής σας.

Οτιδήποτε μπορεί να γίνει με προσοχή

Ασκήσεις ζωντανής προσοχής για τα παιδιά με προσοχή

Οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να γίνει με προσοχή, ακόμη και φαγητό. Για παράδειγμα, μπορείτε να μάθετε στο παιδί σας να προσέχει την υφή και τη γεύση του φαγητού. Μπορείτε να τους καθοδηγήσετε να σκεφτούν πώς το φαγητό τρέφει και διατηρεί το σώμα τους υγιές.

Η άσκηση της προσοχής είναι απίστευτα ωφέλιμη για τα παιδιά. Μπορεί να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν καλύτερα το άγχος, το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα. Οι ασκήσεις ευαισθητοποίησης, από την άλλη πλευρά, προάγουν θετικά συναισθήματα και αυτοπεποίθηση.

Παίξτε προσεκτικά – όλα τα παιδιά μπορούν να το κάνουν

Ασκήσεις προσοχής για παιδιά που μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι

Γιατί οι ασκήσεις προσοχής είναι ωφέλιμες για τα παιδιά?

Οι ασκήσεις ευαισθητοποίησης μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ενδυναμωθούν ώστε να μάθουν να δοκιμάζουν νέα πράγματα και να ρισκάρουν.

Τεχνικές ευαισθητοποίησης όπως η βαθιά αναπνοή και η ένταση και η χαλάρωση των μυών μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν το άγχος όταν κάνουν λάθη.

Επιπλέον, οι ασκήσεις προσοχής μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να ξεπεράσουν την αρνητική αυτο-ομιλία, προωθώντας την αγάπη για τον εαυτό και την αυτογνωσία.

Οι ασκήσεις γιόγκα για παιδιά προάγουν επίσης την προσοχή

Τα παιδιά του σχολείου κάνουν διαλογισμό κατά τη διάρκεια του μαθήματος γιόγκα

5 ασκήσεις προσοχής για παιδιά

Ακολουθούν πέντε απλές ασκήσεις προσοχής για τα παιδιά που θα τα βοηθήσουν να ζήσουν στο παρόν και να επικεντρωθούν στο θετικό.

Η ζωή μπορεί να είναι εύκολη αν το αφήσουμε. Η ευαισθητοποίηση μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να καθαρίσουν τους ιστούς αράχνης στο μυαλό τους.

Το φούσκωμα σαπουνιού είναι μια εξαιρετική άσκηση αναπνοής για τα παιδιά

Ασκήσεις ευαισθησίας για παιδιά Ηρεμιστικές ασκήσεις

Ασκήσεις Mindfulness για παιδιά: “Just One Breath”

Όσον αφορά την ηρεμία των παιδιών, τίποτα δεν είναι ευκολότερο από μια άσκηση αναπνοής. Μια κοινή τεχνική είναι η εγρήγορση κατά την αναπνοή ή η δραστηριότητα «μόνο μια ανάσα». Αυτή είναι μια μεγάλη δραστηριότητα που πρέπει να δοκιμάσετε όταν το παιδί σας είναι ανήσυχο ή αναστατωμένο.

Βρείτε ένα χαλαρωτικό μέρος όπου δεν θα ενοχληθείτε εσείς και το παιδί σας. Καθίστε άνετα. Αυτή η άσκηση αναπνοής για παιδιά μπορεί να γίνει σε μόλις ένα λεπτό, αλλά μπορεί επίσης να γίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αρχικά, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για ένα λεπτό.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναπνεύσετε συνειδητά

Άσκηση Mindfulness για παιδιά που ακούνε τον καρδιακό παλμό

Ξεκινήστε να παίρνετε βαθιές ανάσες μέσα και έξω. Παρατηρήστε πώς αισθάνεται η αναπνοή καθώς πηγαίνει μέσα και έξω από το σώμα σας. Δώστε προσοχή σε κάθε αίσθηση που βιώνετε ή σε οποιονδήποτε ήχο ακούτε.

Πάρτε μια άλλη αργή, βαθιά αναπνοή και προσπαθήστε να φανταστείτε την αναπνοή να ρέει προς τα κάτω και πάνω στους πνεύμονές σας. Ευχαριστήστε το σώμα και την αναπνοή σας που σας έδωσαν ζωή και σας κράτησαν υγιείς.

Πάρτε άλλη μια βαθιά αναπνοή και κρατήστε την αναπνοή σας για μια στιγμή – στη συνέχεια αφήστε την.

Όταν οι σκέψεις γίνονται ενοχλητικές, προσπαθήστε να βυθίσετε τις σκέψεις σας σε ένα λευκό, φουσκωμένο σύννεφο και σπρώξτε το σύννεφο σκέψης από τη συνείδησή σας.

Στη συνέχεια, προσέξτε πώς αισθάνεστε μετά από αυτή την άσκηση αναπνοής ενός λεπτού.

Κάντε αγχωτικές καταστάσεις και τα αρνητικά συναισθήματα εξαφανίζονται

Ασκήσεις Mindfulness για παιδιά Mindfulness για γονείς και παιδιά

Ασκήσεις Mindfulness για παιδιά: Παίζοντας με γυαλί Glitter

Τα παιδιά κάθε ηλικίας μπορούν να φτιάξουν ένα γυαλί γκλίτερ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια σφαίρα χιονιού. Η άσκηση με ένα γυαλί λάμψης είναι μια μεγάλη δραστηριότητα όταν το παιδί σας αισθάνεται ανήσυχο, ενθουσιασμένο, νευρικό ή θυμωμένο. Η λάμψη στο ποτήρι αντιπροσωπεύει τις σκέψεις του παιδιού σας που τρέχουν στο μυαλό τους σαν τρελές.

Ηρεμία μέσω του προσεκτικού παιχνιδιού

Κάνοντας ασκήσεις προσοχής για παιδιά Glizerglas

Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα είναι ενθουσιασμένο ή ανήσυχο, αφήστε το να κουνήσει το γυαλιστερό γυαλί και να παραμείνει ήρεμο και ακίνητο όσο η λάμψη καταλαγιάζει. Καθώς παίρνουν μια βαθιά ανάσα, μπορούν να παρακολουθήσουν τη λάμψη να επιπλέει στο γυαλί και τελικά να καθίζει στο πάτωμα.

Το ποτήρι είναι σαν το μυαλό του παιδιού. Μπορείτε ακόμη και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να πιστεύει ότι οι σκέψεις του μοιάζουν με λάμψη. Όταν η λάμψη εγκατασταθεί στο κάτω μέρος του ποτηριού, το μυαλό γίνεται επίσης πιο ήρεμο.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε μόνοι σας ένα τέτοιο γυαλί

Ασκήσεις ευαισθητοποίησης για παιδιά γυαλιστερό γυαλί

Άσκηση προσοχής για παιδιά: Άσκηση καρδιακών παλμών

Η άσκηση καρδιακών παλμών είναι μια υπέροχη άσκηση προσοχής γιατί επιτρέπει στο παιδί σας να επικεντρωθεί στις αισθήσεις του σώματος. Αυτή η άσκηση είναι μια υπέροχη άσκηση όταν το παιδί σας νιώθει άγχος ή άγχος.

Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας εργάζεται σε σχολικό πρόγραμμα και είναι απογοητευμένο ή κολλημένο, μπορείτε να το ανακατευθύνετε απαλά ζητώντας του να σταματήσει τη δουλειά του και να κάνει ένα διάλειμμα.

Ζητήστε από το παιδί σας να σηκωθεί και είτε να πηδήξει πάνω -κάτω είτε να κάνει άλματα για ένα λεπτό. Στο τέλος εκείνου του λεπτού, ζητήστε τους να βάλουν το χέρι τους στην καρδιά τους και να παρατηρήσουν πώς αισθάνονται οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή τους.

Η προσαρμογή στο φυσικό σώμα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να επαναπροσδιορίσετε την εστίασή σας. Με αυτή τη νέα έκρηξη ενέργειας, το παιδί σας θα νιώσει νέο κίνητρο για να ολοκληρώσει το δύσκολο έργο.

Ακούστε τον δικό σας χτύπο της καρδιάς

Ασκήσεις Mindfulness για τα παιδιά που αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα

Ασκήσεις Mindfulness για παιδιά: Πηγαίνοντας στο Safari

Η ενασχόληση με το σαφάρι είναι μια άλλη δημιουργική άσκηση ευαισθητοποίησης που σας βοηθά να αλλάξετε την εστίαση μακριά από το άγχος και το άγχος.

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας υπέροχος τρόπος για να επαναφέρετε τη θετική ενέργεια πίσω στο σώμα. Αυτή η δραστηριότητα είναι υπέροχη όταν το παιδί σας επιστρέφει από το σχολείο καθώς του δίνει ένα ψυχικό διάλειμμα από μια κουραστική μέρα.

Στην επόμενη βόλτα σας, μπορείτε να πάτε μια συναρπαστική περιπέτεια έξω. Περπατώντας, αφήστε όλες τις αισθήσεις σας να λειτουργήσουν δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο περιβάλλον σας. Νιώστε τον ήχο του δαπέδου καθώς περπατάτε και δώστε προσοχή σε όλες τις μικρές κινήσεις και αισθήσεις.

Μάθετε στο παιδί σας από μικρή ηλικία να γνωρίζει και να απολαμβάνει τον κόσμο γύρω του

Παιδί ασιατικό κοριτσάκι που μυρίζει λουλούδι στον κήπο

Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να σηκώσετε μια μικρή πέτρα ή να αγγίξετε ένα φυτό ή λουλούδι. Προσέξτε τα σφάλματα ή τα πουλιά. Αφιερώστε μια στιγμή για να γονατίσετε και να αγγίξετε τη γη. Περπατήστε προσεκτικά και γνωρίζετε τα πάντα. Προσέξτε όλες τις μικρές λεπτομέρειες.

Το περπάτημα είναι μια θαυμάσια δραστηριότητα ανακούφισης από το άγχος γιατί βοηθάει να καθαρίσετε το μυαλό σας και να πυροδοτήσετε δημιουργικές ιδέες. Δοκιμάστε να πάτε σε σαφάρι την επόμενη φορά που το παιδί σας θα απογοητευτεί και μπορεί να εκπλαγείτε πόσο καλά λειτουργεί.

Εγγραφείτε και απολαύστε το άγγιγμα του γρασιδιού

Ασκήσεις Mindfulness για παιδιά Ασκήσεις αναπνοής

Ασκήσεις ευαισθητοποίησης για παιδιά: Μυϊκές τάσεις και χαλάρωση

Η ένταση και η χαλάρωση των μυών είναι μια δραστηριότητα που χαλαρώνει το μυαλό και το σώμα.

Σε αυτή την άσκηση, θα συσπάσετε απαλά και θα χαλαρώσετε ξανά κάθε μεγάλη μυϊκή ομάδα. Προσπαθήστε να συσπάσετε κάθε μυ για πέντε δευτερόλεπτα για καλύτερα αποτελέσματα.

Αυτή η άσκηση προσοχής είναι ιδανική πριν τον ύπνο καθώς βοηθά το σώμα να ανακουφίσει την ένταση. Βάλτε το παιδί σας να δοκιμάσει αυτή την άσκηση ενώ ξαπλώνετε.

Ξεκινώντας από τα πόδια, πιέζοντας απαλά τους μύες στα πόδια τεντώνοντάς τους και στη συνέχεια χαλαρώνοντάς τους ξανά. Μπορείτε επίσης να δείξετε τα δάχτυλα των ποδιών σας προς τα πάνω και στη συνέχεια να κάνετε πίσω.

Στη συνέχεια, πιέστε τους μεγάλους μυς στις γάμπες σας για πέντε δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, αφήστε τους απαλά. Προχωρήστε προς τα επάνω στο σώμα, συστέλλοντας και χαλαρώνοντας τους βραχίονες για πέντε δευτερόλεπτα.

Παρατηρήστε πόσο πιο ήρεμοι νιώθετε ήδη.

Επαναλάβετε τη μυϊκή ένταση και τη χαλάρωση των μυών το ένα μετά το άλλο

Ασκήσεις Mindfulness Για Παιδιά Πρακτική Mindfulness

Στη συνέχεια, σφίξτε και χαλαρώστε τους γοφούς και τους γλουτούς σας. Μπορείτε επίσης να το κάνετε αυτό τεντώνοντας τα πόδια σας και στη συνέχεια απελευθερώνοντας την ένταση.

Στη συνέχεια, συσπάστε το στομάχι και το στήθος σας και απελευθερώστε απαλά. Νιώστε το κύμα χαλάρωσης που περνά μέσα σας.

Τώρα σφίξτε αργά και τα δύο χέρια σε γροθιές και πιέστε τα σφιχτά μεταξύ τους για περίπου πέντε δευτερόλεπτα και μετά αφήστε το. Ισιώστε τα χέρια και τα χέρια σας πιέζοντάς τα σταθερά και μετά αφήστε τα.

Τέλος, εστιάστε την προσοχή σας στο λαιμό και τους ώμους σας. Φέρτε τους ώμους σας μέχρι τα αυτιά σας, τσιμπήστε για πέντε δευτερόλεπτα και μετά αφήστε τα. Κάντε το αυτό μερικές ακόμη φορές και νιώστε την απαλή χαλάρωση.

Μετακινήστε απαλά το κεφάλι σας από τη μία πλευρά στην άλλη δύο ή τρεις φορές και μετά χαλαρώστε.

Αυτή η δραστηριότητα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασκήσετε την προσοχή και μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να κοιμηθεί υπέροχα.

Μετά από αυτή την άσκηση, θα κοιμηθείτε βαθιά και ήρεμα

Ασκήσεις Mindfulness για παιδιά Άσκηση πριν από τον ύπνο

Τελικά

Οι καθημερινές δραστηριότητες μπορούν να μετατραπούν σε ασκήσεις προσοχής για παιδιά. Εσείς και το παιδί σας μπορείτε να ασχοληθείτε με τη συνείδηση ​​εν μέσω οποιασδήποτε συνηθισμένης δραστηριότητας. Μπορείτε ακόμη και να ενθαρρύνετε το παιδί σας να τρώει προσεκτικά ή να διαβάζει ένα βιβλίο με προσοχή, γιατί κάθε δραστηριότητα μπορεί να γίνει με προσοχή. Το πιο σημαντικό πράγμα για τη συνειδητότητα είναι να είσαι εδώ και τώρα – να ζεις τη ζωή σου και να αφιερώνεις χρόνο για να απολαύσεις τον κόσμο γύρω σου.

Δοκιμάστε τις ασκήσεις προσοχής που περιγράφονται παραπάνω με το παιδί σας μόνοι σας

Ασκήσεις Mindfulness For Kids Mindfulness Ασκήσεις αναπνοής