Ντοπαμίνη, σεροτονίνη και ενδορφίνη – οι σημαντικότερες ορμόνες της ευτυχίας κατ ‘εξοχήν

Τι είναι η βιοχημεία της ευτυχίας και πώς μπορούμε να την προωθήσουμε; Ειδικά τώρα στη σκοτεινή περίοδο, πολλοί από εμάς τείνουμε να είμαστε χαλαροί και να έχουμε έλλειψη ενέργειας, κάτι που είναι στην πραγματικότητα αρκετά φυσιολογικό σε ένα συγκεκριμένο σημείο. Αλλά δεν λέγεται ότι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι με αυτό, γιατί μπορείτε να νιώθετε καλά σε κάθε εποχή και να έχετε μια χαρούμενη διάθεση. Από τη μία πλευρά, είναι θέμα στάσης και, από την άλλη, λίγο «χημεία ευτυχίας». Δεν είναι πλέον μυστικό ότι οι λεγόμενες ορμόνες της ευτυχίας είναι υπεύθυνες για τα αισθήματα ευτυχίας μας σε μεγάλο βαθμό. Η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η ενδορφίνη είναι τα ονόματα των τριών ορμονών που έχουν επίδραση που μας βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει. Πώς ακριβώς μοιάζει ολόκληρη η διαδικασία δημιουργίας και απελευθέρωσης των «αγγελιοφόρων ουσιών της ευτυχίας» στον εγκέφαλο, μπορείτε να δείτε παρακάτω με τη βοήθεια του αναλυτικού infographic.

ντοπαμίνη σεροτονίνη ενδορφίνη ευτυχείς ορμόνες αγγελιοφόροι

Είναι φυσικά πολύ συναρπαστικό να μάθουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν είμαστε ευτυχισμένοι. Ωστόσο, από πρακτική άποψη, είναι εξίσου ενδιαφέρον και σημαντικό να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να “υποστηρίξουμε” τις ορμόνες της ευτυχίας μας μόνοι μας και με φυσικό τρόπο – για παράδειγμα μέσω αντικαταθλιπτικών τροφών και κατάλληλων δραστηριοτήτων.

Ντοπαμίνη σεροτονίνη ενδορφίνη νευροδιαβιβαστές ευτυχισμένοι αγγελιοφόροι

Ποιες τροφές είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για το χειμερινό μπλουζ;?

Οι διατροφολόγοι έχουν δείξει σε πολλές μελέτες πόσο σημαντική είναι η διατροφή μας για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Όσον αφορά τις ορμόνες της ευτυχίας, ορισμένα τρόφιμα μπορούν επίσης να προταθούν ως χρήσιμα. Για παράδειγμα, μερικά από τα καλύτερα τρόφιμα που βοηθούν στη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων σεροτονίνης είναι οι χουρμάδες, τα σύκα, τα κάσιους, τα καρύδια, το πλιγούρι βρώμης και η μαύρη σοκολάτα, καθώς και άλλα προϊόντα πλούσια σε πρωτεΐνες, όπως καμεμπέρ, παρμεζάνα, γάλα και τόφου..

Γενικά, τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι υπεύθυνα για τον βέλτιστο μεταβολισμό στον εγκέφαλο και επομένως επίσης για τη βέλτιστη τιμή των ορμονών της ευτυχίας. Επομένως, τρόφιμα όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο λιναρόσπορος, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το κραμβέλαιο είναι πολύ υγιεινά και πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν συχνότερα.

ντοπαμίνη σεροτονίνη ενδορφίνη κόλλα νευροδιαβιβαστές

Ποιες δραστηριότητες προάγουν το επίπεδο της ορμόνης της ευτυχίας?

Πάνω απ ‘όλα, ο αθλητισμός και η άσκηση σε υπαίθριο χώρο έχουν πολύ θετική επίδραση στην ολιστική σύσταση κάθε ατόμου. Η αυξημένη παροχή οξυγόνου έχει επίσης θετική επίδραση στην απελευθέρωση ορμονών ευτυχίας και απλά αισθάνεστε σε ροή. Το άγχος, η κόπωση και η κακή διάθεση ανοίγουν το δρόμο για μια χαρούμενη διάθεση και όρεξη για ζωή. Ο χορός, το τραγούδι και το παιχνίδι μαζί φέρνουν μια επιπλέον βοήθεια ορμονών ευτυχίας, όπως το να ακούτε την αγαπημένη σας μουσική ή να διαβάζετε ένα ωραίο βιβλίο. Όσον αφορά τις ορμόνες της ευτυχίας, η γιόγκα είναι η πιο ολοκληρωμένη. Η γιόγκα γέλιου θα σας προσφέρει αρκετά καλή διάθεση και θετικές σκέψεις σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Η λίστα είναι μεγάλη. Μπορείτε επίσης να βρείτε τον πολύ ιδιαίτερο τρόπο να νιώθετε καλά και ευτυχισμένοι! Γιορτάστε τη ζωή και μείνετε υγιείς!

ντοπαμίνη σεροτονίνη ενδορφίνη γιόγκα ανατολή ηλιοβασίλεμα

ντοπαμίνη σεροτονίνη ενδορφίνη περιπλανώμενη ορμόνες ευτυχίας ανατολής

Πώς προκύπτει το αίσθημα της ευτυχίας μας;Πώς προκύπτει το αίσθημα της ευτυχίας μας; – ένα infographic από Lottoland