“Ο κρόκος κάνει το κέικ κακό …” – όλοι γνωρίζουν αυτή τη φράση από την παλιά ομοιοκαταληξία του παιδικού σταθμού “akeήσε, ψήσε κέικ”. Αλλά δεν είναι μακράν το μόνο πράγμα που μπορεί να κάνει το μπαχαρικό σαφράν. Επειδή το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο είναι ένας αξιόλογος, ευέλικτος συνδυασμός πολλών θετικών ιδιοτήτων, και όχι μόνο για τα μάτια και τον ουρανίσκο. Το σαφράν είναι επίσης ένα εξαιρετικό φάρμακο, το οποίο ήταν γνωστό και περιζήτητο στην αρχαιότητα και στην αρχαία Αίγυπτο. Στις επόμενες σελίδες θα μάθετε για ποια ευεργετικά αποτελέσματα μπορείτε να ελπίζετε και πώς πρέπει να καταναλώνετε καλύτερα το σαφράν.

Ξαναβρείτε το μπαχαρικό σαφράν

μπαχαρικό σαφράν κατά της κατάθλιψης

Μπαχαρικό σαφράν – το κόκκινο χρυσό της Ανατολής

Δεν είναι για τίποτα ότι το σαφράν ζύγιζε πάντα σε χρυσό. Τα πολυάριθμα μαγειρικά και οφέλη για την υγεία ήταν γνωστά στους ανθρώπους πριν από χιλιάδες χρόνια. Οι πρώτες αναπτυσσόμενες περιοχές είναι στη Μέση Ανατολή, το σημερινό Ιράν. Το πολύτιμο φυτό αργότερα καλλιεργήθηκε επίσης στην περιοχή της Μεσογείου (Ισπανία, Ιταλία, νότια Γαλλία και Ελλάδα).

Ακόμα και σήμερα, η πλειοψηφία του σαφράν υψηλής ποιότητας προέρχεται από αυτές τις περιοχές όλων των τόπων. Λαμβάνεται από το ειδικό είδος κρόκου Crocus sativus, το μπαχαρικό έχει μια γλυκιά, κάπως έντονη μυρωδιά και μια πικάντικη, ελαφρώς πικρή γεύση. Ο κόκκινος χρυσός δεν αποτελείται από τα φύλλα ή τα άνθη του φυτού, αλλά μόνο από τις πορτοκαλί-κόκκινες κλωστές που έχουν αποκοπεί με το χέρι από κάθε μεμονωμένο λουλούδι. Το ίδιο το όνομα προέρχεται από τα αραβικά – “Za’fran”, που σημαίνει κάτι σαν “κίτρινο”.

Το μπαχαρικό σαφράν – ένα πραγματικό all -rounder

μπαχαρικό σαφράν

Καλλιέργεια και συγκομιδή σαφράν

Η καλλιέργεια και η συγκομιδή αυτού του τύπου κρόκου είναι αρκετά επίπονη, γεγονός που εξηγεί επίσης την υψηλή τιμή. Όλα είναι στην πραγματικότητα καθαρά χειρωνακτική εργασία – από τη διάδοση μέσω της επίπονης κοπής και τη σπορά έως τη συλλογή των λουλουδιών και το σπάσιμο των κλωστών σφραγίδας. Για να παράγετε περίπου ένα κιλό μπαχαρικό σαφράν, χρειάζεστε περίπου 200.000 λουλούδια, τα οποία φυτά καλλιεργούνται σε περίπου 1000 τετραγωνικά μέτρα. Η συγκομιδή πρέπει να γίνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, διότι η περίοδος ανθοφορίας διαρκεί το πολύ 2 εβδομάδες. Τα λουλούδια συλλέγονται με το χέρι νωρίς το πρωί και αποθηκεύονται για λίγο σε μεγάλα καλάθια. Αμέσως μετά, ακολουθεί η επιλογή και το πραγματικό ξύσιμο των πολύτιμων κλωστών σαφράν.

Επίπονη χειρωνακτική εργασία και σύντομος χρόνος ανθοφορίας

καλλιέργεια μπαχαρικών σαφράν

Τα λουλούδια σαφράν είναι καλύτερα να μαζεύονται πριν ανοίξουν πραγματικά

μπαχαρικό σαφράν από την Ισπανία

Η επιμελής χειρωνακτική εργασία ανταμείβεται με υψηλότερες τιμές

Διαλέξτε λουλούδια μπαχαρικών σαφράν με το χέρι

Τι είναι κοινό ως τιμή σαφράν?

Ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή καλλιέργειας, η τιμή του ευγενούς μπαχαρικού σαφράν ποικίλλει. Συνήθως είναι μεταξύ έξι και δεκαεπτά ευρώ ανά γραμμάριο και οτιδήποτε κάτω από αυτό πρέπει να το δούμε με προσοχή. Επειδή με όλα τα αγαθά και τις πρώτες ύλες με υψηλότερες τιμές, μερικά μαύρα πρόβατα προσπαθούν να εξαπατήσουν μεταξύ των εμπόρων. Μερικές φορές αναμιγνύονται αποξηραμένες ίνες σανταλόξυλου ή τα πέταλα του κατιφέ. Τα νήματα τσίλι, χρωματιστά νήματα από άλλα είδη κρόκου ή λουλούδια σαφρό (σαφράν μπάσταρντ) είναι επίσης δημοφιλή συστατικά που παρουσιάζονται ως ψεύτικο σαφράν.

Τα πορτοκαλί-κόκκινα σπειροειδή νήματα έχουν μήκος 2-3 εκατοστά

μπαχαρικό σαφράν υγιεινό μαγείρεμα

Πώς αναγνωρίζετε το ψεύτικο σαφράν?

 • Εάν το σαφράν είναι πραγματικό, μυρίζει γλυκά αλλά έχει πικρή γεύση. Από την άλλη, το ψεύτικο σαφράν έχει γλυκιά γεύση.
 • Το πραγματικό σαφράν εμποτισμένο με νερό κιτρινίζει μόνο μετά από 10 έως 15 λεπτά. Το ψεύτικο σαφράν χρωματίζει αμέσως το νερό λίγο κοκκινωπό ή ακόμη και καστανό.
 • Τα πραγματικά νήματα σαφράν παραμένουν πορτοκαλί-κόκκινα και τα ψεύτικα ξεθωριάζουν ακόμη και μετά το μούλιασμα ή το μαγείρεμα.

Κατά την αγορά, βεβαιωθείτε ότι έχετε επαρκή πιστοποίηση και βέλτιστα την καλύτερη βιολογική ποιότητα. Οι ποιοτικές ονομασίες όπως “Coupé”, “La Mancha” ή ISO standard (κατηγορία I σύμφωνα με το ISO 3632-2) συνιστώνται ιδιαίτερα, αν και αυτές συνεπάγονται επίσης υψηλότερη τιμή.

Για πραγματικό σαφράν, έχουν συνταχθεί κατευθυντήριες γραμμές και χαρακτηριστικά με διεθνή ισχύ

υγιεινή συγκομιδή μπαχαρικών σαφράν

Το ευέλικτο εφέ σαφράν

Μια πραγματική πανάκεια δυστυχώς δεν είναι ακόμη γνωστή. Το μπαχαρικό σαφράν έχει τις περισσότερες πιθανότητες να το πλησιάσει. Γιατί σύμφωνα με διάφορες διεθνείς μελέτες, το σαφράν πολυάριθμα θετικά αποτελέσματα αποδεδειγμένα στην ανθρώπινη υγεία. Αυτό οφείλεται κυρίως σε τρία πολύτιμα συστατικά αυτού του τύπου κρόκου – τις εξαιρετικά αποτελεσματικές, δευτερογενείς φυτικές ουσίες κροκίνη και κροκετίνη καθώς και το αιθέριο έλαιο Safranal. Τα δύο πρώτα είναι τα καροτενοειδή και ευθύνονται για το κίτρινο χρώμα του μπαχαρικού.

Όλες οι θετικές επιδράσεις του σαφράν με μια ματιά:

 • ισχυρό αντιοξειδωτικό
 • αντιβιοτικό και απολυμαντικό
 • αυξάνει τη δύναμη και τη λίμπιντο
 • ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό – αυξάνει το επίπεδο σεροτονίνης στο σώμα
 • πιστεύεται ότι μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο

 • ανακουφίζει τις δυσάρεστες παρενέργειες του PMS
 • έχει πολύ θετική επίδραση στην όραση – εξασφαλίζει σταθερή βελτίωση της λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς
 • σας βοηθά να χάσετε βάρος – αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και αναστέλλει την όρεξη
 • Προστατεύει το στομάχι και το συκώτι – διεγείρει την πέψη και βοηθάει στην καούρα και τον μετεωρισμό
 • βοηθά κατά του Αλτσχάιμερ και της άνοιας – προάγει την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο
 • δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα
 • παυσίπονο για το σπίτι

Επιπλέον συμβουλή: Η κουρκουμίνη και η κουρκουπερίνη συμπληρώνουν και ενισχύουν τις ευεργετικές ιδιότητες του σαφράν ακόμη περισσότερο.

Προσοχή: Αποφύγετε την υπερβολική δόση σαφράν!

Για συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν σαφράν, θα πρέπει να ακολουθείτε αυστηρά τις οδηγίες του κατασκευαστή

αγοράστε μπαχαρικό σαφράν

Ετοιμάστε τσάι σαφράν

Πείτε αντίο στο χειμερινό μπλουζ! Μπορείτε να το κάνετε αυτό με το πολύτιμο μπαχαρικό σαφράν. Η τακτική κατανάλωση τσαγιού σαφράν μπορεί να διώξει τη ζοφερή και τη ζοφερή κατάσταση. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε ξανά τη χαρούμενη διάθεσή σας και τη διαρκή ευεξία σας. Και πώς φτιάχνεται ένα τέτοιο τσάι; Τίποτα δεν είναι πιο εύκολο από αυτό.

Απλά ρίξτε περίπου 250-300 ml βραστό νερό σε 4-5 κλωστές σαφράν και αφήστε το να βράσει για περίπου 10 έως 15 λεπτά. Το τσάι πρέπει να έχει ήδη ωραίο κίτρινο χρώμα. Αν θέλετε, γλυκάνετε με λίγο μέλι, ζάχαρη από άνθη καρύδας ή σιρόπι σφενδάμου και απολαύστε αργά σε μικρές γουλιές. Λαμπρός!

Εναλλακτικά: Απλά ετοιμάστε τον εαυτό σας ένα υπέροχο γάλα σαφράν. Μπορείτε επίσης να τα καρυκεύσετε με βανίλια, κανέλα, κάρδαμο και γαρύφαλλο. Οποιοδήποτε φυτικό γάλα είναι φυσικά ιδανικό για αυτό.

Το τσάι σαφράν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή στην Ανατολή

εφέ τσάι μπαχαρικών σαφράν

Το ρύζι σαφράν και η ισπανική παέγια είναι κλασικά από τις γαστρονομικές σπεσιαλιτέ με αυτό το μπαχαρικό

υγιεινές συνταγές μπαχαρικών σαφράν

Μπισκότα και κέικ με σαφράν … το όνειρο πολλών με γλυκό δόντι

Bήστε κέικ μπαχαρικών σαφράν

Τα λουλούδια του Crocus sativus φαίνονται απίστευτα όμορφα

μπαχαρικό σαφράν υγιές

Ο κόκκινος χρυσός αρχικά είναι μοβ

συγκομιδή μπαχαρικών σαφράν

Επεξεργασμένο με μεγάλη ακρίβεια και με κόπο στο χέρι

Επιλέξτε το μπαχαρικό σαφράν με το χέρι

καρυκεύματα σαφράν υγιές

μπαχαρικό σαφράν όμορφα λουλούδια κρόκους