Οι φακοί είναι υγιείς για πολλές διαδικασίες και όργανα του σώματος. Βελτιώνουν την πέψη, ενισχύουν την καρδιά, προωθούν τον έλεγχο της ανάπτυξης διαβήτη και παχυσαρκίας. Οι φακές είναι εξαιρετικά υγιείς για τις έγκυες γυναίκες και τους ηλικιωμένους. Χρησιμεύουν ως προφύλαξη κατά της αθηροσκλήρωσης και διατηρούν ανέπαφο το νευρικό σύστημα. Σούπερ νόστιμα και πρωτότυπα πιάτα μπορούν να παρασκευαστούν με φακές. Ξέρεις όμως ακριβώς πώς να μαγειρεύεις τις φακές; Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι και κατά συνέπεια διαφορετικές ιδιαιτερότητες. Είναι επίσης κατάλληλα για διαφορετικές συνταγές. Μάθετε περισσότερα σχετικά με αυτό και άλλα συναρπαστικά γεγονότα σχετικά με τους φακούς από το ακόλουθο άρθρο.

Οι καφέ φακές περιέχουν μεγάλη ποσότητα πολύτιμων βιταμινών και φυτικών ινών

Καφέ Φακές Ιδέες Μαγειρική Φακές

Προετοιμασία για μαγείρεμα και ιδέες συνταγής

Θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε φακές σχετικά εύκολα, ανεξάρτητα από τον τύπο. Ο καθαρισμός αυτών παρουσιάζει μια ορισμένη δυσκολία: Μερικές φορές υπάρχουν πέτρες και άλλες βρωμιές μεταξύ των κόκκων της φακής. Εν τω μεταξύ, ωστόσο, οι φακοί καθαρίζονται πριν συσκευαστούν.

Όταν μαγειρεύετε, πρέπει πάντα να τηρείτε την αναλογία 1: 2, οπότε χρειάζεστε δύο φλιτζάνια νερό για να βράσετε, για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι φακές. Οι διαφορές είναι κυρίως στο χρόνο μαγειρέματος. Επιπλέον, ορισμένες ποικιλίες μπορούν να μαγειρευτούν υπερβολικά και άλλες – καθόλου. Αυτό τα καθιστά κατάλληλα για διαφορετικές συνταγές σε διαφορετικό βαθμό.

Οι φακές Beluga είναι ιδανικές για καλό φαγητό

Μαγειρεύοντας νόστιμες φακές μαρούλι

Ιδέες συνταγής

Πριν ξεκινήσουμε με τις συμβουλές μαγειρέματος, θα θέλαμε να σας δώσουμε μια επισκόπηση των κοινών ιδεών συνταγής φακής. Παραδοσιακά όλοι γνωρίζουμε τις σούπες φακές. Ανάλογα με το μείγμα μπαχαρικών και το είδος μαγειρέματος, αυτά θα μπορούσαν τελικά να έχουν πολύ διαφορετική γεύση. Οι ζεστές σαλάτες είναι αρκετά επίκαιρες. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φακές για να προετοιμάσετε χορτοφαγικά και vegan κεφτεδάκια. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να τα συνδυάσετε με ρύζι, πατάτες και πολλά λαχανικά και μπαχαρικά.

Οι χορτοφάγοι θα μπορούσαν να συνδυάσουν τις φακές με άλλες πηγές πρωτεΐνης για να αντικαταστήσουν το κρέας

Μαγειρεύοντας φακές υγιείς φακές

Μαγειρέψτε καφέ φακές

Οι καφέ φακές είναι αναμφισβήτητα οι πιο συνηθισμένες. Προέρχονται από την Αίγυπτο και είναι από τις παλαιότερες γνωστές ποικιλίες. Οι καφέ φακές μαγειρεύονται αρκετά εύκολα, κάτι που μερικές φορές μπορεί να είναι μειονέκτημα. Ωστόσο, θα μπορούσαν να βράσουν γρήγορα. Για να αποφύγετε αυτό, προσθέστε λίγο λάδι στο νερό και μαγειρέψτε για όχι περισσότερο από 20 λεπτά.

Ζυμαρικά με φακές με κάρυ – ένα πιάτο εμπνευσμένο από την Ασία

Οι φακές μαγειρεύουν ιδέες για κάρυ

Μαγείρεμα κόκκινων φακών

Οι κόκκινες φακές έχουν στην πραγματικότητα καφέ χρώμα, αλλά το δέρμα αφαιρείται πριν συσκευαστεί. Είναι κατάλληλα για άτομα που αποφεύγουν οτιδήποτε δύσκολο να αφομοιωθεί. Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος του έρματος και άλλων πολύτιμων ουσιών βρίσκεται στο δέρμα των φακών και μερικές από αυτές στη συνέχεια χάνονται. Αυτό ισχύει και για τους άλλους τύπους αποφλοιωμένων φακών. Ωστόσο, το ποσοστό πολύτιμων μετάλλων, βιταμινών και άλλων ουσιών παραμένει πολύ υψηλό.

Τα vegan κεφτεδάκια με φακές είναι ένα πολύ νόστιμο και πρωτότυπο πιάτο

μαγειρέψτε υπέροχες νόστιμες κεφτεδάκια φακές

Η αποφλοιωμένη φακή χρειάζεται λιγότερο χρόνο για να προετοιμαστεί από τις άλλες ποικιλίες. Για παράδειγμα, το πολύ δέκα λεπτά θα ήταν αρκετά αν θέλετε να ετοιμάσετε μια σούπα. Για να μην διαλυθούν τέτοιες φακές σε μια σούπα, προσθέστε λίγο λάδι και σε αυτή την περίπτωση. Μόλις ψηθούν, είναι ιδανικά για χορτοφαγικές πίτες, πουρέ και σούπες κρέμας. Αυτή η ποικιλία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στη Ρωσία, την Ινδία και την Τουρκία. Στην αραβική κουζίνα, οι κόκκινες φακές συνδυάζονται με ρύζι και στη βορειοευρωπαϊκή κουζίνα – με μανιτάρια.

Σε ορισμένες χώρες σερβίρονται πιάτα φακής για πρωινό Οι φακές μαγειρεύουν μια νόστιμη ιδέα για σούπες

Μαύρες φακές

Λόγω του χρώματος τους, οι μαύρες φακές ονομάζονται επίσης “beluga”. Περιέχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από οποιοδήποτε άλλο είδος φακής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν την εικόνα της υπερτροφής μεταξύ ανθρώπων που έχουν επίγνωση της υγείας. Οι καφέ φακές χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο μαγειρέματος από άλλες ποικιλίες – περίπου τρία τέταρτα της ώρας. Μετά από 30 λεπτά, θα πρέπει να ελέγξετε εάν είναι ήδη εμποτισμένα. Στη συνέχεια, θα μπορούσατε ενδεχομένως να ρυθμίσετε την εστία σε χαμηλότερη θερμοκρασία για τα τελευταία 15 λεπτά. Οι φακές Beluga είναι ιδανικές για σαλάτες! Μεταξύ άλλων, μπορείτε να τα προσφέρετε στους καλεσμένους σας σε εκδηλώσεις. Έχετε λοιπόν κάτι πρωτότυπο, Κομψός και υγιής στο τραπέζι.

Στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, φρέσκα υλικά όπως το κρεμμύδι προστίθενται συχνά σε σούπες

Οι φακές μαγειρεύουν ρωσικές απλές ιδέες συνταγής

Μαγείρεμα πράσινων φακών

Οι πράσινες φακές προέρχονται αρχικά από τη γαλλική κουζίνα. Χαρακτηρίζονται από το άρωμα και την ελαφρώς καρυδιά γεύση τους. Σήμερα καλλιεργούνται περισσότερο στην Ιταλία και τη Βόρεια Αμερική. Αυτές οι φακές είναι εξαιρετικές για την παρασκευή σούπας και σαλάτας. Έχουν μέσο χρόνο μαγειρέματος περίπου 30 λεπτά. Οι πράσινες φακές δεν μπορούν να ψηθούν υπερβολικά.

Οι φακές αποτελούν συνηθισμένο συνοδευτικό για ψάρια σε πολλές χώρες

Φακές μαγειρεύουν ιδέες για συνοδευτικά

Φακές για μεγαλύτερη ποικιλία στην κουζίνα

Γνωρίζατε ότι οι άνθρωποι τρώνε φακές για πάνω από 9.000 χρόνια; Εκτός από τις ποικιλίες που αναφέρονται, υπάρχουν και άλλες! Θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σούπες και σαλάτες όλων των ειδών στα χρώματα, συμπεριλαμβανομένου του μοβ. Οι φακές έρχονται επίσης σε διαφορετικά μεγέθη, γεγονός που προσφέρει πολλές δημιουργικές δυνατότητες για το καθαρά οπτικό αποτέλεσμα των πιάτων. Υπάρχει επίσης το ακόλουθο πλεονέκτημα: σχεδόν κάθε χώρα έχει τις δικές της ιδέες συνταγής με φακές! Θα μπορούσατε να αντλήσετε έμπνευση και ιδέες από αυτό και να τις προετοιμάσετε με έναν πρωτότυπο τρόπο. Δοκιμάστε μερικά από αυτά και βρείτε επίσης τις δικές σας πρωτότυπες ιδέες συνταγής με φακές!

Μια άλλη καλή vegan πάστα φτιαγμένη από φακές

Οι φακές μαγειρεύουν νόστιμες και υγιεινές ιδέες συνταγής

Το ρύζι και οι φακές είναι ένα χορταστικό γεύμα γεμάτο υγιεινές ουσίες

Οι φακές μαγειρεύουν ρύζι και φακές - υπέροχο άρωμα

Οι κόκκινες φακές είναι μια εξαιρετική επιλογή για άτομα με ευαίσθητο στομάχι

Οι φακές μαγειρεύουν κόκκινες φακές

Ένα υπέροχο μείγμα μεσογειακής σαλάτας με καφέ φακές 

Οι φακές μαγειρεύουν πολύ νόστιμο πιάτο

Οι πράσινες φακές, όπως και οι μαύρες, είναι δημοφιλείς στους λάτρεις του εκλεκτού φαγητού

Οι φακές μαγειρεύουν ιδέες για χορτοφαγικές συνταγές

Στις βόρειες χώρες, οι φακές συχνά συνδυάζονται με μανιτάρια

Ρωσική κουζίνα μαγειρεύοντας φακές

Μπορείτε επίσης να εφεύρετε τις δικές σας νόστιμες ιδέες!

Μαγειρέψτε σαλάτα ντομάτας με νόστιμες φακές