Τα βότανα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, καθώς τα χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα ή ως φάρμακα. Είναι τα θεραπευτικά δώρα της φύσης που δεν πρέπει να λείπουν στο σπίτι. Διακρίνουμε τυπικά μαγειρικά βότανα όπως βασιλικό, αλμυρά, μαντζουράνα, ρίγανη και δεντρολίβανο και πολύτιμα φαρμακευτικά φυτά όπως μέντα, φασκόμηλο, χαμομήλι και μάραθο, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να έχετε στο χέρι. Το καλύτερο πράγμα σε αυτό είναι ότι πολλά μαγειρικά βότανα έχουν επίσης ιδιότητες που προάγουν την υγεία και είναι επίσης φυσικά φάρμακα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το δεντρολίβανο, το οποίο χρησιμοποιείται τόσο στην κουζίνα όσο και στη φαρμακευτική βοτανοθεραπεία. Μερικά βότανα προτιμάται να χρησιμοποιούνται νωπά, ενώ άλλα μυρίζουν ακόμη περισσότερο όταν στεγνώσουν και ξεδιπλώνουν τις χρήσιμες ιδιότητές τους. Το στέγνωμα των βοτάνων είναι ένας παλιός τρόπος για να διαρκέσουν περισσότερο. Αλλά πώς ακριβώς να στεγνώσουμε τα βότανα και να τα αποθηκεύσουμε σωστά, θέλουμε να εξηγήσουμε στα παρακάτω.

Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να μαζέψετε τα βότανα του κήπου και να τα στεγνώσετε

ο υγιεινός τρόπος ζωής χρησιμοποιήστε βότανα όταν μαγειρεύετε και στεγνώστε τα μόνοι σας

Ποια βότανα είναι καλά για στέγνωμα;?

Το φθινόπωρο πλησιάζει και έρχεται η καλύτερη στιγμή για τη συγκομιδή των βοτάνων. Μετά από μήνες κηπουρικής, τώρα ανταμείβουμε για τις προσπάθειές μας και ο κήπος μας κάνει δώρα. Πολλοί άνθρωποι καλλιεργούν κουζίνα και φαρμακευτικά βότανα όπου μπορούν να βρουν μια καλή ευκαιρία – απευθείας στο κρεβάτι του κήπου, σε κουτιά με λουλούδια ή γλάστρες στη βεράντα ή στο περβάζι του παραθύρου.

Κατ ‘αρχήν, είναι πολύ εύκολο να τα συντηρήσετε. Αλλά ακόμη και τους κρύους μήνες δεν θέλουμε να κάνουμε χωρίς αυτά τα υγιεινά συστατικά, οπότε πρέπει να τα κάνουμε να διαρκέσουν περισσότερο. Πρέπει να κάνετε την έρευνά σας εκ των προτέρων και να γνωρίζετε ακριβώς ποια βότανα είναι κατάλληλα για ξήρανση και ποια όχι. Ορίστε επίσης τις προτιμήσεις σας και καθορίστε ποια φυσικά προϊόντα θέλετε να στεγνώσετε και να αποθηκεύσετε για το χειμώνα. Απλώς πρέπει να αναφερθεί εδώ ότι τα μεσογειακά βότανα είναι κατάλληλα για ξήρανση, όπως φασκόμηλο, θυμάρι και δεντρολίβανο.

Το αλμυρό στεγνώνει εύκολα και μυρίζει εξίσου καλό το χειμώνα όπως και το καλοκαίρι

Ζώντας υγιή και ξηρά βότανα σωστά Ξήρανση αλμυρού

Ο βασιλικός, που είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα σε αυτή τη χώρα, έχει καλύτερη γεύση όταν είναι φρέσκος. Σας συμβουλεύουμε μάλλον να μην στεγνώσετε ή παγώσετε πράσινα φύλλα βασιλικού. Αυτό σίγουρα θα ήταν λάθος. Αλλά υπάρχει μια σειρά από τυπικά μαγειρικά βότανα που μπορούν να στεγνώσουν εύκολα. Τέτοια είναι τα αλμυρά, η μέντα, η ρίγανη και το κύμινο. Στους ανθρώπους αρέσει ακόμη και να στεγνώνουν τα πέταλα από τριαντάφυλλα, λεβάντα και χαμομήλι, γιατί το υπέροχο άρωμά τους διώχνει γρήγορα τη χειμερινή πλήξη. Το εστραγκόν, η ξινή και ο άνηθος μπορούν να τεμαχιστούν σε μικρά κομμάτια και να καταψυχθούν. Έτσι έχετε αυτά τα βότανα για να τα παραδώσετε όλο το χειμώνα.

Καταψύξτε ορισμένα βότανα κάθε φθινόπωρο?

ζήστε υγιεινά πώς στεγνώνετε σωστά τα βότανα

Ξήρανση βοτάνων; Πώς λειτουργεί σωστά?

Η διαδικασία ξήρανσης των βοτάνων ξεκινά με τη συλλογή. Για το σκοπό αυτό, επιλέξτε μόνο καλά ανεπτυγμένα φυτά και επιλέξτε τις άκρες βλαστών τους. Εδώ είναι ένα μικρό κόλπο που είναι πολύ σημαντικό: Προσέξτε να μην μαζέψετε υγρά βότανα, θα χάσουν τη γεύση τους και θα μουχλιάσουν καθώς στεγνώνουν. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πλένετε τα φυτά που συλλέξατε! Αυτό είναι ένα τεράστιο λάθος που έγινε από κάποιους λαϊκούς. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ανακινήσετε δυνατά τα μαζεμένα βότανα και έτσι να τα απαλλάξετε από τη σκόνη και τη βρωμιά. Με μερικά βότανα, τα φύλλα ξεριζώνονται κατευθείαν από το στέλεχος, άλλα μπορούν να στεγνώσουν στο στέλεχος, για παράδειγμα δεντρολίβανο, επειδή τα φύλλα του είναι πολύ λεπτά και τρυφερά.

 Ξήρανση βοτάνων και στη συνέχεια αποθήκευσή τους για το χειμώνα

Ζήστε υγιεινά και στεγνώστε τα δικά σας βότανα συλλέξτε τα σε βάζα

Πριν από τη συλλογή των βοτάνων, πρέπει επίσης να προετοιμαστείτε για το επόμενο βήμα, που είναι το πού θα τα στεγνώσετε. Είναι καλύτερο να πάρετε ένα μεγάλο ταψί και να τοποθετήσετε χαρτί ψησίματος σε αυτό. Τοποθετήστε τα συλλεγμένα φύλλα ή λουλούδια από πάνω και αφήστε τα σε ξηρό, σκιερό και καλά αεριζόμενο μέρος. Μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τα βότανα θα στεγνώσουν τελείως. Μπορείτε να το δοκιμάσετε με τα δάχτυλά σας. Αν τρίζουν όταν τσακίζετε, αυτό είναι καλό σημάδι. πλήρης!

Τα καλά αποξηραμένα βότανα θροΐζουν όταν αγγίζονται

ξήρανση βότανα φασκόμηλο ξήρανση

Πώς να αποθηκεύσετε σωστά τα αποξηραμένα βότανα για μεγάλο χρονικό διάστημα?

Η σωστή αποθήκευση των βοτάνων είναι εξίσου σημαντική με το στέγνωμά τους. Τα αποξηραμένα βότανα όπως το δεντρολίβανο, ο δυόσμος και το θυμάρι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής σε βάζα με βιδωτό υλικό ή δοχεία πορσελάνης. Αυτό βοηθά επίσης στη διατήρηση του αρώματός τους. Στα καταστήματα μπορείτε ακόμα να βρείτε ειδικά επικαλυμμένες χάρτινες σακούλες, αυτές είναι υπέροχα κατάλληλες για την αποθήκευση βοτάνων. Σας συμβουλεύουμε να μην χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες, σακούλες από λινό ή λεπτές χάρτινες σακούλες για το σκοπό αυτό. Υπάρχει ο κίνδυνος το υπέροχο άρωμα των αποξηραμένων βοτάνων να εξατμιστεί γρήγορα. Σίγουρα δεν το θέλεις, έτσι δεν είναι?

Έχετε έναν μικρό κήπο με βότανα στο σπίτι ή καλλιεργείτε τα βότανα και τα φαρμακευτικά σας φυτά έξω στο κρεβάτι; Και πώς σκοπεύετε να τα διατηρήσετε για μεγάλο χρονικό διάστημα και να τα χρησιμοποιήσετε το χειμώνα; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας και θα έχετε έναν χειμώνα γεμάτο φρέσκες γεύσεις!

Η συντακτική ομάδα σας εύχεται πολλή διασκέδαση που στεγνώνει φρέσκα βότανα και τα αποθηκεύει σωστά!

Στεγνώστε και αποθηκεύστε σωστά τα βότανα

ξήρανση βότανα ρίγανη σωστή ξήρανση

Το να στεγνώνετε μόνοι σας βότανα είναι μια πρακτική λύση για το νοικοκυριό

Ζήστε υγιεινά και στεγνώστε τα δικά σας βότανα

Τα αποξηραμένα βότανα είναι επίσης μια εξαιρετική εναλλακτική λύση όσον αφορά την υγιεινή διατροφή

βότανα ξηρό ξερό δεντρολίβανο

Χαμομήλι φρέσκο ​​και αποξηραμένο

ζήστε και τρώτε υγιή βότανα στεγνώστε σωστά

Ξηρή λεβάντα

ξήρανση βοτάνων ξήρανση λεβάντας μόνοι σας

Κρεμώντας βότανα σε εξωτερικούς χώρους

Ζώντας υγιεινά στεγνώστε τα δικά σας βότανα και διακοσμήστε τον κήπο σας ταυτόχρονα

Τα κρεμαστά βότανα είναι επίσης μια εξαιρετική διακόσμηση

συμβουλές και κόλπα ξήρανσης βοτάνων