Το περγαμόντο λάδι εξάγεται από τη φλούδα των εσπεριδοειδών (Citrus bergamia) που αναπτύσσονται σε πορτοκαλιές περγαμόντου. Εάν είστε λάτρεις του τσαγιού Earl Grey, γνωρίζετε ήδη τη χαρακτηριστική γεύση του περγαμόντου.

Τι είναι το περγαμόντο?

Οι ιδιότητες των φυτών περγαμόντου κομμένων εσπεριδοειδών

Οι ρίζες του περγαμόντου μπορούν να εντοπιστούν στη Νοτιοανατολική Ασία. Αυτή τη στιγμή καλλιεργείται σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά πήρε τη φήμη και το όνομά της στη νότια ιταλική πόλη Μπέργκαμο.

Εκτιμάται για το καταπραϋντικό άρωμα, την πικάντικη γεύση και το ευρύ φάσμα χρήσεων.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για αυτό παρακάτω …

Γνωρίζετε λάδι περγαμόντου?

Οφέλη για την υγεία του φυτού περγαμόντου εσπεριδοειδών

Τι είναι το περγαμόντο?

Το βότανο περγαμόντο πήρε το όνομά του από την ιταλική πόλη Μπέργκαμο στη Λομβαρδία της Ιταλίας, όπου το λάδι παράχθηκε και πωλήθηκε για πρώτη φορά.

Το λάδι έχει χρησιμοποιηθεί στην ιταλική λαϊκή ιατρική για πολλά χρόνια, ιδιαίτερα για τη θεραπεία του υψηλού πυρετού, των εντερικών σκουληκιών, ακόμη και της ελονοσίας.

Το περγαμόντο εσπεριδοειδών πήρε το όνομά του από την ιταλική πόλη του Μπέργκαμο

Ιδιότητες φυτών περγαμόντου

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου περιέχει περισσότερες από 300 ενώσεις, συμπεριλαμβανομένου του οξικού λιναλυλίου (30-60 τοις εκατό), του λιμονενίου (26-42 τοις εκατό) και της λιναλόλης (11-22 τοις εκατό). Ορισμένα άλλα συστατικά είναι οι αλκοόλες, τα σεσκιτερπένια, τα αλκάνια και η φουροκουμαρίνες, όπως το bergapten σε ποσότητα 0,30 έως 0,39 τοις εκατό.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία δείχνει ότι το αιθέριο έλαιο περγαμόντου μπορεί να έχει ένα ευρύ φάσμα χρήσεων. Θα μπορούσε να είναι χρήσιμο για τη θεραπεία ορισμένων λοιμώξεων του στόματος και του δέρματος, καθώς και λοιμώξεων του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος.

Έτσι μοιάζει αυτό το εξωτικό εσπεριδοειδές

Ελαιόλαδο περγαμόντου, εσπεριδοειδή

Επίδραση πετρελαίου περγαμόντου

Το περγαμόντο λάδι χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοθεραπεία. Έχει δροσιστικές και δροσιστικές ιδιότητες και δρα κυρίως ως ελιξίριο για το νευρικό σύστημα, καθώς είναι αναζωογονητικό χωρίς να είναι υπερβολικά διεγερτικό.

Το άρωμα αισθάνεται αναζωογονητικό και ισορροπημένο και μπορεί να είναι χρήσιμο για το άγχος, το άγχος, την ένταση, τους πονοκεφάλους έντασης και την κατάθλιψη.

Το περγαμόντο λάδι έχει έντονο άρωμα 

Φυτό με αποτέλεσμα πετρέλαιο από εσπεριδοειδή

Το περγαμόντο λάδι έχει καρκινικές (απελευθερώσεις αερίων), αντισηπτικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες, καθιστώντας το χρήσιμο φάρμακο για προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα, ιδιαίτερα κολικούς, αέρια ή γενική δυσπεψία. Το έλαιο μπορεί να ρυθμίσει την όρεξη και οι αντισηπτικές του ιδιότητες μπορεί να είναι χρήσιμες για γαστρίτιδα και άλλες γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Το αιθέριο έλαιο περγαμόντου χρησιμοποιείται για να απαλλαγούμε από ορισμένα παράσιτα και για τη θεραπεία της ψώρας.

… και αρκετά οφέλη για την υγεία

Συστατικά φυτικών περγαμόντων

Το βότανο παραδοσιακά χρησιμοποιείται ως βοτανικό φάρμακο για το βήχα, τη γρίπη, τον υψηλό πυρετό, τις κολπικές εκκρίσεις και λοιμώξεις, την κακή όρεξη, κάποιες διατροφικές διαταραχές, ακμή, έκζεμα, ψωρίαση, πιτυρίδα, κοψίματα, πληγές, τσιμπήματα εντόμων και βράζει.

Το περγαμόντο φαίνεται να έχει αντιικές ιδιότητες που κάνουν αυτό το βότανο μια πιθανή θεραπεία για τον ιό του απλού έρπητα και τον ιό του έρπητα ζωστήρα.

Το λάδι χρησιμοποιείται ως συστατικό γεύσης στο τσάι Earl Grey. Χρησιμοποιείται επίσης ως συστατικό σε διάφορα αρώματα, προϊόντα περιποίησης του δέρματος, λοσιόν, σαπούνια και καραμέλες.

Το τσάι Earl Grey ωφελείται από τη γεύση του περγαμόντου

Κάνοντας ιδιότητες φυτών περγαμόντου τσαγιού εσπεριδοειδών

Δοσολογία και χορήγηση

Δεν υπάρχει καθορισμένη σωστή δόση πετρελαίου περγαμόντου όταν χρησιμοποιείται ως βοτανικό φάρμακο.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε περγαμόντο ως φαρμακευτικό βότανο, πρέπει να ζητήσετε συμβουλές από εκπαιδευμένο βοτανολόγο ή επαγγελματία πάροχο υγείας πριν το χρησιμοποιήσετε.

Το περγαμόντο λέγεται ότι έχει αντιικές ιδιότητες 

Ιδιότητες φυτού περγαμόντου εσπεριδοειδών

Πιθανές παρενέργειες του περγαμόντου

Χρησιμοποιήστε λάδι περγαμόντου με μεγάλη προσοχή, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά. Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, το λάδι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος. Ποτέ μην το χρησιμοποιείτε αδιάλυτο, καθώς μπορεί να βλάψει τη μελάγχρωση του δέρματος.

Ο ερεθισμός του δέρματος και η ευαισθησία στο φως είναι πιθανές παρενέργειες

Citrus Bergamot Oil Plant Properties Αρωμα

Το λάδι μπορεί να κάνει το δέρμα πιο ευαίσθητο στο ηλιακό φως. Επομένως, μην το χρησιμοποιείτε πριν από την ηλιοθεραπεία και πριν πάτε στο σολάριουμ ή στο σαλόνι μαυρίσματος, καθώς η ένωση Bergapten που περιέχεται στο λάδι μπορεί να οδηγήσει σε φωτοευαισθησία. Το καλύτερο στοίχημά σας είναι να πάρετε ένα λάδι χωρίς bergapten γνωστό ως FCF (χωρίς φουροκουμαρίνη) καθώς δεν προκαλεί φωτοευαισθησία. Τα άτομα με αλλεργία στα εσπεριδοειδή πρέπει να αποφεύγουν τη χρήση αυτού του αιθέριου ελαίου.

Περγαμόντο – ένα εξωτικό εσπεριδοειδές με πολλά οφέλη για την υγεία

Φυτό περγαμόντο εσπεριδοειδών